Inhoudsopgave
Wat zijn altcoins?
Altcoins zijn andere cryptocurrencies dan Bitcoin, maar wat zijn altcoins nou echt? Altcoin staat voor alternative coin. Zoals de naam al zegt ‘alternatieve munten’. Altcoins delen vaak kenmerken van Bitcoin, maar proberen juist onderscheidend te zijn in bijvoorbeeld lagere volatiliteit of slimme contracten (smart contracts). Ethereum staat vooral bekend om de slimme contracten. Zoals in de grafiek later in dit artikel te zien is, zijn altcoins per 1 juli 2021 goed voor meer dan 52% van het marktaandeel in de totale cryptomarkt.
Zoals in de grafiek hieronder af te lezen is, is de vraag in altcoins toegenomen in 2021. Het marktaandeel van Bitcoin is flink gedaald ten opzichte van 2020 en je ziet dat Ethereum, Binance Coin, en alle crypto buitenom deze grafiek (rest) is gestegen. XRP heeft een lichte daling doorgezet.
Hoe werken altcoins?
Nu we een idee hebben wat altcoins zijn, is de volgende vraag hoe werken ze? Over het algemeen volgen altcoins enigszins dezelfde regels als Bitcoin omdat ze een blockchain of grootboek hebben waarin de transacties worden vastgelegd. De blockchain is dan vaak ook weer beveiligd door wiskundige formules en rekenkundige sommen. Daarnaast vinden transacties met altcoins ook vaak plaats met behulp van een privé sleutel en openbare sleutel.
Altcoins vs Bitcoin
Je hebt nu een beeld wat altcoins zijn. Wat is dan het verschil tussen altcoins en Bitcoin? Altcoins volgen niet allemaal dezelfde regels als Bitcoin. Altcoins zijn vaak in bepaalde gebieden wat anders dan Bitcoin. Bitcoin heeft bijvoorbeeld een maximaal aantal coins van 21 miljoen, maar er zijn ook coins zoals Litecoin die een maximaal aantal coins heeft van 84 miljoen.
Ethereum is bijvoorbeeld ook heel anders dan Bitcoin. Ethereum is een open-source netwerk waarmee ontwikkelaars over de hele wereld op hun blockchain nieuwe applicaties kunnen maken. Daarnaast kunnen ontwikkelaars ook 'slimme contracten' (smart contracts) op het netwerk van Ethereum maken. Hiermee kunnen gebruikers veilige transacties uitvoeren zonder de hulp van bijvoorbeeld een advocaat of notaris.
Naast Bitcoin, Litecoin en Ethereum zijn er nog duizenden andere coins. Enkele voorbeelden van grotere altcoins zijn:
- Cardano (ADA)
- Dogecoin (DOGE)
- VeChain (VET)
- TRON (TRX)
- PancakeSwap (CAKE)
Elk van deze cryptocurrencies probeert onderscheidend te zijn van Bitcoin en de andere altcoins.
Wat voor soorten altcoins zijn er?
Er zijn vele verschillende soorten altcoins. Dit artikel legt een aantal soorten altcoins kort uit.
Op mining gebaseerde altcoins
Veel mining altcoins gebruiken de proof-of-work methode. Bij deze methode worden nieuwe munten gemaakt door ingewikkelde problemen op te lossen. Vaak zijn dit lastige economische en rekenkundige problemen die opgelost worden met computerkracht. Daarnaast is er nog de proof-of-stake methode. Het proof-of-stake concept houdt in dat een persoon bloktransacties kan valideren of minen op basis van het aantal munten dat hij bezit. Hoe meer munten je bezit, hoe meer mine-kracht je hebt. Een andere optie in plaats van mining-altcoins zijn pre-mined munten. Dit zijn munten die al gedistribueerd zijn voordat ze worden vermeld. Een voorbeeld van zo'n munt is XRP.
Beveiligingstokens
Beveiligingtokens lijken op aandelen en beloven vaak eigendom of bijvoorbeeld een dividenduitkering. Het verschil met aandelen is dat beveiligingstokens een digitale herkomst hebben. Beveiligingstokens worden meestal aangeboden via ICO's, dit zijn Initial Coin Offerings. Dit zijn dus munten die eigenlijk vooraf gefinancierd worden (een soort crowdfunding).
Stablecoins
Stablecoins zijn altcoins die zijn gemaakt om de volatiliteit van de cryptomarkt tegen te gaan door hun waarde te koppelen aan een onderliggend activum. Tether (USDT) is het grootste voorbeeld van een stablecoin. Deze coin is qua waarde gekoppeld aan de US dollar. Deze munt heeft een flinke marketcap momenteel.
Utility tokens
Utility tokens geven gebruikers toegang tot een service. Als voorbeeld: mensen die een Filecoin-token bezitten kunnen de cryptocurrency uitgeven om toegang te krijgen tot het Filecoin-netwerk. Dit is een gedecentraliseerd peer-to-peer netwerk dat bestanden online opslaat.
Voordelen en nadelen van Altcoins
Hieronder geven we kort de voordelen en nadelen van altcoins. Dit kan jou helpen om een beeld te vormen van wat altcoins zijn.
Voordelen altcoins
✓ Altcoins zijn in principe betere versies van Bitcoin, omdat ze problemen bij Bitcoin proberen op te lossen.
✓ Een aantal altcoins, zoals Ethereum, zijn al geïmplementeerd bij reguliere instellingen.
✓ Er is een enorm aanbod aan altcoins waar beleggers uit kunnen kiezen. Dit vergt wel veel tijd en onderzoek.
Nadelen altcoins
✕ Altcoins hebben nog een relatief kleine markt. Alle altcoins bij elkaar zijn goed voor ongeveer 52% van de cryptomarkt.
✕ Het is niet makkelijk om onderscheid te maken tussen alle altcoins en wat ze te bieden hebben.
✕ De altcoin markt is nóg volatieler dan Bitcoin (dit kan ook als voordeel worden gezien).
Waar kun je altcoins kopen?
Je kunt altcoins kopen bij verschillende brokers en exchanges. Een aantal bekende in Nederland zijn Binance en Bitvavo. Wij raden momenteel Bitvavo aan voor het kopen van altcoins. Je kunt hier een account aanmaken bij Bitvavo.
Conclusie wat zijn altcoins
In dit artikel heb je hopelijk antwoord gekregen op de vraag: wat zijn altcoins? Als je nog vragen hebt kun je deze in de comments stellen!
Wellicht vind je dit ook interessant
Investeren in crypto (2021) | Waar liggen de mogelijkheden?
De top 10 Altcoins | Duidelijke uitleg per Altcoin
Crypto wallet (2021) | Wat is het? | Soorten, beveiliging & meer
Beste crypto broker in Nederland (2021) || Onze top 3
Veelgestelde vragen (FAQ)
Er zijn per 1 juli 2021 meer dan 10.000 altcoins. Deze altcoins zijn samen goed voor ruim 52% van de totale cryptomarkt.
De top 10 altcoins zijn: Ethereum, Tether, Binance Coin, Cardano, XRP, USD Coin, Dogecoin, Polkadot, Uniswap en Binance USD.