Er zijn veel dingen die je moet overwegen als je een aandeel koopt. De stop loss order kan een belangrijke factor zijn. Een stop loss order kan veel verschil maken en is zeker van toegevoegde waarde!

Wat is een stop loss order?

Een stop loss order wordt geactiveerd wanneer het stopniveau is bereikt of is overschreden. Deze order wordt dan geactiveerd als market order. Een stop loss zorgt ervoor dat je je verlies beperkt tot een door jou ingesteld bedrag. Met deze order bescherm je je positie tegen een verdere koersdaling.

Stel dat je een aandeel koopt voor €50 en je stelt een stop loss order in op €40. Zodra de koers van het aandeel €40 bereikt wordt jouw positie gesloten tegen de marktprijs op dat moment. Hierdoor beperk je je verlies dus tot €10.

Stop loss order
Stop loss order uitleg

Hoe werkt een stop loss order?

Een stop loss order kan worden ingesteld als je een bepaald aandeel (of ander product) koopt. Je stelt de stop loss order in op jouw gewenste niveau. Je moet dus voor jezelf bepalen bij hoeveel verlies je je positie wilt sluiten om een groter verlies te voorkomen. We leggen dit uit aan de hand van een voorbeeld.

Voorbeeld

Stel dat je vertrouwen hebt in het aandeel Tesla. Je koopt het aandeel voor $750. Echter twijfel je wel of er misschien een economische crisis aan komt. Je maakt een inschatting en zegt, als het aandeel daalt tot $700 dan heb ik er geen vertrouwen meer in. Dan kun je natuurlijk handmatig je trade sluiten, maar voor hetzelfde geld schiet de koers ineens flink omlaag.
Een stop loss order zorgt ervoor dat je je verlies zult beperken tot die $50. Het kan iets meer zijn dan $50 wanneer er geen market order gevonden kan worden voor $700. Bij aandelen met een groot handelsvolume zal dit minder snel gebeuren dan bij aandelen met een laag handelsvolume. Zodra de stop loss is bereikt zal je trade voor de beste prijs gesloten worden.

Wat is het verschil tussen stop loss en stop limiet?

Stop limiet orders zijn vergelijkbaar met een stop loss order. Een stop limiet order zal echter niet tegen de marktprijs worden gesloten, maar tegen de limietprijs die je zelf hebt ingesteld. Bij een stop loss order wordt je positie gesloten tegen de marktprijs. Zodra de stopprijs is bereikt zal bij een stop limiet order jouw order een limietorder worden die alleen wordt uitgevoerd tegen de limietprijs (of beter). Bij een stop limiet order zal je dus 2 prijzen in moeten stellen. De stopprijs en de limietprijs. Tijd voor een voorbeeld.

Voorbeeld

Stel dat je weer aandelen koopt in Tesla. De aandelen dalen niet en ze bereiken een prijs van $790. Je kunt als belegger er nu voor kiezen om een stop limiet order te plaatsen voor $770 met een limiet van $750. Als de aandelenkoers nu onder de $770 daalt wordt er een verkoop limiet order geplaatst. Als de koers de $750 bereikt wordt je order geaccepteerd. Je order blijft geannuleerd totdat de prijs weer boven de $750 komt. Je ziet echter wel vaak dat beleggers hun order helemaal annuleren wanneer de prijs onder de $750 komt, omdat ze alleen hun verlies wilde beperken.

Voordelen van een stop loss order

Een stop loss order kan een aantal voordelen bieden:

  • Passief: Een voordeel van een stop loss order is dat je niet meer actief de koers in de gaten moet houden om het op een bepaald punt te verkopen. Dit is allemaal geautomatiseerd. Het zorgt er ook voor dat je het niet kan ‘vergeten’.
  • Geen emotionele invloeden: Een stop loss order is vrij van emotionele invloeden. Veel beleggers zijn geneigd om hun verlies ’terug te winnen’. Ze willen graag het aandeel nog een kans geven en willen liever geen verlies nemen. Een ingestelde stop loss order kan deze emotionele invloeden verwijderen. Je moet dan natuurlijk niet je stop loss order aanpassen of wijzigen onder emotionele invloeden.
  • Gratis: Een stop loss order is gratis te gebruiken. Het is een erg handige tool waar je zeker gebruik van kunt maken en het kost nog niks ook.
  • Winst vast leggen: Een stop loss order kan ook gebruikt worden om winsten vast te leggen. Zodra de koers boven jouw aankoopprijs is, kun je de stop loss order verschuiven naar een bepaald punt boven jouw aankoopprijs. Hierdoor leg je jouw winst vast.

Winst vastleggen met een stop loss order

Stop loss order hoeven niet uitsluitend gebruikt te worden om verliezen te nemen. Een stop loss order kan ook gebruikt worden om winsten vast te leggen. Dit wordt ook wel ‘trailing stop’ genoemd. Zodra de waarde van jouw aandelen stijgt heb je een ongerealiseerd winst behaald. Dit wordt pas ‘echte’ winst zodra je je aandelen verkoopt.

Een andere manier om alvast (een deel van de) winst te nemen is door een stop loss order in te stellen. Deze stop loss order stel je dan in boven jouw aankoopprijs en onder de huidige marktprijs. Hierdoor blijft je positie open, maar heb je al wel een deel van je winst gerealiseerd.

We gebruiken opnieuw het Tesla voorbeeld. Stel dat het aandeel Tesla, dat je gekocht hebt voor $750, stijgt naar $800. Dan heb je $50 ongerealiseerde winst. Als je nu een stop loss order (of stop limiet) zou plaatsen op bijvoorbeeld $780 heb je in principe een gerealiseerde winst van (ongeveer) $30. Je positie blijft open, maar je hebt wel al een deel van de winst gerealiseerd.

Nadelen van een stop loss order

Alhoewel een stop loss order veel voordelen heeft is het niet altijd noodzakelijk om dit in te stellen. Als je bijvoorbeeld wilt beleggen in een aandeel dat redelijk volatiel is, is het misschien niet erg verstandig om de stop loss order vlak onder jouw aankoopprijs te zetten. Vanwege de schommelingen zou die prijs zomaar eventjes bereikt kunnen worden waardoor jouw positie gelijk weer gesloten wordt. Om je positie dan weer te openen kost alleen maar extra handelskosten.

Een ander nadeel is dat de marketorder lager kan liggen dan de stopprijs. Dit gebeurd voornamelijk in snel veranderende markten. Je gaat namelijk altijd een trade aan met iemand anders. Je kan jouw aandelen pas verkopen als iemand anders ze voor die prijs wilt kopen. Iets waar je goed op moet letten dus!

Conclusie

Een stop loss order is een fijn hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je je verliezen beperkt of je winst neemt. Veel beleggers slagen er niet in om deze tool succesvol te gebruiken. Daarnaast zijn er ook veel mensen die het überhaupt niet gebruiken. Wij raden je aan om bij elke trade even na te denken of je een stoploss wilt gebruiken of niet.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoe werkt een stop loss?

Aan de hand van een stop loss order kun je een punt aangeven waarop je je verlies neemt. Wanneer de door jouw aangegeven stopprijs wordt bereikt zal je positie automatisch gesloten worden tegen de marktprijs op dat moment. Het voordeel hiervan is dat je niet constant de koersen hoeft te volgen en dat je je emoties buitenboord houdt.

Heeft Bitvavo een stop loss?

Bitvavo biedt niet de mogelijkheid om een stop loss order in te stellen. Je kunt wel een stop limiet order plaatsen. Hiermee kun je vrijwel hetzelfde bereiken!

Wat is een stop loss limit?

Bij een stop loss limiet geef je twee dingen aan: de stopprijs en de limietprijs. De stopprijs is de prijs waarbij je wilt dat er een limiet order komt. De limietprijs is de prijs waarvoor jij je aandelen wilt verkopen (verlies nemen).

Author

Dylan is 1 van de oprichters van Brokerfind. Hij heeft al bijna heel zijn leven interesse in financiën en ook in beleggen. Met behulp van deze website wil hij beleggen toegankelijk maken voor iedereen! Zelf belegt hij ook voor de lange termijn. Zijn favoriete quote: "Time in the market, beats timing the market"

Write A Comment