Als je weleens iets hebt opgezocht rondom online geld verdienen ben je vast weleens de term passief inkomen genereren tegengekomen. In dit artikel leggen we je uit wat passief inkomen is. Daarnaast geven we een aantal ideeën waarmee jij passief inkomen zou kunnen genereren.

Waarmee kun je passief inkomen genereren?

Je kunt passief inkomen genereren door onder andere:

 1. Beleggen in aandelen
 2. Investeren in vastgoed
 3. Affiliatie marketing
 4. YouTube
 5. Een app maken
 6. Een blog maken
 7. Online producten verkopen
 8. Een e-book verkopen
 9. Een cursus maken
 10. Investeren in crypto

Wat is passief inkomen?

Passief inkomen genereren is het verdienen van geld zonder dat hier per se je tijd tegenover moet staan. In loondienst verdien je alleen geld als je een bepaald aantal uren per week maakt. Bij passief inkomen is het zo dat je ook geld kunt verdienen ’terwijl je slaapt’. Een misconceptie die mensen vaak hebben is dat je voor passief inkomen niets hoeft te doen. Dit is niet het geval. Passief inkomen moet je meer zien als iets waar je veel tijd in steekt en wat zich vervolgens beloond door een passieve stroom van inkomsten.

Denk maar aan je favoriete schrijver. Een schrijver steekt enorm veel tijd in het schrijven van een boek. Zodra dit boek gepubliceerd is verdiend deze schrijver passief inkomen. De schrijver hoeft namelijk geen tijd meer te stoppen in dat boek.

Passief inkomen geeft vrijheid doordat je niet meer je tijd inlevert voor geld.

Er zijn veel verschillende vormen van passief inkomen genereren. In dit artikel gaan we op 10 onderdelen dieper in.

Hoeveel geld heb je nodig voor passief inkomen genereren?

In principe heb je geen geld nodig om een passief inkomen te genereren. Het verschilt enorm per vorm die je toepast. Voor het beleggen in aandelen heb je wel geld nodig, maar dit hoeft echter niet veel te zijn. Om bijvoorbeeld een eigen blog te beginnen heb je alleen een laptop/computer nodig en internet. Er even vanuit gaande dat je dat hebt, heb je voor het starten van een blog bijna geen geld nodig. Uiteraard kun je met meer geld ook meer doen, maar het betekent niet dat je met weinig geld geen goede stroom aan passief inkomen kunt genereren.

Op welke manieren kun je passief inkomen genereren?

In dit onderdeel beschrijven we 10 manieren waarmee je een passief inkomen kunt genereren in 2022.

1 – Passief inkomen door te beleggen in aandelen

De eerste manier om passief inkomen te genereren is door te beleggen in aandelen. Als je een bepaald aandeel koopt en deze stijgt vervolgens in waarde, dan heb je op een passieve manier geld gegenereerd.

Over het algemeen is beleggen in de aandelenmarkt een goede optie. Wij hebben een uitgebreid artikel geschreven over sparen vs beleggen. Wat hier naar voren komt is dat beleggen, zeker op de lange termijn, een veel betere optie is dan sparen. Het gemiddelde jaarlijkse rendement van een index zoals de S&P 500 is 10%. Op je spaarrekening ontvang je tegenwoordig vrijwel niks. In de grafiek hieronder zie je het verschil tussen sparen en beleggen in de S&P 500 of AEX.

In plaats van beleggen in een index (een mandje vol aandelen), kun je ook beleggen in individuele aandelen. Het risico is hier een stuk groter, maar het mogelijke rendement ook.

Nog een manier om passief inkomen te genereren is door te beleggen in dividend aandelen. Dit zijn aandelen die erom bekend staan een vaste stroom van dividenden uit te keren. Een voorbeeld hiervan is Coca-Cola.

Wil jij beleggen in aandelen? Lees dan onze broker vergelijking voor het vinden van de juiste broker. Een ander handig artikel is: hoe kies je een broker. Als je liever direct wilt weten welke als beste uit de test kwam, kun je een account aanmaken bij DEGIRO via onderstaande knop.

2 - Passief inkomen genereren door te investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed is ook een manier om passief inkomen te genereren. Passief inkomen bij vastgoed is een manier waarmee een belegger inkomsten kan genereren zonder actief betrokken te zijn. Er zijn een aantal manieren waarmee je een passief inkomen kunt genereren door vastgoed.

Huurwoningen

De eerste manier is misschien wel de meest bekende manier, namelijk huurwoningen. Als je eenmaal een bepaalde woning hebt gekocht (eventueel met een aantal anderen), kun je een vast stroom aan huurinkomsten genereren. Uiteraard is dit niet helemaal passief. Je moet namelijk alsnog een actieve rol spelen in het screenen van huurders, het opknappen van de woning, het vastgoedbeheer en meer. Zoals eerder aangegeven is dit vaak een misconceptie bij passief inkomen.

Storage-faciliteiten

Een ander manier om passief inkomen te genereren door vastgoed is het verhuren van storage-faciliteiten. Vastgoed bestaat niet alleen maar uit woningen en bedrijfsgebouwen, maar ook uit dit soort dingen. Denk hierbij aan een opslagruimte, garageboxen of cold-storages. Door een storage-facaliteit te kopen kun je, net als bij huurwoningen, een vaste stroom aan huurinkomsten genereren.

Real Estate Investment Trusts (REIT's)

Nog een manier om te investeren in vastgoed is door middel van REIT's. Dit zijn fondsen die beleggen in vastgoed. Deze fondsen zijn beursgenoteerd, waardoor jij er in kunt handelen. Net als in aandelen. REIT's hebben een speciale belastingstructuur waardoor ze vrijgesteld zijn van vennootschapsbelasting. Daarentegen moeten REIT's meer dan 90% van hun inkomen uitkeren als dividenden.

Passief inkomen genereren door REIT's

Als je dus investeert in REIT's ben je eigenlijk aan het beleggen in aandelen. Er wordt ook wel gezegd dat op lange termijn REIT's het karakter hebben van vastgoed, maar op de korte termijn meer van een aandeel. Ook REIT's kun je kopen bij DEGIRO.

Je geld uitlenen aan vastgoedinvesteerders

De laatste mogelijkheid die we bespreken voor vastgoed is het uitlenen van je geld aan vastgoedinvesteerders. Als je een flink bedrag op je spaarrekening hebt en je niet weet wat je ermee moet doen, kan het een goed idee zijn om je geld uit te lenen aan vastgoedinvesteerders. Het rendement zit hier gebonden aan het risico. Een project met meer risico zal meer rente uitbetalen. Je kunt er wel vanuit gaan dat de rente een stuk hoger is dan op de bank!

3 - Passief inkomen genereren door Affiliate marketing

Als derde manier voor het genereren van passief inkomen hebben we affiliate marketing. Affiliate marketing is de laatste jaren enorm gegroeid in populariteit. Affiliate marketing houdt eigenlijk in dat je een tussenpersoon bent tussen een verkoper en een klant. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door een website te beginnen in een niche. Met die website kun je een bepaalde doelgroep bereiken, bijvoorbeeld fitness.

Voorbeeld

Je kunt de volgende stappen ondernemen om te beginnen met affiliate marketing in bijvoorbeeld de fitness industrie:

 1. Begin een website over fitness: Op deze website moet je veel artikelen schrijven waarmee je een stroom aan mensen op je website krijgt.
 2. Meld je aan voor een affiliate programma van een verkoper in de fitnessbranche: Er zijn tegenwoordig ongelooflijk veel affiliate programma's. Bijna elk online bedrijf heeft er wel één. Als je je hebt aangemeld voor een programma krijg je vaak een unieke link. Met deze unieke link kan het bedrijf zien dat jouw klanten (mensen die op jouw link klikken) ook echt van jouw website zijn gekomen
 3. Plaats de unieke links op je website: In deze stap is het van belang dat je de unieke links op je website gaat plaatsen. Probeer niet te 'spammy' over te komen, want dan zullen niet veel mensen op je link klikken. De meest bekende manieren om geld te verdienen met affiliate links is door product-reviews te schrijven. Dit houdt in dat je bepaalde fitnessproducten gaat testen en hier vervolgens een eerlijke review over schrijft. Het heeft vaak geen zin om het product te promoten waar je het meest aan zou verdienen, want dan ben je niet meer betrouwbaar. Wij raden je aan om eerlijke reviews te schrijven.
 4. Verdien commissie: Vervolgens kun je geld gaan verdienen zodra mensen via jouw link een bepaald product kopen. Het verschilt per affiliate programma wanneer je geld verdiend. Bij sommige programma's zal je geld verdienen zodra iemand op de link klikt. Bij andere programma's, de meeste voorkomende, zal je pas geld verdienen wanneer iemand daadwerkelijk het product koopt. Je krijgt dan een bepaald percentage van de verkoopprijs of winst.

Dit is één manier om het aan te pakken. Er zijn uiteraard nog vele andere manieren om geld te verdienen met affiliate marketing. We raden je wel aan om op een bepaald niche te focussen, want anders heb je te maken met enorme concurrentie.

4 - Passief inkomen genereren door YouTube

Ook aan de hand van YouTube kun je een passief inkomen genereren. YouTube is één van de grootste online platformen ter wereld. Iedereen kent het wel. Je kunt geld verdienen met YouTube op een aantal manieren. Ook dit lijkt niet echt passief, omdat je natuurlijk video's moet maken, maar je kunt het ook net als een boek zien. Je verdiend namelijk geld nadat je het werk hebt verricht. Vervolgens hoef je niet meer jouw tijd in te leveren voor geld.

Google AdSense

De meest voor de hand liggende manier om geld te verdienen met YouTube is door Google AdSense, ofwel reclames. Als je succesvolle YouTube video's weet te maken die door veel mensen bekeken wordt, is dit interessant voor adverteerders. Jij kunt met jouw views geld verdienen. Hoe meer views, hoe meer geld. Over het algemeen zal het redelijk lang duren voordat je een grote hoeveelheid viewers hebt, maar het kan ook snel gaan. Je verdiend ongeveer tussen de €2.000 en €4.000 per 1 miljoen views. Dit kan alsnog veel minder of veel meer zijn, maar dit is het gemiddelde. Daarnaast moet je voldoen aan deze vereisten om geld te kunnen verdienen met YouTube:

 • Je moet 1.000 subscribers hebben.
 • Je moet 4.000 watch hours hebben in het afgelopen jaar (4.000 uur aan weergave).

Influencer marketing

Een andere manier om passief inkomen te verdienen met YouTube video's is door middel van influencer marketing. Bij influencer marketing wordt jij als 'YouTube influencer' betaald door bepaalde bedrijven om een product te promoten. Hiervoor zal je ook eerst een redelijk aantal subscribers en views moeten hebben. Het verschilt natuurlijk per deal die je hebt, maar dit kan voor een flinke inkomstenbron zorgen. Er zullen deals zijn waarbij je een vast bedrag krijgt per video waarin je een product benoemd of promoot. Daarnaast zijn er ook deals waarbij je betaalt krijg per bijvoorbeeld 1.000 views. Dit zijn allemaal dingen die je dan moet afspreken.

Affiliate marketing

Niet veel anders dan de affiliate marketing die we hiervoor bespraken. Deze strategie is namelijk ook mogelijk via YouTube. Je doet het dan niet via tekst op je blog maar via je YouTube video's. Vaak zie je dan dat mensen bijvoorbeeld een product in de omschrijving hebben staan met een affiliate link. Op deze manier kun je ook flink geld verdienen aan YouTube.

5 - Passief inkomen genereren door het maken van een app

Het maken van een app is ook een manier om een passief inkomen te genereren. Als je namelijk de app hebt gemaakt kun je er daarna de vruchten van plukken. Hier zie je ook weer de grote lijn die we bij alle vormen van passief inkomen zien, namelijk een investering vooraf (tijd) die later een stroom aan inkomsten kan genereren.

Het fijne van een app is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een boek, dat je op basis van ervaringen van gebruikers de app nog aan kunt passen of updaten. Dit maakt het wel iets minder passief. Verder is het wel erg vergelijkbaar met een boek. Het kost namelijk enorm veel tijd en moeite om een app te maken. Het lastige is dat je niet weet of je app in de smaak gaat vallen. Tegenwoordig zal je ook te maken hebben met veel concurrentie. Er zijn namelijk al miljoenen apps gemaakt.

Hoe kun je geld verdienen met een app?

Er zijn verschillende manieren om een passief inkomen te genereren met een app. Je kunt op de volgende manieren geld verdienen:

 • Een betaalde app maken: Door een betaalde app te maken, moeten mensen eerst betalen voordat ze de app kunnen gebruiken. Je ziet dit tegenwoordig minder vaak, vanwege het feit dat iemand het lastig vind geld te betalen voor iets waarvan je niet weet of het het waard is.
 • In-app aankopen: Deze vorm van geld verdienen zie je vaak bij spelletjes. Dan kun je bijvoorbeeld bepaalde 'items' of 'skins' kopen met geld. Wat je ook vaak ziet is dat je in-game geld kunt kopen met echt geld. Of deze vorm van geld verdienen bij jouw app past hangt uiteraard af van het soort app dat je maakt.
 • Reclames. Een andere manier om een passief inkomen te genereren door middel van een app is door reclames in je app te hebben. Dit kunnen zowel 'gewone' reclames als affiliate reclames zijn.

6 - Een blog maken

Op nummer zes van onze passief inkomen genereren lijst staat een blog maken. Deze methode ligt redelijk in lijn met affiliate marketing. Dit zal namelijk hoogstwaarschijnlijk ook de strategie zijn die je toepast om met een blog geld te verdienen. Daarnaast kun je ook geld verdienen met AdSense of reclames van specifieke bedrijven.

De beste manier om succesvol te worden met een blog is door SEO. SEO staat voor Search Engine Optimization. Dit betekent eigenlijk het goed 'ranken' in Google zonder daarvoor te betalen. Het is een vak op zich, vanwege de moeilijkheid en vele mogelijkheden. Wat het grote voordeel aan SEO is, is dat het gratis is. Als je bovenin Google weet te komen heb je een goede stroom aan mensen die naar jouw website komen en dit is helemaal gratis! Je kunt ook betalen om bovenaan te staan met een reclame, maar hier wordt veel minder vaak op gedrukt.

7 - Passief inkomen genereren door online producten te verkopen

Nog een manier om passief inkomen te genereren is door online producten te verkopen. Stap 1 is om een product te vinden. Dit kun je zelf bedenken of je kunt inspiratie opdoen op websites als Alibaba en Aliexpress (hier kun je ook inkopen). Als je eenmaal een product hebt kun je deze op veel verschillende manieren verkopen. We leggen 4 methodes aan je uit:

 1. Bol.com en Amazon: Je kunt online producten verkopen door gebruik te maken van platformen zoals Bol.com en Amazon. Het grote voordeel hiervan is dat zij al een enorme hoeveelheid klanten hebben voor jouw producten. Het nadeel is dat hier kosten aan verbonden zijn wat weer afneemt van jouw winst.
 2. Een eigen website of shopify: Een andere manier is door je producten te verkopen via een eigen website of een shopify website. Het voordeel hiervan is dat je alle winsten voor jezelf kunt houden. Het nadeel is dat het erg lastig is om mensen (zonder betaalde reclames) op jouw website te krijgen. Als dit wel lukt, kan dit een goed plan zijn!
 3. Via reclames: Nog een manier is ook via een eigen website of shop, maar dan aan de hand van betaalde reclames op bijvoorbeeld Facebook en Instagram. Het is dan wel van belang dat je 'winst maakt' door je reclames. Als je reclames duurder zijn dan wat de producten opleveren, heb je er niet zoveel aan.
 4. Dropshipping: In de vorige methodes heb je de producten ingekocht en verkoop je ze vervolgens. Je kunt ook online verkopen zonder dat je voorraad hebt. Dit wordt dropshipping genoemd. Als jij een website hebt en iemand plaatst een order voor een product, koop jij vervolgens dit product bij een leverancier en laat je dit naar jouw klant sturen. Het voordeel hiervan is dat je geen voorraad hebt en alleen inkoopt als je daadwerkelijk verkocht hebt. Een groot nadeel is dat je afhankelijk bent van de leveranciers en vaak flinke levertijden hebt.

8 - Passief inkomen genereren door E-Books

Deze manier van passief inkomen genereren spreekt redelijk voor zich. Het werkt eigenlijk hetzelfde als fysieke boeken schrijven. Het grote voordeel van e-books is dat je geen materiaalkosten e.d. hebt. Een nadeel is dat fysieke boeken vaak meer op kunnen leveren en mensen toch vaak iets fysieks willen om uit te lezen (dit kan veranderen).

Je kunt tegenwoordig vrij eenvoudig e-books schrijven online. Hier zijn veel tools voor, maar dit kan ook gewoon via Word -> PDF. E-books worden over het algemeen wel voor weinig geld aangeboden. Dit betekent dat je een groot aantal e-books moet verkopen om echt veel geld te verdienen. Met een goed idee moet dat zeker lukken!

9 - Passief inkomen genereren met een cursus

Een cursus kan ook een stroom aan passief inkomen genereren. Het ligt er wel aan wat voor cursus je aanbiedt en of het daadwerkelijk passief is. Als jij mensen live iets leert, dan is een cursus niet echt passief. Als je bijvoorbeeld een videocursus maakt, dan is het vaak wel passief. Eenmaal alle video's gemaakt, kunnen in principe een oneindige hoeveelheid mensen het kijken. Uiteraard is het wel verstandig om je cursus(sen) te updaten en goed te kijken naar de feedback.

Wat eventueel ook een optie is, is wel een live leertraject, maar dan met leerkrachten die je inhuurt of in dienst hebt. Op deze manier is het wel passief.

10 - Cryptocurrencies

Als laatste manier om passief inkomen te genereren hebben we crypto. Je kunt op verschillende manier passief inkomen genereren met crypto, namelijk:

 • Koersstijgingen: Net als bij aandelen kun je bij crypto profiteren van koersstijgingen. Als jij bijvoorbeeld Bitcoin koopt voor een bepaald bedrag en de koers stijgt, heb je winst gemaakt op een passieve manier.
 • Staking: Bij crypto kun je ook passief inkomen genereren door je crypto te 'staken'. Je krijgt dan een vergoeding omdat je bijdraagt aan de totstandkoming van transacties. Lees hier over Proof-of-Stake om een beter beeld te krijgen.
 • Mining: Een andere optie is door crypto te minen. Hierbij zet je jouw computerkracht in voor een beloning, namelijk crypto. Eenmaal ingesteld hoef je niet veel meer te doen, echt een passief inkomen dus. Hier moet je je uiteraard wel goed in verdiepen voordat je dit echt gaat doen.

Ben je van plan om cryptocurrencies te kopen? Bekijk dan dit artikel: De top 3: beste crypto broker in Nederland (2022).

Conclusie

We hopen dat je inspiratie hebt kunnen halen uit dit artikel. Een flinke stroom aan passief inkomen genereren is waar veel mensen van dromen. Wij vinden dat het iedereen kan lukken door hard te werken en een hoop discipline te hebben! We raden je aan om voor het idee te kiezen wat je het leukst lijkt. Als je iets leuk vindt, is de kans van slagen een stuk groter. Vervolgens is het van belang dat je je goed verdiept in dat onderwerp. Er is tegenwoordig ongelooflijk veel gratis informatie om gebruik van te maken. Doe er je voordeel mee. Succes met je toekomstige financiële vrijheid!

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoeveel belasting betaal je over passief inkomen?

Over winsten betaal je inkomstenbelasting. Als je een onderneming hebt met een rechtsvorm betaal je vennootschapsbelasting. Als je bijvoorbeeld in aandelen belegd, wordt dit belast in box 3. Je betaalt in box 3 dertig procent over een fictief rendement van vier procent. De belastingdienst gaat ervan uit dat je 4% rendement kan behalen met jouw beleggingen. Dit komt neer op een percentage van 1,2% over je vermogen.

Wat zijn vormen van passief inkomen?

Er zijn veel verschillende vormen van passief inkomen, bijvoorbeeld: beleggen in aandelen, een blog schrijven, YouTube video's maken, online producten verkopen, investeren in crypto, een app maken, een website maken, een e-book schrijven, een cursus maken en nog veel meer.

Write A Comment