In dit artikel gaan we antwoord geven op de vraag: wat is een put optie? Daarnaast vertellen we over het doel van een put optie en hoe het werkt aan de hand van voorbeelden.

Wat is een put optie?

Een put optie geeft je het recht, maar niet de verplichting, om een aandeel tegen een bepaalde prijs (de uitoefenprijs) te verkopen op een specifieke datum. Voor dit recht betaalt de koper van de put optie een premie aan de verkopen. In tegenstelling tot aandelen, die voor onbepaalde tijd kunnen bestaan, eindigt een optie op de vervaldag en wordt dan afgewikkeld. Het is dan de vraag of de optie verzilverd kan worden of waardeloos afloopt.

Doel van een put optie

Door middel van een put optie speculeert een belegger op een koersdaling. Wanneer een aandeel op de vervaldag minder waard is dan de uitoefenprijs kan de koper het aandeel voor de uitoefenprijs verkopen. Op deze manier kun je dus profiteren van een dalende markt. Het doel van een put optie is profiteren van een dalende markt.

Belangrijkste kenmerken van opties

De volgende onderdelen vormen de belangrijkste kenmerken van een optie:

  • Uitoefenprijs: De prijs waartegen u het onderliggende aandeel kunt kopen
  • Premie: De prijs van de optie, voor zowel koper als verkoper
  • Expiratie: Wanneer de optie afloopt en wordt afgewikkeld

Een put optie is net zoals een call optie een contract wat 100 aandelen vertegenwoordigd van het onderliggende aandeel. Beurzen noteren optieprijzen in termen van de prijs per aandeel en niet de totale prijs die je moet betalen om het contract te bezitten. Een optie kan bijvoorbeeld op de beurs voor €2 genoteerd staan. Dus om één contract te kopen kost het dan €200 (100 aandelen * €2).

Hoe werkt een put optie?

Put opties zijn in-the-money als de aandelenkoers lager is dan de uitoefenprijs op de afloopdatum van de optie. De eigenaar van de put optie kan de optie uitoefenen en het aandeel verkopen tegen de uitoefenprijs. De eigenaar kan de put optie ook verkopen voor de afloopdatum aan een andere koper tegen de marktwaarde.

Een put-eigenaar maakt winst als de betaalde premie lager is dan het verschil tussen de uitoefenprijs en de aandelenprijs bij expiratie van de optie. Stel dat een handelaar een putoptie heeft gekocht voor een premie van €5 met een uitoefenprijs van €40 en het aandeel is €30 bij expiratie. De optie is €10 waard en de handelaar heeft een winst van €5 gemaakt.

Als de koers van het aandeel op de einddatum boven de uitoefenprijs ligt, is de put out of the money en vervalt hij waardeloos. De verkoper van de put houdt de premie die hij voor de optie heeft ontvangen.

Voordeel van een put optie kopen

Handelaren kopen een put optie om winst te maken met een daling van een aandeel. Voor een kleine premie die je vooraf betaald kan een handelaar profiteren van aandelenkoersen onder de uitoefenprijs zodra de optie afloopt. Als je een put optie koopt, verwacht je dus dat de koers van het aandeel daalt voordat de optie afloopt. Daarnaast kan de putoptie ook gebruikt worden als ‘hedge’. Het kan namelijk nuttig zijn om put opties te kopen als een soort van verzekering tegen een koersdaling. Als de koers onder de uitoefenprijs komt, wat je normaal gesproken niet wilt, verdien je nu nog geld aan je “verzekering”.

Het kopen van put opties is ook aantrekkelijk voor handelaren die verwachten dat een aandeel zal dalen. De put opties zorgen dan voor een hogere potentiële winst, vergeleken met het short gaan op een aandeel.

Voorbeeld hoe een put optie werkt

Stel dat het aandeel Heineken wordt verhandeld voor €93 per aandeel. Je kan dan een put optie op het aandeel kopen met een uitoefenprijs van €93 voor €4 premie met een vervaldatum over drie maanden. Een contract kost €400 (100 aandelen * 1 contract * 4).

Hieronder is te zien wat de mogelijke winst van de handelaar is.

Put optie
Put Optie

Zoals je kunt zien, stijgt de waarde van de optie onder de uitoefenprijs met €100 voor elke 1 verandering in de aandelenprijs. Als het aandeel van €88 naar €87 gaat. een daling van slechts 1,1 procent, stijgt de winst door middel van de putoptie met 100 procent, van 100 naar 200.

Hoewel een optie bij de einddatum in-the-money kan zijn, kan het toch zijn dat je geen winst hebt gemaakt. In bovenstaand voorbeeld kostte de premie €4 per contract, dus de optie is break-even bij €89 per aandeel. Dit is namelijk de uitoefenprijs van €93 min de premie van €4. Dit betekend dat je in dit geval pas geld gaat verdienen met je optie, wanneer de koers van het aandeel onder de €89 daalt.

Als het aandeel daalt naar een prijs tussen €93 en €89, heeft de put optie nog enige waarde. Je verdient in die situatie iets van je betaalde premie terug, maar je maakt nog wel verlies. Wanneer het aandeel stijgt boven de €93 is de optie niks meer waard. Je verliest dan de premie die je hebt betaald, in deze situatie €400. Meer dan de premie kun je nooit verliezen. Een optie geeft je namelijk enkel het recht om te kopen en niet de plicht. Dit recht koop je door middel van de premie wat ervoor zorgt dat dit het maximale is wat je kan verliezen.

Put optie schrijven

Als je in opties wilt handelen, kun je zowel opties kopen als verkopen. Hier zijn de voordelen van het verkopen van puts. De uitbetaling voor put verkopers is precies het omgekeerde van die voor kopers. Verkopers verwachten dat het aandeel vlak blijft of boven de uitoefenprijs stijgt, waardoor de put waardeloos wordt en de verkoper de premie mag houden.

Voorbeeld schrijven van een Put optie

Met het schrijven van put opties wordt het verkopen van een putoptie bedoeld. Zoals je kan zien, is de winst voor de put verkoper precies het omgekeerde van die van de koper van de optie.

Put optie schrijven
Putoptie schrijven

Bij een aandelenkoers boven €93 per aandeel loopt de putoptie waardeloos af en houdt de put verkoper de volledige waarde van de premie, in dit geval €400. Tussen €93 en €97 is de put in-the-money en verdient de put verkoper een deel van de premie, maar niet het volledige bedrag. Onder €93 begint de put verkoper geld te verliezen buiten de ontvangen €400 premie.

Het voordeel van het verkopen van puts is dat je vooraf geld ontvangt en de aandelen misschien nooit tegen de uitoefenprijs hoeft te kopen. Als het aandeel bij expiratie boven de uitoefenprijs uitstijgt, verdien je geld. Als put verkoper is je winst beperkt tot de premie die je vooraf ontvangt.

Het verkopen van een put lijkt een laag risico. Dit is het vaak ook wel, maar als het aandeel echt instort, dan moet je het kopen tegen een veel hogere uitoefenprijs. Daar heb je dan veel geld voor nodig. Gewoonlijk houden beleggers genoeg geld, of op zijn minst genoeg margecapaciteit, op hun rekening om de kosten van de aandelen te dekken. Als het aandeel ver genoeg in waarde daalt kun je een margin call ontvangen. Je moet dan meer geld op je rekening zetten of je positie wordt vanzelf gesloten.

Call Opties vs Put Opties

Naast put opties zijn er ook call opties. Een call optie stijgt wanneer de waarde van een aandeel toeneemt. Handelaren kunnen door middel van call opties speculeren op een prijsstijging van een aandeel. In die zin zijn put opties het tegenovergestelde van call opties, hoewel ze wel veel vergelijkbare risico’s en beloningen hebben. Wat nog wel van belang is tussen de call en de putoptie is het risico van de verkoper. Bij een call optie loopt de verkoper in theorie oneindig veel risico aangezien een aandeel oneindig kan blijven stijgen. De verkoper van een putoptie loopt minder risico, aangezien een aandeel nooit verder kan dalen dan 0.


Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is een putoptie?

Een put optie geeft je het recht, maar niet de verplichting, om een aandeel te verkopen voor een bepaalde prijs (de uitoefenprijs) op een specifieke datum.

Wat is het doel van een put optie kopen?

Een put optie kan twee doelen hebben. Allereerst kun je de put optie gebruiken om te speculeren op een dalende markt, vergelijkbaar met het short gaan op aandelen. Daarnaast kan je de put optie ook gebruiken als verzekering. Wanneer de rest van je portefeuille uit aandelen bestaat kan dit verstandig zijn, omdat je dan door middel van je putoptie een soort van vergoeding krijgt wanneer de markt daalt.

Hoe werkt een optie?

Een optie is een financieel afgeleid product (derivaat) van aandelen. Een optie geeft je het recht om een onderliggend aandeel te verkopen of kopen tegen een vooraf bepaalde prijs in ruil voor een premie.

Hoeveel kost een put optie?

Beurzen noteren optieprijzen in termen van de prijs per aandeel en niet de totale prijs die je moet betalen om het contract te bezitten. Een putoptie kan op de beurs tegen €2 genoteerd staan. Eén contract kost dan €200 (100 aandelen * €2).

Write A Comment