Wat is een REIT?

REIT staat voor Real Estate Investment Trust. Dit zijn beursgenoteerde fondsen die beleggen in vastgoed. Doordat deze fondsen beursgenoteerd zijn, kun je gemakkelijk in- en uitstappen in zo’n fonds.

REITs zijn vrijgesteld van vennootschapsbelasting. De winsten van een REIT worden namelijk niet direct belast. In ruil daarvoor moeten REITs minstens 90% van hun inkomsten uitkeren in de vorm van dividend aan hun aandeelhouders, waarover de aandeelhouders dividendbelasting betalen. Dit verklaart het hoge dividend dat de meeste REITs betalen.

Doordat REITs het grootste deel van de huurinkomsten uitbetalen lijkt het veel op een directe vastgoedinvestering. Je ontvangt namelijk stabiele inkomsten en je hebt kan op vermogensgroei door de stijging van de waarde van het vastgoed.

Je kunt er op dezelfde manier in beleggen als het beleggen in aandelen, namelijk via een broker. REITs kunnen een goede toevoeging zijn beleggingsportefeuille omdat ze een sterk, stabiel jaarlijks dividend bieden.

REIT
Wat is een REIT?

Voordelen en Nadelen van beleggen in een REIT

Voordelen REIT

 • Laag instapbedrag en liquiditeit
 • Stabiele dividenden
 • Spreiding
 • Transparant

Nadelen REIT

Beleggen in een REIT heeft een aantal voordelen. Het grootste van een REIT is dat ze gemakkelijk te verhandelen zijn. Normaal gesproken is het grote nadeel van vastgoed dat het moeilijk te verhandelen en dit probleem heb je door middel van een REIT in vastgoed beleggen opgelost.

Wat prestaties betreft, bieden REITs stabiele inkomstenstromen en een lager risico dan gewone aandelen. REITs correleren namelijk niet volledig met aandelen, wat komt doordat het hele andere soorten bedrijven zijn. Een REIT belegging is dus een goede methode om het totale risico van je portefeuille te beperken, want als andere aandelen dalen, dan kunnen REIT aandelen het nog steeds redelijk goed doen.

Het laatste voordeel van een REIT ten opzichte van normaal vastgoed is dat je met een REIT in één keer investeert in een goed gespreide portefeuille. Normaal gesproken zijn vastgoed investeringen moeilijk te spreiden, doordat panden vrij duur zijn. Als je niet spreidt heb je hoge specifieke risico’s, wat natuurlijk niet fijn is. Een REIT lost dit probleem op, doordat je kan beleggen in bedrijf die goed gespreide vastgoed investeringen bezit.

REIT’s hebben op korte termijn het karakter van een aandeel en op lange termijn het karakter van vastgoed.

De keerzijde van de medaille is dat REITs vaak geen heftige waardestijgingen hebben. Doordat een REIT verplicht is om 90% van de inkomsten uit te betalen aan de aandeelhouders, kunnen ze maar 10% van de inkomsten opnieuw investeren in vastgoed investeringen. Een ander nadeel is dat sommige REITs hoge beheer- en transactiekosten hebben.

Soorten REITs

Vaak specialiseren REITs zich op één vastgoedsector, zoals woningen, winkels of logistiek vastgoed.

Ook zijn er REITs die zich nog verder specialiseren, zij investeren bijvoorbeeld alleen in studenten woningen of een andere specifieke doelgroep. Dit is handig wanneer je in een specifiek type vastgoed wilt investeren.

Wanneer je dit niet wilt kun je altijd een aantal aandelen kopen in verschillende REITs om op die manier je risico te spreiden.

Wat zijn de regels voor REITs?

Om als een REIT te kwalificeren moet een onderneming wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Eén van deze eisen is dat de onderneming voornamelijk inkomsten genererend vastgoed moet bezitten voor de lange termijn en inkomsten moet uitkeren aan de aandeelhouders.

Een REIT moet aan de volgende eisen voldoen om als REIT gekwalificeerd te worden:

 • Een REIT moet minstens 90% van de inkomsten uitkeren in de vorm van dividend aan hun aandeelhouders.
 • Een REIT moet het grootste deel van hun vermogen beleggen in vastgoed. In Nederland is dit rond de 75%.
 • Een REIT moet het grootste deel van hun bruto-inkomsten binnenhalen met huur of de verkoop van vastgoed. Dit percentage ligt ook rond de 75%.
 • Een REIT heeft ook een maximaal percentage vreemd vermogen wat zij mogen gebruiken. In Nederland mag een REIT ongeveer 40% van de vastgoedwaarde financieren met geleend geld.
 • Vaak heeft een REIT ook een minimaal aantal aandeelhouders, bijvoorbeeld rond de 100 aandeelhouders. Dit is om te voorkomen dat de REIT een holding company kan worden.

Kan ik beter zelf vastgoed kopen of beleggen in een REIT?

Beide investeringsstrategieën zijn potentiële manieren om je vermogen te laten groeien, maar het zelf kopen van vastgoed zal meer tijd en geld vergen. Je zou echter meer uit deze investering kunnen halen, afhankelijk van een aantal factoren.

REITs kunnen echter een uitstekende aanvulling zijn op jouw portefeuille voor een meer hands-off belegging, omdat ze meer rechttoe rechtaan zijn en minder tijd in beslag nemen.

Uiteindelijk hangt het af van je eigen financiële situatie, beschikbaarheid, interesse in vastgoedbeheer en de kennis waarover je beschikt. Maar misschien wel de belangrijkste vraag die je je zelf kan stellen is of je actief in vastgoed wilt gaan investeren of niet?

Als het beheren of verkopen van een pand je te veel werk lijkt, is investeren in een REIT wellicht een betere optie voor jou. Deze meer passieve vorm van investeren vereist minder kapitaal en tijd, maar je zult niet zoveel controle hebben over het beheer van de eigendommen.

Voorbeelden van Nederlandse REITs

Ook in Nederland zijn een aantal REITs. Momenteel is één van deze bedrijven onderdeel van de AEX.

Het bedrijf heet Unibail-Rodamco-Westfield (URW). Dit bedrijf bezit voornamelijk vastgoed in winkelcentra. De portefeuille van dit bedrijf is verspreid over heel Europa en de Verenigde Staten.

In de AMX (midcap) staat nog een REIT, namelijk Warehouses de Pauw (WDP). WDP investeert in logistiek vastgoed, verspreid over de Benelux.

Hoe kan je beleggen in een REIT?

Doordat veel REITs beursgenoteerd zijn, kun je gemakkelijk investeren in een REIT door de aandelen te kopen. Dit gaat net zoals bij andere aandelen via een broker. In de afbeelding hieronder is te zien hoe je aandelen van een REIT kan kopen bij DEGIRO.

Wanneer jij nog niet weet in welke REIT je wilt gaan investeren kun je gewoon naar aandelen gaan en daar zoeken op ‘REIT’. Je krijgt dan een hele lijst met REITs waarin je kunt beleggen.

REIT bij DEGIRO
REIT aandelen kopen DEGIRO

Wanneer je al wel weet in welke REIT je wilt investeren kun je gewoon zoeken op dat bedrijf.

REIT DEGIRO
Zoeken op een specifieke REIT

Vervolgens kun je gemakkelijk een transactie afsluiten door op de groen K van kopen te drukken en daarin te stellen of je de aandelen tegen de huidige prijs wilt kopen en hoeveel euro je wilt investeren.

REIT kopen
Transactie afsluiten DEGIRO

Conclusie beleggen in REITs

Het is zeker goed om te weten wat een REIT is. Het is een redelijke passieve vorm van beleggen in vastgoed. Voor beginners zal dit ook een stuk makkelijker zijn, je hoeft namelijk niet zelf het vastgoed te beheren.

Het is zeker verstandig om een deel van je portefeuille te beleggen in REITs. We zullen de belangrij belangrijkste redenen hiervoor nog een keer samenvatten:

 • REITs hebben een lagere volatiliteit dan andere aandelen.
 • Een belegging in een REIT zorgen voor stabiele inkomsten.
 • Je stap in één keer in, in een goed gespreide vastgoedportefeuille.
 • Deze vastgoedinvestering is zeer eenvoudig te verhandelen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is een REIT?

Een REIT is een Real Estate Investment Trust. Dit zijn fondsen die beleggen in vastgoed. Je kunt gemakkelijk in- en uitstappen in een REIT. Je kunt eigenlijk op dezelfde manier handelen als in aandelen. REIT’s zijn vrijgesteld van vennootschapsbelasting.

Hoe wordt een REIT belast?

Een REIT is vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Een REIT moet dan wel minimaal 90% van de huurinkomsten uitbetalen als dividend. De aandeelhouders moeten over dit dividend wel belasting betalen.

Wat is de beste REIT?

Eén van de beste REITs is misschien wel Warehouses de Pauw (WDP). Deze REIT investeert in logistiek vastgoed, wat het momenteel heel goed doet. Dit is ook te zien in de resultaten van het bedrijf.

Author

Tom Otto is een gepassioneerde bedrijfskundige met een gespecialiseerde focus op beleggen. Met deze website wil hij het voor iedereen makkelijker maken om te beginnen met beleggen. Tom gelooft in beleggen voor de lange termijn en zijn favoriete quote die dat helemaal samenvat is: "The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient". Met een sterke interesse in waardebeleggen en ETF's heeft Tom zichzelf verder ontwikkeld door het uitgebreid bestuderen van klassiekers zoals 'De Intelligente Belegger' en het volgen van de inzichten en strategieën van Warren Buffett.

Write A Comment