In dit artikel gaan we in op ‘wat zijn trackers’. We geven voorbeelden van trackers en tips!

Betekenis trackers

Trackers zijn beleggingsproducten die op de beurs worden verhandeld. Het doel van een tracker zit eigenlijk al een beetje in de naam. Trackers doen namelijk niet anders dan het zo nauwkeurig mogelijk volgen van het onderliggende beleggingsproduct. Een tracker kan van alles volgen, waaronder: indexen, grondstoffen of een aantal aandelen. Trackers worden ook vaak Exchange Traded Funds (ETF’s) genoemd.

Beleggers kunnen trackers kopen en verkopen wanneer ze maar willen tijdens de handelsuren. Net als een aandeel heeft elke tracker live prijzen die constant bewegen en een tickersymbool. Wat een tracker wel anders maakt dan aandelen, is dat het aantal uitstaande aandelen bij trackers dagelijks kan verschillen aangezien de tracker altijd de onderliggende waarde moet blijven reflecteren.

Anders dan een beleggingsfonds worden trackers gekocht en verkocht als gewone aandelen, namelijk op de beurs.

Wat zijn trackers
Wat zijn trackers?

Voordelen van beleggen in trackers

Het voordeel van beleggen in trackers zijn:

  • Trackers geven je de mogelijkheid om eenvoudig te investeren in veel verschillende aandelen, obligaties en grondstoffen en meestal zelfs tegen minimale kosten.
  • Trackers zijn meer liquide (gemakkelijk te kopen en te verkopen) dan beleggingsfondsen. Online brokers maken het gemakkelijk om trackers te kopen en verkopen met een simpele klik van de muis.
  • Het is veel goedkoper om te beleggen in trackers dan in losse aandelen, aangezien je bij het kopen van een tracker slechts een keer een transactie uitvoert.

Nadelen van beleggen in trackers

De nadelen van beleggen in trackers zijn:

  • Aangezien je met een tracker veel verschillende aandelen bezit, hebben ze niet zo veel rendementspotentie als individuele aandelen.
  • Trackers zijn vaak goedkoop, maar ze zijn niet gratis. Bij een tracker betaal je namelijk wel beheerskosten die je bij het beleggen in individuele aandelen niet hoeft te betalen.

Voorbeelden van trackers

Er zijn heel veel verschillende soorten trackers. Hier komen we later in het artikel ook nog op terug. Hier geven we je alleen wat voorbeelden van trackers. De trackers hieronder zijn de meest verhandelde trackers bij DEGIRO in 2020. Het voordeel van deze trackers is dat deze door hun hoge populariteit extra goedkoop zijn.

Bij DEGIRO worden trackers Exchange Traded Funds (ETF’s) genoemd.

De meest verhandelde trackers

De meeste verhandelde trackers zijn:

  1. Vanguard FTSE All-World. Deze ETF bestaat uit (middel) grote internationale bedrijven.
  2. Vanguard S&P 500. Deze ETF volgt de S&P 500. Door in deze ETF te investeren behaal je hetzelfde rendement als de S&P 500 belegger.
  3. iShares MSCI World. Deze ETF volgt net zoals de nummer 1 van deze lijst de (middel) grote internationale ondernemingen.
  4. iShares S&P 500. Net zoals nummer 2 van deze lijst volgt deze ETF de S&P 500. Dit is wel een andere ETF, doordat het door een andere aanbieder wordt aangeboden (iShares in plaats van Vanguard). Voor de rest zijn de verschillende tussen deze trackers minimaal.

Beleggen in trackers

Trackers (ETF’s) kun je eenvoudig kopen bij een online broker. Wij vinden DEGIRO de beste broker voor het kopen van ETF’s, aangezien deze broker een zeer groot aanbod heeft aan verschillende trackers. Daarnaast is DEGIRO één van de goedkoopste brokers voor het beleggen in trackers. DEGIRO heeft een kernselectie aan ETF’s. Deze ETF’s kun je zelfs gratis kopen. Wanneer je benieuwd bent naar het gratis ETF aanbod van DEGIRO, klik dan hier. Lees ook: Brokers vergelijken (2021) | Wat is de beste broker?

Kosten van trackers

Aangezien de meeste ETF’s indexfondsen zijn, hebben ze lage kosten doordat ze niet actief worden beheerd. Een indexfonds is veel eenvoudiger te beheren, omdat het geen effectenselectie vereist en grotendeels per computer kan worden gedaan.

Bovendien hoeft een tracker, in tegenstelling tot beleggingsfondsen, geen kasreserve aan te houden voor aflossingen. Eén van de voordelen van beleggen in trackers is dat je brokerskosten bespaart, aangezien je niet alle beleggingen die een tracker volgt afzonderlijk hoeft te kopen.

Trackers hebben doorgaans extreem lage marketing-, distributie- en boekhoudkosten. Op de lange termijn kunnen deze kostenverschillen uitgroeien tot een groot verschil. Toch is het niet zo dat ETF’s altijd de goedkoopste optie zijn. Sommige beleggingsfondsen zijn namelijk ook indexfondsen met zeer lage kosten. Daarnaast zijn er ook gespecialiseerde ETF’s die actief beheerd worden en daardoor juist hoge kosten hebben.

Aangezien trackers op beurzen worden verhandeld, heb je bij elke transactie te maken met commissies die je broker in rekening brengt.

Verhandelbaarheid van trackers

ETF’s kunnen op elk moment van de handelsdag tegen de huidige marktprijzen worden gekocht en verkocht. Dit is een groot voordeel van trackers ten opzichte van beleggingsfondsen, die alleen aan het eind van de handelsdag kunnen worden verhandeld.

Ook kun je bij trackers ander soort transacties uitvoeren net zoals bij aandelen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld limietorders, stop loss orders en margeaankopen. Ook anders dan bij beleggingsfondsen kunnen op de meeste ETF’s opties, waaronder putopties en callopties, worden geschreven of gekocht.

Soorten trackers

Index & aandelen trackers

De meeste ETF’s volgen een index. De tracker probeert dan zo goed mogelijk het rendement van de index te kopiëren. Indexen kunnen bestaan uit aandelen, obligaties, grondstoffen of valuta’s. Een index bestaat vaak uit veel verschillende aandelen en geeft hiermee een goed beeld van het totaalrendement van een markt.

Veel trackers volgen beursindexen, zoals de S&P 500 of de AEX. Een voorbeeld van zo’n tracker is een ETF die wordt uitgegeven door de Vanguard Group (VOO), deze tracker volgt de de S&P 500 Index. Een ander voorbeeld van een ETF die een index volgt is, iShares (IAEX), deze tracker volgt de AEX.

Trackers kopiëren indexen met verschillende beleggingscriteria. Indexen hebben namelijk een minimale of maximale marktkapitalisatie van elke deelneming. De S&P 500 Index bevat bijvoorbeeld alleen large- en mid-cap aandelen. Ook zijn er juist trackers die alleen uit small cap aandelen bestaat. Ook zijn er nog ETF’s die specifiek groeiaandelen, waarde aandelen of aandelen met hoge dividenden volgen.

Andere indexen, waarop ETF’s zijn gebaseerd, richten zich op een specifieke industrie, zoals banken of technologie, of specifieke nichegebieden, zoals duurzame energie of milieu. Ze kunnen zich ook richten op aandelen in één land of wereldwijd. Met dit aanbod van allerlei verschillende trackers kun je dus al hele uiteenlopende beleggingen doen.

Lees ook eens: DEGIRO kernselectie (2021) || De 10 beste ETF’s momenteel!

Obligaties

Trackers die beleggen in obligaties staan bekend als obligatie ETF’s. Staatsobligatie ETF’s doen het goed tijdens economische recessies, omdat beleggers dan op zoek zijn naar veiligere beleggingen dan aandelen.

Een groot voordeel van obligatie ETF’s in plaats van normale obligaties is de liquiditeit. Obligatie ETF’s hebben namelijk een veel betere marktliquiditeit dan individuele obligaties.

Grondstoffen

Commodity ETF’s beleggen in grondstoffen zoals edele metalen, landbouwproducten of olie. Zij zijn vergelijkbaar met ETF’s die in aandelen of indexen beleggen en worden net als aandelen verhandeld.

De meeste grondstof ETF’s bezitten de fysieke grondstof. Zo bezit de ETF SPDR Gold Shares (NYSE Arca: GLD) meer dan 1 miljoen kilo goud. Er zijn ook grondstof trackers die enkel contracten bezitten in plaats van de fysieke grondstoffen. Het is als belegger altijd erg belangrijk om hier op te letten, aangezien deze beleggingen heel verschillende risico’s kunnen hebben.

Actief beheerde trackers

Hoewel de meeste trackers indexfondsen zijn, worden sommige ETF’s wel actief beheerd. Actief beheerde ETF’s zijn erg transparant en publiceren dagelijks hun actuele effectenportefeuilles op hun websites.

Actief beheerde ETF’s concurreren met actief beheerde beleggingsfondsen. Hoewel beide ernaar streven beter te presteren dan de markt, zijn er vier belangrijke manieren waarop ze verschillen. In tegenstelling tot actief beheerde beleggingsfondsen worden trackers verhandeld op een beurs, daarnaast kun je op een ETF ook short gaan en ze kunnen met marge worden gekocht.

Bijzondere trackers

Er bestaan ook een aantal bijzondere trackers. Je kunt hierbij denken aan trackers die bijvoorbeeld het tegenovergestelde rendement van de normale investering geven (waardoor je eigenlijk short gaat) of je kan denken aan ETF’s die een index volgen, waarbij gebruik is gemaakt van een bepaalde hefboom.

Een tracker met hefboomwerking maakt normaal gesproken gebruik van financiële derivaten en schuld om het rendement van de onderliggende index te versterken. Terwijl een traditioneel fonds gewoonlijk de beleggingsproducten in de onderliggende index één-op-één volgt, kan een tracker met hefboom streven naar een verhouding van 2:1 of 3:1.

Risico’s van trackers

Bij beleggen kun je altijd je inleg verliezen, dus ook bij het bij het beleggen in trackers. Daarnaast heeft een tracker nog een aantal specifieke risico’s, hieronder leggen we deze risico’s uitgebreid uit.

Tracking error

De tracking error van een tracker is het verschil tussen het rendement van de ETF en dat van zijn gevolgde index. Een tracking error die niet nul is, betekent dus niet dat het rendement van de tracker en de onderliggende waarde niet helemaal overeenkomt.

De tracking error wordt berekend op basis van de huidige koers van de ETF en van de onderliggende index. Een aantal van de meest liquide ETF’s hebben doorgaans betere trackingprestaties omdat de onderliggende index ook voldoende liquide is, waardoor de tracker deze index gemakkelijk kan volgen.

Andere ETF’s, zoals grondstoffen-ETF’s en ETF’s met een hefboom, volgen niet altijd precies de onderliggen waarde, aangezien deze fysieke producten niet eenvoudig kunnen worden opgeslagen.

Hoewel tracking errors over het algemeen nihil zijn voor de meest populaire ETF’s, zijn ze wel voorgekomen tijdens zeer volatiele periodes zoals eind 2008 en 2009. Met name ETF’s die beleggen in buitenlandse aandelen of aandelen uit opkomende markten en grondstoffenindexen vertoonde tijdens deze periode zeer grote afwijkingen.

Liquiditeitsrisico

De liquiditeit van trackers verschilt sterk per ETF. De populairste ETF’s worden voortdurend verhandeld, soms wel tientallen miljoenen keren per dag, terwijl andere slechts af en toe worden verhandeld en zelfs sommige dagen helemaal niet. Populaire trackers die vaak worden verhandeld hebben als voordeel dat deze lagere spreads hebben, waardoor het goedkoper is om deze trackers te verhandelen.

Effecten op prijsstabiliteit

De aan- en verkoop van grondstoffen door ETF’s kan de prijs van deze grondstoffen aanzienlijk beïnvloeden. Doordat de populariteit van trackers de afgelopen jaren sterk is toegenomen, neemt de handel in de onderliggende producten ook sterk toe, aangezien de tracker toch de onderliggende producten moet kopen. Dit kan voor extreme prijsstijgingen zorgen.

Tips bij het beleggen in trackers

Tip 1 – Houdt rekening met de kosten

Bij het kopen van een tracker worden orderkosten in rekening gebracht. Deze kunnen variëren afhankelijk van de broker. Wanneer je de kosten per broker nog niet hebt vergeleken, raden wij je zeker om dit eerst te doen.

Trackers worden gewoonlijk via de beurs gekocht en verkocht. Naast de orderkosten moet je dus ook rekening houden met de spread tussen de aan- en verkoopprijs. Hoe hoog deze spread is, hangt af van de liquiditeit van de verhandelde ETF.

Als vuistregel geldt: hoe meer liquide de onderliggende effecten, hoe meer liquide de ETF en hoe kleiner de spread tussen bied- en laatprijs. Naarmate het handelsvolume toeneemt, neemt ook de liquiditeit van een ETF toe.

Naast deze kosten betaal je ook nog een beheersvergoeding. Dit zijn de kosten die het fonds in rekening brengt als vergoeding voor het beheren en verhandel maken van de portefeuille. De beheersvergoeding is altijd een percentage van de fondswaarde en dus ook een percentage van je investering. Hoe actiever de tracker beheerd wordt hoe hoger de kosten zijn.

Tip 2 – Kies een tracker die al langer dan een jaar bestaat

Je kunt trackers beter vergelijken wanneer ze al een trackrecord hebben. Om iets over het fonds te kunnen zeggen heb je minimaal één jaar aan prestatiegegevens nodig. Drie jaar is beter en vijf jaar is nog beter voor het kunnen beoordelen van een lange termijn belegging.

Daarnaast kun je bij een tracker die al wat langer bestaat beter beoordelen hoe groot het risico is dat deze ook weer snel wordt opgeheven. Trackers die pas net bestaan hebben meestal een vrij laag volume. In zo’n situatie is het vaak onduidelijk of de ETF een laag volume heeft vanwege de korte looptijd of dat er gewoon geen vraag naar is onder beleggers. Als dit laatste het geval is, loopt de ETF het risico weer te worden opgeheven.

Tip 3 – Bepaal waarin je wilt investeren

Voordat je kunt gaan beleggen in een tracker moet je eerst jouw beleggingsfocus bepalen. Je kunt uit allerlei verschillende trackers kiezen, zoals uit indexen, aandelen, obligaties of grondstoffen. Dit zijn verschillende beleggingen en hier moet je vooraf dus goed over na hebben gedacht.

Het volgende wat je moet overwegen, is jouw diversificatiestrategie. Wil je jouw vermogen breed spreiden over verschillende beleggingen of wil je alles investeren in één specifieke markt? Wanneer je je belegging goed wilt spreiden kun je kiezen voor een ETF die is opgebouwd uit aandelen over de hele wereld. Wanneer je juist wilt profiteren van een specifieke sector kun je kiezen voor een tracker die juist die sector volgt.

Conclusie

We hopen dat je meer te weten bent gekomen over trackers en de voor- en nadelen ervan. Wil je zelf gaan beleggen in ETF’s? Maak dan een account aan bij DEGIRO via onderstaande knop. Deze broker kwam als beste uit onze vergelijking. Lees ook eens: Beste ETF in [2021] | 5 ETF’s die zeker de moeite waard zijn.


Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is de betekenis van trackers?

Een tracker geeft beleggers de mogelijkheid om veel aandelen of obligaties tegelijk te kopen. Trackers worden net als aandelen verhandeld op de beurs, waardoor je veel makkelijker in een tracker kan beleggen dan in bijvoorbeeld een beleggingsfonds. Aangezien trackers net als aandelen worden verhandeld, fluctueren de prijzen van trackers voortdurend gedurende de handelsdag.

Waarom beleggen in trackers?

Beleggen in trackers heeft een aantal voordelen. Allereerst is een tracker relatief goedkoop, daarnaast kun je door middel van een tracker gemakkelijk je portefeuille spreiden en je kunt je belang gemakkelijk verkopen met één druk op de knop.

Wat zijn fysieke trackers?

Fysieke trackers bezitten zelf de onderliggende beleggingsproducten. Wanneer je bijvoorbeeld investeert in een fysieke goud tracker, dan heeft die tracker precies de beurswaarde van die tracker aan goud in bezit.

Write A Comment