In dit artikel gaan we het hebben over de beste ETF’s uit DEGIRO kernselectie in 2023. DEGIRO kernselectie is een lijst met ETF’s waarin je kunt handelen zonder transactiekosten. Er staan veel goede ETF’s in deze lijst van DEGIRO. Weet jij niet welke ETF bij DEGIRO je wilt kopen? Wij gaan op 10 van deze ETF’s dieper in. Wil je een account aanmaken bij DEGIRO om te handelen in deze ‘gratis’ ETF’s? Klik dan op onderstaande knop om een account aan te maken bij DEGIRO.

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Wat is DEGIRO kernselectie?

DEGIRO kernselectie is een lijst met ETF’s die zonder transactiekosten wordt aangeboden. Normaal gesproken betaal je transactiekosten over het handelen in ETF’s. Over de ETF’s die in de DEGIRO kernselectie zitten betaal je dit dus niet. Je kunt elke kalendermaand één transactie per ISIN code uitvoeren zonder transactiekosten. Elke volgende transactie met dezelfde ISIN code en richting (aankoop of verkoop) wordt ook zonder transactiekosten uitgevoerd mits aan deze twee voorwaarde wordt voldaan:

  1. De transactie is in dezelfde handelsrichting als de eerste transactie in die maand.
  2. De waarde van de transactie is minimaal €1.000, £1.000 of $1.000.

Klinkt een beetje lastig, maar we leggen het nogmaals uit aan de hand van een schema. Deze transacties van een ETF uit DEGIRO kernselectie vinden allemaal in dezelfde maand plaats.

Transactie OpdrachtWaardeKosten?
1Kopen€750Nee
2Kopen>€1.000Nee
3Verkopen>€1.000Ja
4Kopen€750Ja

Zoals je kunt zien betaal je de 2e keer ook geen kosten, omdat je transactie dezelfde richting op is en boven de €1.000 is. Over de 3e transactie betaal je wel kosten, omdat dit niet dezelfde richting op is. Als de richting van de 3e transactie ook kopen was, maar het bedrag lager was dan €1.000, dan moet je ook transactiekosten betalen omdat niet aan de 2e regel van DEGIRO kernselectie wordt voldaan.

Beste ETF DEGIRO kernselectie

In dit onderdeel gaan we het hebben over 10 beste ETF’s die in de DEGIRO kernselectie zitten. Wij raden je aan om de ETF’s bij DEGIRO op te zoeken op basis van een ISIN code. Dan weet je zeker dat je de ETF uit de DEGIRO kernselectie te pakken hebt.

Er zijn namelijk ETF’s die op meerdere beurzen verhandeld worden. Voorkom dat je per ongeluk een ETF koopt waar wel transactiekosten op zitten. Dit is geen top 10, dit zijn 10 zeer goede ETF’s uit de DEGIRO kernselectie in willekeurige volgorde.

Bekijk de volledige kernselectie op de website van DEGIRO.

1 – DEGIRO Kernselectie: VanEck AEX

ISIN: NL0009272749
Jaarlijkse fondskosten: 0,30%

De eerste op de lijst van beste ETF’s uit DEGIRO kernselectie is de VanEck AEX ETF. Deze ETF volgt zo nauwkeurig mogelijk de AEX index. De AEX is een index waarin de 25 meest verhandelde beursgenoteerde bedrijven van Nederland zitten. De AEX wordt als graadmeter voor de Nederlandse economie gebruikt. De VanEck AEX ETF heeft de afgelopen 5 jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van 15,39%.

Lees hier meer over de AEX: AEX – Alle informatie die je nodig hebt!

2 – DEGIRO Kernselectie: iShares S&P 500

ISIN: IE0031442068
Jaarlijkse fondskosten: 0,07%

De volgende bekende ETF in de kernselectie van DEGIRO is de iShares S&P 500. Deze ETF volgt zo nauwkeurig mogelijk de S&P 500 index. De S&P 500 bestaat uit de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. De S&P 500 wordt vaak als graadmeter voor de Amerikaanse economie gebruikt. De iShares S&P 500 heeft de afgelopen 5 jaar een gemiddeld rendement behaald van 16,39% per jaar.

Lees hier meer over de S&P 500: Standard & Poor’s Index (S&P 500) | Deze moet je kennen

3 – DEGIRO Kernselectie: ETF Robotics

ISIN: IE00BMW3QX54
Jaarlijkse fondskosten: 0,80%

Een iets minder bekende, maar ook zeker een interessante ETF uit de DEGIRO kernselectie is de ETF Robotics. Deze ETF streeft ernaar om de prestaties te volgen van een index welke is samengesteld uit bedrijven in opkomende markten die een flinke omzet realiseren in sectoren omtrent automatisering en robotisering. De ETF Robotics heeft de afgelopen 5 jaar een gemiddeld rendement van 20,26% per jaar behaald. Dit komt voornamelijk doordat robotics steeds bekender en meer gewild wordt.

4 – DEGIRO Kernselectie: iShares China 25

ISIN: IE00B02KXK85
Jaarlijkse fondskosten: 0,74%

De volgende ETF uit de DEGIRO kernselectie is de iShares China 25 ETF. Dit fonds heeft als doel om de aandelenmarkt in China te representeren. Het volgt een index waarin de 25 grootste Chinese bedrijven zitten. De iShares China 25 ETF heeft de afgelopen 5 jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van 2,72% behaald. Voornamelijk in de coronacrisis heeft de Chinese aandelenmarkt een deuk opgelopen. In tegenstelling tot veel andere markten zijn ze daar (nog) niet goed van hersteld.

5 – DEGIRO Kernselectie: iShares Europe

ISIN: IE00B1YZSC51
Jaarlijkse fondskosten: 0,12%

iShares Europe is nog een interessante ETF uit de kernselectie. Het doel van deze ETF is om het rendement van de MSCI Europe Index te weerspiegelen. Deze index bevat mid- en large-cap aandelen over 15 ontwikkelde landen in Europa. De iShares Europe ETF heeft de afgelopen 5 jaar een gemiddeld jaarlijks rendement behaald van 8,95%.

6 – DEGIRO Kernselectie: Vanguard FTSE All-World

ISIN: IE00BK5BQT80
Jaarlijkse fondskosten: 0,22%

Naast een Europese ETF is er ook een all-world ETF beschikbaar in de kernselectie van DEGIRO. De Vanguard FTSE All-World streeft naar een weerspiegeling van een index welke mid- en large-cap aandelen in ontwikkelde en opkomende landen over de hele wereld betreft. In deze index zijn bijna 50 verschillende landen vertegenwoordigd. De index dekt meer dan 95% van de wereldwijde belegbare marktwaarde. Aangezien deze ETF is opgericht in 2019 is er geen informatie over de afgelopen 5 jaar. Het afgelopen jaar behaalde de ETF een rendement van 19,34%.

7 – DEGIRO Kernselectie: SPDR US Tech

ISIN: IE00BWBXM948
Jaarlijkse fondskosten: 0,15%

Nog een interessante ETF uit de kernselectie is de SPDR US Tech ETF. Deze ETF volgt de prestaties van grote Amerikaanse informatietechnologie- en telecommunicatiediensten bedrijven uit de S&P 500. Je belegt dus als het ware in 1 bepaalde sector van de S&P 500. De SPDR US Tech ETF heeft de afgelopen 5 jaar een gemiddeld rendement van 27,04% per jaar behaald. In ons artikel over de S&P 500 lees je over een aantal bedrijven die in deze sector zitten.

8 – DEGIRO Kernselectie: VanEck Vectors Global Equal Weight

ISIN: NL0009690221
Jaarlijkse fondskosten: 0,19%

Weer een heel andere ETF is de VanEck Vectors Global Equal Weight. Deze ETF heeft als doel om de Think Global Equity Index te volgen. Deze index meet de prestaties in ontwikkelde landen in de hele wereld. Momenteel bestaat de index uit ongeveer 16 markten, waaronder Nederland, de VS en Zuid-Korea. De index bestaat uit 250 aandelen. De index is een gewogen index. Elk aandeel vertegenwoordigd dus 0,4%. De VanEck Vectors Global Equal Weight ETF heeft de afgelopen 5 jaar een gemiddeld rendement behaald van 12,16% per jaar. Leuk dat deze ook in de DEGIRO kernselectie zit!

9 – DEGIRO Kernselectie: iSHR NASDAQ 100

ISIN: IE00B53SZB19
Jaarlijkse fondskosten: 0,33%

Een iets bekendere ETF uit de kernselectie is de iSHR NASDAQ 100. Deze ETF volgt de NASDAQ 100 index. Deze index bevat de grootste beursgenoteerde bedrijven op de NASDAQ Stock Market op basis van marktkapitalisatie. De index bevat echter geen aandelen in financiële bedrijven. De index bestaat, zoals de naam als zegt, uit 100 aandelen. De iSHR NASDAQ 100 ETF heeft de afgelopen 5 jaar een jaarlijks rendement van gemiddeld 25,52% behaald.

10 – DEGIRO Kernselectie: L&G Artificial Intelligence

ISIN: IE00BK5BCD43
Jaarlijkse fondskosten: 0,49%

De laatste ETF op deze lijst van ETF’s uit de lijst van DEGIRO is de L&G Artificial Intelligence ETF. Deze ETF heeft als doel om de prestaties van de ROBO Global Artificial Intellegence index te volgen. Deze index is een AI-aandelenindex. De index omvat bedrijven die actief bijdragen aan Artificial Intelligence. De L&G Artificial Intelligence ETF is opgericht in 2019. Hierdoor zijn er uiteraard geen gegevens over de afgelopen 5 jaar. Deze ETF heeft het afgelopen jaar een rendement behaalt van 11,75%.

Kernselectie: 10 ETF’s samengevat

In het schema hieronder vatten we de ETF’s die in dit artikel genoemd zijn samen. Ze staan nu in volgorde van hoogste tot laagste rendement.

ETFGemiddeld rendement afgelopen 5 jaar
1. SPDR US Tech 27,04%
2. iSHR NASDAQ 10025,52%
3. ETF Robotics20,26%
4. Vanguard FTSE All World19,34%
5. iShares S&P 50016,39%
6. VanEck AEX15,39%
7. VanEck Vectors Global Equal Weight12,16%
8. L&G Artificial Intelligence11,75%
9. iShares Europe ETF8,95%
10. iShares China 252,72%
10 DEGIRO kernselectie beste ETF’s samengevat

Let op: dit is geen top 10 lijst van alle ETF’s van DEGIRO kernselectie. Dit is een top 10 op basis van rendement van de ETF’s die wij hierboven genoemd hebben. Nummer 4 en 8 hebben geen historische informatie van 5 jaar. Hier is het rendement van het afgelopen jaar gepakt, wat een verkeerde weerspiegeling kan geven. Nog iets om rekening mee te houden: historische informatie geeft geen garanties voor de toekomst. Ga er dus niet vanuit dat je altijd 27,04% zal pakken bij de SPDR US Tech.

Conclusie

Er zitten enorm veel ETF’s in DEGIRO kernselectie. In dit artikel hebben we er 10 genoemd, maar er zijn er nog veel meer. Weet je inmiddels al welke ETF je bij DEGIRO wilt kopen of wil je de volledige kernselectie zien? Kijk dan eens op de website van DEGIRO. Wil je beginnen met beleggen bij DEGIRO? DEGIRO is als beste uit de test gekomen bij onze broker vergelijking. Klik op onderstaande knop om een account aan te maken.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is de kernselectie van DEGIRO?

De kernselectie van DEGIRO is een lijst van 200 ETF’s waarin je kunt handelen zonder handelskosten. Hier zitten wel voorwaarden aan. Het is een soort ‘bonus’ die DEGIRO aanbiedt. Er zitten vaak een flink aantal bekende ETF’s in de kernselectie.

Welke ETF gratis DEGIRO?

Alle ETF’s die in de kernselectie van DEGIRO zitten zijn verhandelbaar zonder handelskosten. Hier zitten wel voorwaarden aan, zoals het feit dat je eenmalig geen handelskosten hebt, behalve als je de volgende transactie in dezelfde richting (koop/verkoop) doet en een waarde heeft van meer dan €1.000.

Hoe werkt de kernselectie DEGIRO?

De kernselectie van DEGIRO is een lijst met ETF’s waarin gehandeld kan worden zonder commissie te betalen. Hierdoor kun je een hoger rendement behalen. Er zitten wel voorwaarden aan. Je kunt het zien als een soort ‘bonus’ van DEGIRO.

Write A Comment