Wat zijn penny stocks en wat zijn de kenmerken van penny stocks? Deze vragen en meer beantwoorden we in dit artikel.

Wat zijn penny stocks?

Een penny stock verwijst vaak naar aandelen van een klein bedrijf die voor minder dan €5,00 per aandeel worden verhandeld, volgens de SEC. Hoewel er ook penny stocks worden verhandeld op grote beurzen, is dit vaak niet wat beleggers bedoelen met penny stocks. Belegger bedoelen vaak met penny stocks, aandelen die minder dan €1 per stuk kosten.

Kenmerken van penny stocks

Penny stocks hebben de volgende kenmerken:

 1. Aandelen die zijn uitgegeven door een klein bedrijf die worden verhandeld voor €5 of minder per aandeel.
 2. Worden meestal over-the-counter verhandeld. Sommige penny stocks worden wel op een effectbeurs verhandeld.
 3. Lage liquiditeit.
 4. Beperkte historische informatie
 5. Gebrek aan openbare informatie
 6. Bedrijven die penny stocks uitgeven hoeven niet aan bepaalde minimumvereisten te voldoen.

Minder dan €5 per aandeel

De SEC beschouwen een bepaald aandeel als penny stock wanneer het aandeel is uitgegeven door een klein bedrijf en minder dan €5 waard is. Veel beleggers spreken van penny stocks wanneer een aandeel minder dan €1 waard is per stuk. Een kenmerk van penny stocks zijn dus de lage prijzen.

Over-the-counter

Het tweede kenmerk van penny stocks is dat ze vaak over-te-counter worden verhandeld. Dit betekent dat de transacties niet via een beurs verlopen, maar direct tussen twee partijen.

Lage liquiditeit

Een ander kenmerk van penny stocks is de lage liquiditeit. Aangezien veel penny stocks over-the-counter worden verhandeld is de liquiditeit van deze aandelen vaak laag. Het is mogelijk dat je als belegger in penny stocks niet altijd op het juiste moment kunt verkopen. De lage liquiditeit heeft ook lage handelsvolumes als gevolg. Relatief kleine transacties kunnen grote schommelingen veroorzaken.

Beperkte historische informatie

Eén van de kenmerken van penny stocks is dat het vaak relatief jonge bedrijven zijn. Deze jonge bedrijven hebben een beperkte historische informatie. Het nadeel hiervan is dat ze geen bewezen staat van dienst hebben. Dit maakt het handelen in penny stocks riskant. Hier staat dan wel vaak een hoog potentieel rendement tegenover.

Gebrek aan openbare informatie

De kleine bedrijven die penny stocks uitgeven zijn vaak niet verplicht om rapporten in te dienen bij regelgevende instanties. Dit kan een minder vertrouwd gevoel geven. Vaak gaat dit ook gepaard met een hoger risico.

Geen minimum vermeldingsvereisten

De laatste op onze lijst van penny stocks kenmerken is het feit dat ze geen minimum vermeldingsvereisten hebben. Aangezien de meeste penny stocks over-the-counter verhandeld worden hoeven deze bedrijven niet aan bepaalde minimumvereisten te voldoen voor (beurs)notering.

Penny stocks bij DEGIRO

Bij DEGIRO kun je handelen in penny stocks. DEGIRO is één van de bekendste online brokers in Nederland en zij bieden ook handel aan in penny stocks. Wij raden je ook aan om penny stocks bij DEGIRO te kopen. DEGIRO is als beste uit de test gekomen bij onze broker vergelijking. DEGIRO is erg goedkoop en dat geldt ook voor de penny stocks die je er kunt kopen.

Je kunt bij DEGIRO handelen in de volgende penny stocks (<€5):

 1. Aegon
 2. PostNL
 3. Acer Therapeutics Inc
 4. Agfa-Gevaert
 5. ADMA Biologics Inc
 6. Air Industries Group
 7. Balta Group NV
 8. Bance Santander SA
 9. Banimmo A
 10. Beluga
 11. IEX Group NV
 12. Nog veel meer..

Je kunt bij DEGIRO handelen in onder andere de volgende penny stocks (<€1):

 1. Evadix
 2. Fountain
 3. Keyware Technologies
 4. Nyrstar NV
 5. Hunter Douglas NV
 6. Nedsense Enterprises
 7. Pharming Group NV
 8. Advaxis Inc
 9. US Well Services Inc
 10. Nog veel meer…

Er zijn nog veel meer penny stocks bij DEGIRO. Deze kun je vinden door bij DEGIRO op zoek te gaan naar aandelen onder de €5 of onder de €1. Op deze manier zal je een hoop penny stocks bij DEGIRO vinden om in te handelen.

Kortom bij DEGIRO kun je zeker handelen in penny stocks! Wij raden dit ook aan. Klik op onderstaande knop om een account bij DEGIRO te maken met €50,- transactiekorting! Of lees hier de volledige DEGIRO review.

Voordelen van penny stocks

Handelen in penny stocks heeft een aantal voordelen.

Hoog potentieel rendement

Penny stocks worden uitgegeven door kleine bedrijven die nieuw zijn op de markt en vaak in een groeifase zitten. Deze bedrijven hebben een groot winstpotentieel die direct van invloed kunnen zijn op de koers van de penny stocks. Penny stocks kunnen een enorm potentieel rendement hebben, vanwege het hogere risico.

Winsten kunnen snel zijn

Niet alleen is het potentieel rendement hoog, de winsten kunnen ook snel zijn. In tegenstelling tot veel bekende aandelen kun je met penny stock echt snel geld verdienen. Uiteraard kun je dit net zo snel weer verliezen. Het grote voordeel van een succesvolle penny stock is dat je ‘er vroeg bij bent’.

Lage prijzen

Een ander voordeel is dat de prijzen van penny stocks, zoals de naam het al zegt, erg laag zijn. In ieder geval onder de €5 en meestal worden penny stocks zelfs gezien als aandelen onder de €1. Bij sommige brokers, zoals DEGIRO, is het alleen mogelijk om ‘hele’ aandelen te kopen. Je kunt dus niet een deel van een aandeel kopen. Als de aandeelprijs dan heel hoog is, zoals Amazon bijvoorbeeld, dan moet je een flink bedrag investeren om een aandeel te kunnen kopen. Bij penny stocks is dat niet het geval.

Nadelen van penny stocks

Naast de voordelen zijn er helaas ook wat nadelen bij het handelen in penny stocks.

Beperkte historische informatie / lage liquiditeit / geen minimale vermeldingsvereisten

Hier zijn we onder het kopje ‘kenmerken penny stocks’ al op in gegaan. Dit zijn wel flinke nadelen van het beleggen in penny stocks.

Meer verliezen dan winsten

Helaas is het zo dat de meeste mensen die beleggen in penny stocks geld verliezen. Dit is bij veel vormen van beleggen het geval, maar bij penny stocks nog net iets meer. Daarom is het van belang om niet zomaar een penny stock te kopen. Doe eerst goed onderzoek en kijk of het bedrijf betrouwbaar is.

Gevoelig voor scams

De lage prijzen, beperkte informatie en lage liquiditeit maken penny stocks ideaal voor oplichters. Wat je vaak ziet is dat er sprake is van een pump-and-dump scheme. In dat geval zie je vaak dat een promotor een enorme hoeveelheid van de aandelen heeft in dat penny stock bedrijf en vervolgens een mooi verhaal vertelt wat te mooi is om waard te zijn. In sommige gevallen wordt er zelfs gelogen over de plannen van het bedrijf en waar ze staan. Hierdoor gaan mensen investeren in dit bedrijf waarna de oplichter vervolgens als zijn aandelen dumpt tegen een hogere prijs. Goed voor oppassen dus!

Veel volatiliteit

Een penny stock is vaak erg volatiel. Prijzen zullen enorm fluctueren. Hierdoor kun je heel snel veel geld verliezen (en verdienen).

Conclusie Penny Stocks

Penny stocks zijn erg risicovolle aandelen. Je kunt er veel winst mee maken maar ook veel verlies. Penny stocks lijken qua kenmerken meer op de risicovollere beleggingsproducten zoals CFD’s (met hefboom). Penny stocks kun je in Nederland het best kopen bij DEGIRO. DEGIRO biedt een hoop penny stocks aan waarin je kunt handelen. Deze broker is als best uit onze broker vergelijking gekomen. Wil je een account aanmaken bij DEGIRO? Dan ontvang je momenteel €50 handelskorting. Klik op onderstaande knop.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waar kan ik penny stocks kopen?

Je kunt bij vrijwel alle brokers penny stocks kopen. De meest risicovolle penny stocks worden OTC (over-the-counter) verhandeld. Dat betekent dat er sprake is van een onderlinge transactie tussen twee partijen.

Wat zijn kenmerken van penny stocks?

Penny stocks hebben de volgende kenmerken: prijs onder de €1, meestal OTC verhandeld, lage liquditeit, beperkte historische informatie, gebrek aan openbare informatie, geen minimumvereisten en hoog winstpotentieel.

Kun je penny stocks bij DEGIRO kopen?

Ja. Het is bij DEGIRO mogelijk om penny stocks te kopen. Je kunt deze vinden op vrijwel alle beurzen. Je moet opzoek gaan naar aandelen onder de €5 of onder de €1. DEGIRO biedt een grote hoeveelheid mogelijke penny stocks.

Author

Dylan is 1 van de oprichters van Brokerfind. Hij heeft al bijna heel zijn leven interesse in financiën en ook in beleggen. Met behulp van deze website wil hij beleggen toegankelijk maken voor iedereen! Zelf belegt hij ook voor de lange termijn. Zijn favoriete quote: "Time in the market, beats timing the market"

Write A Comment