Een REIT is een Real Estate Investment Trust. Dit zijn fondsen die beleggen in vastgoed en doordat deze fondsen beursgenoteerd zijn, kun je gemakkelijk in- en uitstappen in zo’n fonds. REIT’s zijn vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Ze genieten van een speciale belastingstructuur waarin winsten niet direct worden belast. In ruil daarvoor moeten REIT’s minstens 90% van hun inkomsten uitkeren in de vorm van dividend aan hun aandeelhouders. Dit verklaart het hoge dividend dat de meeste REIT’s bieden. Het beleggingsdoel van de REIT is het genereren van een inkomensuitkering en een stijgingspotentieel op lange termijn. Je kunt er op dezelfde manier in beleggen als het beleggen in aandelen, namelijk via een broker. REIT’s kunnen een belangrijke rol spelen in je beleggingsportefeuille omdat ze een sterk, stabiel jaarlijks dividend bieden.

REIT
Wat is een REIT?

Voordelen en Nadelen van een REIT

Een voordeel van het investeren in een REIT is dat je het gemakkelijk kunt kopen en verkopen, aangezien de meeste REIT’s verhandeld worden op openbare beurzen. Een kenmerk dat enkele van de traditionele nadelen, zoals een hoog instapbedrag van vastgoed al gauw uit te weg helpt. Wat prestaties betreft, bieden REIT’s aantrekkelijke risico gewogen rendementen en een stabiele inkomstenstroom. Bovendien kan vastgoed goed zijn voor de diversificatie van je portefeuille. Ook de hoge dividendinkomsten zijn een voordeel van een REIT, het dividendpercentage ligt over het algemeen een stuk hoger dan bij andere aandelen.

De keerzijde van de medaille is dat REIT’s niet veel aan waardestijging doen. Als onderdeel van hun structuur moeten ze 90% van de inkomsten terugbetalen aan beleggers. Dus slechts 10% van de inkomsten kan opnieuw worden geïnvesteerd in de REIT om nieuwe deelnemingen te kopen. Een ander nadeel is dat sommige REIT’s hoge beheer- en transactiekosten hebben.

Voordelen REIT

 • Laag instapbedrag en liquiditeit
 • Stabiele dividenden
 • Spreiding
 • Transparant

Nadelen REIT

 • Hoge volatiliteit
 • Management fees

REIT’s hebben op korte termijn het karakter van een aandeel en op lange termijn het karakter van vastgoed.

Soorten REIT’s

Vaak specialiseren REIT’s zich op één vastgoedsector, zoals woningen, winkels of logistiek vastgoed. Ook zijn er REIT’s die zich nog verder specialiseren, zij investeren bijvoorbeeld alleen in studenten woningen of een andere specifieke doelgroep. Dit is handig wanneer je in een specifiek type vastgoed wilt investeren. Wanneer je dit niet wilt kun je altijd een aantal aandelen kopen in verschillende REIT’s om op die manier je risico te spreiden.

Wat zijn de regels voor REIT’s?

Om als een REIT te kwalificeren moet een onderneming wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Eén van deze eisen is dat de onderneming voornamelijk inkomsten genererend vastgoed moet bezitten voor de lange termijn en inkomsten moet uitkeren aan de aandeelhouders. Een REIT moet aan de volgende eisen voldoen om als REIT gekwalificeerd te worden:

 • Een REIT moet minstens 90% van de inkomsten uitkeren in de vorm van dividend aan hun aandeelhouders.
 • Een REIT moet het grootste deel van hun vermogen beleggen in vastgoed. In Nederland is dit rond de 75%.
 • Een REIT moet het grootste deel van hun bruto-inkomsten binnenhalen met huur of de verkoop van vastgoed. Dit percentage ligt ook rond de 75%.
 • Een REIT heeft ook een maximaal percentage vreemd vermogen wat zij mogen gebruiken. In Nederland mag een REIT ongeveer 40% van de vastgoedwaarde financieren met geleend geld.
 • Vaak heeft een REIT ook een minimaal aantal aandeelhouders, bijvoorbeeld rond de 100 aandeelhouders. Dit is om te voorkomen dat de REIT een holding company kan worden.

Hoe investeer je in een REIT?

Doordat veel REIT’s beursgenoteerd zijn, kun je gemakkelijk investeren in een REIT door de aandelen te kopen. Dit gaat net zoals bij andere aandelen via een broker. In de afbeelding hieronder is te zien hoe je aandelen van een REIT kan kopen bij DEGIRO. Wanneer jij nog niet weet in welke REIT je wilt gaan investeren kun je gewoon naar aandelen gaan en daar zoeken op ‘REIT’. Je krijgt dan een hele lijst met REIT’s waarin je kunt beleggen.

REIT bij DEGIRO
REIT aandelen kopen DEGIRO

Wanneer je al wel weet in welke REIT je wilt investeren kun je gewoon zoeken op dat bedrijf.

REIT DEGIRO
Zoeken op een specifieke REIT

Vervolgens kun je gemakkelijk een transactie afsluiten door op de groen K van kopen te drukken en daar in te stellen of je de aandelen tegen de huidige prijs wilt kopen en hoeveel euro je wilt investeren.

REIT kopen
Transactie afsluiten DEGIRO

Kan ik beter zelf vastgoed kopen of beleggen in een REIT?

Beide investeringsstrategieën zijn potentiële manieren om je vermogen te laten groeien, maar het zelf kopen van vastgoed zal meer tijd en geld vergen. Je zou echter meer uit deze investering kunnen halen, afhankelijk van een aantal factoren. REIT’s kunnen echter een uitstekende aanvulling zijn op jouw portefeuille voor een meer hands-off belegging, omdat ze meer rechttoe rechtaan zijn en minder tijd in beslag nemen.

Uiteindelijk hangt het af van je eigen financiële situatie, beschikbaarheid, interesse in vastgoedbeheer en de kennis waarover je beschikt. Maar misschien wel de belangrijkste vraag die je je zelf kan stellen is of je actief in vastgoed wilt gaan investeren of niet? Als het beheren of verkopen van een pand je te veel werk lijkt, is investeren in een REIT wellicht een betere optie voor jou. Deze meer passieve vorm van investeren vereist minder kapitaal en tijd, maar je zult niet zoveel controle hebben over het beheer van de eigendommen.

Voorbeelden van REIT’s

Ook in Nederland zijn een aantal REIT’s. Momenteel is één van deze bedrijven onderdeel van de AEX. Het bedrijf heet Unibail-Rodamco-Westfield (URW). Dit bedrijf bezit voornamelijk vastgoed in winkelcentra. De portefeuille van dit bedrijf is verspreid over heel Europa en de Verenigde Staten. In de AMX (midcap) staat nog een REIT, namelijk Warehouses de Pauw (WDP). WDP investeert in logistiek vastgoed, verspreid over de Benelux.

Conclusie REIT

Het is zeker goed om te weten wat een REIT is. Het is een redelijke passieve vorm van beleggen in vastgoed. Voor beginners zal dit ook een stuk makkelijker zijn, je hoeft namelijk niet zelf het vastgoed te beheren.


Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is een REIT?

Een REIT is een Real Estate Investment Trust. Dit zijn fondsen die beleggen in vastgoed. Je kunt gemakkelijk in- en uitstappen in een REIT. Je kunt eigenlijk op dezelfde manier handelen als in aandelen. REIT’s zijn vrijgesteld van vennootschapsbelasting.

Hoe wordt een REIT belast?

Een REIT is vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Een REIT moet dan wel minimaal 90% van de huurinkomsten uitbetalen als dividend. De aandeelhouders moeten over dit dividend wel belasting betalen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Investeren in vastgoed | Hoe moet dat? | Uitgebreide uitleg

Wat is de Discounted cash flow (DCF)?

Netto contante waarde (NCW) – Wat is het?

Write A Comment