Inhoudsopgave
In dit artikel gaan we in op de IPO betekenis. We vertellen wat een IPO is en hoe het werkt
IPO betekenis
Een IPO, ofwel een beursintroductie, is de eerste aandelenverkoop van een bedrijf op de aandelenbeurs. De betekenis van een IPO is een Initial Public Offering. Dit wordt ook wel een beursintroductie genoemd. Bij een IPO besluit een bedrijf haar aandelen te verkopen aan de markt. Middels zo’n beursintroductie kan een bedrijf kapitaal aantrekken van publieke investeerders.
Hoe werkt een IPO?
Nu we de betekenis van een IPO weten, gaan we kijken hoe het werkt. Voor de IPO wordt een bedrijf als privé beschouwd. In Nederland is de rechtsvorm dan vaak een besloten vennootschap (bv). Het bedrijf heeft dan vaak een klein aantal aandeelhouders, zoals de oprichters, familie, vrienden of investeerders.
Een IPO betekent een grote stap voor een bedrijf. Een bedrijf wordt dan een naamloze vennootschap (nv). Een bedrijf heeft dan de mogelijkheid om veel geld op te halen, waardoor het bedrijf meer vermogen heeft om te groeien. Tevens zorgt een beursnotering voor transparantie en geloofwaardigheid. Dit kan ook een factor zijn waardoor een bedrijf meer waard wordt.
Vaak zie je dat een bedrijf een nv wordt als dat bedrijf een waardering van ongeveer €1 miljard heeft bereikt.
Zodra een bedrijf naar de beurs gaat, wordt het eigendom van de particuliere aandelenbezitters (uit de bv) omgezet naar publiek eigendom. Bestaande aandelen van die aandeelhouders worden dan ook de openbare handelsprijs waard.
Zodra een bedrijf de beursintroductie maakt, liggen er enorme kansen voor vele investeerders om aandelen in het bedrijf te kopen. Er wordt dan kapitaal bijgedragen aan het eigen vermogen van het bedrijf (geplaatst aandelenkapitaal). Investeerders zijn individuele beleggers en institutionele beleggers.
Over het algemeen zijn het aantal aandelen dat het bedrijf verkoopt maal de prijs waarvoor ze verkocht worden, de nieuwe waarde van het eigen vermogen van het bedrijf. De verwachting is dus dat het eigen vermogen aanzienlijk toeneemt.
Geschiedenis van IPO’s
De term IPO is al jaren een modewoord onder beleggers. Wij Nederlanders zijn de ‘uitvinders’ van zowel aandelen als IPO’s. Dit komt omdat de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) als eerste bedrijf ter wereld met aandelen begon. Wij Nederlanders zijn dus de trendsetters, want sindsdien zijn er enorm veel bedrijven geweest die dit gevolgd hebben.
IPO’s zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Het is een goede manier voor een bedrijf om kapitaal aan te trekken van investeerders.
Lees hier meer over het ontstaan van aandelen: Wat zijn aandelen? | Lees hier de complete uitleg.
Het IPO proces betekenis – Hoe werkt een beursgang?
Het IPO proces begint allemaal bij de wens van een bedrijf om naar de beurs te gaan. Hierdoor kan een bedrijf enorm veel geld ophalen om de gewenste groei voort te zetten. Vervolgens verloopt het IPO proces in de volgende stappen:
- De underwriter: de eerste stap is dat het bedrijf een investeringsbank, ook wel underwriter genoemd, kiest die als bemiddelaar gaat optreden tussen het bedrijf en de markt. De underwriter gaat helpen met het verkopen van de eerste aandelen van het bedrijf. Een bekende underwriter in Nederland is de ABN Amro.
Deze investeringsbanken kijken naar verschillende factoren. Het voornaamste doel is om de mogelijke koers te bepalen waartegen het aandeel verkocht gaat worden. Een ander belangrijk punt is de hoeveelheid aandelen die verkocht gaan worden.
Als er een overeenkomst is tussen de underwriter en het bedrijf dat een IPO wilt hebben, wordt dit vastgelegd in een engagement letter. In deze brief staat dat de investeringsbank toestemming krijgt om de beursgang te begeleiden. - Due diligence: als de brief ondertekend is, komt er een due diligence onderzoek. In dit onderzoek wordt onder andere gekeken naar de kwaliteit van het management, de reputatie en de financiële positie. Dit is een uitgebreid onderzoek wat zou moeten helpen bij het vaststellen van de prijs van de aandelen.
- Er wordt een prospectus opgesteld: deze stap hangt een beetje samen met stap 2. Het bedrijf stelt een prospectus op waarin alle relevante informatie voor beleggers wordt verwoord. Het voornaamste doel van dit document is om beleggers te overtuigen de aandelen van het bedrijf te kopen. Een soort campagne dus. Dit zijn vaak enorme documenten. Zie hier bijvoorbeeld de prospectus van Shell.
- Prospectus door AFM laten keuren: de AFM moet de prospectus van het bedrijf goedkeuren. Als zij er niet mee akkoord gaan, moet de prospectus worden aangepast. Doet een bedrijf dat niet dan gaat de IPO niet door.
- De IPO: nadat de prospectus is goedgekeurd, kan het bedrijf eindelijk naar de beurs. Het bedrijf krijgt dan een beursnotering en is een naamloze vennootschap (nv). Op dit moment wordt dus ook de prijs en aantal van de aandelen bekend. Beleggers kunnen nu daadwerkelijk de aandelen van het bedrijf gaan kopen.
Voordelen en nadelen van een IPO
Hieronder geven we een aantal voordelen en nadelen van een IPO.
Voordelen IPO
- Mogelijkheid om een flink kapitaal op te halen. Dit kan van groot belang zijn voor de voortzetting van de groei.
- Trekt beter management en werknemers aan.
- Mogelijkheid om extra geld op te halen door een secundaire aanbieding.
Nadelen IPO
- Flinke toename in administratieve, juridische en compliance kosten.
- Tijd en moeite voor openbare rapportages.
- Verlies van controle van (deel) van het bedrijf.
Conclusie IPO betekenis
Als het goed is weet je nu de betekenis van een IPO. Een IPO is voor een bedrijf een goede manier om veel geld op te halen. Het is een flinke procedure, maar dan heb je ook wat. Wij als Nederlanders zijn de échte trendsetters op het gebied van aandelen. De VOC is het allereerste bedrijf dat met aandelen werkte. Als je nog vragen hebt over de betekenis van een IPO, stel ze dan gerust in de comments.
Veelgestelde vragen (FAQ) over IPO betekenis
IPO staat voor Initial Public Offering. Het wordt ook vaak een beursgang of beursintroductie genoemd.
Een IPO is een langdurig proces waarin onder andere investeringsbanken en de AFM zijn betrokken. Een goed beheerde IPO kan tot één jaar duren, maar dit kan mogelijk nog verder uitlopen.
De kosten van een IPO zijn flink. De kosten van een beursgang kan tot 10% van de totale opbrengsten bedragen.