Warren Buffett, ook wel bekend als het ‘Orakel van Omaha’, is een investeerder en één van de rijkste en meest gerespecteerde zakenmannen ter wereld. Zijn vermogen in 2021 wordt geschat op zo’n 100 miljard dollar [1].

Jeugd van Warren Buffett

Warren Edward Buffett werd op 30 augustus 1930 geboren in de stad Omaha. Buffet zijn vader, Howard, werkte als aandelenbroker en was lid van het Amerikaanse Congres. Zijn moeder, Leila Stahl Buffett, was huisvrouw. Buffett was het tweede kind van drie kinderen en de enige jongen.

Buffett toonde al op jonge leeftijd belangstelling voor zaken en investeren. Hij werd geïnspireerd door een boek dat hij op zevenjarige leeftijd leende uit de bibliotheek van Omaha, One Thousand Ways to Make $1000.

Een groot deel van zijn jeugd was Buffett al bezig met ondernemingen. Al voordat Buffett 10 jaar oud was verkocht hij kauwgom, Coca-Cola flesjes en weekbladen van deur tot deur. Ook werkte hij in de supermarkt van zijn grootvader. Toen hij nog op de middelbare school zat, verdiende hij voornamelijk geld met zijn krantenwijk, het vinden van golfballen en door postzegels te verkopen.

Toen Warren Buffett elf jaar oud was kocht hij zijn eerste aandelen. Hij kocht toen drie aandelen Cities Service Preferred voor 38 dollar per aandeel voor hemzelf en zijn oudere zus Doris. Kort na de aankoop daalde het aandeel tot iets meer dan 27 dollar per aandeel. Warren hield zijn aandelen vast tot ze weer $40 waard waren. Hij verkocht ze onmiddellijk, een vergissing waar hij later spijt van kreeg. Cities Service schoot omhoog naar $200. Deze ervaring leerde hem één van de basislessen van het beleggen: ‘geduld is een schone zaak’.

Toen Buffett nog maar 13 jaar oud was vulde hij al zijn eerste belastingaangifte in. In deze belastingaangifte vulde hij een aftrek van $35 in voor het gebruik van zijn fiets en horloge bij zijn krantenwijk [2]. Toen Buffett in het tweede jaar van de middelbare school zat, gaven Buffett en een vriend $25 uit om een gebruikte flipperkast te kopen. Deze flipperkast plaatste ze in een plaatselijke kapperszaak, waar wachtende klanten konden flipperen door een klein bedrag in het automaat te stoppen. Binnen enkele maanden bezaten ze verschillende flipperkasten in drie verschillende kapperszaken in Omaha. Later in het jaar verkochten ze deze onderneming voor $1,200 aan een oorlogsveteraan [3].

Opleidingen

In 1947 studeerde Warren Buffett af aan de middelbare school toen hij 17 jaar oud was. Direct na het afstuderen wilde Buffett zich eigenlijk fulltime gaan focussen op zijn zakelijke ondernemingen, maar zijn vader had andere plannen en raadde hem aan om verder te studeren. Buffett wilde zijn vader niet teleurstellen en hij besloot met die reden om naar Wharton Business School van de Universiteit van Pennsylvania te gaan.

Buffett studeerde daar uiteindelijk maar twee maanden en hij klaagde dat hij meer wist dan zijn professoren. Naast dat de school niet beviel, kreeg Buffett last van heimwee. Uiteindelijk keerde hij daarom terug naar Omaha en werd hij overgeplaatst naar de Universiteit van Nebraska-Lincoln. Ondanks een fulltimebaan slaagde hij erin om in slechts drie jaar af te studeren.

Toen Buffett afgestudeerd was, wilde hij zich opnieuw gaan focussen op ondernemen. Toch werd hij uiteindelijk overgehaald om zich aan te melden bij de Harvard Business School, die hem echter afwees als ’te jong’. Afgewezen meldde Warren zich vervolgens aan bij Columbia University, waar de beroemde investeerders Ben Graham en David Dodd lesgaven, een ervaring die zijn leven voorgoed zou veranderen.

Mentor Ben Graham

Ben Graham was bekend geworden in de jaren 20. In een periode waarin de rest van de wereld beleggen beschouwde als roulette, zocht Graham naar aandelen die zo goedkoop waren dat ze bijna volledig risicoloos waren. Ben Graham beoordeelde de intrinsieke waarde van bedrijven op basis van de balans. Simpel gezegd was de waarde van een bedrijf volgens Ben Graham te berekenen door de schulden van het bedrijf af te trekken van de bezittingen van het bedrijf (boekwaarde). Een onderneming moest volgens hem minimaal de boekwaarde waard zijn, aangezien het anders beter geliquideerd kon worden.

Toen Ben Graham 40 jaar oud was, publiceerde Graham Security Analysis. Dit is één van de meest opmerkelijke werken over de aandelenmarkt die ooit geschreven is. In die tijd was het riskant. Op dat moment was net zwarte maandag (28 oktober 1929) achter de rug, een dag waar de Dow Jones met bijna 13 procent daalde [4]. Rond die tijd kwam Graham met het principe van de intrinsieke waarde, een maatstaf voor de werkelijke waarde van een bedrijf, die volledig onafhankelijk was van de aandelenkoers.

Met behulp van de intrinsieke waarde konden beleggers bepalen wat een bedrijf waard was om zo te kunnen beoordelen wat goede investeringen zijn. Zijn daaropvolgende boek was De Intelligente Belegger, het boek wat Warren Buffett ‘het beste boek over beleggen wat ooit geschreven is’ noemt. In dit boek legde Ben Graham uit hoe hij dacht over de aandelenmarkt door middel van het fictieve figuur Mr. Market.

Door de eenvoudige en diepgaande beleggingsprincipes werd Ben Graham het idool van de 21-jarige Warren Buffett. Tijdens het afstuderen aan Columbia was Buffett de enige student ooit die een 10+ haalde in één van Grahams colleges. Zowel Graham als Buffett zijn vader raadden hem echter af om op Wall Street te gaan werken nadat hij was afgestudeerd.

Buffett was vastbesloten en bood aan om gratis voor Graham te werken. Ben wees hem af. Hij gaf er de voorkeur aan zijn plaatsen te reserveren voor Joodse werknemers die in die tijd bij andere bedrijven niet werden aangenomen. Warren was diep teleurgesteld en ging op zoek naar een andere baan.

Beleggingscarrière Warren Buffett

Buffett keerde terug naar huis en nam een baan aan in het bedrijf van zijn vader. In deze periode kreeg hij ook een relatie met een meisje genaamd Susie Thompson. De relatie werd uiteindelijk serieus en in april 1952 trouwden de twee. Ze huurden een driekamer appartement voor 65 dollar per maand. In dit appartement werd in 1953 hun eerste dochter geboren, die ook Susie wordt genoemd. Om geld te besparen, maakten ze een bed voor haar in een lade van een kast.

Tijdens die eerste jaren bleven Buffett’s investeringen hoofdzakelijk beperkt tot wat investeringen in een benzinestation en nog wat in vastgoed, maar deze investeringen waren niet echt succesvol. Op een dag (in 1954) belde Graham op en nodigde Buffett uit om voor hem te komen werken. Buffett kreeg eindelijk de kans waar hij lang op had gewacht.

Zijn startsalaris bedroeg $12.000 per jaar (tegenwoordig ongeveer $116.000). Graham was een strenge baas. Hij benadrukte altijd dat aandelen een ruime veiligheidsmarge (margin of safety) moesten hebben die werd afgetrokken van de intrinsieke waarde. Aandelen werden enkel gekocht wanneer de totale beurswaarde niet meer was dan 67% van de intrinsieke waarde van het bedrijf. Een aandeel werd dus pas gekocht als het met flinke korting kon worden gekocht.

In 1956 ging Benjamin Graham met pensioen en sloot hij zijn partnerschap. Op dat moment bedroeg Buffett’s persoonlijke spaargeld ruim $174.000 (tegenwoordig ongeveer $1,66 miljoen) en begon hij Buffett Partnership Ltd. In datzelfde jaar kreeg Buffett zijn tweede kind genaamd Howard Graham, vernoemd naar Ben Graham en de vader van Warren (Howard).

In 1957 werkte Buffett fulltime in zijn eigen partnership, waar hij investeringen deed voor wat familie en kennissen. Hij kocht een vijfkamer appartement in de buitenwijk in Omaha voor $31.500. In dit huis woont hij nu nog steeds.

Warren Buffett huis

In 1958 werd het derde kind van Buffett, Peter Andrew, geboren. Buffett kreeg dat jaar steeds meer klanten erbij en het begon inmiddels een relatief groot fonds te worden. In het jaar daarna ontmoette Buffett zijn toekomstige partner Charlie Munger.

In 1961 onthulde Buffett dat 35% van het vermogen van het fonds was geïnvesteerd in de Sanborn Map Company. Hij legde uit dat Sanborn aandelen in 1958 voor slechts 45 dollar per aandeel werden verkocht, maar dat de beleggingsportefeuille van het bedrijf 65 dollar per aandeel waard was. Dit betekende dat de aandelen van het bedrijf werden gewaardeerd op min 20 dollar. Buffett kocht uiteindelijk 23% van de uitstaande aandelen van het bedrijf, waardoor hij zo een zetel voor zichzelf bemachtigde in de Raad van Bestuur.

Buffett overtuigde andere ontevreden aandeelhouders dat het bedrijf deze aandelen gedeeltelijk moest verkopen. Uiteindelijk ging de Raad van Bestuur hiermee akkoord en de winsten werden gebruikt om eigen aandelen in te kopen (na het kopen van eigen aandelen bezitten beleggers een groter belang in het bedrijf, gewoonlijk stijgt ook de koers van het bedrijf hierdoor). Buffett had in slechts twee jaar een rendement van 50% op zijn investering behaald.

Berkshire Hathaway

Overname van Berkshire Hathway

In 1962 werd Buffett miljonair door zijn fonds. Het fonds had inmiddels een totaalwaarde van meer dan 7 miljoen dollar, waarvan ruim $1.025.000 van Buffett zelf. Op dat moment was Buffett in een textielbedrijf aan het investeren genaamd Berkshire Hathaway.

Buffett kocht het volgens de leer van Graham namelijk met korting ten opzichte van de boekwaarde. Berkshire Hathaway had namelijk een bedrijfskapitaal van 19 dollar per aandeel (dus nog zonder de waarde van de vaste activa), terwijl de aandelen te koop waren voor minder dan 15 dollar.

Uiteindelijk nam Buffett de controle van Berkshire Hathaway over tijdens een bestuursvergadering en benoemde hij een nieuwe president, Ken Chace, om het bedrijf te leiden. Langzamerhand kwam Buffett erachter dat de textielhandel flink aan het krimpen was. Buffett besloot met die reden om geen winsten meer te herinvesteren in het bedrijf, Alle winsten die het bedrijf maakte werden vervolgens in nieuwe bedrijven geïnvesteerd. Zo werd Berkshire Hathaway langzaam gevormd tot de holdingcompany die we nu kennen.

Berkshire Hathaway rendement

Het beleggingssucces van Warren Buffett is eenvoudig te volgen door middel van de koers van Berkshire Hathaway. Buffett heeft namelijk decennia alle winsten herbelegd via dit bedrijf.

In de grafiek hieronder kun je heel goed zien dat Warren Buffett de S& P500 ruim heeft verslagen. Berkshire Hathaway heeft sinds 1965 een rendement van 20% per jaar opgeleverd en de S&P 500 10,2% [5].

Belangrijkste gebeurtenissen van Berkshire Hathaway

In 1967 keerde Berkshire zijn eerste en enige dividend van 10 cent uit. Later ging Buffett Berkshire Hathaway gebruiken als holdingcompany voor zijn nieuwe investeringen. Hij ging er daarbij vanuit dat hij de winsten beter opnieuw kon investeren dan de gemiddelde belegger in Berkshire Hathaway. Daarom had het Buffett (en dat van veel aandeelhouders) zijn voorkeur om de winsten te herbeleggen in plaats van ze uit te betalen via dividenden.

In 1969 liquideerde Buffett zijn fonds en maakte het voor de investeerders in het fonds mogelijk om te investeren in de aandelen van Berkshire Hathaway.

In 1970 begon Buffett met het schrijven van zijn nu beroemde jaarlijkse brieven aan de aandeelhouders. Hij leefde uitsluitend van zijn salaris van $50.000 per jaar en zijn externe beleggingsinkomsten. Buffett verkocht dus geen aandelen van Berkshire Hathaway.

In 1973 begon Berkshire aandelen te kopen in de Washington Post Company. Buffett raakte goed bevriend met Katharine Graham (CEO van The Post).

In 1987 kocht Berkshire Hathaway een belang van 12% in de investeringsbank Salomon Inc., waardoor het de grootste aandeelhouder werd en Buffett een bestuurder. Achteraf bleek dit een slechte timing.

In 1990 kwam er namelijk een schandaal aan het licht waarbij John Gutfreund (voormalig CEO van Salomon Brothers) betrokken was. De investeringsbank kwam hierdoor flink in de problemen en er was een reddende engel nodig om dit op te lossen. Uiteindelijk werd Buffett tijdelijk CEO van Salomon totdat de crisis voorbij was.

Dit was één van de spannendste periodes voor Berkshire Hathaway aangezien er ook veel bedrijven en mensen waren die het toen op Berkshire gemunt hadden.

In 1988 begon Buffett met het kopen van aandelen in Coca-Cola. Na de aanzienlijke investering van Berkshire Hathaway in Coca-Cola werd Buffett van 1989 tot 2006 bestuurder van het bedrijf.

Buffett is daarnaast ook bestuurder geweest van Citigroup Global Markets Holdings, Graham Holdings Company en The Gillette Company.

Warren Buffett beleggingsstrategie

Hoe Buffett precies de intrinsieke waarde van een bedrijf bepaald is privé. We weten dus niet precies hoe hij investeringen onderzoekt. Toch zijn er wel veel belangrijke investeringsprincipes van Buffett bekend, die je kunnen helpen om je eigen investeringsstrategie te verbeteren.

1. Gebruik een margin of safety (veiligheidsmarge)

Een maring of safety gebruiken is één van de belangrijkste aspecten van Warren Buffett's beleggingsfilosofie. Een margin of safety beschermt je tegen verlies en kan je potentiële rendement verhogen. Als een aandeel bijvoorbeeld verhandeld wordt voor €10 per aandeel, maar de bezittingen van dat bedrijf zijn realistisch gezien €12 per aandeel waard, dan heb je een margin of safety van €2.

Buffett's doel is altijd om minder te betalen dan de intrinsieke waarde van een bedrijf. Zoals Buffett zelf zegt: 'Een te hoge aankoopprijs van een aandeel van een uitstekend bedrijf kan de effecten van gunstige bedrijfsontwikkelingen ongedaan maken'.

Door een aandeel niet alleen onder de intrinsieke waarde, maar altijd een minimaal percentage onder de waarde te kopen voorkom je dat je misschien toch te veel betaald, wanneer je de intrinsieke waarde te hoog had ingeschat.

2. Focus op kwaliteit

Warren Buffett belegt niet in rommel. Je zult hem meestal geen bedrijven zien kopen die het moeilijk hebben, hoe goedkoop ze ook worden. Eén van de beste en bekendste uitspraken van Buffett hierover is: 'Het is veel beter om een geweldig bedrijf te kopen tegen een redelijke prijs dan een redelijk bedrijf tegen een geweldige prijs'.


Warren Buffett

"It's far better to buy a wonderful company at a fair price, than a fair company at a wonderful price."

— Warren Buffett

3. Volg de massa niet

Nog een advies van Warren Buffett, wat heel belangrijk is voor beginnende beleggers, koop bepaalde aandelen niet alleen omdat iedereen dat doet. Het is juist beter om een tegenpool te zijn en de aandelen te verkopen die iedereen koopt. De beste manier om te beleggen is, zoals Buffett doet, de massa volledig negeren en je concentreren op je eigen analyse.

Buffet heeft ook gezegd dat de belangrijkste kwaliteit van een goede belegger zijn, zijn temperament is en niet zijn intellect.

4. Wees niet bang voor marktcrashes en correcties

Het voor de hand liggende doel van beleggen in aandelen is om laag te kopen en hoog te verkopen, maar de menselijke natuur zorgt er vaak voor dat mensen het tegenovergestelde doen. Als we zien dat al onze vrienden geld verdienen, hebben we het gevoel dat we ons geld nu moeten investeren. En als de markten crashen, ligt het in onze aard om eruit te stappen voordat de koersen nog verder dalen.

Buffett houdt ervan aandelen te kopen als de aandelenkoersen dalen, omdat dat voor de mogelijkheid zorgt om aandelen met korting te kopen. Als je aan het winkelen bent in je favoriete winkel en je plotseling hoort dat de prijzen in de hele winkel 20% dalen, zou je dan in paniek wegrennen? Natuurlijk niet. Buffett omarmt kortingen op zijn favoriete aandelen en zegt: 'Kansen zijn er maar zelden. Als het goud regent, zet dan een emmer buiten, niet een vingerhoedje'.

5. Behoud een langetermijnvisie

Buffett beweert: 'Als je niet bereid bent om een aandeel tien jaar te bezitten, denk er dan niet eens aan om het tien minuten te bezitten'.

Hij kiest geen aandelen omdat hij denkt dat de koersen deze week, deze maand of zelfs dit jaar zullen stijgen. Buffett koopt aandelen omdat hij die bedrijven voor de lange termijn wil bezitten. Hij verkoopt nog wel eens aandelen, maar in principe benadert hij de meeste van zijn beleggingen met de gedachte dat hij ze voor altijd in bezit wil hebben.

6. Leer de grondbeginselen van waardebeleggen

Warren Buffett wordt algemeen beschouwd als 's werelds grootste waarde belegger (value investor). Met waarde beleggen focus je je op het betalen van lage prijzen ten opzichte van hun intrinsieke waarde.

Het doel van een waarde belegger is in wezen om aandelen van een bedrijf ter waarde van €100 te kopen voor minder dan €100 en hoe lager de prijs hoe beter. Waardebeleggers zoals Buffett verwachten dat de markt uiteindelijk de volledige waarde van een momenteel ondergewaardeerd bedrijf zal erkennen. Dit zal er uiteindelijk voor zorgen dat de aandelenprijs zal stijgen, waardoor de waarde belegger een goede winst behaald.

7. Doe je onderzoek en denk goed na

Buffett brengt regelmatig lange dagen door in zijn kantoor in Omaha. Maar het verbaast beleggers vaak dat hij het grootste deel van zijn tijd alleen zit te lezen of alleen maar zit na te denken.

Buffett ziet kennis als iets dat met de tijd toeneemt en hij gelooft dat een groot deel van zijn succes kan worden toegeschreven aan het vergaren van zoveel mogelijk beleggingskennis.

Warren Buffett's vermogen

Warren Buffet heeft op zijn 91e een vermogen van meer dan 100 miljard dollar. Een groot deel daarvan is echter opgebouwd na zijn 50e verjaardag, zo'n 99 miljard.

De echte sleutel tot zijn succes is dat hij al driekwart eeuw een fenomenale belegger is. Als hij op zijn dertigste was begonnen met beleggen en op zijn zestigste met pensioen was gegaan, zouden maar weinig mensen ooit van hem hebben gehoord.

Warren Buffett is dus het levende voorbeeld van de kracht van samengestelde interest. Geen wonder dus dat Einstein dit het 8e wereldwonder noemde.

Warren Buffett en Coca-Cola

Coca-Cola is Warren Buffett's oudste aandelenpositie bij Berkshire Hathaway. Deze investering heeft ook één van de beste rendementen opgeleverd, met een stijging van meer dan 2.000% sinds het 'Orakel van Omaha' het aandeel 33 jaar geleden begon te kopen.

Buffett investeerde in Coca-Cola tegen het einde van de beurscrash in de jaren tachtig. Hij wist dat Coca-Cola een sterke investering was en wat goed scoorde op het gebied van winststijging. Coca-Cola had zijn naam al waargemaakt en had één van de meest herkenbare merken ter wereld. Aangezien de markten begonnen te stijgen, wist hij dat als hij kocht, hij een zeer gezond rendement op zijn investering zou krijgen. Toen hij Coca-Cola kocht, werden de aandelen verhandeld rond de $2,45 per aandeel. Nu kost een aandeel meer dan $50 per aandeel.

Ook de dividenden op deze investeringen hebben Buffett en Berkshire Hathaway veel geld opgeleverd. Coca-Cola heeft namelijk ieder jaar de dividenden verhoogt. Oorspronkelijk investeerde Warren Buffett ongeveer 1 miljard dollar in Coca-Cola, ieder jaar ontvangt Berkshire Hathaway ongeveer 700 miljoen dollar aan dividenden van Coca-Cola. Dit bedrag gebruikte Buffett om te investeren in nieuwe bedrijven. Op deze manier kan dit bedrag opnieuw gaan compounden.

Zelfs vandaag de dag is Coca-Cola nog een solide investering. Waarschijnlijk zal je geen winsten zien zoals we die in de afgelopen 30 jaar hebben gezien, maar je kunt zeker nog een rendement behalen. Het is ook één van de beste dividend aandelen.

Warren Buffett portfolio

Buffett zijn eigen portefeuille is niet openbaar, dus we weten niet precies welke aandelen hij zelf bezit. Wel weten we dat zo'n 99% van zijn vermogen zit in aandelen van Berkshire Hathaway. De portefeuille die hij bezit bij dit bedrijf wordt wel openbaar gemaakt.

In het cirkeldiagram hieronder kun je zien wat de portefeuille is van Berkshire Hathaway (op 30 september 2021). Zoals je ziet is de grootste positie Apple wat zelfs 42% van de totaalwaarde van de gehele portefeuille is. Daarnaast heeft Warren Buffett nog geïnvesteerd in een aantal banken, andere financiële bedrijven en in bedrijven die consumptiegoederen verkopen.

De gehele portefeuille bestaat wel uit heel veel verschillende bedrijven en Berkshire Hathaway bezit ook nog een flink aantal bedrijven volledig. Toch is Buffett niet echt fan van het spreiden van zijn portefeuille. Wanneer hij een nieuwe kans ziet wil hij het liefst dat dit een groot deel van zijn totaalportefeuille uitmaakt, zodat deze kans ook veel kan opleveren.

Bronnen

  1. Forbes. (2021, 20 september). Warren Buffett. https://www.forbes.com/profile/warren-buffett/?sh=34f388f04639
  2. BBC. (2008, 6 maart). BBC NEWS | Business | Buffett “becomes world’s richest”. http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7280569.stm
  3. Kennon, J. (2021, 30 juli). Warren Buffet: One of the Wealthiest People in America. The Balance. https://www.thebalance.com/warren-buffett-timeline-356439
  4. Richardson, B. G. (2013, 22 november). Stock Market Crash of 1929. Federal Reserve History. https://www.federalreservehistory.org/essays/stock-market-crash-of-1929
  5. RO, S. (2021, 1 maart) The truth about Warren Buffett’s investment track record. Yahoo Finance. https://finance.yahoo.com/news/the-truth-about-warren-buffetts-investment-track-record-morning-brief
Author

Tom Otto is een gepassioneerde bedrijfskundige met een gespecialiseerde focus op beleggen. Met deze website wil hij het voor iedereen makkelijker maken om te beginnen met beleggen. Tom gelooft in beleggen voor de lange termijn en zijn favoriete quote die dat helemaal samenvat is: "The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient". Met een sterke interesse in waardebeleggen en ETF's heeft Tom zichzelf verder ontwikkeld door het uitgebreid bestuderen van klassiekers zoals 'De Intelligente Belegger' en het volgen van de inzichten en strategieën van Warren Buffett.

Write A Comment