Tesla is de afgelopen tijd uitgegroeid tot één van de bekendste namen ter wereld. Een aantal jaren geleden had bijna niemand nog van dit bedrijf gehoord. Tesla is een beursgenoteerd bedrijf en heeft een enorme groei doorgemaakt. Topman Elon Musk is ook erg bekend en populair. Wil je meer weten over Tesla of over Tesla aandelen kopen? Lees dan verder!

Waar kun je Tesla aandelen kopen?

Aan de hand van de volgende stappen kun je eenvoudig een aandeel in Tesla kopen:

 1. Kies een broker. Wij raden DEGIRO aan. Deze broker is als best uit onze broker vergelijking gekomen.
 2. Geld storten op je account.
 3. Aandelen Tesla kopen.

Via onderstaande knop kun je direct een account aanmaken bij DEGIRO. DEGIRO hanteert geen minimale storting! Je kunt gemakkelijk Tesla aandelen kopen.

Bekijk ons artikel: Hoe kies je de beste online broker (2021)?

Over het aandeel Tesla

Tesla is in 2003 opgericht door een groep ingenieurs. In 2008 stapte Elon Musk in bij het project. Inmiddels is hij de eigenaar van Tesla. Elon Musk staat bekend als iemand met veel innovatieve projecten, zoals Tesla, SpaceX en The Boring Company. De missie van het bedrijf is om de transitie naar wereldwijde duurzame energie te versnellen.

Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen wel al eens een Tesla gezien. Er zijn er steeds meer, ook in Nederland. Tesla heeft een aantal modellen: Model S, Model 3, Model X en Model Y. Naast deze auto’s heeft Tesla ook bijvoorbeeld de Cybertruck aangekondigd. Weet je wel, met het welbekende filmpje over de onverwoestbare ruiten die toch wel kapotgingen.

Naast auto’s is Tesla ook met andere dingen bezig. Zo zijn ze al een grote speler op het gebied van batterijen, zonnepanelen en de technologie rondom zelfrijdende auto’s. Tesla heeft bijvoorbeeld SolarCity in handen waarbij een groot veld vol met zonnepanelen wordt aangelegd. Ze hebben ook een dak met zonnepanelen: de Solar Roof.

Waar Tesla nu mee bezig is

Om een goed beeld te krijgen over Tesla leggen we in het kort even uit waar Tesla momenteel mee bezig is.

Tesla elektrische voertuigen

Momenteel heeft Tesla vier soorten auto’s: de Model X, Model Y, Model S en Model 3. De Tesla Model 3 was de meest verkochte auto van het bedrijf in 2020. Tesla wil elektrisch rijden toegankelijk maken voor iedereen. Ze hebben ook plannen voor een goedkopere elektrische auto. Dit kan ervoor zorgen dat uiteindelijk een groot deel van de mensen een Tesla zou kunnen betalen. Maar hierover meer onder het kopje ’toekomstplannen’. De huidige auto’s van Tesla zijn aan de dure kant, maar zijn erg luxe en presteren goed.

Tesla Model 3
Tesla Model 3

Hierboven zie je de Tesla Model 3. Dit is de goedkopere versie van de Model S. De Model 3 is beschikbaar vanaf ongeveer €45.000, terwijl de Model S minstens €100.000 kost.

Tesla Superchargers

Tesla superchargers zijn snel-laadstations voor het opladen van de elektrische auto’s. Met een supercharger kan in ongeveer 30 minuten een actieradius van 270 kilometer geladen worden. Bij de nieuwste versies (V3) kan er zelfs binnen 15 minuten een actieradius van 290 kilometer geladen worden. Eind 2016 waren er ongeveer 770 stations met ruim 4.800 laders. In Nederland zijn er momenteel zo’n 23 supercharger-locaties met 384 laadpalen. Inmiddels zijn er zo’n 25.000 laders wereldwijd.

Tesla superchargers
Tesla Superchargers

Het doel van het Supercharger-netwerk is volgens Tesla om een vrijheid van reizen mogelijk te maken voor eigenaren van Tesla’s. Ze geven ook aan dat over het algemeen de supercharger kosten veel lager zijn dan kosten voor benzine.

Tesla heeft zelfs een mobiele app waarmee je kunt volgen hoever het oplaadproces is en je zult een melding ontvangen wanneer het opladen is voltooid. In de tussentijd kun je dus even lekker een hapje eten of wat drinken.

Tesla zonnepanelen

Tesla heeft naast auto’s en laadpalen ook zonnepanelen: de Solar Roof. Dit hebben ze zo gemaakt dat het er alsnog erg goed uitziet in tegenstelling tot veel andere zonnepanelen. Met de Solar Roof kun je de kosten voor je dak terugverdienen door de energie die het oplevert. Tesla geeft aan dat het erg bestendig materiaal is wat lang mee zal gaan. Ook de Solar Roof kan op een handige manier in de gaten worden gehouden door middel van de Tesla-app.

Tesla Zonnepanelen
Solar Roof Tesla

De Solar Roof kost ongeveer $235 per vierkante meter. De energie van de Solar Roof kan worden opgeslagen in een Powerwall.

Tesla Powerwall

Tesla heeft een Powerwall ontwikkelt waarmee energie opgeslagen kan worden op een efficiënte manier. Deze Powerwall kan bijvoorbeeld gebruikt worden als noodstroombeveiliging. Zodra de stroom uitvalt in bijvoorbeeld je woning, wordt de Powerwall automatisch de energiebron voor je woning. Ook deze Powerwall is weer op een fijne manier verbonden met de Tesla-app. Hiermee kun je de energieproductie en het energieverbruik van je woning volgen.

Tesla Powerwall
Tesla Powerwall

Tesla Gigafactories

Het doel van Tesla is om de wereldwijde overgang naar duurzame energie te versnellen. Dit willen ze doen door energieproducten steeds betaalbaarder te maken. Vanwege het enorme volume dat ze willen gaan produceren zijn de Tesla Gigafactories ontstaan. De Gigafactories produceren momenteel voornamelijk lithium-ion batterijen en elektromotoren voor de Model 3 en producten zoals de Powerwall.

In 2014 begon de constructie van de eerste Gigafactory, vlakbij Nevada in Amerika.

Momenteel zijn er vier Gigafactories die volledige operationeel zijn. Daarvan zitten er drie in Amerika en één in China. Tesla is momenteel bezig met een Gigafactory in Duitsland. Hiermee willen ze een grote rol gaan spelen in Europa. Er wordt verwacht dat deze Gigafactory eind dit jaar klaar zal zijn.

Gigafactory Berlin

Er zijn ook geruchten dat Tesla uiteindelijk een Gigafactory wil in Japan, Zuid-Korea, India en de UK.

Toekomstplannen Tesla

In dit onderdeel gaan we kijken naar de toekomstplannen van Tesla. Dit is zeker van belang voor de toekomst van het aandeel van Tesla.

Tesla Semitruck

De Tesla Semitruck, een volledig elektrische vrachtwagen, is een project van Tesla wat al vaak naar achteren is geschoven. Er zijn een hoop bedrijven die met smacht zitten te wachten op deze Semitrucks. Deze kunnen gebruikt worden om goederen zonder uitstoot te vervoeren. Deze vrachtwagen wordt nu pas in 2022 op de markt verwacht. De goedkoopste versie van deze vrachtwagen kost €130.000 en heeft een bereik van 475 kilometer. De duurste versie van de Tesla Semi heeft een prijs van €170.000 en een bereik van 800 kilometer.

Er zijn al een aantal grote bedrijven die interesse hebben getoond in de Tesla Semi. Onder andere deze bedrijven hebben orders geplaatst voor de Tesla Semi:

 • Pepsi
 • Walmart
 • DHL Group
 • FedEx
 • UPS
 • Meijer
 • Pride Group
 • Anheuser-Busch

Het bedrijf geeft aan dat de Semi de meest comfortabele en veilige truck ooit is.

Tesla Semi truck
Tesla Semi truck

Tesla Cybertruck

Bij de onthulling van de Cybertruck in 2019 had Elon Musk aangegeven dat de Cybertrucks eind 2021 geleverd konden worden. Dat gaan ze niet halen. De Tesla Cybertruck wordt verwacht in 2022 in productie te gaan.

De buitenkant van deze truck is van roestvrij staal. De ramen zijn van gepantserd glas. Zo ziet de wagen er ook uit, een echt onverwoestbare truck. Elk onderdeel is ontworpen voor superieure sterkte. De look is ook erg uniek. Zie je het al voor je dat deze trucks straks op de weg rijden? Dat zal wel even wennen worden.

Tesla Cybertruck
Tesla Cybertruck

Tesla Roadster

Helaas voor de Tesla fans komt de Tesla Roadster waarschijnlijk pas in 2023. Ook dit project is vele malen doorgeschoven. De Tesla Roadster zou binnen 1,1 seconden naar 100km/h kunnen, een bizarre snelheid. Met een accu met een capaciteit van ongeveer 1000 kilometer zou deze auto echt een gewilde auto worden voor de mensen met wat meer geld. De auto gaat ongeveer $200.000 kosten voor de basisversie.

Tesla Roadster
Tesla Roadster

De Tesla Roadster heeft een gestroomlijnde look en heeft zitplaatsen voor 2 personen.

Goedkope Tesla auto

Over het algemeen zijn Tesla auto’s aan de dure kant. Iemand met een modaal inkomen kan deze auto’s waarschijnlijk niet betalen. Daarom komt Tesla met een goedkopere versie. Deze auto wordt verwacht tussen de $18.000 en $25.000 te kosten. Dit zou een grote klap kunnen worden voor de benzine en diesel auto-industrie.

Zodra elektrische auto’s voor vrijwel iedereen betaalbaar worden, kunnen deze zomaar eens de markt over gaan nemen in de toekomst. Deze prijs zou mogelijk zijn vanwege nieuwe baterijen die gebruikt gaan worden. Als dit project werkelijkheid kan worden, kan dit een grote impact hebben op de marktpositie van Tesla! Hoe deze auto eruit komt te zien is nog niet duidelijk.

Gigafactories

Een ander punt in de toekomstplannen van Tesla zijn de Gigafactories. Momenteel zijn er 4, maar Tesla is al bezig aan nieuwe Gigafactories. Hier gaan we er niet te diep op in, omdat we al wat verteld hebben over deze fabrieken. Wat we wel mee willen geven is dat deze Gigafactories, wat een erg efficiënte manier van produceren is, kan zorgen dat Tesla een nog veel grotere speler wordt op de wereldwijde auto- en energiemarkt.

Uitbreiding naar meerdere markten

Momenteel is het redelijk eenvoudig om in Amerika een Tesla te kopen. In Europa is dat al iets lastiger, maar in andere landen zijn deze auto’s nog bijna niet te zien. Volgens recente rapporten heeft Tesla haar vizier gezet op India. Met ongeveer 1,4 miljard inwoners is India een gigantische markt. Naar verwachting zal Tesla beginnen met het uitbreiden naar Aziatische landen met voornamelijk de Model 3 (de meest betaalbare Tesla).

Tesla concurrentie

Tesla qua bereik een stap voor op concurrenten

Al zo’n 10 jaar heeft Tesla de Model S. Dit model krijgt een update. Hiermee kan de auto 320 km/h en bereikt hij een snelheid van 100 km/h binnen 2,1 seconden. Het rijbereik van de Model S is ongeveer 840 kilometer. Dit is zeer indrukwekkend!

Je ziet dat veel autobedrijven tegenwoordig bezig zijn met het ontwikkelen van elektrische auto’s. Zo komt er bijvoorbeeld een Audi e-tron GT. Deze auto komt niet verder dan ongeveer 400 kilometer per accu-lading. Een andere concurrent, BMW, komt met een nieuwe iX. Dit is een SUV, maar ook deze auto komt maar ongeveer 600 kilometer ver op een accu-lading. Nog een concurrent, Mercedes, komt met de Mercedes-Benz EQS niet verder dan de Tesla Model S op basis van rijbereik. De EQS heeft een bereik van ongeveer 700 kilometer. Zoals je kunt zien blijft Tesla toch steeds een stap voor.

Chinese autobedrijf Nio

Nio is een Chinese autofabrikant van luxe elektrische auto’s. De auto’s komen definitief naar Europa. Dat meldde de autofabrikant in 2021. Ze zullen beginnen in Noorwegen. Het eerste model dat daar zal verschijnen is de ES8. Dit is een grote SUV. In 2022 verwachten ze het tweede model naar Europa te brengen: de ETF7. Dit is een sedan die de strijd aan zal gaan met de Model S van Tesla. Met de accu van deze auto zou je zelf zo’n 1000 kilometer kunnen rijden.

Het is nog even de vraag of Nio ook de accu-wisselstations naar Europa brengt. Nio heeft namelijk het idee, wat Tesla ook al had, om accu-wisselstations te maken in plaats van snellaadstations. Tesla heeft ervoor gekozen om het netwerk van snelladers uit te breiden. Nio gaat in ieder geval in Noorwegen deze accu-wisselstations plaatsen. Op zo’n station kun je het complete batterijpakket wisselen. Vervolgens kun je direct weer verder rijden met een volle accu. De accu die je achtergelaten hebt wordt weer opgeladen voor een volgende klant.

Nio zou voor veel concurrentie kunnen zorgen voor Tesla. Het was natuurlijk te verwachten dat ook vanuit China er een enorm elektrische autofabrikant zou ontstaan.

Tesla aandeel koers

De Tesla koers tot nu toe

Nu we een hoop informatie hebben over wat Tesla doet en wat de toekomstplannen zijn, gaan we nu kijken naar het aandeel van Tesla. Tesla is in 2010 naar de beurs gegaan met een waarde per aandeel van $17. Tesla heeft ongeveer $226 miljoen opgehaald met de IPO (initial public offering). Die dag gingen de prijzen per aandeel al 41% omhoog. Momenteel kost het aandeel Tesla ongeveer $760 (per 18 sep 2021).

Zoals je in de grafiek kunt zien zou je met een investering van €1.000 in 2010 nu een bedrag hebben van ruim €197.000. Een ongelooflijke stijging dus. Zeker als je het vergelijkt met de stijging van andere bedrijven zoals Amazon, Google, Netflix, Apple en de grootste autofabrikant momenteel Toyota.

De enorme dip die je ziet in begin 2021 kwam door een tweet van Elon Musk. In die tweet zei hij dat de 'funding secured' is om het bedrijf 'private' te maken. Dit gaf beleggers het idee dat het bedrijf van de beurs af ging. De SEC heeft Elon Musk aangeklaagd voor het verstrekken van misleidende informatie. Hij heeft samen met Tesla $20 miljoen moeten betalen voor die rechtzaak.

De enorme stijging van het Tesla aandeel in 2020

De aandelen zijn sinds begin 2020 enorm gestegen. Dit kwam voornamelijk doordat Tesla in Shanghai begon met het verkopen van de Model Y. Daarnaast zijn er toen ook ideeën zoals de Tesla Semi, de Cybertruck en de verbetering in de technologie rondom zelfrijdende auto's aangekondigd. Investeerders kochten deze beloften van het bedrijf waardoor de prijs enorm toenam in 2020.

Tesla zit ook sinds december 2020 in de S&P 500. Hier zijn ze erg laat ingekomen vanwege de vereiste die de S&P 500 stelt, namelijk dat een bedrijf een paar kwartalen winst moet hebben. Lees hier meer over de vereiste van de S&P 500. Tesla had voor die tijd dus nog niet veel winstgevende kwartalen, vanwege de herinvesteringen die ze doen.

De toekomst van het Tesla aandeel

Hoewel we niet in de toekomst kunnen kijken, gaan we wel proberen zoveel mogelijk over de toekomst van het Tesla aandeel te vertellen. Dit doen we door naar de inkomsten van Tesla te kijken en naar de factoren die het aandeel kunnen beïnvloeden.

Tesla inkomsten

De inkomsten van Tesla zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Van zo'n $7 miljard in 2016 naar $31,5 miljard eind 2020. Er wordt verwacht dat door de investeringen in meer Tesla Gigafactories de omzet hard zal blijven stijgen. De EBITDA marges zijn licht gestegen naar 13,6%. In de tabel hieronder zie je het verloop van de inkomsten per jaar.

in Miljoenen $201820192020
Totale opbrengst21.46124.57831.536
Totale brutowinst4.0424.0696.630
Netto winst/verlies-976-862721
Inkomsten Tesla per jaar

Hieronder zie je de verwachte totale opbrengst voor 2021, 2022 en 2023 volgens Koyfin. Zoals je kunt zien wordt verwacht dat de stijging door blijft zetten.

 Tesla verwachte omzetgroei
Verwachte totale opbrengst Tesla

Wat kan het aandeel Tesla beïnvloeden

Voordat je Tesla aandelen gaat kopen, kunnen de volgende factoren een belangrijke invloed hebben op de toekomst van het aandeel Tesla:

 • Concurrentie: je ziet dat steeds meer traditionele autobedrijven zich meer gaan richten op elektrische auto's. Dit zorgt voor een steeds grotere concurrentie voor Tesla. Daarnaast is het Chinese autobedrijf Nio ook een echte concurrent. Dit bedrijf focust zich ook alleen maar op elektrische auto's. Daarnaast heeft Nio al gelijk een grote markt te pakken, namelijk de Chinese markt. Al deze bedrijven zouden uiteindelijk een marktaandeel van Tesla af kunnen pakken. Als Tesla een stapje voor kan blijven op deze bedrijven kan het marktaandeel van Tesla echter nog veel meer groeien!
 • Verduurzaming: de wereld is steeds meer bezig met verduurzaming. Je ziet dat steeds meer overheden dit ook stimuleren door bijvoorbeeld subsidies te geven aan bedrijven die duurzaam bezig zijn. Vanwege alles rondom verduurzaming en klimaatverandering kan het zomaar zijn dat de elektrische auto-industrie de komende jaren extreem hard blijft stijgen. Als het uiteindelijk zo is dat iedereen de overstap maakt naar elektrisch, zal dit voor een enorme speler als Tesla alleen maar voordelen bieden.
 • Gigafactories: we blijven hierop terugkomen, maar de Gigafactories zijn enorm van belang voor het succes van Tesla. Door deze Gigafactories kan Tesla het aanbod enorm laten groeien.
 • De goedkopere versie: wij verwachten dat de goedkopere versie van Tesla, waar ze momenteel mee bezig zijn, een positieve invloed zal hebben op het bedrijf. Hierdoor kunnen ze hun doelgroep vergroten naar de mensen met modale inkomens. De Tesla's die er nu zijn, zijn voornamelijk voor de mensen met wat meer geld. Door deze goedkopere versie kunnen ze een nog veel groter marktaandeel pakken.
 • Automatische piloot: consumenten zijn aangetrokken tot de hightechfuncties van Tesla. Hieronder valt het automatische pilootsysteem. Als Tesla deze functie werkelijkheid kan maken, kan dit een enorme invloed hebben op het aandeel van Tesla.
 • En nog veel meer...

Intrinsieke waarde vs marktwaarde Tesla

We raden je aan om je te verdiepen in het begrip 'intrinsieke waarde' voordat je Tesla aandelen gaat kopen. De marktwaarde van een bedrijf hoeft niet altijd gelijk te zijn aan de intrinsieke waarde. Als de intrinsieke waarde lager is dan de marktwaarde wordt vaak gezegd dat het aandeel overgewaardeerd is. In de huidige marktwaarde van Tesla zitten een hoop toekomstige verwachtingen verwerkt. Deze verwachtingen moeten ze eerst allemaal nog waarmaken. Als ze deze verwachtingen niet waar kunnen maken is het bedrijf eigenlijk overgewaardeerd. Wat je zou kunnen zeggen is dat de marktwaarde momenteel al gebaseerd is op een toekomstige stijging van de intrinsieke waarde. Dat de verwachtingen van investeerders in het bedrijf al verwerkt zitten in de marktwaarde is bij veel aandelen zo, maar het is wel goed om hier rekening mee te houden.

Conclusie aandeel Tesla

Moet je nou aandelen in Tesla kopen? Het is, zoals bij elk aandeel, erg lastig in te schatten of het aandeel van Tesla door blijft stijgen. Wat je over het algemeen wel kunt stellen is dat de intrinsieke waarde van het bedrijf zal blijven stijgen. Dit komt voornamelijk doordat het bedrijf erg innovatief is en de automarkt momenteel 'shift' naar elektrisch. Hierdoor kunnen ze nog een veel groter marktaandeel pakken. Wat wel de vraag is, is of het aandeel momenteel overgewaardeerd is. Aangezien veel verwachtingen al in de prijs verwerkt zijn, is het maar de vraag of de huidige prijs terecht is.

Wij kunnen je helaas geen antwoord geven op die vraag of je Tesla aandelen moet kopen. Je zult zelf, na eigen onderzoek, moeten bepalen of jij vindt dat de prijs overgewaardeerd is of juist niet. Wil je het aandeel Tesla kopen? Dan raden wij DEGIRO aan als broker. We raden deze broker aan op basis van onze broker vergelijking. Klik hieronder om een account aan te maken bij DEGIRO. Of lees hier de review van DEGIRO.


Veelgestelde vragen (FAQ) - Tesla aandelen kopen

Hoeveel shares heeft Tesla?

Tesla heeft momenteel 1 miljard aandelen uitgezet.

Wat gaat het aandeel Tesla doen?

Het Tesla aandeel is de afgelopen jaren flink gestegen. De grote vraag blijft: is het aandeel overgewaardeerd? Als je vindt van niet dan kun je verwachten dat het aandeel blijft stijgen. Vind je van wel, dan kun je een correctie (daling) verwachten.

Hoe laat gaat Tesla markt open?

Tesla wordt verhandeld op de NASDAQ stock exchange. Deze markt is open tussen 9:30 en 16:00 in Amerika. Dat is tussen 15:30 uur en 22:00 uur Nederlandse tijd.

Hoeveel aandelen heeft Elon Musk in Tesla?

Elon Musk bezit ruim 193 miljoen aandelen in Tesla. Tegen de huidige marktwaarde is dit bijna $147 miljard. Elon Musk is momenteel de nummer 2 rijkste persoon ter wereld, na Jeff Bezos van Amazon.

Waar kun je Tesla aandelen kopen?

Je kunt aandelen in Tesla bij vrijwel elke online broker kopen. Wij raden DEGIRO of eToro aan.

Write A Comment