De huidige koers van de S&P 500:

Wat is de S&P 500?

De S&P 500 is een index van de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven in Amerika op basis van marktkapitalisatie. De volledige naam is de Standard & Poor’s 500 Index. Het is geen exacte overeenkomst met de daadwerkelijke grootste bedrijven op basis van marktkapitalisatie, omdat er aan nog meer voorwaarden moet worden voldaan. Hierover meer onder het kopje ‘voorwaarden S&P 500’.

De index wordt over het algemeen beschouwd als de beste graadmeter voor de Amerikaanse large-cap (grote marktkapitalisatie) aandelen. Andere indexen voor de Amerikaanse aandelenmarkt zijn bijvoorbeeld de Dow Jones en de Russell 2000 Index.

Voorwaarden S&P 500

Een bedrijf moet aan de volgende voorwaarde voldoen om in de S&P 500 te kunnen komen:

  • De aandelen moeten zeer liquide zijn.
  • Minstens 50% van de uitstaande aandelen moet beschikbaar zijn voor openbare handel.
  • Het bedrijf moet positieve inkomsten rapporteren in het meest recente kwartaal en over de som van de inkomsten van de afgelopen vier kwartalen.
  • Het bedrijf moet uit de Verenigde Staten komen.
  • De marktkapitalisatie moet 13,1 miljard dollar zijn.

Een bedrijf moet aan al deze voorwaarden voldoen om in de index te kunnen komen. Als er meer dan 500 bedrijven zijn die aan deze voorwaarde voldoen, gaat het vervolgens om de grootste marktkapitalisatie.

Hoe wordt de S&P 500 index berekend?

Allereerst is het van belang om te weten hoe de marktkapitalisatie berekend wordt.

Marktkapitalisatie = ‘prijs van een aandeel’ x ‘het aantal uitstaande aandelen’

Om het nog iets lastiger te maken wordt de index berekend aan de hand van de free-float methode voor marktkapitalisatie. Dit zijn alleen de aandelen in openbare handel en dit sluit de aandelen van bedrijfsleiders, eigenaren en promotors uit. Om dit te berekenen wordt de marktkapitalisatie vermenigvuldigd met een float-factor, ook wel Investible Weight Factor (IWF) genoemd.

Free-float marktkapitalisatie = ‘marktkapitalisatie’ x ‘IWF (%)

Vervolgens is er nog een indexdeler. Dit is een getal dat door de Standard & Poor is vastgesteld om de waarde van de index uit te kunnen drukken en een cijfer te rapporteren dat begrijpelijk is. Deze waarde wordt af en toe herzien om de index consistent te houden.

Indexwaarde S&P 500 = ’totale free-float marktkapitalisatie’ / ‘indexdeler

We geven even een voorbeeld om het wat praktischer te maken. Stel dat de index uit 3 aandelen bestaat (in plaats van 500). De volgende informatie is beschikbaar over deze 3 aandelen:

Voorbeeld free-float marktkapitalisatie S&P 500

Als je vervolgens deze totale free-float marktkapitalisatie zou delen door de indexdeler krijg je de waarde van de S&P 500 index, in dit geval de Brokerfind 3 Index ;).

Koersgeschiedenis

In onderstaande grafiek zie je hoe de S&P 500 vanaf 1985 tot en met augustus 2021 is verlopen. Zoals je kunt zien stijgt de koers op lange termijn altijd wel, maar er zit alsnog risico in. Als je bijvoorbeeld in het jaar 2000 had belegd in de S&P had je pas vanaf ongeveer 2013 weer winst. Na 2013 is het, op de coronacrisis na, vrijwel alleen maar omhoog gegaan op de lange termijn.

Hieronder nog een grafiek met het jaarrendement van de S&P 500 vanaf 2003.

Sectorverdeling

In de grafiek hieronder zie je waar de S&P 500 uit bestaat. Veruit de belangrijkste sector is de informatie technologie sector. Onderaan de grafiek geven wij per sector een aantal voorbeelden van bedrijven.

Welke bedrijven zijn er zoal per sector?

SectorBedrijven
Informatie TechnologieAdobe, Intel, IBM, Microsoft, Apple, Paypal
GezondheidszorgJohnson & Johnson, Pfizer, Moderna
BasisconsumptiegoederenLamb Weston, Pepsi, Walmart, Coca Cola
CommunicatiedienstenAlphabet, Facebook, Netflix, Twitter, T-Mobile
Financiële dienstenBank of America, Nasdaq, JPMorgen Chase
IndustrieFedEx, United Airlines, 3M, Copart
Niet-essentiële consumptiegoederenTesla, Amazon, eBay, Domino's, Nike, Starbucks
VastgoedUDR, Ventas, Wyerhaeuser, Equinix
MaterialenDow, CF Industries, Ecolab, Corteva, Linde
EnergieDevon Energy, Philips 66, Marathon Oil
NutsvoorzieningenPPL, American Electric Power, NiSource
Voorbeelden van bedrijven per sector in de S&P 500

S&P 500 vs AEX

De S&P 500 is een index van de 500 grootste beursgenoteerde ondernemingen in de VS. Het is alleen geen exacte lijst van de top 500 Amerikaanse ondernemingen naar marktkapitalisatie omdat er andere criteria zijn om in de index te worden opgenomen. De index wordt algemeen beschouwd als de beste graadmeter voor Amerikaanse large-cap aandelen. De AEX is een graadmeter van de Nederlandse large cap aandelen. Dit maakt het mogelijk om deze indexen met elkaar te vergelijken.

Een groot verschil tussen deze indexen is natuurlijk het aantal aandelen wat in de indexen zijn opgenomen. In de S&P 500 zijn 500 bedrijven opgenomen, terwijl er in de AEX maar 25 bedrijven zijn opgenomen. Dit zorgt ervoor dat de spreidingsrisico's van de AEX een stuk groter zijn. Individuele aandelen hebben namelijk een veel grotere weging bij deze index, waardoor een aantal aandelen het resultaat van de gehele index sterk kunnen beïnvloeden.

Een ander verschil tussen deze indexen is dat de AEX dividend uitbetaald en de S&P 500 een herbeleggingsindex is. Dit maakt de historische resultaten van deze indexen moeilijk te vergelijken. De herbelegde dividenden van de S&P 500 zorgen er eigenlijk altijd voor dat er een hogere koerswinst behaald wordt ten opzichte van de AEX. Aangezien het financiële resultaat voor een belegger wel heel interessant is, hebben we hieronder een vergelijking tussen de resultaten gemaakt. Hierbij is de AEX aangepast op een dusdanige manier dat de uitbetaalde dividenden direct zijn geherinvesteerd. Op deze manier hebben we van de AEX een herbeleggingsindex gemaakt zodat de indexen goed met elkaar vergeleken konden worden.

De grafiek hieronder geeft weer hoe een investering van €1.000 in de AEX en in de S&P 500 zich ontwikkelde. Zoals je kunt zien hebben beide indexen een flinke correlatie en volgen ze elkaar nagenoeg.

S&P 500 vs Dow Jones

De S&P 500 en de Dow Jones Industrial Average (DJIA) zijn twee van de meest gevolgde indexen in Amerika. Hoewel mensen vaak een voorkeur hebben voor de één of de ander blijft het doel van de twee indexen gelijk, namelijk een big-picture overzicht geven van de bewegingen van de prijzen van aandelen.

In de grafiek hieronder zie je het rendement dat je zou behalen als je €1.000 had ingelegd in de Dow Jones vs de S&P 500. Zoals je kunt zien hebben beide indexen een flinke correlatie en volgen ze elkaar nagenoeg.

Het verschil tussen de S&P 500 en de Dow Jones index

De Dow Jones is een index waarin 30 topaandelen zitten. Het woord 'industrieel' is voornamelijk een historisch overblijfsel. De meeste aandelen die tegenwoordig in de Dow Jones zitten, komen niet uit de industrie sector. Ze zijn afkomstig uit alle belangrijke sectoren, behalve transport- en nutsbedrijven. Deze hebben hun eigen Dow Jones indexen. De Dow Jones wordt gewogen op basis van prijs. De Dow Divisor wordt hiervoor gebruikt. Deze deler verkleint de effecten van dividenden en aandelensplitsingen. De Dow Jones wordt alleen beïnvloed door veranderingen in de koersen van de aandelen. De S&P 500 bestaat uit de (ongeveer) 500 grootste bedrijven op basis van marktwaarde. Beide indexen worden door beleggers gebruikt om de algemene trend van de Amerikaanse aandelenmarkt te bepalen. De S&P 500 wordt vaak als meer omvattend beschouwd, omdat deze een grotere steekproef heeft van Amerikaanse aandelen, namelijk 500 ten opzichte van 30.

Waar kun je de S&P 500 kopen?

Je kunt op veel verschillende plekken handelen in de S&P 500.

De S&P 500 is in Nederland een veel verhandelde index. Het is dan ook bij de meeste brokers, waaronder DEGIRO, eToro en Plus500, mogelijk om te beleggen in deze index. Het is wel belangrijk om te beseffen dat je bij CFD brokers, zoals Plus500, in de index handelt door middel van een contract. Wanneer je op de lange termijn wilt beleggen en je de index echt in 'bezit' wilt hebben, raden wij aan om te handelen via DEGIRO of eToro.

De S&P 500 is een herbeleggingsindex. Je ontvangt dus geen dividend. Je kunt in de S&P 500 handelen door de index 'echt' te kopen. Dan bezit je daadwerkelijk een (klein) deel van al die bedrijven. Daarnaast kun je speculeren over de prijs van de index aan de hand van CFD's of ETF's.

Conclusie

De S&P 500 is over het algemeen een zeer goede investering voor de lange termijn. Daar staat deze index ook om bekend. Je hebt namelijk een zeer ruim assortiment aan verschillende soorten aandelen. Op deze manier is het risico erg gespreid. We raden je aan om te beleggen in de S&P 500 via DEGIRO. DEGIRO is als beste uit de test gekomen in onze broker vergelijking.

Author

Dylan is 1 van de oprichters van Brokerfind. Hij heeft al bijna heel zijn leven interesse in financiën en ook in beleggen. Met behulp van deze website wil hij beleggen toegankelijk maken voor iedereen! Zelf belegt hij ook voor de lange termijn. Zijn favoriete quote: "Time in the market, beats timing the market"

Write A Comment