In dit artikel kijken we naar het actuele portfolio van Warren Buffett. Het overzicht is gebaseerd op de SEC fillings, waarin de openbaar verhandelde Amerikaanse aandelen die in bezit zijn van Berkshire Hathaway gerapporteerd worden. Berkshire Hathaway is het beursgenoteerde holding bedrijf. Dus door naar het portfolio van dit bedrijf te kijken, weten we het portfolio van Warren Buffett, wat door hem zelf is samengesteld.

Soms vraagt en krijgt Berkshire Hathaway van de SEC toestemming om bepaalde investeringen tijdelijk achter te houden. Het kan daarom zo zijn dat Berkshire Hathaway’s portfolio niet helemaal overeenkomt met het werkelijke portfolio, maar dit is onmogelijk te achterhalen.

Berkshire Hathaway’s portfolio is het portfolio van 30 september 2021, zoals gerapporteerd in Berkshire Hathaway’s 13F filing op 15 november 2021.

Waarom is het portfolio van Warren Buffett interessant?

Iedere ervaren belegger weet hoe moeilijk het is om de markt te verslaan, maar toch is er een belegger die dit al zo’n 50 jaar doet. We hebben het hier natuurlijk over Warren Buffett die de afgelopen 50 jaar een rendement van 20% per jaar heeft behaald via Berkshire Hathaway (dit is het beursgenoteerde holding bedrijf van Warren Buffett).

Reden genoeg dus om het portfolio van Warren Buffett goed te volgen en dat is door middel van onze portfolio tracker heel eenvoudig. In dit artikel vind je altijd het meest recente porfolio van Warren Buffett (zover bekend). Op deze manier kun je nog een beetje meeprofiteren van het beleggingssucces van de meester.

Wat je natuurlijk ook kunt doen is aandelen in Berkshire Hathaway kopen, dan wordt je ook mede-eigenaar van de investeringen die door Warren Buffett zijn gedaan. Aangezien Berkshire Hathaway gewoon een beursgenoteerd bedrijf is en geen beleggingsfonds betaal je ook geen vergoedingen, ideaal dus.

Hoe kiest Warren Buffett zijn portfolio?

Ondanks zijn ongeëvenaarde succes is Buffett's beleggingsstrategie transparant, consistent en eigenlijk zelfs redelijk eenvoudig. In principe belegt hij in redelijk geprijsde dividendaandelen met een sterke financiële positie. Ook is het voor Warren Buffett belangrijk dat de bedrijven een sterke merknaam hebben. Wanneer dit het geval is, zijn consumenten namelijk bereid om meer te betalen van dit merk dan voor de producten van concurrenten.

Buffett koopt dergelijke aandelen met de bedoeling om ze voor een lange termijn te houden en vrijwel al deze investeringen doet hij via zijn holding bedrijf. Onderstaande investeringen zijn momenteel zijn grootste posities. Daarnaast zijn dit typische voorbeelden van Warren Buffett aandelen. Het zijn allemaal bedrijven met een sterke merknaam en ze keren allemaal dividend uit.

Grootste posities in Warren Buffett portfolio

1. Apple

Met een waarde van 43,13% van de totaalwaarde van het portfolio van Berkshire Hathaway is Apple (AAPL) Buffett's grootste aandeel. Berkshire Hathaway bezit wel 900 miljoen aandelen in Apple, met een totaalwaarde van bijna $150 miljard.

Buffett begon in 2016 aandelen Apple te kopen. Uiteindelijk investeerde hij $36 miljard in het bedrijf. Inmiddels heeft Warren Buffett al meer dan $10 miljard aan Apple aandelen verkocht en toch is zijn positie 4x zoveel waard geworden. Een erg goede investering dus!

2. Bank of America

Met 1,03 miljard aandelen en 14,5% van de totaal waarde van het portfolio van Warren Buffett is Bank of America zijn op één na grootste belang. Deze belegging is momenteel bijna $50 miljard waard.

Buffett kreeg interesse in Bank of America in 2011. Hij hielp toen om de financiële situatie van het bedrijf weer op de orde te krijg naar de economische crisis van 2008. Buffett kreeg toen 50.000 preferente aandelen in handen met een liquidatie waarden van $100.000 per aandeel. Inmiddels zijn deze aandelen omgezet in gewone aandelen.

3. American Express

American Express is het tweede financiële bedrijf die Buffett's top vijf lijst haalt, met een waarde van 6,6% van zijn portfolio. Berkshire Hathaway bezit 151,6 miljoen aandelen, ter waarde van $25 miljard.

Buffett kocht zijn eerste aandelen al in 1963 toen het bedrijf dringend groeikapitaal nodig had. Buffett is sindsdien meerdere keren de redder van het bedrijf geweest, onder meer tijdens de financiële crisis van 2008.

4. Coca Cola

Buffett staat erom bekend dat hij bijna alleen maar Coca-Cola Cherry drinkt. Hij drinkt zelfs minstens vijf blikjes per dag. Buffett bestaat dus eigenlijk voor een groot deel uit Coca-Cola en dat geldt niet alleen voor hem zelf, maar ook voor zijn portfolio. Hij heeft de investering al een hele tijd geleden gedaan, maar het bedrijf neemt nog 7,7% van zijn portfolio in beslag.

Warren Buffett begon eind jaren 80 aandelen Coca-Cola te kopen, na de beurscrash van 1987. Berkshire Hathaway bezit precies 400 miljoen aandelen in het bedrijf met een totaalwaarde van $22,2 miljard. Buffett investeerde in totaal $1 miljard in het bedrijf. Inmiddels ontvangt hij dit jaarlijks bijna terug aan dividend. Opnieuw een goede investering dus.

5. Kraft Heinz

In 2013 kondigden Berkshire Hathaway en 3G Capital een deal van $28 miljard aan om Heinz Company over te nemen. Twee jaar later fuseerde Heinz met een ander voeding bedrijf genaamd Kraft tot de Kraft Heinz Company. Dit bedrijf ging daarna opnieuw naar de beurs.

In de jaren na de fusie heeft het bedrijf wel moeilijke tijden gekend, met aandelenkoersen die kelderden van een hoogtepunt van $96,65 in 2017 tot $19,99 in maart 2020.

Toch heeft Buffett nog steeds vertrouwen in het bedrijf. Hij bezit 325,6 miljoen aandelen Kraft Heinz met een waarde van $11,5 miljard. Kraft Heinz staat hiermee op positie 5 op de lijst van Warren Buffets portfolio.

Berkshire Hathaway portfolio bestaat niet alleen uit aandelen

Met een marktkapitalisatie van 650 miljard dollar is Berkshire Hathaway één van de grootste bedrijven van de wereld. Het bedrijf is te groot om enkel in aandelen te beleggen. De meeste beursgenoteerde bedrijven zijn simpelweg te klein voor Berkshire Hathaway om het investeren in hun aandelen een interessante belegging te maken.

Warren Buffett is daarom een groot voorstander geworden van het compleet overnemen van bedrijven. Het succes van Berkshire Hathaway wordt daarom nu voor een groot deel bepaald door de bedrijven die ze volledig bezitten en niet alleen meer door de aandelen die ze in hun portfolio hebben. Voorbeelden van bedrijven die volledig gekocht zijn door Warren Buffett zijn: GEICO, Netjets en Duracell.

Conclusie Warren Buffett portfolio

Warren Buffett is een van de bekendste beleggers ter wereld. Door middel van dit artikel kun je goed in de gaten houden wat de grootste posities van Berkshire Hathaway zijn. Wil je zelf ook beleggen in deze aandelen? Wij raden je aan om aandelen te kopen bij DEGIRO. Deze broker kwam als beste uit onze vergelijking.


Veelgestelde vragen (FAQ)

Welke aandelen heeft Warren Buffett in zijn portfolio?

Warren Buffett bezit via zijn holding company Berkshire Hathaway heel veel verschillende aandelen. De grootste posities van zijn portfolio zijn: Apple, Bank of America, America Express, Coca-Cola en Kraft Heinz.

Wat zijn Berkshire Hathaway's 10 grootste holdings?

De 10 grootste posities van Berkshire Hathaway zijn op dit moment: Apple, Bank of America Corp, American Express Company, Coca-Cola, Kraft Heinz, Moody’s Corporation, BYD Co, US Bancorp, Verizon Communications, Bank of New York Mellon Corp.

In wat voor soort aandelen investeert Warren Buffett?

Warren Buffett investeert in aandelen van bedrijven met een sterke merknaam. Andere voorwaarden zijn dat het bedrijf dividend moet uitkeren (meestal) en dat de koers niet te hoog staat. Buffett koopt namelijk geen overgewaardeerde aandelen.

Write A Comment