Betekenis short gaan

Short gaan is een beleggingsstrategie die speculeert op de daling van de prijs van een aandeel of ander effect. Dit is het tegenovergestelde van de normale “long” positie, waarbij de belegger winst maakt als de waarde van het aandeel stijgt.

Infographic short gaan
Infographic short gaan

Doel van short gaan

Een investeerder kan verschillende redenen hebben voor het openen van een short positie. Allereerst kan de belegger short gaan in de hoop winst te maken op een instrument dat overgewaardeerd lijkt. De belegger verwacht dan dat het aandeel gaat dalen, waar hij door middel van zijn short positie van wilt profiteren. Een andere reden voor short gaan kan het afdekken van risico’s zijn. Dit wordt gedaan om de longposities de belegger al heeft in zijn portefeuille te beschermen tegen koersdalingen.

Hoe ga je short?

Er zijn een aantal manieren om een short-positie te openen. De officiële methode is het “fysieke” short gaan. Bij deze methode wordt eerst een aandeel geleend en verkocht. Het aandeel wordt dan weer pas op een later moment terug gekocht. Wanneer de koers in de tussentijd is gedaald, zal de belegger een winst hebben gemaakt die gelijk is aan het verschil. Omgekeerd zal de belegger, indien de koers is gestegen, verlies lijden. De short seller moet gewoonlijk een vergoeding betalen voor het lenen van de effecten. Dit is in feite een soort van rente die je betaald. Hier horen ook de opbrengsten van het aandeel bij, zoals de dividenden die de uitlener tijdens deze periode heeft misgelopen.

Shortposities kunnen ook worden uitgevoerd door middel van futures, opties of contract for differences (CFD’s). Veel brokers geven jou de optie om short te gaan door middel van een CFD. Een CFD is een overeenkomst tussen de belegger en een broker om het verschil in de waarde van een financieel product uit te wisselen tussen het moment waarop het contract wordt geopend en wordt gesloten. Door middel van een CFD is het net zo makkelijk om een short positie te openen als een long positie.

Het shorten van een aandeel brengt een bepaalde verplichting met zich. De short seller moet namelijk wanneer het aandeel stijgt deze stijging vergoeder aan zijn broker of eigenaar van het aandeel. Doordat de tegenpartij wel zeker wilt zijn dat je, je aan deze verplichting kan houden, eist de tegenpartij. Deze marge kan oplopen zodra er verlies begint te ontstaan. Als de marge niet onmiddellijk wordt geplaatst, zal de makelaar of de tegenpartij de positie moeten sluiten, dit wordt een margin call genoemd.

Kosten van short gaan

Wanneer een broker de mogelijkheid geeft om short te gaan moet je hier vaak een vergoeding voor betalen. Normaal gesproken is dit een standaardcommissie die vergelijkbaar is met die van de aankoop van een soortgelijk effect.

Wanneer de ex-dividenddatum van een effect verstrijkt, wordt het dividend van de rekening van de short-verkoper afgetrokken en uitbetaald aan de persoon van wie het aandeel is geleend.

Risico’s

Short selling wordt soms een “negatieve inkomstenbeleggingsstrategie” genoemd omdat er geen potentieel is voor dividendinkomsten of rente inkomsten. Aandelen worden slechts lang genoeg aangehouden om volgens het contract te worden verkocht. Het rendement is daarom beperkt tot vermogenswinst op korte termijn. Om die reden heeft het kopen van aandelen (long gaan) een heel ander risicoprofiel dan short gaan. Bovendien zijn de verliezen van een “long” beperkt omdat de koers alleen tot nul kan dalen, maar de winsten niet. In theorie kan de koers van een aandeel namelijk oneindig stijgen.

Bij een short positie is het precies andersom. De mogelijke winsten van de short seller zijn beperkt tot de oorspronkelijke prijs van het aandeel. Het aandeel kan namelijk maximaal tot nul kan dalen. Bij short gaan heeft juist het verliespotentieel geen limiet, aangezien het aandeel kan blijven stijgen (opnieuw in theorie). Om deze reden wordt short gaan vaak alleen als een afdekkingsstrategie om de risico’s van long posities te beheren.

Veel short sellers plaatsen een stop order bij hun broker nadat ze een aandeel short hebben verkocht. Dit is een order om de positie te dekken als de prijs van het aandeel tot een bepaald niveau zou stijgen. Dit is om het verlies te beperken en het hierboven beschreven probleem van onbeperkte aansprakelijkheid te vermijden. In sommige gevallen kan de broker, als de koers van het aandeel omhoogschiet, besluiten de positie van de short seller onmiddellijk en zonder zijn toestemming te dekken om te garanderen dat de short seller zijn schuld aan aandelen kan afbetalen.

Short squeeze

Een short squeeze kan opzettelijk worden veroorzaakt. Dit kan gebeuren wanneer er een groot aantal short posities wordt opgemerkt. Vermogende beleggers of een grote groep beleggers (zie volgend kopje) kan er dan voor kiezen om veel aandelen te kopen. Hierdoor drijven deze beleggers de prijs op. Vaak gaan short sellers dan toch aandelen gaan kopen om hun verlies te beperken. De short sellers kunnen namelijk in paniek raken door de plotselinge stijging of ze worden zelfs gedwongen om hun shortposities te dekken om margestortingen te voorkomen. De short squeezers kunnen met deze tactiek de aandelen met winst verkopen aan degene die short waren gegaan.

Bij een short squeeze wordt de koers op gedreven doordat er veel aandelen worden gekocht. Door de toegenomen vraag naar het aandeel stijgt de prijs van het aandeel, terwijl het bedrijf niets anders doet.

Short squeeze GameStop

Recent was er zo’n situatie waar een short squeeze bij het bedrijf GameStop voor veel ophef zorgde. In januari 2021 vond deze short squeeze plaats op de aandelen van de Amerikaanse videospelletjesverkoper GameStop. Dit had grote gevolgen voor een aantal hedgefondsen doordat zij shortposities hadden op GameStop. De short squeeze werd hoofdzakelijk veroorzaakt door gebruikers van Reddit, een internetforum, hoewel ook een aantal hedgefondsen deelnamen. Op 28 januari bereikte GameStop een aandelenkoers van meer dan 500 dollar per aandeel. Dit is bijna 30 keer de waardering van 17,25 dollar aan het begin van de maand. Dit zorgde voor grote verliezen bij de hedgefondsen en andere shorters van het aandeel. Zij hadden binnen no-time mega verliezen. Dit probeerde ze nog enigszins te beperken door zelf snel aandelen van GameStop te kopen. De vraag naar aandelen nam hierdoor nog verder toe waardoor de aandelenprijs nog verder steeg.

Dit maakt GameStop een goed voorbeeld een short squeeze en de grote risico’s die een short positie heeft.

Short gaan verbieden?

De afgelopen jaren is er veel kritiek geweest op short sellers. Short sellers krijgen zelfs wel eens de schuld van de economische crisis van 2009. Er is daarom onderzoek gedaan of short gaan misschien verboden moet worden. Toch blijkt uit onderzoek dat het verbieden van short gaan niet effectief is. Sterker nog, het kan zelfs negatieve effecten hebben op de markten. Hoewel short sellers soms veel kritiek krijgen vanuit de samenleving, zorgen zij wel voor een bepaald evenwicht. Voornamelijk wanneer aandelen sterk zijn overgewaardeerd kunnen short sellers er juist voor zorgen dat de aandelen enigszins in balans blijven met de werkelijkheid, waardoor ook de risico’s van het beleggen in balans blijven.

Veel gestelde vragen (FAQ)

Wat is long en short gaan?

De term long positie beschrijft wat een belegger heeft gekocht wanneer hij een aandeel of derivaat koopt met de verwachting dat het in waarde zal stijgen. Short gaan is een beleggingsstrategie die speculeert op de daling van de prijs van een aandeel of ander effect.

Wat kost short gaan?

Wanneer een broker de mogelijkheid geeft om short te gaan moet je hier vaak een vergoeding voor betalen. Normaal gesproken is dit een standaardcommissie die vergelijkbaar is met die van de aankoop van een soortgelijk effect. Wanneer de ex-dividenddatum van een effect verstrijkt, wordt het dividend van de rekening van de short-verkoper afgetrokken en uitbetaald aan de persoon van wie het aandeel is geleend.

Hoe werken short posities?

Bij short gaan wordt een aandeel geleend verkocht en pas op een later moment teruggekocht. Wanneer de koers in de tussentijd is gedaald, zal de belegger een winst hebben gemaakt die gelijk is aan het verschil. Omgekeerd zal de belegger, indien de koers is gestegen, verlies lijden.

Write A Comment