In dit artikel gaan we in op de vraag: wat zijn NFT’s? Daarnaast vertellen we hoe NFT’s werken en wat de voordelen zijn.

Wat zijn NFT’s?

NFT’s staat voor Non-Fungible Tokens. Non-Fungible betekent dat het uniek en niet vervangbaar is. Het is een koppeling op de blockchain van een uniek digitaal product aan een account via smart contracts. Een NFT kan bijvoorbeeld kunst, muziek, video’s of in-game items zijn. Ze worden online verkocht en gekocht, meestal met cryptocurrencies. Over het algemeen zijn ze gecodeerd met dezelfde software als crypto.

NFT’s bestaan al sinds 2014, maar winnen sinds kort populariteit. Voornamelijk digitale kunstwerken worden voor veel geld gekocht en verkocht. Op dit moment, 26 november 2021, is er voor zo’n $610 miljoen verhandeld aan NFT’s.

Wat zijn de voordelen van NFT’s?

Het voordeel van NFT’s ten opzichte van bijvoorbeeld zeldzame munten of kaarten is dat de authentieke NFT gemakkelijk te verifiëren is aan de hand van de blockchain. Vanwege de smart contracts is het (bijna) onmogelijk om een namaak/nep product te maken.

Elke NFT is een uniek token op de blockchain. Net als bij een bekend schilderij, je kunt het wel kopiëren, maar er blijft 1 unieke (die ook het meest waard is). De meeste NFT’s zitten op de Ethereum blockchain.

Het gaat nogal ver en het is echt bizar om te beseffen dat sommige NFT’s voor miljoenen worden verkocht. Aan de andere kant kun je je ook afvragen waarom sommige kunst in de ‘echte wereld’ voor zoveel geld wordt verkocht. Het blijkt maar hoe graag mensen iets unieks willen hebben. Het grotendeels van de handelaars in NFT’s zal het gewoon doen om zoveel mogelijk winst te maken. Hier een voorbeeld van een filmpje dat verkocht is voor $6,6 miljoen.

Waar een NFT echt toegevoegde waarde zouden kunnen leveren is bijvoorbeeld bij domein namen. Domein namen is een gecentraliseerde markt. Er zijn bedrijven die de domeinnamen beheren en die ‘verhuren’ aan jou. Door middel van een NFT zou een domeinnaam écht uniek en van jou kunnen zijn.

Wat is het verschil tussen cryptocurrencies en NFT’s?

Vrijwel de enige overeenkomst tussen cryptocurrencies en een NFT is dat ze gebruik maken van een blockchain en digitaal zijn.

Fysiek geld en cryptocurrencies zijn fungeerbaar. Dit betekent dat ze voor elkaar kunnen worden verhandeld. Ze zijn ook gelijk aan waarde. Eén Bitcoin zal altijd één Bitcoin blijven. De fungibiliteit van crypto maakt het juist dat het een vertrouwd middel is om transacties mee te doen.

NFT’s zijn heel anders. Elke NFT heeft als het ware een digitale handtekening die het onmogelijk maakt om gelijk te zijn aan een andere. NFT’s kunnen ook niet direct met elkaar verhandeld worden. Je kunt NFT’s zien als een soort festival tickets. Een festival ticket kun je ook niet zomaar ruilen voor een ander ticket, omdat je naam en gegevens erop staan.

Hoe werken NFT’s?

NFT’s maken gebruik van een blockchain. Dit is een gedecentraliseerd grootboek waarin alle transacties worden geregistreerd. NFT’s maken vrijwel altijd gebruik van de Ethereum blockchain. Een NFT wordt gemaakt van digitale objecten zoals:

 • Afbeeldingen
 • GIF’s
 • Digitale kunst
 • Video’s
 • Verzamelobjecten
 • Avatars en skins voor videogames
 • Designer sneakers
 • Muziek
 • Tweets

Zelfs tweets inderdaad. Een medeoprichter van twitter heeft zijn eerste tweet verkocht als NFT voor bijna $3 miljoen.

NFT’s kunnen dus maar één eigenaar tegelijk hebben. De unieke gegevens van NFT’s maken het gemakkelijk om eigendom te verifiëren. Deze unieke gegevens worden opgeslagen op de blockchain en zijn op die manier beveiligd. Er is dus geen mogelijkheid meer van namaak/nep producten, want die staan dan niet op de blockchain. Lees hier hoe de blockchain werkt: Wat is de Blockchain? | Je weet het na deze volledige uitleg!

Waarom hebben NFT’s waarde?

De waarde wordt, zoals bij elke belegging, bepaald door vraag en aanbod. Door het schaarse karakter van NFT’s en de groeiende vraag ernaar, is het logische gevolg dat de prijs toenemen. Verzamelaars, investeerders en gamers zijn in groeiende mate geïnteresseerd in NFT’s.

De voornaamste reden waarom mensen momenteel in een NFT beleggen is om een enorme hoeveelheid geld te verdienen. Bizarre verhalen van NFT’s die voor miljoenen worden verkocht, zorgen automatisch voor veel interesse bij mensen die veel geld willen verdienen.

Wat zijn de duurste NFT’s tot nu toe?

Zie hieronder de top 10 duurste NFT’s tot nu toe (26-08-2021):

 1. Everydays: the first 5000 days‘: de duurste NFT tot nu toe. Deze is verkocht voor $69,3 miljoen.
 2. Cryptopunk #7804: deze NFT is verkocht voor maarliefst $7,7 miljoen.
 3. Beeple’s CROSSROAD: deze NFT is verkocht voor $6,6 miljoen.
 4. Doge (meme): deze NFT is verkocht voor $4,4 miljoen.
 5. De eerste tweet van Twitter CEO Jack Dorsey: deze NFT is verkocht voor $2,9 miljoen.
 6. Cryptopunk #6965: deze NFT is verkocht voor $1,6 miljoen.
 7. Axie Infinity Virtual Game ‘Genesis’ Estate: deze NFT is verkocht $1,5 miljoen
 8. Cryptopunk #4156: deze NFT is verkocht voor $1,3 miljoen.
 9. Rick and Morty ‘The Best I Could Do‘: deze NFT is verkocht voor $1,3 miljoen.
 10. LeBron James ‘Cosmic’ Dunk (video): deze NFT is verkocht voor $208.000.

Enorme prijzen dus. Je vraagt je vast af, hoe ziet de nummer 1 eruit dan?

Duurste NFT ooit
Everydays: the first 5000 days

Zo ziet het eruit. Het zijn 5.000 foto’s in 1 foto. Om je een iets meer ingezoomde versie te geven:

NFT

Bizar dat dit verkocht is voor $69,3 miljoen. Wie had dat verwacht, van jagers en verzamelaars tot NFT’s van $69,3 miljoen.

Conclusie NFT’s

NFT’s zijn momenteel een echte rage in de online wereld. Vooral omdat er nu veel geld mee gemoeid is. Vind jij deze NFT’s interessant of denk je wat is dit voor onzin? Laat het achter in de comments, wij zijn erg benieuwd.

Veelgestelde vragen – NFT’s

Wat zijn NFT’s?

NFT staat voor Non-Fungible Token. Non-Fungible betekent dat het uniek en niet vervangbaar is. Het is een koppeling op de blockchain van een uniek digitaal product aan een account via smart contracts. NFT’s zijn bijvoorbeeld kunst, muziek, video’s en in-game items. Ze worden online verkocht en gekocht, meestal met cryptocurrencies. Over het algemeen zijn ze gecodeerd met dezelfde software als crypto.

Wat is de duurste NFT ooit?

De duurste NFT tot nu toe is ‘Everydays: the first 5000 days‘. Deze is verkocht voor maar liefst $69,3 miljoen.

Wat is Everydays: the first 5000 days?

Het is een digitale collage van 5.000 afbeeldingen die Beeple tussen 2007 en 2020 dagelijks maakte. Het digitale kunstwerk is gemaakt door grafisch ontwerper Mike Winkelmann.

Write A Comment

Beste broker. Volgens onze vergelijking.
Start nu met beleggen in crypto bij Binance. Binance is de grootste crypto exchange van de wereld!
1
2
3
Beste broker. Volgens onze vergelijking.
Start nu met beleggen in crypto bij Binance. Binance is de grootste crypto exchange van de wereld!