Wat is Proof-of-Stake?

Het proof-of-stake concept houdt in dat een persoon bloktransacties kan valideren of minen op basis van het aantal munten dat hij bezit. Hoe meer munten je bezit, hoe meer mine-kracht je hebt. Letterlijk vertaald is het een bewijs van inzet. Op dit moment gebruiken alleen altcoins de proof-of-stake methode.

De proof-of-stake methode is gemaakt als alternatief voor de proof-of-work methode. Proof-of-stake lost een aantal grote problemen op van het proof-of-work systeem. De voordelen van het proof-of-stake systeem ten opzichte van het proof-of-work systeem zijn:

  • Efficienter energiegebruiker: je hoeft niet veel energie meer te gebruiken voor het minen van blokken.
  • Lagere toegangsdrempels: je hebt geen elite hardware nodig om kans te maken op het maken van nieuwe blokken.
  • Nog beter gedecentraliseerd: proof-of-stake zou moeten leiden tot veel meer knooppunten in het netwerk (meer mensen die valideren). Dit betekent dat het valideren van transacties bij een nog grotere groep mensen ligt.

Proof-of-Stake (PoS) vs Proof-of-Work (PoW)

De proof-of-work methode werkt momenteel als volgt. Wanneer een transactie wordt gestart worden de transactiegegevens in een blok geplaatst. Dit blok wordt vervolgens gedupliceerd en verspreid over meerdere computers op het netwerk. De zogeheten knooppunten. De knooppunten zijn in principe het bestuursorgaan van de blockchain. Deze knooppunten controleren de legitimiteit van de transacties in elk blok door een wiskundig/rekenkundig vraagstuk op te lossen. De eerste miner die een vraagstuk oplost wordt beloond met crypto. Nadat een transactie is geverifieerd wordt het toegevoegd aan de blockchain.

De mining, ofwel het oplossen van die vraagstukken, vereist een flinke rekenkracht van computers die zich vertaalt in grote hoeveelheden energieverbruik. Het proof-of-stake systeem probeert dit probleem aan te pakken. Dit gebeurt door ‘mining power’ toe te kennen aan het aandeel munten dat een miner bezit. Op deze manier is een proof-of-stake miner beperkt tot het valideren van een percentage transacties. Een miner die 1% van de beschikbare munten heeft van een bepaalde cryptocurrency kan in principe slechts 1% van de blokken minen. Dit in plaats van enorme hoeveelheden energie te verbruiken om vraagstukken op te lossen, zoals bij het proof-of-work systeem. Bij proof-of-stake worden miners vaak validators genoemd. Ze minen geen blokken maar doen aan ‘forging’.

Hoe meer aandeel je hebt hoe groter het verlies als er een valse transactie wordt goedgekeurd. Dit potentiële verlies is wat het netwerk veilig maakt.

De 51% aanval

Bij proof-of-stake is er theoretisch ook een mogelijkheid voor een 51%-aanval. Een partij of individu zou dan 51% van alle munten moeten bezitten om kwaadaardige dingen te doen. Het addertje onder het gras is dat iemand met 51% van alle munten weinig prikkels zal hebben om de waarde te vernietigen, omdat ze een meerderheidsbelang hebben. Voor de grotere altcoins zul je ook miljarden moeten investeren om 51% te behalen.

Deze dreiging is er ook bij het proof-of-work systeem. Als namelijk een aantal van de grooste ‘mining farms’ fuseren hebben ze wellicht meer dan 51% van alle mining power.


Proof-of-Stake | Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is Proof-of-Stake (PoS)?

Het proof-of-stake systeem houdt in dat een persoon bloktransacties kan valideren of minen op basis van het aantal munten dat hij bezit. Een miner die 1% van de beschikbare cryptomunten heeft, kan in principe slechts 1% van de blokken minen.

Wat is het verschil tussen Proof-of-Stake en Proof-of-Work?

Proof-of-stake is gemaakt als alternatief voor proof-of-work. Bij proof-of-stake kan een miner maximaal de hoeveelheid munten minen als dat hij in bezit heeft. Bij proof-of-work gaat het meer om de computerkracht die gebruikt wordt.

Draait Bitcoin op Proof-of-Stake of Proof-of-Work?

Bitcoin draait op het proof-of-work concept.

Wellicht vind je dit ook interessant

Bitcoin – Wat is het en hoe werkt de blockchain (2021)?
Wat is Ethereum? | Beginnershandleiding met voorbeelden
Investeren in crypto (2021) | Waar liggen de mogelijkheden?
Wat zijn Stablecoins | Belang van Stablecoins voor crypto
De top 10 Altcoins | Duidelijke uitleg per Altcoin

Write A Comment

Beste broker. Volgens onze vergelijking.
Start nu met beleggen in crypto bij Binance. Binance is de grootste crypto exchange van de wereld!
1
2
3
Beste broker. Volgens onze vergelijking.
Start nu met beleggen in crypto bij Binance. Binance is de grootste crypto exchange van de wereld!