Wat is de beste ETF in 2022? In dit artikel vertellen we je over de beste ETF’s die zeker de moeite waard zijn om je eens in te verdiepen. We leggen ook uit wat een ETF is en waar je het best ETF’s kunt kopen. Je kunt ETF’s het beste kopen bij DEGIRO. Klik op onderstaande knop om een account aan te maken, dit is geheel gratis.

Kiezen van de beste ETF in 2022

Het kiezen van de juiste aandelen op de markt kan één van de meest stressvolle onderdelen van het beleggen zijn, maar wat nou als wij je vertellen dat je ook kunt beleggen zonder dat je zelf aandelen bezit.

Dat is waar het bij een exchange-traded funds (ETF’s) om gaat. Wanneer je in ETF’s belegt, krijg je in één keer toegang tot een groot aantal aandelen van de aandelenmarkt. Hierdoor heb je meteen een vangnet doordat je beleggingen allemaal goed gespreid zijn.

Eigenlijk geeft een ETF je dus de mogelijkheid om te profiteren van de algemene prestaties van de markt.

Het is dan natuurlijk nog wel de vraag welke ETF’s je moet gaan kopen. Om je hiermee op weg te helpen kijken we in dit artikel wat de beste ETF’s van 2022 zijn, maar voordat we hiermee beginnen gaan we eerst nog wat dieper in op wat een ETF nou eigenlijk is.

Wat is een ETF?

Exchange Traded Funds (ETF’s) vertegenwoordigen een mandje van beleggingen. Ze worden ook wel trackers genoemd. Veel van de populairste ETF’s zijn gericht op aandelen en obligaties, maar er zijn ook ETF’s die beleggen in grondstoffen en forex.

ETF’s zijn dus nuttig omdat je zo eenvoudig een mix van aandelen kunt kopen zonder al te veel onderzoek naar individuele bedrijven te hoeven doen. Door ETF’s aan je portefeuille toe te voegen, kun je je posities beter spreiden. Hierdoor is de kans kleiner dat je op korte termijn veel geld verliest, wat dit een goede methode maakt om je risico te beperken.

Beste ETF in 2022

Eén van beste ETF's zijn indexfondsen. Indexfondsen zijn goedkoop en geven je de spreiding over de hele markt. Andere goede ETF's zijn ETF's die een bepaalde sector of beleggingsvorm volgen, zoals bijvoorbeeld vastgoed.

Hieronder geven we een overzicht van de beste ETF's in 2022. Per ETF geven we relevante informatie, zodat je ook zelf kunt bepalen of deze ETF wat voor jou de beste keuze is.

1. Vanguard S&P 500 ETF (VOO)

Op nummer 1 van onze lijst hebben we de Vanguard S&P 500 ETF staan. Deze ETF belegt in aandelen van de S&P 500 Index. Deze index bestaat uit de 500 grootste Amerikaanse bedrijven en wordt beschouwd als de graadmeter van het algemene rendement van Amerikaanse aandelen.

Het doel van de ETF is om het rendement van de index zo goed mogelijk te volgen. Voor beleggers is deze ETF, door de lage kosten en de goede tracking record, de beste manier om te beleggen in de S&P 500.

Deze ETF is geschikt voor de lange termijnbelegger die zijn vermogen wil

laten groeien.

Rendement (5 jr.)17,61%
Rendement (10 jr.) 14,8%
Kostenratio0,03%
Info beste ETF nummer 1

2. SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF (SPYD)

Deze dividend ETF streeft ernaar om het rendement van de S&P High Yield Dividend Aristocrats Index te repliceren. Het fonds volgt de prestaties van bepaalde hoog dividendaandelen op de Amerikaanse aandelenmarkt.

Deze index is samengesteld uit de 60 aandelen met het hoogste dividendrendement van de aandelen van de S&P Composite 1500 Index. Deze aandelen moeten elk jaar hun dividend verhoogd hebben gedurende ten minste 25 opeenvolgende jaren.

Deze aandelen hebben zowel kenmerken van kapitaalgroei als dividendinkomsten, in tegenstelling tot aandelen die alleen rendement opleveren of alleen op kapitaal gericht zijn.

Rendement (5 jr.)10,98%
Rendement (10 jr.) 14,8%
Kostenratio0,35%
Info beste ETF nummer 2

3. MSCI World Index (USD)

Deze ETF volgt de MSCI World index, deze index bestaat uit aandelen van bedrijven over de hele wereld. Door in deze ETF te beleggen kun je dus in één keer beleggen in de wereldwijde aandelenmarkt.

Deze index wordt ook wel gebruikt als graadmeter van de wereldwijde aandelenmarkt. Het grootste deel (zo'n 56%) van het fonds is geïnvesteerd in Amerikaanse aandelen. Dit komt doordat de VS de grootste aandelenmarkt heeft, waardoor het ook logisch is dat de index voornamelijk aandelen uit dit land volgt.

Rendement (5 jr.)14,83%,
Rendement (10 jr.) 12,14%
Kostenratio0,22%
Info beste ETF nummer 3

4. Invesco S&P 500 Equal Weight ETF (RSP)

Deze ETF bevat dezelfde aandelen als de op prijs gewogen S&P 500, maar elk bedrijf in de equal weighted S&P 500 krijgt een vast gewicht toegewezen, namelijk 0,2% van het totaal.

Op de lange termijn is gebleken dat een index beter presteert dan de meeste beleggingsfondsen. Maar prijs gewogen indexen hebben één groot nadeel. Het probleem is dat marktkapitalisatie gewogen indexen de hoeveelheid aandelen van een bepaald bedrijf verhogen naarmate de aandelenkoers van dat bedrijf stijgt. Als het aandeel van een bedrijf daalt, zal een index juist het belang van dit aandeel in de index verkleinen.

Op korte termijn worden aandelenkoersen door emoties beïnvloed. Het effect hiervan op de aandelenprijs kan groot zijn. Door de werking van een normale index wordt je belang in overgewaardeerde bedrijven groter, terwijl je belang in ondergewaardeerde bedrijven juist automatisch kleiner wordt. Deze tekortkoming van een index zorgt ervoor dat je ongeveer 2% per jaar aan rendement misloopt.

Een goed alternatief wat dit probleem verhelpt is een equal weight index. Doordat deze indexen gelijk verdeeld zijn over alle aandelen, wordt je belang niet automatisch groter wanneer de koers stijgt. Op deze manier voorkom je dat je positie in overgewaardeerde aandelen automatisch toeneemt.

Rendement (5 jr.)15,52%
Rendement (10 jr.) 15,35%
Kostenratio0,20%
Info beste ETF nummer 4

5. AEX GR ETF

Dit is de enige ETF uit deze lijst met beste ETF's, die wordt verhandeld in euro's. In principe volgt deze ETF gewoon de AEX, maar wat deze ETF uniek maakt is dat de dividenden worden herbelegd. De AEX GR (Gross Return) is namelijk een herbeleggingsindex van de AEX.

Het effect van het herbeleggen van je dividenden is op de lange termijn gigantisch. Wanneer je dividenden niet nodig hebt is het herbeleggen van de dividenden daarom zeker aan te raden en het voordeel van een herbeleggingsindex is dat dit automatisch en goedkoper is.

Dit komt doordat de dividenden gaan compounden wanneer je ze herbelegt. Je ontvangt na je herbelegging meer dividend, dit dividend kun je ook weer herbeleggen, waardoor je in de toekomst weer meer dividend gaat ontvangen en dit blijft steeds zo doorgaan.

Rendement (5 jr.)11,40%
Rendement (10 jr.) 11,71%
Kostenratio0,20%
Info beste ETF nummer 5

Waar kun je de beste ETF's kopen in 2022?

Uit onze broker vergelijking is gebleken dat DEGIRO volgens ons de beste broker is om te beleggen in ETF's en aandelen. DEGIRO heeft ook een kernselectie waarin een aantal ETF's zitten waar geen handelskosten in rekening worden gebracht. Wil je ETF's kopen? Klik dan op onderstaande knop om een account bij DEGIRO aan te maken.

Beste ETF 2022 conclusie

Het is lastig om een keuze te maken voor de beste ETF (2022). Er bestaan werkelijk waar enorm veel ETF’s die we natuurlijk niet allemaal hebben onderzocht. In dit artikel hebben we ook maar 5 ETF's genoemd, terwijl er nog veel meer goede ETF's te vinden zijn.

Disclaimer
Alles wat in dit artikel staat is onze mening. Wij geven geen financieel advies. Toch zijn de ETF's die we besproken hebben wel goede en bekende ETF's die zeker het overwegen waard zijn. Natuurlijk is het nog wel slim om zelf nog wat onderzoek te doen naar ETF's en wie weet vind je wel een andere ETF die beter bij jouw beleggingsstijl past. Toch hopen we dat we je al een beetje op weg geholpen hebben.


Veelgestelde vragen (FAQ) - Beste ETF 2022

Wat is de beste ETF (trackers)?

De meeste beleggingsfondsen verslaan niet de markt (nationale indexen), daarom zijn ETF's die de nationale indexen volgen vaak de beste optie. Een ander voordeel van deze ETF's is dat ze zeer lage kostenratio's hebben, waardoor het ook nog eens erg voordelig is om in deze trackers te beleggen.

Met welke ETF beleg je in de hele wereld?

Een voorbeeld van een ETF die wereldwijde aandelen volgt is de MSCI World Index (USD). Door middel van deze ETF kun je met één klik beleggen in de wereldwijde aandelenmarkt.

Wat is de beste ETF uit de DEGIRO kernselectie?

Eén van de beste ETF's uit DEGIRO kernselectie is iShares S&P 500. Deze ETF kun je, doordat het in de kernselectie staat, gratis verhandelen en het fonds zelf heeft ook maar een kostenratio van 0,07%.

Write A Comment