Wat is de beste ETF in 2023? In dit artikel vertellen we je over de beste ETF’s die zeker de moeite waard zijn om je eens in te verdiepen. We leggen ook uit wat een ETF is en waar je het best ETF’s kunt kopen. Je kunt ETF’s het beste kopen bij DEGIRO. Klik op onderstaande knop om een account aan te maken, dit is geheel gratis.

Hoe kies je de beste ETF in 2023?

Het kiezen van de juiste aandelen op de markt kan één van de meest stressvolle onderdelen van het beleggen zijn, maar wat nou als wij je vertellen dat je ook kunt beleggen zonder dat je zelf aandelen bezit.

Dat is waar het bij een exchange-traded funds (ETF’s) om gaat. Wanneer je in ETF’s belegt, krijg je in één keer toegang tot een groot aantal aandelen van de aandelenmarkt. Hierdoor heb je meteen een vangnet doordat je beleggingen allemaal goed gespreid zijn.

Eigenlijk geeft een ETF je dus de mogelijkheid om te profiteren van de algemene prestaties van de markt.

Het is dan natuurlijk nog wel de vraag welke ETF’s je moet gaan kopen. Om je hiermee op weg te helpen kijken we in dit artikel wat de beste ETF’s van 2023 zijn, maar voordat we hiermee beginnen gaan we eerst nog wat dieper in op wat een ETF nou eigenlijk is.

Wat is een ETF?

Exchange Traded Funds (ETF’s) vertegenwoordigen een mandje van aandelen. Ze worden ook wel trackers genoemd. Veel van de populairste ETF’s zijn gericht op aandelen en obligaties, maar er zijn ook ETF’s die beleggen in grondstoffen en forex.

ETF’s zijn dus nuttig omdat je zo eenvoudig een mix van aandelen kunt kopen zonder al te veel onderzoek naar individuele bedrijven te hoeven doen. Door ETF’s aan je portefeuille toe te voegen, kun je je posities beter spreiden. Hierdoor is de kans kleiner dat je op korte termijn veel geld verliest, wat dit een goede methode maakt om je risico te beperken.

Beste ETF's in 2023

Eén van beste ETF's zijn indexfondsen. Indexfondsen zijn goedkoop en geven je de spreiding over de hele markt. Andere goede ETF's zijn ETF's die een bepaalde sector of beleggingsvorm volgen, zoals bijvoorbeeld vastgoed.

Hieronder geven we een overzicht van de beste ETF's in 2023. Per ETF geven we relevante informatie, zodat je ook zelf kunt bepalen of deze ETF wat voor jou de beste keuze is.

RankBeste ETF's 2023
1.SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY)
2.Vanguard All World ETF (VWRL)
3.iShares Core DAX UCITS ETF (DE)
4.Schwab US Dividend Equity ETF (SCHD)
5.AEX iShares AEX UCITS ETF (IAEA)
Overzicht beste ETF's

1. SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY)

Deze ETF volgt de allerbekendste index van de wereld, namelijk de S&P 500. Deze index bestaat uit de 500 grootste Amerikaanse bedrijven en wordt beschouwd als de graadmeter van het algemene rendement van Amerikaanse aandelen.

Door middel van deze ETF kun je goedkoop in de index beleggen, je betaalt namelijk maar 0,0945% per jaar aan kosten. Dit is €9,45 voor iedere 10.000 euro die je investeert.

De afgelopen 65 jaar heeft de S&P 500 gemiddelde 10% per jaar opgeleverd. Deze ETF is dus zeker een goede toevoeging aan je portefeuille. Je kunt deze ETF vinden bij DEGIRO door te zoeken op de ticker SPY.

Kostenratio0,0945%
Gemiddelde rendement (5 jr.)12.24%
Aantal aandelen505
Gevolgde indexS&P 500
Info beste ETF nummer 1

2. Vanguard All World ETF (VWRL)

De Vanguard All World ETF behoort zeker tot een van de beste ETF's op dit moment in 2023. Het fonds volgt de FTSE All-World Index, die meer dan 3.000 aandelen van grote, middelgrote en kleine bedrijven in ontwikkelde en opkomende markten omvat. Het doel van dit fonds is om de prestaties van de index te volgen door aandelen te kopen van alle bedrijven in de index, in de juiste verhoudingen.

Door te beleggen in de Vanguard All-World ETF, kunnen beleggers profiteren van de diversificatie die wordt geboden door een wereldwijde portefeuille van aandelen, terwijl ze tegelijkertijd de kosten en complexiteit vermijden die gepaard gaan met het selecteren en beheren van individuele aandelen.

Kostenratio0,22%
Gemiddelde rendement (5 jr.)9,21%
Aantal aandelen3000
Gevolgde indexFTSE All-World index
Info beste ETF nummer 2

3. iShares Core DAX UCITS ETF (DE)

Deze ETF volgt de DAX, dit is Duitse broertje van de AEX. Volgens ons is dit de beste Europese ETF van 2023. De DAX is namelijk de nationale index van Duitsland, die bestaat uit de veertig grootste bedrijven van Duitsland.

Het voordeel van deze index is dat deze Europees is, waardoor je gewoon met euro’s kunt beleggen. Een ander voordeel van deze index is dat de index een herbeleggingsindex is, wat betekent dat de dividenden automatisch worden herbelegd. Als je voor de lange termijn belegt hoef je dus eigenlijk niet naar je investering om te kijken.

Kostenratio0,16%
Gemiddelde rendement (5 jr.)6.31%
Aantal aandelen40
Gevolgde indexDax
Info beste ETF nummer 3

4. Schwab US Dividend Equity ETF (SCHD)

Een andere ETF dat voor sommige beleggers de beste ETF voor 2023 zou kunnen zijn, is dit inkomensgerichte fonds van Schwab. Momenteel is het dividendpercentage van dit fonds 3%, wat een stuk hoger is dan de huidige 1,3% van de S&P 500. Dus als je je in 2023 meer wilt focussen op inkomensgerichte investeringen in plaats van groei, dan is deze ETF misschien wel de beste keuze.

Daarnaast is dit fonds goed gespreid over veel aandelen, waardoor het risico beperkt is. Een laatste voordeel van deze ETF is dat hij erg goedkoop is. Schwab brengt jaarlijks maar 0,06% aan kosten in rekening, wat neerkomt op €6 op een investering van €10.000.

Kostenratio0,06%
Gemiddelde rendement (5 jr.)17.12%
Aantal aandelen103
Info beste ETF nummer 4

5. AEX iShares AEX UCITS ETF (IAEA)

De laatste ETF die nog wel op de lijst van beste ETF’s van 2023 thuishoort is de IAEA. Deze ETF volgt de AEX, maar in tegenstelling tot de gewone index, belegt dit fonds automatisch het dividend wat de AEX normaal gesproken uitbetaald.

Je hebt ook een ETF van iShares die de AEX exact volgt, dit is de IAEX, deze betaalt wel gewoon de dividenden uit. Je kunt natuurlijk zelf kiezen welke je het beste bij jou vindt passen, maar mijn voorkeur gaat uit naar de herbeleggende ETF.

Kostenratio0,30%
Aantal aandelen25
Gevolgde indexAEX-index
Info beste ETF nummer 5

Waar kun je de beste ETF's kopen in 2023?

Uit onze broker vergelijking is gebleken dat DEGIRO volgens ons de beste broker is om te beleggen in ETF's en aandelen. DEGIRO heeft ook een kernselectie waarin een aantal ETF's zitten waar geen handelskosten in rekening worden gebracht. Wil je ETF's kopen? Klik dan op onderstaande knop om een account bij DEGIRO aan te maken.

Beste ETF 2023 conclusie

Het is lastig om een keuze te maken voor de beste ETF (2023). Er bestaan werkelijk waar enorm veel ETF’s die we natuurlijk niet allemaal hebben onderzocht. In dit artikel hebben we ook maar 5 ETF's genoemd, terwijl er nog veel meer goede ETF's te vinden zijn.

Disclaimer
Alles wat in dit artikel staat is onze mening. Wij geven geen financieel advies. Toch zijn de ETF's die we besproken hebben wel goede en bekende ETF's die zeker het overwegen waard zijn. Natuurlijk is het nog wel slim om zelf nog wat onderzoek te doen naar ETF's en wie weet vind je wel een andere ETF die beter bij jouw beleggingsstijl past. Toch hopen we dat we je al een beetje op weg geholpen hebben.


Veelgestelde vragen (FAQ) - Beste ETF 2023

Wat is de beste ETF (trackers)?

De meeste beleggingsfondsen verslaan niet de markt (nationale indexen), daarom zijn ETF's die de nationale indexen volgen vaak de beste optie. Een ander voordeel van deze ETF's is dat ze zeer lage kostenratio's hebben, waardoor het ook nog eens erg voordelig is om in deze trackers te beleggen.

Met welke ETF beleg je in de hele wereld?

Een voorbeeld van een ETF die wereldwijde aandelen volgt is de MSCI World Index (USD). Door middel van deze ETF kun je met één klik beleggen in de wereldwijde aandelenmarkt.

Wat is de beste ETF uit de DEGIRO kernselectie?

Eén van de beste ETF's uit DEGIRO kernselectie is iShares S&P 500. Deze ETF kun je, doordat het in de kernselectie staat, gratis verhandelen en het fonds zelf heeft ook maar een kostenratio van 0,07%.

Write A Comment