Lange termijn beleggen is een beleggingsstrategie waarbij je belegt in een beleggingsinstrument voor minimaal 10 jaar.

Door te beleggen voor de lange termijn, profiteer je van de waardecreatie op de aandelenmarkt en niet van de prijsbewegingen op de korte termijn. Historisch gezien heeft deze strategie een grote kans van slagen, doordat aandelen gemiddeld zo’n 10% per jaar opleveren.

Toch heeft lange termijn beleggen ook zo zijn uitdagingen. De grootste uitdaging is dat je instaat moet zijn om de volatiliteit van de markt te negeren. Daarnaast moet je in staat zijn om goede beleggingen te kunnen vinden, die ook daadwerkelijk in waarde kunnen stijgen.

Hieronder bespreken we een aantal redenen waarom beleggen op de lange termijn een goede beleggingsstrategie is.

1. Tijd is belangrijk

De eerste reden waarom beleggen voor de lange termijn aantrekkelijk is, komt door de waardecreatie van aandelen. Aandelen en indexen leveren namelijk geld op door de winst die onderliggende bedrijven maken. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat de koersen op de lange termijn stijgen, waar je als belegger van profiteert.

Het onderstaande oude gezegde vat goed samen hoe je winstgevend kan zijn met het beleggen in aandelen.

“It’s time in the market – not timing the market – which is key to returns”

Op de lange termijn leveren aandelen gemiddeld gezien zo’n 10% per jaar op aan rendement. Hier kun je eenvoudig van profiteren door een aantal aandelen te kopen en deze vervolgens zo lang mogelijk te blijven bezitten.

De grafiek hieronder laat zien dat het gemiddelde rendement aandelen zo interessant maakt. Wanneer je belegt voor de lange termijn, dan moet je enkel naar het gemiddelde rendement kijken, want dat is het rendement wat je kan verdienen.

Stijgingen en dalingen op de korte termijn, hebben op de lange termijn geen impact. Natuurlijk zou je meer rendement kunnen behalen als je op het juist moment koopt en verkoopt, maar dit is in werkelijkheid heel moeilijk.

Kan je de markt timen?

Uit onderzoek gedaan door het bedrijf Charles Schwab blijkt dat de markt timen geen goede strategie is. Volgens dit onderzoek is de kans te groot dat je te lang wacht op het ideale moment, waardoor je de waardecreatie die in de tussentijd plaatsvindt mist.

Daarnaast is het onmogelijk om de markt perfect te timen, waardoor je in feite altijd te veel betaald. Dit is iets wat je als belegger moet accepteren, anders beïnvloedt dit je resultaten.

Volgens het onderzoek van Charles Schwab zijn er twee strategieën voor het bepalen van een instapmoment die op de lange termijn werken.

Allereerst kun je ervoor kiezen om je geld gewoon direct te beleggen. Deze methode werkt op de lange termijn gewoon goed, doordat je over zo'n lang mogelijke periode profiteert van de waardecreatie van aandelen.

De andere methode die werkt is de strategie dollar cost averaging. Bij deze strategie investeer je om de zoveel tijd een vast bedrag. Het grote voordeel van deze strategie is dat je geen risico loopt dat je al geld op het verkeerde moment investeert.

Als je iedere maand geld overhoudt wat je voorlopig niet nodig hebt is het zeker verstandig om dit te beleggen. De strategie dollar cost averaging en direct beleggen komen in dit geval eigenlijk op hetzelfde neer.

2. Effect van samengestelde interest

Een andere reden wat beleggen op de lange termijn zo interessant maakt is het effect van samengestelde interest. Om de kracht van compounding beter te begrijpen moet je maar eens de onderstaande grafiek bekijken.

In dit voorbeeld belegt iemand eenmalig €10.000 voor 50 jaar met 10% rendement. De spaarder stort elk jaar €10.000 op zijn spaarrekening en krijgt hier geen rente over.

Zoals je kunt zien gaat de lijn van de compounder steeds sneller stijgen en dit precies het effect en de kracht van rendement-op-rendement.

Uiteindelijk verdien je met beleggen voornamelijk veel geld doordat je rendement gaat verdienen over je eerdere rendement. Dit effect wordt versterkt door de eerste factor (waardecreatie van aandelen), want je behaalt gemiddeld gezien een hoger rendement dan de spaarrente.

Het verschil tussen sparen en beleggen, valt op de korte termijn nog mee, maar op de lange termijn ontstaat er een gigantisch verschil. Om dit verschil beter te benadrukken, legen we het hieronder nog een keer uit met een voorbeeld.

Voorbeeld kracht van samengestelde interest

Stel je voor dat je een bedrag van €10.000 op je spaarrekening hebt staan voor de komende 30 jaar en je in deze periode gemiddeld een rente van 2% per jaar ontvangt. Na 30 jaar heb je dan ongeveer €18.000.

Stel je nu voor dat je dit bedrag zou hebben belegd in de S&P 500 en deze index net zoveel zou hebben opgeleverd als het gemiddelde resultaat van deze index, namelijk 10% per jaar. Na 30 jaar zou je €174.500 hebben. Bijna tien keer zoveel dus!

Dit is de reden waarom beleggen op de lange termijn zo aantrekkelijk is, namelijk door de kracht van samengestelde interest.

3. Impact van risico

Risico betekent letterlijk "de kans op gevaar of verlies". Eigenlijk is risico bij beleggen dus de kans op verlies. Hoe hoger de kans op verlies, hoe hoger het risico.

Risico korte termijn beleggen

Stel je investeert in een index als de S&P 500 voor de korte termijn (een periode van een jaar). Na een jaar wil je je aandelen verkopen, omdat je dit geld bijvoorbeeld weer nodig hebt. Hoe groot is dan je risico?

Om hier antwoord op te kunnen geven hebben wij onderzocht, wat de kans is dat je in een periode van een jaar verlies maakt. We hebben hiervoor gekeken naar het jaarlijkse rendement van de S&P 500 sinds 1970.

We gaan ervan uit dat je sinds 1970 ieder jaar op 1 januari investeerde in de S&P 500 en je de belegging aan het einde van het jaar weer had verkocht. Je zou dan in 10 van de 52 jaren verlies hebben gemaakt. Je gemiddelde verlies in de tien verliesgevende jaren zou relatief hoog zijn met een gemiddelde van 14,08%.

Beleggen in aandelen is op de korte termijn dus relatief risicovol.

Risico lange termijn beleggen

Nu kijken we hoe dit eruit zou zijn voor periodes van 10 jaar. Vanaf 1970 kunnen we in totaal 42 combinaties van 10 jaar maken, ervan uitgaande dat je ieder jaar op 1 januari zou beleggen en na 10 jaar je belang weer zou verkopen.

Je zou dan maar in 2 van de 42 gevallen verlies hebben gemaakt en je gemiddelde verlies bij deze twee gevallen zou maar 1,17% zijn.

Beleggen op de lange termijn, in een indexfonds, is dus helemaal niet risicovol. De kans dat je na 10 jaar verlies maakt is heel klein en de kans dat je veel verlies maakt, is eigenlijk nog nooit voorgekomen (bij de S&P 500).

Conclusie risico bij beleggen

Lange termijn beleggen is niet risicovol, zolang je maar in vertrouwde beleggingen investeert. Natuurlijk kunnen bedrijven failliet gaan, waardoor beleggen in individuele aandelen voor de beginnende belegger wel risicovol zijn.

Dit risico kan je beperken door te beleggen in een index of door een gespreide portefeuille samen te stellen. Door dit te doen loop je weinig risico bij het beleggen op de lange termijn.

Natuurlijk is beleggen op de lange termijn niet enkel een mindset. Je kunt enkel beleggen voor de lange termijn, als je het geld ook lang kan missen. Als je over een jaar met pensioen gaat en dan het geld nodig hebt, dan beleg je automatisch voor de korte termijn.

Als je het geld binnen 10 jaar een keer nodig hebt, dan moet je je investering verkopen ongeacht de koers, waarbij je een groter risico loopt dat je verlies hebt gemaakt. Het is dan verstandiger om niet alles in indexen of aandelen te beleggen.

Je hoort ook vaak dat je sowieso je beleggingen moet spreiden over aandelen, indexen en obligaties. Toch slaat dit bij het beleggen op de lange termijn eigenlijk nergens op. Zoals we hebben laten zien loop je weinig risico bij het beleggen in een index voor een periode van 10 jaar of langer.

Je kunt dan wel een deel gaan beleggen in obligaties of op je spaarrekening laten staan, maar hiermee zorg je er alleen voor dat je een lager gemiddeld rendement behaalt.

Conclusie lange termijn beleggen

In dit artikel hebben wij aangetoond dat lange termijn beleggen werkt om twee redenen:

  • Waardecreatie die ervoor zorgt dat de koersen van aandelen op de lange termijn stijgen.
  • Samengestelde interest, die er uiteindelijk voor zorgt dat de gemiddelde waardecreatie kan compounden tot een gigantisch bedrag.

Dan is er nog een extra voordeel van lange termijn beleggen en dat heeft te maken met je risico. Wij hebben namelijk aangetoond dat beleggen in een index op de lange termijn eigenlijk helemaal niet risicovol is.

Beleggen in een index voor een lange periode is dus heel slim, want je loopt weinig risico en aan het einde van de rit heb je een zeer goed rendement behaald. Toch is het ook weer niet zo makkelijk als het nu lijkt.

Je moet namelijk in staat om alle 'ruis' van de aandelenmarkt te negeren. Veel beleggers lukt dit niet, waardoor ze op het verkeerde moment hun beleggingen verkopen en ze alsnog verlies maken.


Veelgestelde vragen

Waarin moet je beleggen voor de lange termijn?

Als beginnende belegger is het verstandig om in een bekende index te beleggen voor de lange termijn. Je kunt hierbij denken aan een index als de S&P 500 of de AEX. De S&P 500 heeft een historisch gemiddeld rendement van 10% per jaar. Dit maakt het een aantrekkelijke belegging, die je niet zomaar kunt verslaan met individuele aandelen.

Hoe moet je beleggen op de lange termijn?

Bij het beleggen op de lange termijn, beleg je vaak in aandelen of een index wat je vervolgens laat staan voor een periode van minimaal 10 jaar. Het is hierbij wel heel belangrijk dat je in een betrouwbaar bedrijf of index investeert. Voor beginnende beleggers is verstandig om te beleggen in een bekende index als de S&P 500 of de AEX.

Waarom is lange termijn beleggen verstandig?

Beleggen voor de lange termijn is verstandig om drie redenen. Allereerst is verstandig om te beleggen voor de lange termijn, omdat aandelen op de lange termijn stijgen, waar je van kan profiteren. Aandelen stijgen op de lange termijn door de waardecreatie van bedrijven, wat ontstaat doordat bedrijven winst maken. De tweede reden waarom lange termijn beleggen verstandig is wegens de kracht van compounding, waardoor je exponentieel meer geld gaat verliezen. Als laatste is de kans dat je geld verliest, wanneer je belegt voor de lange termijn, erg klein.

Author

Tom Otto is een gepassioneerde bedrijfskundige met een gespecialiseerde focus op beleggen. Met deze website wil hij het voor iedereen makkelijker maken om te beginnen met beleggen. Tom gelooft in beleggen voor de lange termijn en zijn favoriete quote die dat helemaal samenvat is: "The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient". Met een sterke interesse in waardebeleggen en ETF's heeft Tom zichzelf verder ontwikkeld door het uitgebreid bestuderen van klassiekers zoals 'De Intelligente Belegger' en het volgen van de inzichten en strategieën van Warren Buffett.

Write A Comment