In dit artikel gaan we het hebben over waardebeleggen. We vertellen wat waardebeleggen is en gaan diep in op deze beleggingsstrategie.

Wat is waardebeleggen?

Waardebeleggen is een beleggingsstrategie waarbij een belegger op zoek gaat naar aandelen die hij kan kopen onder de werkelijke waarde (intrinsieke waarde). Een waarde belegger berekent daarom altijd de intrinsieke waarde van aandelen. Vervolgens vergelijkt hij dit met de huidige aandelenkoers om te kunnen bepalen of het aandeel over- of ondergewaardeerd is.

Waarde beleggers geloven dat de aandelenmarkt niet efficiënt is. Hiermee bedoelen we dat de aandelenkoersen niet altijd ‘kloppen’. Beleggers reageren vaak te heftig op positief nieuws, waardoor de aandelen van een bedrijf te hard kunnen stijgen. Aan de andere kant reageren beleggers ook te heftig op negatief nieuws, waardoor de aandelenkoersen juist te hard dalen. Van de laatste situatie wil een waarde belegger profiteren.

Hoe werkt waardebeleggen?

Het concept waardebeleggen is eigenlijk heel eenvoudig. Wanneer je de waarde van iets weet, dan bespaar je geld wanneer je het onder de werkelijke waarde koopt. Je kunt het vergelijken met een aanbieding van bijvoorbeeld een laptop. Stel de laptop kost normaal gesproken €1000, maar door een aanbieding kost dezelfde laptop nu maar €700. Je koopt dan nog steeds precies dezelfde laptop, maar je betaalt er minder voor.

Aandelen werken op dezelfde manier. De prijs verschilt dagelijks, terwijl de werkelijke waarde vrijwel niet verandert in een korte periode. Soms gaat de aandelenkoers van een aandeel in korte heel erg omhoog of omlaag, terwijl de intrinsieke waarde helemaal niet is veranderd.

Toch is er wel een verschil met waardebeleggen en normale aanbiedingen. Het grootste probleem bij aandelen is dat het veel moeilijker te zeggen is wat de werkelijke waarde hiervan is. Het is daarom niet verstandig om enkel naar de prijs van een aandeel te kijken. Want misschien daalt de aandelenkoers wel door echte problemen binnen het bedrijf, of misschien was het aandeel in eerste instantie wel overgewaardeerd.

Een echte waarde belegger berekent daarom altijd zelf wat volgens hem de waarde van het bedrijf is.

Intrinsieke waarde bij waardebeleggen

Waarde beleggers gebruiken verschillende hulpmiddelen om te berekenen of een aandeel ondergewaardeerd is. Uiteindelijk kun je het beste de intrinsieke waarde bepalen door zowel naar financiële cijfers, zoals de winst, omzet en de kasstromen van het bedrijf te kijken, als naar de fundamentele factoren, zoals de merknaam van het bedrijf.

Enkele hulpmiddelen die beleggers hierbij gebruiken zijn:

  • Price-to-earnings (P/E) ratio, of in het Nederlands de koerswinstverhouding. Zoals de naam eigenlijk al verklapt geeft dit hulpmiddel de verhouding tussen de winst en de koers van het aandeel weer. Door de huidige P/E te vergelijken met de historisch P/E of met die van concurrenten, kan een belegger bepalen of een aandeel ondergewaardeerd is.
  • Price-to-book ratio. Deze ratio geeft de verhouding weer tussen het eigen vermogen en de beurswaarde. Wanneer een bedrijf op de beurs minder waard is dan zijn boekwaarde, dan is logischerwijs ondergewaardeerd.
  • Discounted cash flow (DCF). De vrije kasstromen van een onderneming is het geld wat een bedrijf aan inkomsten genereert na aftrek van de uitgaven. Door middel van de vrije kasstromen en de discounted cashflow, kun je berekenen wat de huidige waarde is van de toekomstige kasstromen. Deze methode is daarmee een betrouwbare manier om de intrinsieke waarde van een aandeel te berekenen.

Margin of safety bij waardebeleggen

Omdat de intrinsieke moeilijk te bepalen is, gebruiken waarde beleggers vaak een margin of safety (veiligheidsmarge). De margin of safety heeft twee voordelen. Allereerst beschermt deze marge je tegen verliezen. Het gaat vast weleens gebeuren dat je de waarde van een bedrijf te positief hebt ingeschat, maar door aandelen pas te kopen een stuk onder de door jouw berekende prijs, zal je minder of helemaal geen verlies maken. Het andere voordeel is dat je je potentiële rendement vergroot. Want door aandelen voor spotprijzen te kopen is het rendement wat je kunt behalen een stuk hoger.

Volg de kudde niet

Een goede waarde belegger heeft een beetje een tegendraadse houding. Wat ze in ieder geval nooit doen is de kudde volgen. Wanneer de andere beleggers kopen, verkopen zij aandelen en wanneer andere beleggers problemen zien en verkopen ziet de waarde belegger juist kansen en koopt hij aandelen.

“Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful.”

Warren Buffett

Waarde beleggers kopen ook geen trendy aandelen, want deze aandelen zijn vaak overgewaardeerd. Waardebeleggen geeft de voorkeur aan minder bekende bedrijven met goede financiële cijfers.

Een waarde belegger probeert altijd rationeel te blijven nadenken. Een aandeel is niks meer dan een percentage van een eigendom in een bedrijf. Je wilt aandelen, en dus bedrijven, bezitten met een gezonde financiële staat en sterke fundamenten en je wilt voor zo’n bedrijf niet te veel betalen.

Hoe worden aandelen ondergewaardeerd?

Er zijn een aantal factoren die een prijs van een aandeel naar beneden kunnen halen, waardoor een aandeel ondergewaardeerd wordt. De grootste oorzaak hiervan is de psychologische factor die ervoor zorgt dat beleggers verkopen wanneer de koersen dalen. Sommige beleggers worden bang voor nog heftigere koersdalingen, maar doordat meer beleggers hun aandelen verkopen gaat de koers juist verder dalen. Dit zorgt voor een overreactie.

Ook komt het wel eens voor dat de aandelenmarkt volledig instort, dit wordt een beurscrash genoemd. Een beurscrash is een flinke daling van de aandelenkoersen in een korte tijd. Een beurscrash is vaak het gevolg van een bubbel, oftewel een extreme overwaardering van de markt. Zodra een bubbel knapt ontstaat er paniek en heel veel beleggers verkopen hun aandelen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de aandelen te veel dalen, waar je als belegger van kunt profiteren.

Wanneer bereikt een aandeel weer zijn werkelijk waarde?

Op de lange termijn volgt een aandeel altijd zijn intrinsieke waarde. De intrinsieke waarde is een soort zwaartekracht die aan de koers trekt. Toch kunnen de intrinsieke waarde en de beurskoers soms wel maanden een andere kant op bewegen. Dit komt doordat de aandelenprijzen op de korte termijn te veel worden beïnvloed door emoties.

Toch hoef je je op de lange termijn geen zorgen te maken. Als jij een ondergewaardeerd aandeel koopt, dan zal de beurskoers uiteindelijk weer stijgen naar zijn werkelijke waarde.

Bekende waarde beleggers

Waardebeleggen is een veelgebruikte beleggingsstrategie onder succesvolle beleggers. Veruit de bekendste waarde belegger is Warren Buffett. Andere bekende waarde beleggers zijn: Benjamin Graham, Charlie Munger, David Dodd en Seth Klarman.

Iedere waarde belegger heeft weer een iets andere stijl. Het klassieke waardebeleggen werd bedacht door Benjamin Graham. Benjamin kocht aandelen pas wanneer de beurswaarde lager was dan de boekwaarde. Terwijl Warren Buffett zich met behulp van Charlie Munger veel meer is gaan focussen op de inkomsten van een bedrijf om de intrinsieke waarde te berekenen.

Toch komt waardebeleggen altijd op hetzelfde neer, je betaalt minder dan de werkelijke waarde. Veel waarde beleggers vinden hun eigen manier om de werkelijke waarde van aandelen te bepalen, maar de filosofie blijft hetzelfde.

Werkt waardebeleggen?

Dat veel succesvolle beleggers gebruik maken van deze strategie, is eigenlijk het levende bewijs dat deze strategie werkt. Kijk bijvoorbeeld naar Warren Buffett. Hij heeft met deze strategie de afgelopen 50 jaar een gemiddeld rendement van 20% per jaar behaald. Dit is twee keer zoveel als het gemiddelde rendement van de S&P 500 in dezelfde periode.

Door het effect van samengestelde interest is dit een gigantisch verschil. Een investering van €10.000 met een rendement van 20% is na 50 jaar meer dan €90.000.000 waard, terwijl dezelfde investering met een rendement van 10% ongeveer €1.200.0000 waard zou zijn.

Toch betekent dit niet dat iedere waardebelegger dit rendement kan evenaren. Een goede waardebelegger heeft als skill dat hij de intrinsieke waarde van bepaalde bedrijven accuraat weet te bepalen. Hoe beter je dit kan, hoe hoger rendement je kunt behalen en dat met een lager risico.

Als beginnende belegger vind je het waarschijnlijk nog moeilijk om de intrinsieke waarde van een aandeel te berekenen. Je kan dan ook op een andere manier waardebeleggen. Dit kun je bijvoorbeeld door middel van een ETF. Er zijn namelijk verschillende ETF’s, die de strategie van waardebeleggen volgen.

Een goed voorbeeld van zo’n ETF is de Vanguard Value ETF (VTV), deze ETF investeert in Large cap waarde-aandelen.

Conclusie waardebeleggen

Waardebeleggen is een bewezen strategie die wordt gebruikt door veel succesvolle beleggers. Met waardebeleggen kun je op de lange termijn een erg goed rendement behalen en dat met een lager risico dan bij het beleggen in gewone aandelen. Het is dus zeker de moeite waard om je nog meer in deze strategie te verdiepen, zodat jij ook een succesvolle belegger kunt worden.


Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoe moet je waardebeleggen?

Bij waardebeleggen moet je op zoek gaan naar aandelen die onder hun intrinsieke waarde worden verhandeld. Allereerst moet je op zoek gaan naar aandelen waarvan je vermoed dat ze ondergewaardeerd, vervolgens moet je van deze aandelen de intrinsieke berekenen om te kunnen beoordelen of ze echt ondergewaardeerd zijn of niet.

Wat is een value belegger?

Een value (waarde) belegger is een belegger die op zoek gaat naar ondergewaardeerde aandelen. Met ondergewaardeerde aandelen wordt bedoeld dat de werkelijke waarde, hoger ligt dan de huidige beurswaarde.

Wat zijn waarde-aandelen?

Waarde-aandelen zijn aandelen met meer waarde dan de huidige beurskoers. Waarde-aandelen worden dus eigenlijk met een korting verkocht. Hoewel dit natuurlijk leuk klinkt, is dit in werkelijkheid toch een stuk moeilijker, het is namelijk niet echt makkelijk om de werkelijke waarde van een aandeel te bepalen.

Author

Tom Otto is een gepassioneerde bedrijfskundige met een gespecialiseerde focus op beleggen. Met deze website wil hij het voor iedereen makkelijker maken om te beginnen met beleggen. Tom gelooft in beleggen voor de lange termijn en zijn favoriete quote die dat helemaal samenvat is: "The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient". Met een sterke interesse in waardebeleggen en ETF's heeft Tom zichzelf verder ontwikkeld door het uitgebreid bestuderen van klassiekers zoals 'De Intelligente Belegger' en het volgen van de inzichten en strategieën van Warren Buffett.

Write A Comment