Wat is beleggen in 2022?

Beleggen is een vorm van investeren. Door te beleggen zet je geld voor een bepaalde periode vast om dit vervolgens in de toekomst terug te ontvangen plus een vergoeding. Over het algemeen is het doel van beleggen om je vermogen te laten toenemen. Doordat je bij een belegging je kapitaal ergens in investeert heeft dit een bepaald risico, aangezien de toekomst van de belegging niet zeker is. Over het algemeen geldt hoe hoger het risico, hoe hoger het geëiste rendement.

Wat is het voordeel van beleggen?

Nu we weten wat beleggen is, gaan we kijken wat door voordeel ervan zijn.

Hoger rendement dan bij sparen

Het grootste voordeel van beleggen is de potentie van lange termijnrendementen. De rendementen van beleggen liggen een stuk hoger dan de rente die je ontvangt op je spaarrekening. Sparen betekent eigenlijk dat je een deel van je geld van vandaag opzij zet voor morgen. Bij beleggen zet je je geld aan het werk.

Beleggen heeft in het verleden meer geld opgeleverd dan sparen. In de grafiek hierboven is te zien wat de S&P 500 aan rendement per jaar heeft opgeleverd sinds 2003. Zoals je kunt heeft een investering in deze index een goed rendement opgeleverd. Wat ook opvalt is dat de index best volatiel is.

In 2008 stortte de index als het ware in één keer in elkaar, waarna de S&P 500 weer flink begon te stijgen. Dit volatiele gedrag hoort bij aandelen. Zodra de paniek toeslaat, verkopen veel beleggers uit angst hun aandelen. Dit zorgt ervoor dat de prijs nog meer gaat dalen, waardoor er flinke dalen kunnen ontstaan en misschien zelfs een beurscrash in 2022.

Toch heeft historische data aangetoond dat de S&P 500 een goede investering is, die op de lange termijn ongeveer 10% gemiddeld per jaar heeft opgeleverd.

Als belegger heb je dus de mogelijkheid om op de langere termijn kapitaalgroei te realiseren. Wanneer je je emoties goed onder controle kunt houden en je investeert met geld wat je op korte termijn niet nodig hebt, dan is het zelfs heel realistisch dat je geleidelijk aan rijker wordt en een stuk hoger rendement behaald dat op je spaarrekening.

Benieuwd naar het hele verhaal? Lees het hier: Sparen vs Beleggen | Wat levert meer op | De feiten

Het opbouwen van een beleggingsportefeuille is een manier om je financiële lange-termijn doelen te bereiken.

De inflatie verslaan

Inflatie is de voortdurende stijging van het algemene prijspeil. De stijging van de prijzen kan veel invloed hebben op je koopkracht. Wanneer je helemaal niet verdient op je vermogen, kun je door stijgende prijzen ieder jaar minder kopen, waardoor je koopkracht dus ook ieder jaar afneemt.

Een manier om de inflatie te slim af te zijn is door te beleggen. Door te beleggen kun je niet alleen de inflatie compenseren, je kunt de inflatie zelfs verslaan. Wanneer dit lukt stijgt juist je koopkracht per jaar.

Extra inkomen verdienen

Naast koersstijging kun je ook een inkomstenrendement (zoals dividenden uit aandelen of huur uit een pand) verdienen. Dit zorgt ervoor dat je een stabiele stroom aan inkomen hebt. Het rendement op je beleggingen kan worden gebruikt als een bron van regelmatige extra inkomsten voor het dagelijks leven. Of je kunt ervoor kiezen het geld te herinvesteren om je vermogen verder te laten groeien.

Soorten beleggingen

Als belegger heb je heel wat mogelijkheden om je geld te beleggen. Het is belangrijk om de verschillende soorten beleggingen goed af te wegen.

Beleggingen worden over het algemeen in drie grote categorieën onderverdeeld: aandelen, obligaties en de gewone spaarrekening. Binnen elke categorie heb je ook weer heel verschillende beleggingsmogelijkheden.

Hieronder bespreken we een aantal beleggingsmogelijkheden die voor jou interessant kunnen zijn.

Aandelen

Een aandeel is een belegging in een bepaald bedrijf. Wanneer je aandelen koopt, koop je een klein deel van de inkomsten en activa van dat bedrijf. Bedrijven verkopen hun aandelen om geld op te halen. Beleggers kunnen deze aandelen vervolgens onderling kopen en verkopen. Aandelen leveren soms een hoog rendement op, maar brengen ook meer risico’s met zich mee dan andere beleggingen. Bedrijven kunnen namelijk waarde verliezen of failliet gaan.

Beleggers in aandelen verdienen geld wanneer de waarde van de aandelen die ze bezitten stijgt. Ze kunnen die aandelen dan met winst verkopen. Een andere manier om geld te verdienen met aandelen, is door middel van dividend. Dit zijn regelmatige uitkeringen van de winst van een bedrijf aan de aandeelhouders.

Indexfondsen

Een indexfonds is een type beleggingsfonds dat passief een index volgt. Dit wil zeggen dat het gewoon de prijs van een mandje aan aandelen volgt en de beleggingen niet door een beheerder worden uitgekozen. Een S&P 500-indexfonds streeft er bijvoorbeeld naar de prestaties van de S&P 500 te weerspiegelen door aandelen te houden van de bedrijven in die index.

Het voordeel van indexbeleggen is dat indexen doorgaans minder kosten hebben, omdat ze geen actieve beheerder op de loonlijst hebben staan. Het risico van een indexfonds is afhankelijk van de beleggingen binnen het fonds.

Indexfondsen kunnen dividenden of rente verdienen, wat wordt uitgekeerd aan beleggers. Deze fondsen kunnen ook in waarde stijgen. Beleggers kunnen hun aandeel in het fonds dan met winst verkopen. Indexfondsen brengen wel kosten in rekening, maar zoals hierboven gezegd, zijn deze kosten over het algemeen lager dan de kosten van beleggingsfondsen.

Exchange Traded Funds (ETF’s)

Exchange Traded Funds (ETF’s) zijn een soort indexfondsen. Ze volgen een benchmarkindex en proberen de prestaties van die index te evenaren. Net als indexfondsen is ETF beleggen goedkoper dan beleggingsfondsen omdat ze niet actief worden beheerd.

Het grootste verschil tussen indexfondsen en ETF’s is de manier waarop ETF’s worden gekocht. ETF’s worden verhandeld op een beurs net zoals een aandeel, wat betekent dat je ETF’s de hele dag door kunt kopen en verkopen en dat de prijs van een ETF de hele dag door zal schommelen. Beleggingsfondsen en indexfondsen daarentegen hebben aan het eind van elke handelsdag één prijs. Die prijs blijft hetzelfde, ongeacht het tijdstip waarop je koopt of verkoopt. Dit verschil maakt voor veel beleggers niet uit, maar als je meer controle wilt over de prijs van het fonds, gaat jouw voorkeur misschien uit naar een ETF.

Net als bij een beleggingsfonds en een indexfonds hoop je als belegger dat het fonds in waarde zal stijgen en je je positie met winst kunt verkopen. Daarnaast kunnen ETF’s ook dividenden en rente uitkeren aan beleggers.

Opties

Een optie is een contract om een aandeel te kopen of te verkopen tegen een bepaalde prijs, op een bepaalde datum. Opties bieden flexibiliteit, omdat het contract je niet verplicht het aandeel te kopen of te verkopen. Zoals de naam al zegt, is dat een optie. De meeste optiecontracten hebben betrekking op 100 aandelen van een bepaald bedrijf.

Als je een optie koopt, koop je het contract en dus niet het aandeel zelf. Je kunt vervolgens het aandeel kopen of verkopen tegen de afgesproken prijs na de afgesproken tijd. Daarnaast kun je het contract verkopen aan een andere belegger, of het contract laten aflopen.

Hoe kun je beleggen?

Beleggen kan via een broker of via een bank. Aangezien beleggen via een broker een stuk goedkoper is dan via een bank raden wij het aan om een account bij een broker aan te maken. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen naar de reputatie, vergoedingen en recensies voor verschillende investeringsopties. Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat je de beste online broker kiest voor jouw situatie. Ook zijn er op deze website reviews te vinden van alle populaire brokers in Nederland. In onze reviews hebben wij onderzocht wat de werkelijke kosten aan commissies zijn (velen zeggen gratis handel aan te bieden), hoe gemakkelijk de app of website is te gebruiken en of het platform onderzoeksmethodes en leermiddelen aanbiedt. Zo kun je gemakkelijk de beste broker vinden die bij jou past.

Meer informatie nodig? Lees hier: Hoe kies je een broker? of Brokers vergelijken (2021) | Wat is de beste broker?

Beleggen en risico

Inkomens-creërende beleggingen, zoals aandelen en vastgoed, hebben historisch gezien op de lange termijn veel opgeleverd. Op de korte termijn hebben deze beleggingen wel grote pieken en dalen gekend.

Bij beleggen hangen risico’s en rendement met een hoge mate met elkaar samen. Een hoger potentieel rendement op een belegging gaat gewoonlijk gepaard met een hoger risico.

Het rendement op een belegging wordt uitgedrukt in een percentage en wordt vaak vooraf geschat door de belegger. Dit doet een belegger omdat hij vaak een geëist rendement heeft voor een investering. Dit is het minimale bedrag waarvoor de investering voor hem aantrekkelijk lijkt. Over het algemeen ligt deze rendementsverwachting hoger dan de verwachte mogelijke risico’s.

Diversificatie (spreiding) helpt beleggers het totale risico van hun portefeuille te verminderen, maar kan het potentiële rendement wel beperken. Beleggen in slechts één marktsector kan, als die sector het aanzienlijk beter doet dan de totale markt, betere rendementen opleveren. Wanneer de sector echter daalt kun je wel een groot deel van het door jou geïnvesteerde bedrag verliezen.

Tips bij het beleggen in 2022

1. Blijf leren

Hoewel beleggen in aandelen misschien niet al te ingewikkeld lijkt, is er wel veel informatie hierover te vinden. Hoe meer je begrijpt over de beleggingswereld en over de bedrijven waarin je investeert, hoe groter de kans op een stabiel rendement.

Wij raden je daarom aan om zeker een aantal boeken over persoonlijke financiën te lezen om te blijven leren, zelfs als je al een ervaren belegger bent. Op websites (net zoals deze website) is ook genoeg informatie te vinden over beleggen. Het kan daarom ook verstandig zijn om het internet te raadplegen wanneer je bijvoorbeeld een begrip of iets dergelijks niet begrijpt.

2. Spreid je investeringen

Wat houdt diversificatie (spreiding) in? Dit is het verdelen van je investeringen over bijvoorbeeld verschillende aandelen, obligaties en misschien wat vastgoed of grondstoffen. Met aandelen en obligaties, kun je jouw beleggingen spreiden over verschillende sectoren, zoals een totale aandelenmarkt of een aantal aandelen in opkomende markten, enz.

Het doel van diversificatie is om eventuele correcties en volatiliteit te doorstaan en om je portefeuille in evenwicht te houden.

3. Let op de kosten

Van alle aandelentips voor beginners is dit misschien wel de belangrijkste. Hoge beleggingskosten kunnen je lange termijnrendement letterlijk doden. Het is daarom erg belangrijk dat je goed onderzoek doet naar de kosten die een broker in rekening brengt. Dit is niet altijd even makkelijk, aangezien brokers verschillende kosten in rekening brengen.

Wanneer je benieuwd bent of een bepaalde broker niet te hoge kosten in rekening brengt, lees dan onze reviews over brokers. In deze reviews hebben we dit allemaal voor je uitgezocht. Onze aanrader is momenteel DEGIRO. Klik hier om een account aan te maken bij DEGIRO. Ze hebben geen minimale storting.

4. Bescherm je vermogen als mensen hebzuchtig zijn

Je moet voorzichtig wezen en je investeringen beschermen wanneer anderen hebzuchtig zijn. Wanneer iedereen positief is over de economie, investeren en alles daaromheen, is het misschien tijd om een beetje aan de zijlijn te blijven staan.

Dat betekent niet dat je helemaal moet stoppen met beleggen. Geleidelijk beleggen (dollar-cost averaging) is een geweldige strategie op de lange termijn, maar beleg niet je gehele vermogen wanneer iedereen positief is. Het kan dan zomaar zo zijn dat je instapt terwijl de markt overgewaardeerd is.

Be Fearful When Others Are Greedy and Greedy When Others Are Fearful

Warren Buffett

5. Wees hebberig wanneer mensen angstig zijn

Wanneer mensen bang zijn voor de markten is het waarschijnlijk een goed moment om agressiever te worden.

Hoewel een bear market of een beurscrash kan voorkomen, heeft de aandelenmarkt zich altijd hersteld. Een beurscrash zorgt er dus eigenlijk voor dat je goedkoper kunt beleggen en de enorme vruchten kunt plukken als de bull market terugkeert.

Beleggen voor beginners

Beleggen is voor iedereen interessant, dus ook voor de onervaren beleggers. Door te beleggen zet je je geld aan het werk. Dit kan op de lange termijn veel geld opleveren, zonder dat je er hard voor hoeft te werken.

Wij willen beginners altijd één ding meegegeven en dat is de kracht van compounding. Compounding is het rente-op-rente effect wat ontstaat wanneer je over een lange periode een rendement behaald en je dit rendement vervolgens herinvesteert. Hierdoor gaat je investering steeds sneller stijgen. Het is als belegger heel goed om je bewust te zijn van dit effect, zeker ook als beginnende belegger. Compounding is namelijk de belangrijkste reden waarom je moet gaan beginnen met beleggen en dit moet voor iedere beginnende belegger zijn doel zijn.

Wanneer je wilt gaan beginnen met beleggen, maar nog helemaal nieuw bent in deze wereld, dan zijn een aantal van de bovenstaande tips extra belangrijk. Het is als beginner heel belangrijk om goed je huiswerk te doen. De beleggingswereld is een complexe wereld, waarin oneindig veel informatie beschikbaar is. Hoe meer je weet en hoe beter je de basisprincipes en begrippen begrijpt, hoe hoger jouw kansen zijn op een goed rendement.

Zelf beleggen of laten beleggen

Online zijn er vele prachtige hulpmiddelen en informatiebronnen beschikbaar voor beleggers om verstandige beslissingen te nemen. Daarnaast kun je als belegger ook kiezen voor eenvoudige en krachtige beleggingsinstrumenten, zoals beleggingsfondsen en Exchange Traded Funds (ETF’s). Dit maakt het voor beleggers eenvoudiger dan ooit om onderzoek te doen, beslissingen te nemen en spaar- en beleggingsdoelen te verwezenlijken.

Als jouw investeringsdoelen en behoeften eenvoudig zijn, dan is het vaak beter om zelf te beleggen.

Er is echter een belangrijk voorbehoud bij het doe-het-zelf pad. Geld is één van de meest emotie-opwekkende dingen op aarde. Je moet in staat zijn om je ergste vijand, namelijk jezelf, in bedwang te houden door niet toe te geven aan de normale en schadelijke emoties van hebzucht, angst en overmoed. Een beleggingsadviseur of financieel planner kan met weinig of geen emotie over jouw geld denken. Wanneer je van jezelf weet dat je moeite heb om je emoties onder controle te houden door marktbewegingen, dan kan het misschien beter zijn om je geld te laten beleggen door een professional.

Actief of passief beleggen?

Wat is Actief beleggen?

Actief beleggen betekent het actief op zoek gaan naar steeds de beste investering. Een actieve belegger is veel kwijt aan het beoordelen van potentiële investeringen. Daarnaast koopt en verkoopt een actieve belegger vaker op een kortere termijn zijn beleggingen dan een passieve belegger.

Over het algemeen is het doel van een actieve belegger om de ‘markt te verslaan’. Met de markt verslaan wordt voor vaak de bedoeld meer rendement behalen dan de S&P500, maar voor een Nederlandse belegger kan zijn doel zijn om de AEX te verslaan.

Wat is passief beleggen?

Als je een passieve belegger bent, ben je niet steeds op zoek naar een nieuwe investering. Het doel van een passieve belegger is om de prestaties van bepaalde marktindexen te evenaren in plaats van te proberen deze te overtreffen.

Passieve beleggers proberen alle aandelen in een bepaalde marktindex te bezitten, in de verhouding waarin ze in die index worden gehouden. Omdat actief beleggen over het algemeen duurder is (doordat je meer handelt moet je meer kosten betalen), slagen veel actieve beheerders er niet in de index te verslaan na aftrek van deze kosten. Zeker voor de beginnende belegger is passief beleggen daarom een betere optie.

Actief en passief combineren

Er kan niet zomaar worden gezegd of actief of passief beleggen beter is. Actieve strategieën hebben de neiging om beleggers meer voordeel te bieden in bepaalde beleggingsklimaten en passieve strategieën hebben de neiging om beter te presteren in andere klimaten.

Wanneer de markt bijvoorbeeld volatiel is of de economie verzwakt, kunnen actieve beheerders vaak beter presteren dan wanneer dat niet het geval is. Aan de andere kant, wanneer er geen specifieke aandelen opvallen, dan presteert de passieve belegger vaak beter. Passief beleggen kan dan de betere optie zijn.

Natuurlijk kunnen beleggers ook profiteren van een combinatie van passieve en actieve strategieën. Een belegger kan zo proberen op het juiste moment over te gaan op actieve stijl en wanneer de markt dit niet toelaat kan hij overgaan op een passieve stijl.

Wat is beleggen 2022 conclusie

Beleggen is een vorm van investeren waarbij geld wordt geïnvesteerd om dit vervolgens in de toekomst terug te ontvangen plus een vergoeding. Over het algemeen is het doel van beleggen dus om je vermogen te laten toenemen. Beleggen heeft veel voordelen, zeker wanneer je geld voor een langere periode niet nodig hebt. Je kan dan beter dit geld gaan beleggen in plaats van sparen.

Door te beleggen kun je namelijk een hoger rendement behalen. Dit komt doordat je door te beleggen, je geld echt aan het werk zet, waardoor het een inkomen voor je kan creëren. Het grootste voordeel van beleggen is daarom ook de potentie van hoge rendementen op de lange termijn. Lees hier: Sparen vs Beleggen | Wat levert meer op | De feiten.

Dit potentiële rendement brengt ook een risico met zich mee. Zo hebben beleggingen over het algemeen een volatiel karakter. Wanneer er paniek ontstaat, verkopen veel beleggers uit angst hun aandelen waardoor de prijzen heel sterk kunnen dalen. Om je tegen deze risico’s te beschermen is het slim om je beleggingen goed te spreiden. Dit kun je doen door te investeren in verschillende aandelen, beleggingssoorten (bijvoorbeeld aandelen en vastgoed) of door in een index te beleggen.

Wanneer je wilt gaan beginnen met beleggen is het altijd verstandig om een account aan te maken bij een broker. Via een broker kun je namelijk veel goedkoper beleggen dan via een bank. Bij het kiezen van de juiste broker voor jou komt veel kijken. Om je hierbij te helpen hebben we van alle populaire Nederlandse brokers een review gemaakt, wij raden het zeker aan om deze even te bekijken! Wij raden DEGIRO en eToro aan. Je kunt hier een account aanmaken bij DEGIRO. Ze hebben vaak een goede bonus.

Veel gestelde vragen (FAQ)

Hoe moet ik beginnen met beleggen?

Wanneer je wilt gaan beleggen moet je een aantal dingen regelen en leren. Om te kunnen beleggen heb je bijvoorbeeld een account nodig bij een broker, zodat je aandelen kunt kopen en verkopen. Daarnaast moet je over enige basiskennis beschikken, aangezien de beleggingswereld een complexe wereld is waarin je deelneemt als belegger.

Waar kan ik het beste in beleggen?

Er zijn verschillende beleggingsinstrumenten waarin je kan beleggen. Ieder beleggingsinstrument heeft zijn voordelen, waardoor het moeilijk te zeggen is wat de beste belegging is. Over het algemeen hebben aandelen indexen zoals de AEX en S&P 500 aangetoond dat dit op de lange termijn goeie beleggingen zijn.

Wat heb je nodig om te beleggen?

Om te kunnen beleggen heb je een account bij een broker nodig. Daarnaast heb je natuurlijk geld nodig, maar in principe heb je niet veel geld nodig. Bij een aantal brokers moet je wel minimaal 100 euro storten, maar bij bijvoorbeeld DEGIRO hoeft dit niet.

Write A Comment