Een straddle is een optiestrategie waarbij je tegelijkertijd call– en put opties koopt. Voor een straddle moeten deze opties ook dezelfde uitoefenprijs en einddatum hebben.

De call- en put opties zijn gewone opties. Ze geven je nog altijd het recht maar niet de verplichting om aandelen op de einddatum te kopen tegen de vooraf afgesproken prijs. Bij opties maak je winst zodra de prijs meer is veranderd (de goede kant op) dan de premie die je voor de optie hebt betaald.

Bij een straddle dek je beide kanten af, dus het maakt niet uit of de koers omhoog of omlaag gaat. Wel moet de prijsverandering ongeveer twee keer zo groot zijn, aangezien je ook twee keer een premie betaald.

Deze premie is het maximale want je kunt verliezen bij een gewone straddle, bij een short straddle werkt dit anders, maar hier komen we later op terug.

In tegenstelling tot een normale belegging, profiteer je bij een straddle dus niet van een gewone stijging (of daling wanneer je short gaat). Bij een straddle profiteer je van de volatiliteit (beweeglijkheid) van het beleggingsinstrument.

Soorten straddles

Long straddle

Je hebt twee soorten straddles. Allereerst heb je de long straddle, deze is winstgevend als de prijs veel beweegt. Je profiteert als het prijsverschil van de uitoefenprijs en de huidige prijs groter is dan de premie die je betaald voor de optie.

Dit klinkt een stuk ingewikkelder dan het daadwerkelijk is. Om het wat duidelijker te maken hebben, leggen we het zo meteen nog een keer uit door middel van een voorbeeld.

Short straddle

Je hebt ook nog de short straddle, deze is juist winstgevend als het aandeel weinig beweegt. Je doet dit door een call en een put optie te schrijven. Een andere belegger koopt dan de opties van je.

Bij een short straddle ontvang je vooraf een premie. Als de koers van de index of het aandeel niet beweegt dan mag je premie houden. Als de koers wel daalt of stijgt, dan moet je het verschil betalen.

Een aandeel kan in theorie oneindig veel stijgen, dus je kan eigenlijk ook oneindig veel geld verliezen. Het is altijd belangrijk om dit in je achterhoofd te houden, want de risico’s van short straddle zijn vrij hoog. De aandelenmarkt is soms erg onvoorspelbaar, waardoor je in een korte tijd veel verlies kan maken.

Voorbeeld

Stel je veracht dat de AEX over een half jaar een andere prijs heeft. Je weet niet of de koers gaat dalen of stijgen, je verwacht dat die of veel gaat stijgen of in één keer veel daalt. Je besluit daarom om zowel call opties als put opties te kopen.

We gaan ervan uit dat de koers momenteel 800 is en dat je voor zowel de call optie als de put optie een premie betaalt van €50. In totaal betaal je dus €100 aan premie. Eigenlijk bestaat een optiecontract uit 100 aandelen, maar voor het gemak rekenen we met één aandeel per optie.

Je gaat winst maken zodra de prijs op de einddatum minimaal €100 verschilt met de uitoefenprijs. In dit geval is dat bij een koers van 700 of 900. Je pakt dan namelijk €100 winst op je call of put optie en je hebt de premie die je voor deze opties hebt betaald volledig terugverdient.

In de grafiek hieronder zie je dit ook terug. Ook kan je zien wat je winst is bij andere koersen.

Voorbeeld straddle

Het is altijd verstandig om zo’n grafiek ook zelf te maken, voordat je de straddle strategie zelf uitvoert. Je kan dan namelijk overzichtelijk zien wanneer je welke winst maakt. Zo zie je ook direct bij welk prijs je het break-even punt hebt bereikt. In het voorbeeld hierboven is dit bij 700 & 900, wat neerkomt op een stijging of daling van minimaal 12,5%.

Voorbeeld van een short straddle

Zoals we al hebben uitgelegd is een short straddle het tegenovergestelde van een gewone straddle. Hier kan je namelijk profiteren van koersen die niet veel bewegen.

Hoe ziet de winst en verliesverwachting er dan uit? Kijk maar eens naar de grafiek hieronder.

Voorbeeld short straddle

Zoals je in de grafiek kunt zien, verdien je precies de premie wanneer de koers op einddatum precies hetzelfde is als de uitoefenprijs. Als de prijs ook maar iets veranderd, dan maak je al minder winst. Het break-even punt is hetzelfde als bij de gewone straddle.

Is een straddle zinvol?

Het is een goed moment om een straddle te doen wanneer je verwacht dat de koersen veel gaan bewegen. Dit is een gevoel wat je moet hebben. Het heeft geen zin om de kans te berekenen van bepaalde marktbewegingen, want dat is namelijk precies hoe de premies van opties tot stand komen.

Als je het gevoel hebt welke kant de markt op gaat bewegen kun je natuurlijk beter gewoon een call- of put optie kopen.

Een andere reden waarom je de straddle kunt toepassen is om je in te dekken tegen marktrisico’s. Dit kan je doen wanneer je een longpositie hebt en je bang bent dat de markt te veel gaat bewegen, terwijl je dit niet wilt. Toch is het in dit geval weer handiger om enkel put opties te kopen, aangezien je de andere kant al hebt afgedekt met je long positie.


Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is een straddle?

Een straddle is een optiestrategie waarbij je tegelijkertijd call opties en put opties koopt. Doordat je dit doet verdien je zowel geld als de koers naar beneden, als omhoog gaat. Voor je opties moet je wel een premie betalen, wat betekend dat de koersen relatief veel moeten stijgen of dalen voordat je winst maakt. Deze strategie wordt daarom voornamelijk gebruikt om te speculeren op heftige marktbewegingen.

Wat is een short straddle?

Een short straddle is het tegenovergestelde van een gewone straddle. Je schrijft dan namelijk call en put opties, waardoor je vooraf een premie ontvangt. Hier staat wel de verplichting tegenover dat je het verschil tussen de koers op de einddatum en de uitoefenprijs. Je wilt bij een short straddle dat de prijs zo min mogelijk veranderd.

Waar wordt de straddle voor gebruikt?

Een straddle wordt gebruikt om te speculeren op heftige marktbewegingen. Het maakt hierbij niet of de koersen van het beleggingsinstrument stijgen of dalen.

Write A Comment