Wat zijn stablecoins?

Stablecoins zijn altcoins die zijn gemaakt om de volatiliteit van de cryptomarkt tegen te gaan door hun waarde te koppelen aan bijvoorbeeld een onderliggende index, valutakoers of grondstofprijs. Tether (USDT) is het grootste voorbeeld van een stablecoin. Deze stablecoin is qua waarde gekoppeld aan de dollar. Deze munt is op basis van marketcap de één van de grootste altcoins. In dit artikel gaan wij in op een aantal stablecoins en beantwoorden de vraag, wat zijn stablecoins?

Stablecoin 1: Tether

Wat is de stablecoin Tether?

Tether is net als Bitcoin en Ethereum een cryptocurrency. Deze cryptocurrency is echter qua waarde gekoppeld aan de dollar. De munt is op basis van marketcap de één na grootste altcoin, na Ethereum.

Hoe werkt Tether?

Het is de bedoeling dat Tether altijd precies één dollar waard is. Elke USDT (Tether) die gemaakt wordt moet gedekt zijn door een dollar op de rekening van Tether. Het idee van Tether is dat je even snel kunt overstappen op Tether als je even je crypto uit de volatiele munten wil halen zonder het gelijk uit te moeten betalen (daar komen ook weer kosten bij kijken). Daarom streeft Tether ernaar om altijd een prijs van $1 te behouden, dit is niet altijd gelukt. Tether heeft ook wat vertrouwensproblemen, omdat de rekening van Tether niet openbaar is. De blockchain wel. Concreet komt dat vertrouwensprobleem er op neer dat Tether niet wilt bewijzen dat elke USDT een echte dollar als onderpand heeft.

Op exchanges waar zowel Tether en Bitcoin verkocht worden, zoals Binance, wordt de waarde van Bitcoin weergegeven in Tether en dus niet dollars. Op exchanges waar geen Tether wordt verkocht, is de waarde van Bitcoin in dollar weergegeven. 

Ontstaan Tether

De eerste Tether tokens zijn in 2014 vrijgegeven. Toen was de naam nog RealCoin. Tether was één van de eerste stablecoins die gemaakt werd. Exchanges zijn de voornaamste gebruikers van Tether als een alternatief voor fiat valuta’s.

Stablecoin 2: USD Coin

Wat is stablecoin USD Coin?

USD Coin is net als Tether een stablecoin die is gelinkt aan de US Dollar. USD Coin probeert net als Tether een waarde van $1 aan te houden. USDC is de stablecoin van het cryptoplatform Coinbase. Deze ‘internetdollar’ maakt het makkelijk om de dollar op het internet en openbare blockchains te gebruiken. Deze coin biedt stabiliteit in de cryptomarkten. Net zoals Tether opent het nieuwe mogelijkheden voor handel, kredietverlening en meer.

Hoe werkt de USD Coin?

Net als bij Tether garandeert het bedrijf dat elke USD Coin wordt ondersteund door één dollar. Het gaat op de volgende manier:

  • Een gebruiker stuurt USD naar de bankrekening van de uitgever.
  • De uitgever gebruikt een slim contract (smart contract) van de USD Coin om een gelijk bedrag aan USD Coin te creëren.
  • De nieuwe USD Coin wordt aan de gebruiker geleverd en de dollar wordt in reserve gehouden.

Dit werkt andersom (van USD Coin naar dollar) op dezelfde manier.

Nu vraag je je natuurlijk af: wat is dan het verschil met Tether? Het werkt vrijwel op dezelfde manier. Vaak zitten de verschillen tussen stablecoins van dezelfde categorie in het vergoedingenbeleid en de partnerorganisaties. Tether weigert bijvoorbeeld om een transparante audit uit te voeren. Daarnaast is USDC een stablecoin van een crypto exchange, namelijk van Coinbase. Als crypto exchange kun je er natuurlijk voor zorgen dat jouw stablecoin gebruikt gaat worden op jouw exchange.

Ontstaan USD Coin

USD Coin werd in 2018 gelanceerd door een samenwerking van Circle en Coinbase.

Stablecoin 3: Binance USD

Wat is de stablecoin Binance USD?

Binance USD (BUSD) is een stablecoin en werkt eigenlijk op dezelfde manier als Tether en USDC. Alleen is deze coin van het exchange platform Binance. Een verschil met Tether en USDC is dat Binance USD gereguleerd is. Binance beweert ook altijd 1 dollar te geven voor 1 BUSD.

Waarom zijn er verschillende stablecoins?

Best een logische vraag, waarom zijn er verschillende coins die eigenlijk allemaal hetzelfde doen? Dat heeft met twee dingen te maken. Tether is momenteel de grootste stablecoin, maar vanwege de vertrouwensproblemen zijn er twijfels over deze munt. Uiteraard zijn er dan andere die denken, ik ga die markt overnemen. Daarnaast is USDC een stablecoin van de crypto-exchange Coinbase en is de BUSD een stablecoin van crypto-exchange Binance. Voor deze exchanges is het een slimme zet om een eigen stablecoin te hebben. Vanwege de vele gebruikers die de exchanges hebben, heeft de stablecoin gelijk een markt.

Wat zijn Stablecoins? – Conclusie

Stablecoins zijn dus coins die een vaste waarde hebben. Deze coins zijn erg belangrijk in de cryptowereld. Door deze stablecoins hoef je niet meer je geld om te wisselen naar euro’s of dollars als je even niet geïnvesteerd wilt zijn in de cryptomarkt. De stablecoins halen het idee dat alle cryptocurrencies volatiel en instabiel zijn weg. Daarnaast kan het de weg naar crypto als betaalmiddel mogelijk maken. In plaats van dat een verkoper Bitcoins moet ontvangen en vervolgens in 5 minuten zijn waarde ziet dalen met 5%. Kan een verkoper nu betaald worden met een stablecoin.


Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat zijn stablecoins?

Stablecoins, ook wel stabiele coins zijn altcoins die zijn gemaakt om de volatiliteit van de cryptomarkt tegen te gaan door hun waarde te koppelen aan bijvoorbeeld een onderliggende index, valutakoers of grondstofprijs.

Welke stablecoins zijn er?

Er zijn veel verschillende stablecoins. De grootste stablecoins zijn: Tether, USD Coin en Binance USD.

Write A Comment

Beste broker. Volgens onze vergelijking.
Start nu met beleggen in crypto bij Binance. Binance is de grootste crypto exchange van de wereld!
1
2
3
Beste broker. Volgens onze vergelijking.
Start nu met beleggen in crypto bij Binance. Binance is de grootste crypto exchange van de wereld!