In dit artikel gaan we in op leverage betekenis. Daarnaast vertellen we over hoe je kunt traden met leverage en welke vormen er zijn. Heb je na dit artikel nog vragen over de leverage betekenis, stel ze dan in de comments!

Leverage betekenis

De betekenis van leverage (hefboomwerking) is het gebruik van schulden om een ​​investering of project uit te voeren met meer geld dan je eigen inleg. Het gevolg van een hefboomwerking is dat je het potentiële rendement van een project vermenigvuldigd. Tegelijkertijd zorgt leverage er ook voor dat het potentiële neerwaartse risico groter wordt wanneer het gewenste resultaat niet wordt bereikt.

Leverage versterkt mogelijke rendementen, net zoals dat je een hefboom kunt gebruiken om iemands kracht te versterken bij het verplaatsen van een zwaar gewicht. Hoewel hefboomwerking het rendement van een investering kan verhogen, heeft het ook een keerzijde. Wanneer een investering niet goed uitpakt, kan het ook het potentiële risico en verlies van een investering vergroot worden.

Het concept van leverage wordt zowel door investeerders als door bedrijven gebruikt. Beleggers kunnen leverage gebruiken om hun potentiële rendement aanzienlijk te verhogen. Hefboomwerking kan je gebruiken op verschillende instrumenten waaronder opties, futures en CFD’s.

Leverage betekenis
Leverage betekenis

Traden met een hefboom (leverage)

Nu we de betekenis van leverage weten, gaan we kijken naar het traden ermee. Veel traders gebruiken hefboomwerking bij het beleggen in forex, grondstoffen en aandelen. Zeker bij het handelen op korte termijn (ook wel traden genoemd) kan het aantrekkelijk zijn om leverage te gebruiken. Aangezien prijzen van beleggingsproducten op korte termijn maar enkele procenten veranderen gebruiken daytraders een hefboom om het interessant te maken.

Wil je meer weten over traden met een hefboom? Lees het hier: Traden met leverage (hefboomwerking) – Duidelijke uitleg 2021

Indirect beleggen met leverage betekenis

Beleggers die zich niet prettig voelen bij het gebruik leverage, kunnen ook indirect gebruik maken van een hefboomeffect. Je kunt bijvoorbeeld investeren in bedrijven die wel gebruik maken van geleend geld om hun activiteiten te financieren of uit te breiden.

Een voorbeeld van een type bedrijf wat vaak iets van hefboomwerking gebruikt zijn REIT’s. Dit zijn bedrijven die investeren in vastgoed. Het vastgoed waarin zij beleggen wordt vaak voor een deel gefinancierd met vreemd vermogen. Door aandelen in een REIT te kopen, beleg je dus eigenlijk indirect in vastgoed met leverage.

Formule leverage betekenis

In dit onderdeel bekijken we de betekenis van leverage voor verschillende onderdelen, namelijk CFD’s, een onderneming en vastgoed.

Leverage bij CFD’s betekenis

Leverage wordt normaal gesproken als percentage van de totale investering uitgedrukt. Wanneer je aandelen koopt door middel van een CFD ziet de formule er als volgt uit:

Leverage = eigen investering / totale investering

Bij brokers waar je CFD’s met leverage kunt verhandelen zoals Plus500 en eToro, kom je vaak een leverage tegen van 1:2, 1:5 of 1:10. Dit is berekend volgens de bovenstaande formule. Een hefboomwerking van 1:5 betekent dus dat je voor iedere euro die je zelf inbrengt, je daadwerkelijk belegd met €5. Het is verschil tussen je eigen inbreng en de totale investering is het bedrag wat je ‘leent’.

Leverage bij een onderneming

Ook ondernemingen gebruiken vaak leverage. De leverage van een onderneming kun je meten met de Debt-to-equity (D/E) Ratio. De formule hiervan ziet er volgt uit:

D/E Ratio = Totale schulden / Totale equity

Hefboomwerking bij het kopen van vastgoed

Bij het beleggen in vastgoed, gebruiken beleggers vaak leverage. Om de verhouding tussen het geleende bedrag en de totaalwaarde aan te geven, kun je de ratio loan-to-value (LTV) gebruiken. Deze ratio lijkt sterk op de ratio hierboven en wordt berekend door het geleende bedrag te delen door de waarde.

Voornamelijk geldschieters, zoals de bank, maken gebruik van deze ratio. Zij willen namelijk weten hoe de groot de kans is dat de geldlener de lening kan terugbetalen. Hoe groter de waarde is ten opzichte van de lening, hoe groter die kans is.

Daarnaast kan de geldlener, wanneer hij het eerste hypotheekrecht heeft, het pand verkopen als de geldlener de lening niet kan terugbetalen. Een lage LTV zorgt er dan voor dat de bank zijn geld waarschijnlijk volledig terugverdient bij de verkoop.

Soorten leverage

Er zijn drie belangrijke soorten leverage. Hieronder bespreken we deze manieren:

Financiële hefboomwerking betekenis

Een bedrijf kan een hefboom gebruiken door leningen aan te gaan of obligaties uit te geven. Dit is gunstig voor een bedrijf dat niet voldoende activa ter beschikking heeft. Dit type leverage noemen we financiële hefboomwerking.

Het bedrijf gaat schulden aan om activa te kopen met de verwachting dat deze investering extra winst gaat opleveren die hoger zal zijn dan de kosten van de lening. Over het algemeen is het doel van de leverage om uiteindelijk extra rendement te behalen voor de aandeelhouders, maar net zoals bij beleggen met leverage verhoogt dit ook de risico’s.

Wanneer het bedrijf het geleende geld niet op een goede manier gebruikt heeft het zelfs alleen nadelen. De onderneming moet de rentelasten namelijk gewoon betalen, ook wanneer het bedrijf niet meer winst maakt.

Beleggen met leverage betekenis

Beleggers kunnen leverage gebruiken om hun koopkracht te vergroten. Het doel hiervan is om een hoger rendement te behalen. Beleggen met leverage kan echter lastig en ingewikkeld zijn en er zijn grote risico’s aan verbonden. In uitzonderlijke gevallen kunnen beleggers zelfs meer geld verliezen dan ze er aanvankelijk in hebben gestoken.

Het grootste risico van beleggen met een hefboom is dat je snel je geld kunt verliezen. Zelfs wanneer je goed begrijpt waar je in investeert loop je altijd risico’s. Dit komt doordat aandelen volatiele beleggingsproducten blijven, die ook de verkeerde kant op bewegen. Door een hoge leverage te gebruiken kan je positie daardoor al gesloten worden, terwijl je het uiteindelijk misschien wel goed had ingeschat.

Toch beleggen veel professionele daytraders wel met leverage. Deze traders handelen op korte termijn en proberen juist te profiteren van de volatiliteit van beleggingsproducten. Om hier optimaal van te kunnen profiteren, handelen deze traders vaak met hoge hefbomen.

Het gebruik van een hefboom voor persoonlijke financiën

Hoewel hefboomwerking vaak wordt geassocieerd met beleggen, kun je als particulier ook hefboomwerking gebruiken om grote aankopen te doen. Wanneer mensen een lening aangaan om bijvoorbeeld een huis te kopen gebruiken ze ook geleend geld als hefboom.

Leverage vs marge

We weten de betekenis van leverage, maar wat is marge? Hoewel leverage en marge op elkaar lijken, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee:

  • De betekenis van leverage is de praktijk van het daadwerkelijk ontvangen van een lening van een bank of kredietinstelling voor specifieke doeleinden. Marge is specifiek voor beleggen in andere financiële instrumenten. Met een marge rekening kun je bijvoorbeeld geld lenen van een broker tegen een vaste rente. Daarmee kun je beleggen in beleggingsproducten met een hefboomwerking. Aan de andere kant, als je een hypotheek hebt, wordt dit niet gezien als marge, maar als leverage.
  • Wanneer je leverage gebruikt, is er sprake van een daadwerkelijke uitbetaling van geld voor specifieke doeleinden. Bij marge wordt er daarentegen geen geld uitbetaald, je ontvangt direct het product waar het geleende bedrag in verwerkt is. Bij marge handel leen je dit bedrag van je broker.

Alhoewel er een aantal verschillen zijn tussen de werkelijke betekenis van leverage en het handelen met marge, worden de twee vaak door elkaar gebruikt. Bij vrijwel alle CFD brokers kun je gebruik maken van leverage, terwijl dit dus eigenlijk handelen op marge is.

Nadelen van leverage

Leverage is iets complex. Het klinkt in theorie geweldig en in de werkelijkheid kan het gebruik van het hefboomeffect winstgevend zijn, maar het omgekeerde is ook waar. Hefboomwerking vergroot namelijk zowel de winst als het verlies.

Als een belegger een hefboom gebruikt om een belegging te doen en de belegging beweegt zich tegen de belegger in, dan is hun verlies veel groter dan het zou zijn geweest als ze de belegging niet met leverage hadden verricht. Het is daarom beter om als beginnende belegger leverage te vermijden, totdat je wat meer ervaring hebt opgedaan.

In de zakenwereld kan een bedrijf de hefboomwerking gebruiken om aandeelhouderswaarde te genereren, maar als het bedrijf daar niet in slaagt, zijn de rentelasten en het kredietrisico juist een risico voor de aandeelhouderswaarde.

Voorbeeld van leverage betekenis

Wanneer je handelt met leverage bij een broker spreek je van een leverage ratio, zoals bijvoorbeeld 1:2. Je kunt dan €10.000 aan aandelen kopen door €5.000 van je eigen geld op je rekening te zetten. Je leent dan de andere €5.000 van je broker met de gekochte aandelen en je eventuele beschikbare vermogen (op je account) als onderpand.

Stel de waarde van je aandelen stijgen vervolgens met 30%. Je aandelen zijn nu dan €13.000 waard. Voor je investering heb je een bedrag van €5.000 van je broker geleend, wanneer je dit hebt terugbetaald heb je dus €8.000. Dit betekend dat je een winst hebt van €3.000 op een investering van €5.000, je hebt dus een rendement behaald van 60%. Wanneer je geen leverage had gebruikt had je maar 30% verdient.

Zoals je kunt zien, zorgde de hefboom ervoor dat je in dit voorbeeld meer winst behaalde. Maar pas op, als de waarde van het aandeel daalt, wordt je verliespotentieel ook exponentieel verhoogd.

Vind hier onze top 3 brokers waar je gemakkelijk een hefboom kunt gebruiken bij het handelen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is leverage bij beleggen?

Wanneer je leverage gebruikt bij het beleggen, leen je eigenlijk geld van je geld van je broker om meer aandelen of andere instrumenten te kunnen kopen. Leverage versterkt zo mogelijke rendementen en risico’s van een investering.

Wat is het voordeel van leverage?

Leverage kan je mogelijke rendementen verhogen, waardoor je op korte termijn veel rendement kan behalen. Dit zorgt natuurlijk wel voor een verhoogd risico.

Wat is leverage bij CFD’s?

Bij het handelen in CFD’s wordt vaak gebruik gemaakt van leverage. Net zoals alle andere vormen van leverage, zorgt een hefboom bij CFD’s voor een hogere potentiële winst en verlies.

Write A Comment

Beste broker. Volgens onze vergelijking.
Start nu met beleggen in CFD's bij de social broker eToro. Je kunt bij eToro ook een demo-account openen.
1
2
3
Beste broker. Volgens onze vergelijking.
Start nu met beleggen in CFD's bij de social broker eToro. Je kunt bij eToro ook een demo-account openen.