Robo beleggen is een belegginsmethode die steeds populairder aan het worden is in de Verenigde Staten, maar wat is het precies? Bij Robo beleggen wordt er gesproken van een een Robo-adviseur die voor je belegd. Robo-adviseurs zijn computerprogramma’s die automatisch beleggen op de beurs. De programma’s hebben een bepaald algoritme, wat eigenlijk de strategie is die de robo-adviseur automatisch volgt.

Sommige Robo adviseurs stellen hun strategie af op jouw persoonlijke beleggingsdoelen. De Robo adviseur kan meer risico nemen voor beleggers die bereidt zijn veel risico’s te nemen voor een hoger rendement. Het programma kan ook juist weinig risico nemen, wanneer een belegger weinig risico wilt nemen en genoegen neemt met een lager rendement.

De eerste Robo adviseur

De eerste robo belegger werd gelanceerd in 2008 en vanaf 2010 konden beleggers bij dit bedrijf beleggen door middel van een automatisch computerprogramma. Het originele idee hiervan was om de aandelenmarkt weer in evenwicht te brengen na de kredietcrisis. Het computerprogramma investeerde hiervoor in aandelen met een buy-and-hold strategie. Dit was voornamelijk voor passieve beleggers interessant, aangezien ze nu eenvoudig en automatisch konden beleggen voor de lange termijn.

De technologie waar de Robo adviseurs gebruik van maken was niet nieuw. Een aantal beleggingsfondsen gebruikte namelijk al soortgelijke methodes sinds 2000. Hier profiteerde de beleggers alleen nog niet echt van. De beleggingsfonds brachten namelijk hoge fees in rekening.

De meeste Robo adviseurs volgen nog steeds passieve strategieën waarbij ze voornamelijk in indexen beleggen, maar de laatste jaren is er wel meer mogelijk geworden. Zo worden de handelsmogelijkheden steeds uitgebreider en kunnen de Robo adviseurs ingezet worden voor verschillende doelen. De populariteit van Robo beleggen is mede hierdoor in de afgelopen jaren sterk toegenomen.

Voordelen van Robo beleggen 2023

Robo beleggen heeft veel voordelen vergeleken met beleggingsfondsen. In beide gevallen besteed je het beleggen van je vermogen uit. Het grote verschil is echter dat je bij het beleggen met een Robo adviseur niet te maken hebt met mensen. Bij vermogensbeheerders heb je dit wel. De fondsmanagers beheren hier je vermogen en hier moet je veel geld voor betalen, terwijl Robo beleggen relatief goedkoop is. Normaal gesproken betaal je ongeveer 0,2% tot 0,5% per jaar over je totale investeringen.

Robo beleggen heeft ook voordelen ten opzichte van zelf beleggen. Eén van de grootste risico’s wanneer je zelf belegd, zijn je eigen emoties. Wanneer je gaat beleggen door middel van een Robo adviseur, heb je dit probleem in één keer opgelost. De computer heeft geen emoties, waardoor deze altijd consistent de strategie blijft volgen. En doordat de aandelenmarkt op korte termijn heel erg wordt beïnvloed door emoties, kun je met Robo beleggen zelfs hiervan profiteren.

Opbouw van een portfolio

Robo adviseurs bouwen een goed gespreide portfolio die wordt samengesteld door de moderne portefeuilletheorie te volgen. Volgens deze theorie hebben beleggers een natuurlijke risicoaversie. Dus wanneer twee portfolio’s hetzelfde rendement opleveren dan kiezen beleggers altijd voor het portfolio met het minste risico ten opzichte van de markt.

Het is wel belangrijk om goed te beseffen dat het risico bij deze methode altijd wordt gemeten ten opzichte van de markt, waardoor het eigenlijk onmogelijk is om de markt te verslaan bij deze theorie. De markt zijn de grote indexfondsen, zoals de S&P 500.

In theorie heeft iedere portefeuille (en eigenlijk zelfs iedere afzonderlijke investering) uiteindelijk dezelfde rendement/risico verhouding. Want als een bepaalde portefeuille minder aantrekkelijk is, zal geen enkele belegger erin beleggen. Hierdoor zal de prijs dalen en de rendementsverwachting gaat dus omhoog totdat de gemiddelde rendement/risicoverhouding is bereikt.

Hoewel universiteiten deze methode blind volgen, klopt deze methode niet helemaal. Het grootste probleem is dat de meeste beleggers niet goed zijn in het inschatten van rendementen en risico’s. Beleggers worden te vaak beïnvloed door emoties, waardoor ze vaak grote fouten maken in hun afwegingen. Daarnaast zien we in de praktijk vaak dat investeringen uiteindelijk wel hun werkelijke waarde volgen, maar dit duurt soms wel maanden tot jaren.

Robo beleggen

Nu komen we dus bij één van de grootste voordelen van beleggen met een Robo adviseur. Een computer heeft namelijk geen emoties en de computer is veel beter in staat om het risico en rendement van een investering in te schatten. Computers kunnen hierdoor wel heel erg in de buurt komen van de perfecte portefeuille. Een andere reden waarom dit voor een mens onmogelijk zou zijn is door de hoeveelheid transacties. Een computer kan gemakkelijk verschillende transacties verrichten, terwijl dit voor een mens al snel te tijdrovend zou zijn.

Op deze manier haal je een goed rendement en dat met minder volatiliteit dan de beste beleggers van de wereld. Dit maakt Robo beleggen één van de beste vermogensbeheerders die je maar kunt bedenken en dit wordt in de toekomst alleen maar beter.

Rendement en risico van Robo Beleggen

De Robo adviseur gaat op zoek gaat naar een portfolio samenstelling met de beste risico/rendement verhouding.

Toch is de ene belegger bereidt meer risico’s te nemen en de Robo-adviseur kiest voor deze belegger andere investeringen dan voor een belegger die zo min mogelijk risico neemt. Hoe kan dat dan? Dit leggen we je uit door middel van de afbeelding hieronder.

Robo beleggen portefeuille

De blauwe lijn geeft aan wat de perfecte portefeuilles zijn per rendement/risico verhouding. In de praktijk liggen portfolio’s nooit op deze lijn, maar Robo adviseurs komen heel dichtbij. De rechter Robo belegger neemt meer risico en de verwachting is dat deze meer rendement oplevert. Daarnaast heb je de andere Robo adviseur die minder risico neemt en hierdoor heeft deze een lager verwacht rendement. Beide portefeuilles hebben echter wel precies dezelfde rendement/risico verhouding.

Robo beleggen vs indexbeleggen

Hoewel Robo adviseurs in staat zijn om goede portefeuilles samen te stellen zijn ze niet beter dan indexfondsen. Het doel van de Robo advisors is om het resultaat van de markt te repliceren en niet om de markt te verslaan. Om de markt te verslaan heb je computers nodig met een andere strategie. Dit zal in de toekomst vast nog wel komen, maar op dit moment kun je nog steeds eigenlijk net zo goed beleggen in een index als de S&P 500.

Bij het Robo beleggen komt best veel kijken. Het is namelijk erg belangrijk dat je een geschikte Robo adviseur vindt voor jou, wat al een hele uitdaging kan zijn. Het aanbod in Nederland is namelijk nog erg beperkt en deze programma’s hebben zich nog niet echt bewezen. Het is dus nog maar de vraag hoe goed deze zijn. Terwijl je gemakkelijk in indexfondsen kunt beleggen bij een broker als DEGIRO.

Maar zoals we al hebben gezegd vormen je eigen emoties het grootste risico bij het beleggen. De vraag is dus of jij het moeilijk vindt om je strategie te blijven volgen. Lukt het jou om de computer zijn werkt te laten doen wanneer de aandelenkoersen aan het dalen zijn of vind je het fijner om iedere periode een bepaald bedrag in een index te beleggen? Dit zijn vragen die je jezelf moet stellen, voordat je je keuze kunt maken.

Robo beleggen in Nederland

Voornamelijk in de Verenigde Staten is het beleggen door middel van een Robo adviseur erg populair. Ook het aanbod hiervan is in de VS erg uitgebreid. Helaas is dit nog niet het geval voor Nederland en het is ook niet mogelijk om te beleggen via Amerikaanse aanbieders.

Wij verwachten dat steeds meer Nederlandse brokers het ook mogelijk gaan maken om te beleggen via Robo adviseurs. Zodra dit het geval is, zullen wij in dit artikel hier meer over vertellen.

Tekortkomingen van Robo beleggen

Ook bij het beleggen via een Robo adviseur heb je te maken met een hoog marktrisico. Zodra er een beurscrash plaatsvindt, dan verlies je namelijk nog steeds veel geld. Volgens onderzoek vertrouwen mensen juist tijdens dit soort momenten minder op computers dan op mensen.

De ene Robo adviseur is de andere niet. Er zit een groot verschil in de kwaliteit en de kosten van Robo adviseurs. In de Verenigde Staten heb je een aantal goede opties, maar we moeten nog maar zien hoe goed de Nederlandse varianten zijn. Het is nu nog vrij lastig te zeggen welke goed zijn. Het kan kan daardoor veel tijd en moeite kosten om een geschikte Robo adviseur te vinden die bij jouw beleggingsstijl past.


Veelgestelde vragen

Wat is een Robo adviseur?

Een Robo adviseur is een geautomatiseerde beleggingsbeheerder. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een computeralgoritmen om zo de perfecte portefeuille samen te stellen die past bij jouw doelstellingen en risicotolerantie. Omdat het portefeuillebeheer wordt uitgevoerd door software in plaats van door een menselijke financieel adviseur, brengen Robo adviseurs lagere kosten in rekening.

Is een Robo adviseur beter dan een index?

De meeste Robo adviseurs verslaan de markt niet omdat ze investeren in een passieve indexstrategie die ernaar streeft om het resultaat van de markt te evenaren door middel van de portefeuilletheorie. Deze strategie is niet geschikt om de markt te verslaan.

Hoe werkt Robo beleggen?

Robo adviseurs maken gebruik van geavanceerde software om automatisch beleggingen te vinden en uit te voeren. Daarnaast voeren Robo adviseurs automatisch herbalanceringen van de portefeuille, met minimale kosten. Robo adviseurs doen dit allemaal voor een stuk minder geld dan de gewone beleggingsfondsen. Dit maakt een Robo adviseur geschikt voor de belegger die het beleggen volledig wil uitbesteden.

Author

Tom is één van de oprichters van Brokerfind. Met deze website wil hij het voor iedereen makkelijker maken om te beginnen met beleggen. Tom gelooft in beleggen voor de lange termijn en zijn favoriete quote die dat helemaal samenvat is: "The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient".

Write A Comment