Op basis van deze review beoordelen wij Peaks beleggen met 4/5 sterren. Voor onze beoordeling hebben we onder andere de kosten, het beleggingsaanbod, de gebruiksvriendelijkheid en het verwachte rendement bij deze broker bekeken.

Deze Peaks beleggen review is gebaseerd op onze eigen ervaringen met deze broker.

Hoe werkt Peaks beleggen?

Peaks is een beleggingsapp waarmee je eenvoudig jouw bankrekening kunt koppelen. Je kunt hierdoor eenvoudig automatisch je wisselgeld, financiële meevaller of een vast bedrag per maand beleggen.

Peaks heeft het beleggen zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Zo kun je alleen in indexfondsen beleggen, wat over het algemeen minder risicovol en eenvoudiger is dan het beleggen in aandelen.

Deze broker heeft een aantal standaard portefeuilles. Het enige wat je als belegger hoeft te doen, is kijken welke portefeuille het beste bij jouw beleggingsstijl past. Vervolgens kun je automatisch of eenmalig hierin beleggen.

Eén van de grote voordelen van Peaks is dat je bij deze broker automatisch geld kunt bijstorten om te beleggen. Je hebt vier opties om geld automatisch te beleggen, hieronder leggen we per optie uit hoe dit werkt.

Maandelijks beleggen

Bij maandelijks beleggen stel je een bepaald bedrag in, wat iedere maand automatisch van je rekening wordt afgeschreven en wordt geïnvesteerd in je portefeuille. Je kunt kiezen voor een bedrag tussen de €1 en €250 per maand. Dit bedrag wordt automatisch op de laatste werkdag van de maand afgeschreven.

Je wisselgeld beleggen

Bij deze optie rond Peaks alle digitale uitgaven af op de volgende euro. Het verschil wordt automatisch geïnvesteerd in je portefeuille. Als je bijvoorbeeld een kop koffie koopt voor €1,50 dan investeer je automatisch €0,50. Ook kan je zelf nog een minimum en maximumbedrag instellen wat je aan wisselgeld per dag wilt beleggen.

Je meevallers beleggen

Als je een bankrekening hebt bij de Rabobank of ABN AMRO bank kun je ook financiële meevallers automatisch beleggen. Geld wat je via een Tikkie of ander betaalverzoek ontvangt, kan je dan automatisch via Peaks beleggen.

Iedere dag beleggen

Als laatste kan je er nog voor kiezen om iedere dag een vast bedrag tot €10 opzij te zetten om te beleggen. Aan het einde van de week wordt het totaalbedrag van die week automatisch belegt via jouw Peaks beleggingsaccount.

Beleggingsopties Peaks beleggen review

Waardering: 3 uit 5.

Bij Peaks kun je alleen beleggen in indexfondsen. Dit heeft een aantal voordelen:

 • De beheerkosten van deze fondsen zijn erg laag.
 • De beleggingen zijn goed gespreid.
 • Het is een passieve belegging waar je vrijwel niet naar om hoeft te kijken.

Je hebt bij Peaks de mogelijkheid om te beleggen in vier verschillende soorten portefeuilles. Peaks noemt de portefeuilles: mild, pittig, scherp en heet. De portefeuilles zijn in deze categorieën ingedeeld op basis van het risico.

Alle vier de fondsen bestaan uit dezelfde aandelenfondsen en obligatiefondsen. Ieder fonds investeert in de volgende fondsen:

Aandelenfondsen

 • UBS ETF-MSCI USA Socially Responsible indexfonds
 • iShares MSCI Europe SRI UCITS ETF indexfonds
 • UBS ETF-MSCI Pacific Socially Responsible indexfonds
 • iShares Sustainable MSCI Emerging Markets index-fonds

Obligatiefondsen

 • iShares Euro Government Bond UCITS ETF indexfonds
 • Xtrackers II ESG EUR Corp Bond UCITS ETF indexfonds

Alle aandelenfondsen waarin je bij Peaks kunt beleggen zijn duurzame ETF’s. Dit betekent dat al deze fondsen enkel investeren in duurzame bedrijven. De duurzaamheid is de eerste selectiemethode die de fondsbeheerders toepassen. Voor het beoordelen van de duurzaamheid van bedrijven zijn de fondsbeheerders wel meer tijd kwijt, waardoor de beheerkosten iets hoger liggen.

Iedere portefeuille-samenstelling van Peaks bestaat uit dezelfde aandelen- en obligatiefondsen. Het verschil tussen de fondsen zit hem in de verhouding tussen aandelenfondsen en obligatiefondsen. Het fonds met het hoogste rendement en risico verwachting, bestaat voor een groter deel uit aandelenfondsen, terwijl het veiligste fonds juist grotendeels uit obligatiefondsen bestaat.

Hieronder leggen we precies uit hoe deze portefeuilles in elkaar zitten, zodat je kunt beoordelen welke het beste bij jou past.

Mild

Bij het beleggen in de milde portefeuille loop je het minste risico. Dit fonds bestaat voor 70% uit obligatiefondsen en voor 30% uit aandelenfondsen.

Mild Peaks beleggen review

Doordat het grootste deel van het fonds geïnvesteerd is in obligaties, brengt dit fonds minder risico’s met zich mee.

Aan de andere kant leveren obligaties op de lange termijn wel minder op dan aandelen, waardoor het mogelijke rendement van dit fonds ook relatief laag is. Volgens Peaks is het verwachte rendement van dit fonds zelfs maar 2,2% per jaar.

Het fonds is daarom voornamelijk geschikt voor beleggers die hun geld binnenkort weer nodig hebben, of voor de beleggers die gewoon niet willen dat hun investeringen veel in waarde fluctueert.

Pittig

De pittige portefeuille van Peaks bestaat voor 50% uit aandelenfondsen en voor 50% uit obligatiefondsen.

Pittig Peaks beleggen

Bij dit fonds loop je nog steeds weinig risico, want je belegt nog steeds een vrij groot gedeelte in obligaties. Het verwachte rendement van dit fonds is met 3,2% ook vrij laag.

Peaks geeft zelf de indicatie dat je dit fonds moet gebruiken als je je geld na 5 tot 10 jaar weer nodig hebt.

Scherp

Het scherpe fonds van Peaks bestaat voor 70% uit aandelenfondsen en voor 30% uit obligatiefondsen.

Scherp Peaks beleggen

Dit fonds heeft een verwacht bruto rendement van 4,2% per jaar. Dit fonds kan dus een hoger rendement opleveren dan de bovenste twee fondsen. Dit komt doordat aandelen op de lange termijn meer opleveren dan obligaties en dit fonds voor een groter deel uit aandelenfondsen bestaat dan obligatiefondsen.

Heet

Het hete fonds is het laatste fonds van Peaks. Dit fonds bestaat voor 90% uit aandelenfondsen en voor 10% uit obligatiefondsen.

Heet Peaks beleggen

Doordat dit fonds voor een groot deel bestaat uit aandelenfondsen heeft dit fonds het hoogste verwachte rendement, met een rendementsverwachting van 5,3% per jaar.

Dit fonds is voornamelijk interessant voor de lange termijn belegger. Op de korte termijn is dit fonds risicovoller dan de andere fondsen, door het volatiele karakter van aandelen.

Toch maken prijsbewegingen van aandelen op de korte termijn uiteindelijk niet uit. Het enige wat op de lange termijn telt is het gemiddelde rendement van een investering en dat is bij dit fonds het hoogste.

Kosten Peaks beleggen review

Waardering: 4 uit 5.

Bij het beleggen bij Peaks heb je te maken met drie soorten kosten. Je hebt namelijk accountskosten van Peaks, fondskosten en spreadkosten. Enkel de accountskosten betaal je aan Peaks, de andere kosten zijn afhankelijk van de fondsen en de markt. Hieronder bespreken we uitgebreid de kosten per kostensoort.

Accountskosten van Peaks beleggen (review)

Bij Peaks heb je drie verschillende accounttypes. In de tabel hieronder bespreken we wat de kosten per accounttype zijn.

AccounttypeKosten
Start€11,88 + 0,5%
Compleet€23,88 + 0,5%
Premium €59.88 + 0,3%
Kosten van Peaks (per jaar)

Bij het accounttype ‘start’ kan je maar één rekening openen, waardoor je ook maar in één portefeuille kunt stappen. Bij dit accounttype kun je wel gewoon beleggen met je wisselgeld en je kunt ook instellen dat je automatisch een vast bedrag per maand investeert.

Het voordeel bij het accounttype ‘compleet’ is dat je bij dit account drie rekeningen kunt openen. Dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld ook kunt beleggen voor je kind of dat je in verschillende fondsen kunt stappen.

Als laatste heb je nog het accounttype ‘premium’. Het voordeel van dit accounttype is dat je lagere procentuele kosten hebt, maar hier staan wel hogere vaste kosten van in totaal €59,88 tegenover. Dit betekent dat dit account voordeliger is (t.o.v. het accounttype compleet) wanneer je belegt met meer dan €18.000.

Overige kosten

Allereerst heb je de fondskosten, deze kosten betaal je aan de fondsen zelf, waardoor je deze gewoonlijk bij andere brokers ook moet betalen. Toch is het wel de moeite waard om te kijken wat de kosten per portefeuille zijn.

De kosten bedragen tussen de 0,15% en 0,23% per jaar. Deze kosten worden automatisch verrekend bij het kopen en verkopen. Daarnaast betaal je nog indirecte transactiekosten door de spread. De spread die betaalt is gewoonlijk tussen de 0,03% – 0,05%.

Voorbeeld kosten Peaks beleggen

In de tabel hieronder laten we zien wat de jaarlijkse kosten van het accounttype ‘start’ per portefeuille zijn, bij een investering van €1.000.

Mild PittigScherpHeet
Kosten van Peaks€16,88€16,88 €16,88 €16,88
Fondskosten€1,50€1,80 €2,00€2,30
Spread€0,03€0,04 €0,04 €0,04
Totale kosten€18,41 (1,8%)€18,72 (1,9%)€18,92 (1,9%) €19,22 (1,9%)
Voorbeeld kosten Peaks

Netto rendement bij Peaks beleggen (review)

Nu we zowel de kosten als het rendement weten, kunnen we kijken wat het verwachte netto rendement is bij Peaks beleggen per portefeuille samenstelling.

MildPittigScherpHeet
Verwacht rendement2,2%3,2% 4,2%5,3%
Procentuele kosten1,8%1,9%1,9%1,9%
Netto rendement0,4%1,3%2,3%3,4%
Netto rendement Peaks

Zoals je kunt zien is het netto rendement relatief laag. Dit komt voornamelijk doordat de kosten van Peaks gewoon vrij hoog zijn. Deze percentages kloppen alleen als je in één keer met €1.000 gaat beleggen. Als je met meer geld belegt gaan de procentuele kosten naar beneden.

Het is daarom verstandiger om voor een andere broker te kiezen als je echt met weinig geld gaat beleggen, puur omdat de kosten van Peaks te hoog zijn voor de belegger met weinig geld. Wij raden beleggers aan om via DEGIRO te beleggen. Dit is naar onze mening de beste Nederlandse broker.

Beoordeling gebruiksvriendelijkheid Peaks beleggen

Waardering: 4 uit 5.

We beoordelen Peaks met 4/5 sterren in deze review als het gaat om de gebruiksvriendelijkheid. 

Peaks heeft enkel een app waarmee je kunt beleggen. Deze app is zeer eenvoudig te gebruiken. De app heeft geen uitgebreide analyse- of onderzoeksmogelijkheden, maar dat heb je bij Peaks eigenlijk ook niet nodig. Peaks is vooral geschikt voor het automatisch beleggen in een aantal standaard fondsen.

De app van Peaks bestaat uit de volgende vier pagina’s: beleggingen, wisselgeld, in en uit en portfolio. Hieronder leggen we uit wat je op deze pagina’s kunt doen.

Beleggingen

Op de pagina ‘Beleggingen’ kun je volgende dingen doen:

 • Door op ‘Bekijk je beleggingen’ te drukken kan je zien hoe jouw beleggingen momenteel presteren.
 • Door op de min of de plus te drukken kan je geld inleggen of opnemen.
Beleggingsapp Peaks beleggen review

Wisselgeld

Op de pagina ‘Wisselgeld’ kun je:

 • Zien hoeveel wisselgeld je deze week hebt verzameld.
 • Instellen dat je bijvoorbeeld een weekje je wisselgeld niet wilt beleggen.
Peaks beleggen wisselgeld

In en uit

Op de pagina ‘In en uit’ kun je:

 • Zien wat je in totaal hebt ingelegd en opgenomen.
 • Meevallers beheren.

Portfolio

Op de pagina ‘Portfolio’ kun je:

 • Zien voor welke portefeuille je hebt gekozen.
 • Door op ‘Bekijk je portfolio’ te drukken gedetailleerder zien hoe je portefeuille is opgebouwd.
 • Je beleggingen opnieuw in evenwicht brengen, zodat jouw beleggingen weer gelijkmatig over de fondsen zijn verdeeld.

Betrouwbaarheid Peaks beleggen review

Waardering: 5 uit 5.

Peaks staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dit betekent dat Peaks zich aan een hoop regels moet houden, zodat de belegger goed beschermd is. Dit is de belangrijkste indicatie dat Peaks een betrouwbare broker is.

Wat ook interessant is om te weten, is hoe Peaks het geld van zijn beleggers bewaart. Het geld van de beleggers wordt opgeslagen in de Stichting Derdengelden Peaks. Dit zorgt ervoor dat je gewoon nog bij jouw geld kunt als Peaks failliet gaat.

Conclusie Peaks beleggen review

Waardering: 4 uit 5.

De conclusie van deze review van Peaks beleggen is dat Peaks een betrouwbare broker is die beleggen zo eenvoudig mogelijk heeft gemaakt.

Bij Peaks kun je geen individuele aandelen kopen. In plaats daarvan kan je alleen in een aantal standaard portefeuilles beleggen die bestaan uit een aantal aandelen- en obligatiefondsen.

Wij vinden Peaks een goede broker voor de belegger die:

 • Opzoek is naar een eenvoudige manier om te beleggen.
 • Elke dag of elke maand automatisch geld wilt beleggen.
 • Op de lange termijn geleidelijk een vermogen wilt opbouwen, zonder hier al te veel mee bezig te hoeven zijn.

Voor de belegger die wel wilt beleggen in individuele aandelen is Peaks niet echt een geschikte broker. Je kunt dan beter kiezen voor DEGIRO. Bij DEGIRO kan je in vrijwel alle individuele aandelen beleggen en dat met zeer lage transactiekosten.


Veelgestelde vragen (FAQ)

Is Peaks betrouwbaar?

Peaks is een betrouwbare broker die wordt gereguleerd door de AFM. Daarnaast bewaart Peaks het geld van de beleggers in een aparte stichting, waardoor je als belegger altijd bij jouw geld kunt, ook wanneer Peaks failliet gaat.

Hoeveel kan je verdienen met Peaks?

Peaks geeft een voorspelling hoeveel je kunt verdienen per portefeuille. De milde portefeuille van Peaks, dit is de portefeuille met het minste risico, heeft een verwacht rendement van 2,2%. De hete portefeuille van Peaks, dit is de portefeuille met het meeste risico, heb je een verwacht rendement van 5,3%.

Is Peaks van de Rabobank?

Peaks is niet van de Rabobank. Jarenlang had de Rabobank wel een belang in deze broker, maar ze hebben hun belang een aantal jaar geleden verkocht.

Author

Tom Otto is een gepassioneerde bedrijfskundige met een gespecialiseerde focus op beleggen. Met deze website wil hij het voor iedereen makkelijker maken om te beginnen met beleggen. Tom gelooft in beleggen voor de lange termijn en zijn favoriete quote die dat helemaal samenvat is: "The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient". Met een sterke interesse in waardebeleggen en ETF's heeft Tom zichzelf verder ontwikkeld door het uitgebreid bestuderen van klassiekers zoals 'De Intelligente Belegger' en het volgen van de inzichten en strategieën van Warren Buffett.

Write A Comment