Wat zijn de top 10 grootste Altcoins?
Weet je nog niet wat altcoins zijn? Lees dan even dit artikel: Wat zijn altcoins? Om even kort antwoord te geven. Altcoins zijn alle andere coins dan Bitcoin. De top 10 altcoins zijn (per augustus 2021):
- Ethereum (ETH)
- Tether (USDT)
- Binance Coin (BNB)
- Cardano (ADA)
- Ripple (XRP)
- USD Coin (USDC)
- Dogecoin (DOGE)
- Polkadot (DOT)
- Uniswap (UNI)
- Binance USD (BUSD)
- Chainlink (LINK)
Deze top 10 altcoins kun je kopen bij Binance. Klik hier om een account aan te maken met 20% korting op handelskosten!
1. Ethereum (ETH)
Wat is Ethereum?
Ethereum is een gedecentraliseerd platform dat slimme contracten (smart contracts) uitvoert. Dit zijn applicaties die precies werken zoals geprogrammeerd zonder enige mogelijkheid van fraude, censuur, downtime of bemoeienis van derden. Ethereum heeft een gedecentraliseerd open-source blockchain systeem met haar eigen cryptocurrency Ether. Daarnaast heeft Ethereum haar eigen programmeertaal genaamd Solidity.
Hoe werkt het (de basis)
Een bedrijf als Google heeft enorm veel data. Deze data wordt opgeslagen in een gecentraliseerd systeem. Ethereum laat software applicaties draaien op een netwerk van veel privécomputers en is dus een gedecentraliseerd systeem. Hiermee worden cloudserves en bedrijfscomputers vervangen door een netwerk van vele kleine computers die worden beheerd door vrijwilligers over de hele wereld (miners). Hierdoor krijgt de gemeenschap de leiding. Dit staat bekend als het peer-to-peer systeem.
Iedereen kan dit gedecentraliseerde netwerk gebruiken om applicaties te maken. Er is geen toestemming voor nodig van derden. De visie van Ethereum is om een wereldcomputer te creëren. Deze wereldcomputer is een enorm netwerk van privécomputers waarop alle toekomstige internettoepassingen kunnen worden uitgevoerd zonder derden. Hierdoor verdwijnt de macht van grote bedrijven in de online wereld. Lees hier meer over wat Ethereum is in deze uitgebreide uitleg: Wat is Ethereum? | Beginnershandleiding met voorbeelden.
Ontstaan van Ethereum
Ethereum werd voor het eerst beschreven in een whitepaper uit 2013 door Vitalik Buterin. Hij heeft samen met een aantal andere in 2014 het project gefinancierd aan de hand van een online crowd funding. De blockchain lanceerde op 30 juli 2015.
2. Tether (USDT)
Wat is Tether?
Tether is net als Bitcoin en Ethereum een cryptocurrency. Tether is een zogenaamde stablecoin. Stablecoins zijn altcoins die gemaakt zijn om de volatiliteit van de cryptomarkt tegen te gaan door hun waarde te koppelen aan bijvoorbeeld een onderliggende index, valutakoers of grondstofprijs. Tether (USDT) is de grootste stablecoin. Deze cryptocurrency is qua waarde gekoppeld aan de dollar. De munt is op basis van marketcap de één na grootste altcoin, na Ethereum.
Hoe werkt het?
Het is de bedoeling dat Tether altijd precies één dollar waard is. Elke USDT (Tether) die gemaakt wordt moet gedekt zijn door een dollar op de rekening van Tether. Het idee van Tether is dat je even snel kunt overstappen op Tether als je even je crypto uit de volatiele munten wilt halen zonder het gelijk uit te moeten betalen (daar komen ook weer kosten bij kijken). Daarom streeft Tether ernaar om altijd een prijs van $1 te behouden. Dit is niet altijd gelukt en Tether heeft ook wat vertrouwensprobleem, omdat de rekening van Tether niet openbaar is. De blockchain wel.
Op exchanges waar zowel Tether en Bitcoin verkocht worden (zoals Binance) wordt de waarde van Bitcoin weergegeven in Tether en dus niet dollars. Op exchanges waar geen Tether wordt verkocht, is de waarde van Bitcoin in dollar weergegeven.
Ontstaan Tether
De eerste Tether tokens zijn in 2014 vrijgegeven. Toen was de naam nog RealCoin. Tether was één van de eerste stablecoins die gemaakt werd. Exchanges zijn de voornaamste gebruikers van Tether als een alternatief voor fiat valuta’s.
3. Binance Coin (BNB)
Wat is Binance Coin?
Binance Coin (BNB) is een interne token van Binance die op de Ethereum blockchain is ontwikkeld. Deze coin heeft als voornaamste doel om uitwisselingsoperaties te voeden en gemak te bieden aan handelaren. Binance geeft maximaal 200 miljoen BNB uit. De BNB transacties worden door de Binance Chain (de blockchain van Binance) afgewikkeld. De Binance Coin is een enorm goed idee geweest van Binance. De waarde van de coin is in de afgelopen jaren geëxplodeerd. De Binance Coin staat nu in de top 5 coins qua market cap, na Bitcoin, Ethereum en Tether.
Hoe werkt het?
Je kunt geen Binance tokens minen. Deze zijn vooraf gewonnen en via de ICO (Initial Coin Offerings) gedistribueerd. De tokens worden onder andere gebruikt om korting te krijgen op de handelskosten bij Binance. Het voornaamste doel van de Binance Coin is de activiteiten op de exchange te voeden.
Ontstaan Binance Coin
Binance Coin is in 2017 gecreërd. De cryptomunt werd oorspronkelijk als een ERC-20 token op de Ethereum blockchain gecreëerd, maar is in 2019 als native token naar de Binance Chain gemigreerd.
4. Cardano (ADA)
Wat is Cardano?
Cardano is een proof-of-stake blockchain platform. Deze blockchain is de thuisbasis van de ADA-cryptocurrency. Cardano beweert de 3e generatie cryptocurrency te zijn (Bitcoin 1e generatie en Ethereum 2e). Ze hebben een sterke focus op duurzaamheid, transparantie en schaalbaarheid. Cardano is gericht op het leveren van een eerlijke infrastructuur voor financiële en sociale toepassingen over de hele wereld. Cardano lijkt in sommige aspecten wel op Ethereum.
Hoe werkt het?
Het platform van Cardano is ontworpen door ingenieurs en experts op het gebied van blockchain en cryptografie. Cardano gebruikt een proof-of-stake blockchain waarvan wordt beweert dat het 4 miljoen keer zuiniger is dan Bitcoin op het gebied van energieverbruik. De blockchain-architectuur van Cardano bestaat uit twee elementen.
- De Cardano Settlement Layer (CSL): Dit is waar de rekeneenheid de peer-to-peer transacties faciliteert.
- De Cardano Computational Layer (CCL): Dit is waar de veiligheid van het netwerk wordt gehandhaafd en waar slimme contracten kunnen worden geïmplementeerd.
Ontstaan Cardano
Cardano beweert dat het de eerste blcokchain is die is voortgekomen uit een wetenschappelijke filosofie. Het platform is begonnen met de ontwikkeling in 2015 en werd in 2017 gelanceerd door een mede-oprichter van Ethereum. Deze mede-oprichter had wat meningsverschillen met de richting die Ethereum op ging.
5. Ripple (XRP)
Wat is Ripple (XRP)?
XRP is de digitale munteenheid van het bedrijf Ripple. Ripple is een op blockchain gebaseerd digitaal betalingsnetwerk en protocol. Ze willen financiële netwerken openbreken en alle punten verbinden met de XRP ledger. XRP wordt gebruikt om snelle conversie tussen verschillende valuta’s mogelijk te maken. Ripple heeft veel grote banken en financiële diensten als haar klanten. Één van de grooste punten van kritiek op XRP is dat het niet gedecentraliseerd zou zijn. Je kunt XRP vergelijken met het huidige SWIFT-systeem.
Hoe werkt het?
XRP fungeert als overbruggingsvaluta naar andere valuta’s. Hierdoor is het gemakkelijk om elke valuta in te wisselen voor een andere. Het Ripple netwerk werkt met een consensusprotocol en dus niet meer proof-of-work of proof-of-stake. Het probleem dat Ripple oplost is het nadeel van de traditionele banken, namelijk dat ze veel tijd nodig hebben om een overboeking te voltooien. Via het Ripple netwerk kan dat binnen enkele seconden. De transactiekosten zijn ook zeer laag vergeleken met de transactiekosten van banken.
Ontstaan van Ripple
Ripple werd voor het eerst uitgebracht in 2012. Ryan Fugger legde de basis al in 2004 (vier jaar voordat de Bitcoin whitepaper uitkwam). Hij lanceerde in 2005 een website genaamd Ripplepay.com.
6. USD Coin (USDC)
Wat is USD Coin?
USD Coin is net als Tether een stablecoin die is gelinkt aan de US Dollar. USD Coin probeert net als Tether een waarde van $1 aan te houden. Deze ‘internetdollar’ maakt het makkelijk om de dollar op het internet en openbare blockchains te gebruiken. Deze coin biedt stabiliteit in de cryptomarkten. Net zoals Tether opent het nieuwe mogelijkheden voor handel, kredietverlening en meer.
Hoe werkt de USD Coin?
Net als bij Tether garandeert het bedrijf dat elke USD Coin wordt ondersteund door één Dollar. Het gaat op de volgende manier:
- Een gebruiker stuurt USD naar de bankrekening van de uitgever.
- De uitgever gebruikt een slim contract (smart contract) van de USD Coin om een gelijk bedrag aan USD Coin te creëren.
- De nieuwe USD Coin wordt aan de gebruiker geleverd en de Dollar wordt in reserve gehouden.
Dit werkt andersom (van USD Coin naar Dollar) op dezelfde manier.
Nu vraag je je natuurlijk af: wat is dan het verschil met Tether? Het werkt vrijwel op dezelfde manier. Vaak zitten de verschillen tussen stablecoins van dezelfde categorie in het vergoedingenbeleid en de partnerorganisaties. Tether weigert bijvoorbeeld om een transparante audit uit te voeren.
Ontstaan USD Coin
USD Coin werd in 2018 gelanceerd door een samenwerking van Circle en Coinbase.
7. Dogecoin (DOGE)
Wat is Dogecoin?
Dogecoin is een parodie op Bitcoin. Het is vernoemd naar de meme ‘doge’. Dit is ook het logo van de munt. Dogecoin is eigenlijk populair geworden door tweets van Elon Musk en zijn verschijning in Saturday Night Live, waar hij het ook over de munt had. Dogecoin promoot de valuta als een leuke internetvaluta waarbij de oorsprong een grap is.
Hoe werkt Dogecoin?
Dogecoin gebruikt een zelfde soort blockchain als Bitcoin en Ethereum. Net als bij alle andere cryptocurrencies gebruikt Dogecoin cryptografie om transacties veilig te houden. Dogecoin kan worden gebruikt om betalingen of aankopen te verrichten, maar is geen effectieve waardeopslag. Er is namelijk geen limiet voor het aantal Dogecoins dat kan worden gemined. Deze munt is heel erg volatiel.
Ontstaan Dogecoin
Dogecoin is ontworpen door software ingenieur Billy Markus en Jackson Palmer. Ze wilden een peer-to-peer valuta creëren die een bredere doelgroep zou bereiken dan bijvoorbeeld Bitcoin. Dogecoin werd eind 2013 gelanceerd.
8. Polkadot (DOT)
Wat is Polkadot?
Polkadot is een blockchain protocol die de mogelijkheid biedt voor andere blockchains om zelfstandig binnen één netwerk te opereren. Op dat platform kunnen verschillende blockchains op een betrouwbare manier waarde overdragen. Polkadot heeft als doel om een volledig schaalbaar, heterogeen netwerk te creëren die gericht is op de technologie met meerdere ketens.
Hoe werkt Polkadot
Polkadot werkt anders dan het Ethereum-netwerk. Het maakt gebruik van parachains en parathreads. De ketens maken ook verbindingen met externe netwerken. Polkadot heeft drie soorten ‘chains’:
- Relais chain: dit is het hart van het Polkadot-protocol. Dit deel is verantwoordelijk voor de beveiliging, interoperabiliteit en consensus tussen de ketens. Dit is waar waardeoverdracht en transactieblokken worden voltooid.
- Parachains: dit zijn op zichzelf staande blockchains die worden gehost op het Polkadot platform. Ze gebruiken computerbronnen van Polkadot om de transacties op het netwerk te valideren. Parachains krijgen de vrijheid om hun eigen governancesysteem te ontwikkelen terwijl ze gebruik kunnen maken van de beveiliging van Polkadot. Om in aanmerking te komen voor een parachain op het Polkadot netwerk moeten projecten een slot op de Relay Chain leasen via een veiling.
- Parathreads: deze delen dezelfde functionaliteiten als parachains op een paar dingen na. Parathreads zijn parachains die gebouwd zijn op een pay-as-you-go model en dus niet via het leasen van een slot. Ze zijn vooral gemaakt voor projecten die geen continue toegang nodig hebben tot het netwerk.
Ontstaan Polkadot
Polkadot begon met een whitepaper dat in 2016 gepubliceerd is. Polkadot is opgericht door Wood. Wood werkte eerst voor Ethereum en werkte nauw samen met de oprichter van Ethereum: Vitalik Buterin. Polkadot werd in 2020 gelanceerd als een proof-of-authority protocol, maar ging al snel over op het proof-of-stake protocol.
9. Uniswap (UNI)
Wat is Uniswap?
Uniswap is een gedecentraliseerd crypto exchange platform die op de Ethereum blockchain is gebouwd. Het grootendeel van de cryptohandel vind plaats op exchanges zoals Binance en Coinbase. Deze platformen worden beheerd door een autoriteit (de exchange). Deze platformen vereisen dat gebruikers geld onder hun controle plaatsen. Uniswap is een heel ander type beurs. Deze is namelijk volledig gedecentraliseerd. Dit betekent dat het geen eigendom is of wordt beheerd door een autoriteit.
Hoe werkt Uniswap?
Uniswap maakt gebruik van een geautomatiseerd liquiditeitsprotocol. Uniswap is volledig open source, wat betekent dat iedereen de code kan kopiëren om zijn eigen gedecentraliseerde exchange te maken. Deze cryptocurrency draait op twee slimme contracten (smart contracts). Een exchangecontract en een fabriekscontract. Dit zijn automatische computerprogramma’s die ontworpen zijn om specifieke functies uit te voeren wanneer er aan bepaalde voorwaarde wordt voldaan (het contract). Het fabriekscontract wordt gebruikt om nieuwe tokens toe te voegen op de exchange. Het exchangecontract faciliteert alle trades.
Onstaan Uniswap
Het Uniswap-platform werd in 2018 gebouwd op de blockchain van Ethereum. Uniswap is gecreërd door Hayden Adams.
10. Binance USD (BUSD)
Binance USD is een stablecoin en werkt eigenlijk op dezelfde manier als Tether en USDC. Alleen is deze coin van het exchange platform Binance. Een verschil met Tether en USDC is dat Binance USD gereguleerd is. Vanwege het feit dat het er heel veel op lijkt gaan we er in deze top 10 altcoins niet teveel op in en laten we je liever nummer 11 nog even zien. Die crypto is namelijk weer wat unieker.
11. Chainlink (LINK)
Wat is Chainlink?
Chainlink is een platform dat slimme contracten (smart contracts) voor de hele wereld beschikbaar wilt maken. De tekortkoming waar Chainlink iets aan wilt veranderen is het feit dat slimme contracten niet effectief kunnen communiceren met externe systemen.
Hoe werkt Chainlink?
Chainlink wilt verschillende blockchains als externe systemen met elkaar laten verbinden. Dit doen ze door de slimme contracten toegang te geven tot data feeds, web API’s en bankgegevens. Deze middelen worden aangereikt aan het platform en kunnen in ruil daarvoor gebruik maken van de slimme contracten. Naast het gebruiken van de slimme contracten krijgen ze een beloning in de vorm van LINK-tokens. Slimme contracten van andere cryptocurrencies zijn vaak gebaseerd op informatie die beveiligd is in de blockchain. Hierdoor kunnen deze contracten niet communiceren met externe bronnen. Chainlink lost dit probleem op door het gebruik van een Oracle. Een oracle verzorgt de externe data die van belang is voor een slim contract. Dit oracle systeem is volledig decentraal en draait op blockchaintechnologie.
Een kort voorbeeld zodat het wat duidelijker wordt. Stel ik heb een slim contract met Jan. Wij wonen samen en delen de huur. In dit contract staat dat ik de huur betaal zodra Jan €300 over heeft gemaakt. Als mijn bank de gegevens deelt met Chainlink weet Chainlink precies wanneer ik €300 heb ontvangen. Op dat moment wordt het contract uitgevoerd en wordt de verhuurder betaald (er is dan aan de voorwaarde van het contract voldaan). Hierdoor kan er dus gebruik worden gemaakt van informatie van derden (in dit geval de bank).
Ontstaan Chainlink
Chainlink werd ontwikkeld door Sergey Nazarov als een project van moederbedrijf Smartcontact.com. Chainlink ging in 2014 van start. Het hoofdnet van Chainlink ging op 1 juni 2019 live via het Ethereum netwerk.
Conclusie – Top 10 altcoins
Zoals je wel hebt gemerkt zijn er heel veel verschillende soorten cryptocurrencies. En dit zijn nog maar de top 10 altcoins. Daarnaast zijn er nog duizenden. Een aantal crypto’s hebben dezelfde principes en zijn maar een klein beetje verschillende van elkaar, zoals de stablecoins in dit artikel. Wat ook opvalt is dat veel van de cryptocurrency projecten aan de hand van het Ethereum netwerk worden gecreëerd.
Deze altcoins kun je kopen bij Binance. Klik hier om een account aan te maken met 20% korting op handelskosten!
Misschien vind je dit ook interessant?
Bitcoin – Wat is het en hoe werkt de blockchain (2021)?
Wat zijn altcoins? Duidelijke uitleg & Beste Altcoins (2021)
Wat is market cap in crypto? Duidelijke uitleg & voorbeelden
Wat is een crypto wallet (2021)? Soorten, beveiliging en meer!
De top 3: beste crypto broker in Nederland (2021)