In dit artikel gaan we het hebben over leverage trading. De definitie van leverage trading komt aan bod, maar ook de voordelen en nadelen. Heb je nog vragen naar aanleiding van deze uitleg over leverage traden, laat het dan achter in de reacties.

Wat is leverage trading?

Traden met leverage is het traden met een hefboom. Door leverage kun je een trade openen met een hogere waarde dan jouw inleg. Het gevolg van leverage trading is dat het potentiële rendement vermenigvuldigd. Daarentegen zal leverage het risico ook vermenigvuldigen. Leverage trading is het gebruik van schulden om te investeren met meer geld dan je eigen geld.

Traden met leverage versterkt mogelijke rendementen en risico’s met de factor van de hefboom.

Traden met leverage wordt vaak gedaan door investeerders en bedrijven. Beleggers gebruiken deze hefboom om het mogelijke rendement van een belegging aanzienlijk te vergroten. Leverage trading wordt vaak bij:

Traden met leverage

Wat is margin trading?

Margin is de hoeveelheid eigen vermogen die een belegger op zijn beleggingsrekening heeft staan. Margin kun je gebruiken om effecten te kopen met gebruik van leverage. Je moet margin eigelijk zien als het geld dat jij als onderpand hebt staan op je beleggingsrekening voor een lening. De hoogte van de marge is afhankelijk van het rentepercentage dat je betaald en een aantal andere factoren. Je moet natuurlijk wel alle kosten kunnen betalen.

Voordelen van leverage trading

Traden met leverage kan ervoor zorgen dat je kunt profiteren van een hogere winst. Dit komt doordat je met je geld voor een groter bedrag kan beleggen. Stel dat je een hefboom hebt van 1:10, dan kun je dus een 10x zo grote positie openen dan zonder leverage. Uiteraard worden de risico’s dan ook 10x zo groot, maar hierover meer onder het kopje nadelen en risico’s.

De voordelen van leverage trading zijn:

 • Leverage trading maakt je kapitaal vrij doordat je maar een fractie van de waarde van het aandeel hoeft vast te leggen.
 • Potentieel rendement ligt hoger (met de factor van de hefboom).
 • Je hebt minder geld nodig voor grote aankopen.
 • Tegenwoordig eenvoudig te doen via online brokers.

Nadelen en risico’s van traden met leverage

Het traden met leverage brengt ook veel nadelen met zich mee. De regel van beleggen is altijd dat rendement en risico aan elkaar verwant zijn. In dit geval is dat dus ook zo. Je potentieel rendement ligt veel hoger, maar je risico’s ook. Met een leverage van 1:10 hoeft een bepaald beleggingsinstrument maar 10% te dalen waardoor jij al je geld verliest.

De nadelen van leverage trading zijn:

 • Je verliezen worden, net als je winsten, vermenigvuldigd met de hefboom. Dit kan grote effecten hebben op je beleggingsaccount.
 • Door leverage trading koop je niet meer de daadwerkelijk aandelen, je speculeert alleen over de prijzen. Hierdoor vervalt het voordeel van eigendom dus.
 • Vaak hoger kosten voor het ‘lenen’ van geld.

Leverage traden: voorbeelden

De formule van leverage trading is als volgt: totale positie = inleg x leverage (hefboom). We kijken nu naar een aantal voorbeelden van traden met leverage.

Leverage trading winst-situatie

In dit voorbeeld kijken we naar een trade. Deze trade gaan we met en zonder een hefboom uitvoeren. We kopen voor €10.000 aandelen in een bedrijf met een prijs van €5 per aandeel. Vervolgens stijgt dit aandeel met 20%.

Zonder hefboom
Zonder leverage trading zou je dus €10.000 investeren in een bedrijf. Je koopt hiermee 2.000 aandelen (€5,- per stuk). De prijs van het aandeel stijgt vervolgens naar €6,-. Als je dan je aandelen weer verkoop krijg je: 2.000 x €6,- = €12.000. Je hebt dan een winst van €2.000.

Met hefboom
Wij gebruiken een hefboom van 1:10. Met leverage zou je alsnog €10.000 investeren in een bedrijf. Door de leverage gaat je totale investering naar €100.000. Met dit bedrag kun je 20.000 aandelen kopen van €5,- per stuk. De prijs per aandeel stijgt weer naar €6,-. Als je je aandelen verkoopt krijg je 20.000 x €6 = €120.000. Je hebt dan een winst van €20.000. In dit voorbeeld is geen rekening gehouden met de kosten voor leverage.

Leverage trading verlies-situatie

In dit voorbeeld kijken we naar een trade die gaat dalen. We kopen voor €10.000 aandelen in een bedrijf met een prijs van €10 per aandeel. Vervolgens daalt dit aandeel met 10%.

Zonder hefboom
Zonder leverage trading zou je €10.000 investeren in dit bedrijf. Je koopt hiermee 1.000 aandelen (€10,- per stuk). De prijs van het aandeel daalt vervolgens naar €9,-. Als je dan je aandelen verkoopt krijg je 1.000 x €9 = €9.000. Je hebt een verlies van €1.000.

Met hefboom
Met een hefboom ziet deze situatie er heel anders uit. We gebruiken in dit voorbeeld weer een leverage van 1:10. Je investeert dan jouw €10.000 x 10 = €100.000 in dit bedrijf. Je koopt hiermee 10.000 aandelen (€10,- per stuk). De prijs van het aandeel daalt vervolgens weer naar €9,-. Als je dan je aandelen verkoopt krijg je 10.000 x €9 = €90.000. Je hebt dan een verlies van €10.000. Je bent dan al je geld verloren. In dit geval zal de broker ook automatisch jouw belegging sluiten, aangezien je anders mee kan verliezen dan je hebt.

Wat zijn veelgebruikte hefbomen?

De Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) heeft nieuwe regelgeving ingevoerd omtrent hefboomwerking in 2018. Er zijn nieuwe maximale leverage gekomen per beleggingsinstrument. Dit zijn de maximale hefbomen:

 • Grote valutaparen – 1:30
 • Kleinere valutaparen, goud en belangrijke indexen – 1:20
 • Grondstoffen (behalve goud) en kleinere indexen – 1:10
 • Individuele aandelen – 1:5
 • Cryptocurrencies – 1:2

Vanwege deze aanscherping zijn veel online brokers ‘verhuist’ naar buiten de EU. Vaak kiezen ze dan voor Cyprus.

Waar kun je traden met leverage?

Je kunt tegenwoordig bij veel online brokers traden met leverage. Leverage trading gaat vaak aan de hand van CFD’s. Hieronder geven we aan welke hefboomproducten je hebt per broker:

Voor het online traden met leverage raden wij CFD’s aan. Wij raden de broker eToro aan. Deze heeft een groot aanbod aan CFD producten en is ook de goedkoopste hiervoor. Lees hier de broker vergelijking. Klik op de knop hieronder om een account aan te maken bij eToro.

Conclusie – leverage traden

Traden met leverage heeft zowel voordelen als nadelen. Je potentiele rendement is veel hoger, maar je risico’s ook. Voordat je gaat beleggen met een hefboom raden we je aan om je hier goed in te verdiepen. Als je eenmaal wilt beginnen raden wij eToro aan als broker om te traden met leverage.

Veelgestelde vragen

Wat is traden met leverage?

Trading met leverage is beleggen met geleend geld. Door het gebruik van geleend geld kun je een (veel) grotere positie aangaan. Hierdoor is je potentiele rendement veel hoger, maar je risico’s ook.

Wat is een hefboomwerking 1:100?

Als je een hefboomwerking van 1:100 toepast, zal je positie aan de hand van geleend geld 100x hoger liggen dan zonder hefboom. Een hefboom van 1:100 geeft dus eigenlijk aan dat je positie 100x groter is dan je eigen inleg.

Wat is het voordeel van een hefboomproduct?

Het voordeel van beleggen in een hefboomproduct is dat je potentiele rendement flink hoger ligt. Daarentegen zijn de risico’s ook veel hoger. Als je verwacht dat een beleggingsinstrument gaat stijgen, kan het een goed idee zijn om je winst te verhogen door een hefboomwerking.

Write A Comment

Beste broker. Volgens onze vergelijking.
Start nu met beleggen in CFD's bij de social broker eToro. Je kunt bij eToro ook een demo-account openen.
1
2
3
Beste broker. Volgens onze vergelijking.
Start nu met beleggen in CFD's bij de social broker eToro. Je kunt bij eToro ook een demo-account openen.