In dit artikel geven we antwoord op de vraag: wat zijn turbo’s, speeders, boosters en sprinters nou eingelijk?

Wat zijn Turbo’s?

Een Turbo is een beleggingsproduct dat de mogelijkheid geeft om te beleggen met een hefboom in verschillende onderliggende waarden, zoals aandelen, valuta, indexen en grondstoffen. Een Turbo is dus gebaseerd op een bepaalde onderliggende waarde, niet het product zelf. Je speculeert dus over de prijs van de onderliggende waarde als je in turbo’s belegt.

Speeders, Boosters en Sprinters zijn eigenlijk hetzelfde als Turbo’s. Het enige verschil zit in de ontwikkelaar. ABN-AMRO heeft Turbo’s in Nederland ontwikkeld en heeft de naam als handelsmerk vastgelegd. Deze Turbo’s biedt ABN-AMRO echter niet meer zelf aan. Ze bieden de Turbo’s van BNP Paribas aan. De ING heeft gekozen voor Sprinters en Speeders komen van de Amerikaanse Citibank en Duitse Commerzbank. Boosters komen van de Royal Bank of Scotland (RBS). Banken willen dus graag hun eigen derivaten ontwikkelen.

Werking van een Turbo

Een Turbo is dus gebaseerd op de onderliggende waarde van een product. Dit kan bijvoorbeeld een aandeel zijn, maar ook een index of een valutapaar. Je speculeert dus over prijsbewegingen, net als bij een CFD. Je koopt een ’turbo long’ als je verwacht dat de prijs gaat stijgen en een ’turbo short‘ als je denkt dat de prijs gaat dalen. Hier komt ook een hefboom bij kijken. Je het is een soort combinatie tussen het onderliggende product en het lenen van een deel van de prijs, net als bij een CFD.

Als je bijvoorbeeld een ’turbo long’ koopt dan betaalt de belegger een deel van de waarde van het onderliggende activum. De rest betaalt de bank/broker. Over dit bedrag betaal je als belegger rente. Deze rente wordt bijgeschreven bij de schuld. Hierdoor kunnen banken veel winst maken op turbo’s (en speeders, sprinters en boosters). Dividenden worden afgetrokken van de schuld (na dividendbelasting).

Bij Turbo’s krijg je te maken met een stoploss. Deze is vaak vooraf bepaald door de bank. Als de onderliggende waarde onder het stoploss-niveau komt verkoopt de bank het onderliggende product. Op dat moment wordt jouw positie gesloten en heb je verlies.

Voorbeeld Turbo’s

Stel dat een bank een ’turbo long’ op de markt brengt voor Unilever. Unilever heeft op dat moment een onderliggende waarde van €50. Stel dat de bank hier €40 van financiert. Jij als belegger betaalt dan €10. Je hebt dan een hefboomwerking van 1:5. De koers van Unilevert stijgt vervolgens naar €60. Iemand die handelt in de onderliggende waarde (het aandeel) heeft dan een winst van 20%. Iemand die handelt met een Turbo heeft een rendement van 100%. Je hebt namelijk €10 winst over jouw investering van €10. Hier is geen rekening gehouden met spreads en andere kosten, zoals rente.

Stel nu dat de stoploss was bepaald op €45. Als Unilever dan daalt naar €40 zal jouw positie gesloten worden door de bank. Op dat moment zou een belegger in het onderliggende aandeel een verlies hebben van 10% (€5 op €50). De belegger in de Turbo zou een verlies hebben van 50% (€5 op €10).

Voor een ’turbo short’ werkt het precies andersom. Dan maak je juist winst als de koers stijgt en zal je stoploss hoger zijn dan de huidige marktprijs.

Hoe herken je een Turbo?

Een Turbo heeft een ISIN nummer (International Securities Identification Number). Als naam zul je de Turbo zien als bijvoorbeeld: Unilever Turbo 45,0. Het getal (in dit geval 45) is het stoploss niveau.

Verschil tussen Turbo’s en opties

Er zijn een aantal verschillen tussen turbo’s en opties. De voornaamste verschillen zijn:

  • Een optie heeft een beperkte looptijd. Een Turbo niet (altijd).
  • Een Turbo heeft een vaste stoploss. Zodra dit bereikt is wordt je trade gesloten. Dit is bij opties niet.
  • Turbo’s kennen over het algemeen hogere spreads.
  • Turbo’s kennen over het algemeen hogere transactiekosten.
  • Turbo’s worden uitgegeven door een bank.

Turbo’s, speeders en sprinters bij DEGIRO

Bij DEGIRO kun je handelen in Turbo’s, Speeders en Sprinters. In tegenstelling tot veel andere brokers zijn deze hefboomproducten bij DEGIRO dus wel beschikbaar. Dit is een voorbeeld van een Turbo bij DEGIRO.

Turbo DEGIRO
Turbo DEGIRO

Zoals je kunt zien is dit een ‘Turbo Long’ met de AEX als onderliggende waarde. Wat betekenen de cijfers?
SL = Stoploss (in dit geval 646.40) – Dit is het punt waarbij de trade automatisch wordt gesloten en je verlies genomen wordt.
HB = Hefboom (in dit geval 5.03) – Dit is de hefboom waarmee je handelt.
FN = Financieringsniveau (in dit geval 640.01) – De hefboom ontstaat doordat je maar een deel van de belegging zelf financiert. Het andere deel komt voor de rekening van de uitgevende instelling. Dit is het financieringsniveau.
R = Ratio (in dit geval 10) – De ratio geeft aan hoeveel hefboomproducten je koopt om één keer de onderliggende waarde te kopen.

Klik op onderstaande knop om een account aan te maken bij DEGIRO of om de volledige review te lezen. Wij raden DEGIRO aan, omdat deze als beste uit onze broker vergelijking kwam. Ze hanteren geen minimale storting!

Conclusie Turbo’s

Turbo’s, Speeders, Sprinters en Boosters zijn complexe financiële instrumenten. Je handelt altijd met een hefboom waardoor de risico’s en de mogelijke rendement hoger zijn dan normaal. Je moet je wel flink verdiepen voordat je hier daadwerkelijk in gaat handelen. Als je wilt beleggen in Turbo’s of in iets anders, raden wij DEGIRO aan.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat zijn turbo’s?

Een turbo is een beleggingsinstrument waarmee je speculeert over de prijsbewegingen van een onderliggende waarde. Deze onderliggende waarde kan bijvoorbeeld een aandeel, index, grondstof, obligaties of valuta zijn.

Hoelang loopt een turbo?

Een turbo heeft in principe een onbeperkte looptijd. Echter zit er wel een stoploss aan verbonden. Zodra deze stoploss is bereikt wordt je positie automatisch gesloten.

Wat is een hefboom bij turbo’s?

Een hefboom bij turbo’s versterkt de effecten van prijsbewegingen. Als je handelt met een hefboom van 1:5 wordt jouw positie met 5x vergroot (door geleend geld). Als de koers van het onderliggende activum stijgt met 10%, stijgt de waarde van jouw turbo met 50%. Je betaalt wel rente over het geleende geld.

Waar kun je beleggen in turbo’s?

Je kunt bij een aantal brokers beleggen in turbo’s. Lees in dit artikel waar je het beste kunt beleggen in turbo’s!

Write A Comment