Investeren in crypto is de afgelopen tijd razend populair geworden. Het is een lastige markt en wij helpen je graag een handje verder. In deze uitgebreide uitleg geven we jou zoveel mogelijk informatie over het investeren in crypto in 2022.

Waarom is investeren in crypto zo populair in 2022?

Investeren in crypto is om verschillende redenen erg populair geworden. De meest voorkomende redenen zijn:

 • Voorstanders van crypto zien cryptocurrencies als de valuta van de toekomst en proberen zo veel mogelijk van deze munten in bezit te hebben voordat ze enorm veel waard worden.
 • Sommige voorstanders vinden het feit dat het een gedecentraliseerd systeem is erg interessant. Hierdoor zijn veel tussenpersonen niet meer nodig.
 • Andere voorstanders geloven juist in de technologie achter de cryptocurrencies, namelijk de blockchain. Dit gedecentraliseerde systeem kan veiliger zijn dan de huidige betaalsystemen.
 • Ook zijn er mensen die niet perse geloven in cryptocurrencies, maar wel graag speculeren over prijsbewegingen. Deze personen hebben vaak geen vertrouwen in crypto op de lange termijn.
 • Of een combinatie van een aantal bovenstaande…

Wat is cryptocurrency (crypto)?

Een cryptocurrency is een digitale valuta die wordt beveiligd door cryptografie. Met cryptocurrencies kunnen goederen en diensten worden gekocht. Het is bijna onmogelijk te vervalsen of dubbel te besteden. De meeste cryptocurrencies zijn gedecentraliseerde netwerken op basis van blockchain technologie. De bekendste cryptocurrencies zijn Bitcoin en Ethereum. Lees hieronder in hoeveel verschillende crypto je kunt investeren.

Hoeveel verschillende crypto zijn er om in te investeren?

In totaal zijn er meer dan 10.000 verschillende crypto om in te investeren. Dit aantal groeit nog steeds snel. De totale waarde van cryptocurrencies is per 25 aug 2021 ongeveer $1,8 triljoen. De waarde van de populairste munt, Bitcoin, is ongeveer €782 miljard. Naast Bitcoin zijn er nog veel verschillende cryptocurrencies dus. Deze worden altcoins genoemd. Hieronder geven wij een aantal categorieën aan altcoins. Er zijn ook verschillende soorten crypto om in te investeren.

Op mining gebaseerde altcoins

Veel mining altcoins gebruiken de proof-of-work methode. Bij deze methode worden nieuwe munten gemaakt door ingewikkelde problemen op te lossen. Vaak zijn dit lastige rekenkundige problemen die opgelost worden met een hoop kracht van computers. Daarnaast is er nog de proof-of-stake methode. Het proof-of-stake concept houdt in dat een persoon bloktransacties kan valideren of minen op basis van de hoeveelheid munten in bezit. Hoe meer munten, hoe meer minekracht je hebt. 

Beveiligingstokens

Beveiligingtokens lijken wel op aandelen en beloven vaak dividenden of eigendom. Het verschil met aandelen is dat beveiligingstokens digitaal zijn. Beveiligingstokens worden meestal aangeboden via Initial Coin Offerings (ICO’s). Deze munten worden dus vooraf gefinancierd.

Stablecoins

Stablecoins zijn altcoins met een vaste waarde die zijn ontworpen om de volatiliteit van het investeren in crypto tegen te gaan. De bekendste stablecoin is Tether. Veel stablecoins koppelen hun waarde aan de dollar. Tether is op basis van marketcap momenteel de grootste stablecoin.

Utility tokens

Utility tokens geven gebruikers toegang tot een bepaalde service. Mensen die bijvoorbeeld een Filcoin token bezitten kunnen met deze crypto toegang krijgen tot een netwerk.

Grootste crypto projecten om in te investeren

De grootste crypto projecten om op dit moment in te investeren zijn (aug 2021):

CryptoMarketcap
1. Bitcoin (BTC)€782 miljard
2. Ethereum (ETH)€322 miljard
3. Cardano (ADA)€75 miljard
4. Binance Coin (BNB)€72 miljard
5. Tether (USDT)€56 miljard
6. XRP (XRP)€46 miljard
7. Dogecoin (DOGE)€32 miljard
8. USD Coin (USDC)€23 miljard
9. Polkadot€22 miljard
10. Solana (SOL)€18 miljard
Grootste cryptocurrencies per 25-08-2021 (afgerond)

Lees hier een toelichting voor de 10 grootste altcoins: De top 10 Altcoins | Duidelijke uitleg per Altcoin.

Is investeren in crypto een goed idee?

Investeren in crypto is erg riskant. Je kunt er ongelooflijk rijk mee worden of al je geld verliezen. Om te bepalen of investeren in crypto voor jou een goed idee is, moet je zelf de voordelen en nadelen tegen elkaar afwegen. Wij geven hieronder een aantal voordelen en nadelen van het investeren in crypto.

Voordelen investeren in crypto

De voordelen van investeren in crypto in 2022 zijn:

 • Mogelijk extreme winsten
 • Liquiditeit van de markt
 • Veel verschillende mogelijkheden
 • Groeiende markt
 • Technologische ontwikkeling

Nadelen investeren in crypto

De nadelen van investeren in crypto in 2022 zijn:

 • Enorme volatiliteit in de markt
 • Groot risico
 • Weinig steun van overheden
 • Relatief minder veilig. Kans op hacks.
 • Minder gereguleerd dan andere markten.

Wat is blockchain?

Blockchain lijkt in veel manieren op een database. Een blockchain verzameld namelijk ook informatie. Blockchain is ontworpen om digitale eigendommen over te dragen zonder dat daar tussenpersonen bij komen kijken. Dit is ook volledig veilig en transparant. Hierdoor hoef je dus niet meer op de personen te vertrouwen, maar juist op de blockchain. Naast een veilig overdracht kan blockchaintechnologie ook gebruikt worden om achteraf te verifiëren welke transacties plaats hebben gevonden. Een soort grootboek dus.

Een blockchain verzameld data in blokken. Elk blok bevat informatie. Blokken hebben een beperkte opslagcapaciteit en zodra deze bereikt is wordt het blok toegevoegd aan de ketting (chain).

De blockchain is een permanente registratie van alle transacties en kan niet worden gewijzigd. Dit komt omdat het beveiligd is met een computercode. Zodra er informatie in de blockchain zit is het vrijwel niet te verwijderen. Een betrouwbare bron van informatie dus. In onderstaande infographic kun je duidelijk zien wat de blockchain is. Het is een essentieel onderdeel om te begrijpen als je wilt investeren in crypto!

Investeren in crypto - blockchain infographic
Blockchain infographic

Lees hier het volledige artikel over blockchain: Wat is de Blockchain? | Je weet het na deze volledige uitleg!

Hoe kan ik investeren in crypto? Het stappenplan.

Als crypto jou wel interesseert en je hier graag in zou willen beleggen, volg dan onderstaande stappen om dat op een succesvolle manier te doen.

Stap 1: Wat is de reden dat je wilt investeren in crypto?

Allereerst is het goed om voor jezelf na te gaan waarom je wilt investeren in crypto. Is dat omdat je vertrouwen hebt in de blockchain als technologie? Of is dat juist omdat je verwacht dat crypto de overhand gaan hebben op het gebied van transacties? Verwacht je dat juist het idee van decentralisatie heel populair gaat worden? Of wil je gewoon geld verdienen door middel van deze volatiele markt? Dit zijn allemaal redenen waarom mensen in crypto willen investeren.

Stap 2: Bepaal hoeveel je wilt investeren in crypto.

De volgende stap om te gaan investeren in crypto is te bepalen hoeveel je wilt investeren. Waarom is dit belangrijk? Zoals bij elke vorm van investeren is het goed om vooraf te bepalen hoeveel geld je ‘op het spel’ wilt zetten. Wij raden je niet aan om dit met al je spaargeld te doen, want een potje ‘voor het geval dat’ is altijd van belang. Zodra je hebt bepaald hoeveel je wilt gaan investeren, kun je vervolgens gaan kijken in welke crypto je wilt gaan investeren.

Stap 3: In welke crypto investeren in 2022?

Dit is natuurlijk het lastigste deel. In welke crypto moet je nou investeren? Helaas kunnen wij je ook geen concreet antwoord geven op deze vraag, maar we kunnen je wel helpen met het vinden van een cryptocurrency die focust op jouw reden om te investeren in crypto. Wij geven hierna een aantal belangrijke punten waar cryptocurrencies op focussen en vervolgens welke crypto daar dan bij past.

Investeren in crypto vanwege de digitale valuta

Allereerst heb je de categorie waar Bitcoin onder valt, namelijk digitale valuta. Alhoewel vrijwel elke cryptocurrency een eigen digitale valuta heeft, is Bitcoin enkel een digitale valuta. Ethereum, wat onder slimme contracten valt, heeft ook een eigen valuta, maar Ethereum draait niet alleen om de digitale valuta. Digitale valuta kunnen worden gebruikt om een gedecentraliseerd betalingssysteem te creëren. Lees hier meer over Bitcoin: Bitcoin – Wat is het en hoe werkt de blockchain (2021)?

Investeren in crypto vanwege slimme contracten (smart contracts)

Wil jij juist investeren in crypto vanwege de mogelijkheid tot slimme contracten? Gedecentraliseerde apps werken automatisch. Dit komt doordat ze gebruik maken van slimme contracten (smart contracts). Deze slimme contracten zetten afgesproken regels om in computercode en handhaven deze daarna automatisch. Ze werken als een soort van snoepautomaat. Een zakje snoep kost €2. Als je €1 betaald, is dat niet genoeg. Je krijgt dus geen output (snoep). Heb je €2 betaald? Dan heb je aan de voorwaarden voldaan en krijg je wel snoep. Nadat de regels overeen zijn gekomen kan niemand ze veranderen of manipuleren. Dit zorgt voor eerlijkheid voor alle partijen.

Stel dat je bijvoorbeeld tickets hebt gekocht voor een openlucht festival met een slim contract van Ethereum. Het slimme contract kan bijvoorbeeld worden gelinkt met een weer-app en geprogrammeerd zijn om automatisch je geld terug te geven als het regent op de dag van het festival.

Bij zo’n slim contract hoeven de deelnemers elkaar niet te vertrouwen. Nadat de regels van een slim contract zijn overeengekomen kan niemand die regels meer wijzigen. De festivaleigenaar kan in dit geval niet meer zeggen dat hij geen geld terug gaat geven. Je vertrouwt dus op de slimme contracten in plaats van op mensen.

Investeren in stablecoins

Stablecoins zijn erg belangrijk in de crypto wereld. Door deze stablecoins hoef je niet meer je geld om te wisselen naar euro’s of dollars als je even niet geïnvesteerd wilt zijn in de cryptomarkt. De stablecoins halen het idee dat alle cryptocurrencies volatiel en instabiel zijn weg. Daarnaast kan het de weg naar crypto als betaalmiddel mogelijk maken.

Investeren in crypto vanwege Decentralized Finance (DeFi)

DeFi, ook wel Decentralized Finance, is een compleet ecosysteem van financiële applicaties die gebouwd zijn op een blockchain-netwerk. DeFi vertegenwoordigt ook een beweging die gericht is op het creëren van een eerlijke en transparant markt rondom financiële diensten. Dit betekent dat financiële producten voor iedereen toegankelijk zijn zonder een centrale autoriteit (gedecentraliseerd).

Het verschil met cryptocurrencies is dat het financiële systeem waarin de crypto worden verhandeld centraal is. Denk aan alle grote cryptobeurzen, zoals Bitvavo. De richting van alle cryptocurrencies, op Bitcoin na, wordt bepaald door een centrale partij. Denk hierbij aan alle updates en dergelijke.

Bijna alle DeFi projecten zijn gebouwd op de blockchain van Ethereum. Op het Ethereum netwerk worden smart contracten en gedecentraliseerde apps (DApps) gebouwd.

Investeren in crypto vanwege Non-Fungible Tokens (NFT’s)

Non-Fungible betekent dat het uniek en niet vervangbaar is. Bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum zijn fungible, je kunt namelijk een Bitcoin ruilen voor een andere Bitcoin. Een schilderij van Rembrandt is bijvoorbeeld ‘niet-fungeerbaar’. Er is er maar één (echte) van. NFT’s zijn dus tokens die uniek en niet vervangbaar zijn. NFT’s kunnen alle digitaal dingen zijn, zoals muziek, afbeeldingen en video’s. Waar de hype nu vooral over gaat is het onderdeel ‘online kunst’. Er zijn al bizarre dingen verhandeld voor enorme prijzen. Hier een voorbeeld van een filmpje dat verkocht is voor $6,6 miljoen.

Elke NFT is een uniek token op de blockchain. Net als bij een bekend schilderij, je kunt het wel kopiëren, maar er blijft 1 unieke (die ook het meest waard is). De meeste NFT’s zitten op de Ethereum blockchain.

Waar NFT’s echt van toegevoegde waarde zouden kunnen zijn, is bijvoorbeeld bij domeinnamen. Domeinnamen is niet een gecentraliseerde markt. Er zijn bedrijven die de .com en .nl domeinnamen beheren en die ‘verhuren’ aan jou. Door NFT’s zou een domeinnaam écht uniek en van jou kunnen zijn.

Investeren in crypto vanwege de meme coins

Meme coins zijn cryptocurrencies die een enorme populariteit in een korte tijd krijgen, vaak doordat ze gepromoot zijn door influencers of Elon Musk. Dogecoin was de eerste grote mem coins. Het is gebaseerd op de ‘doge’ meme die in 2013 rondging. De coin werd populair doordat Elon Musk ging tweeten over deze coin. Doge coin is gegroeid tot 1 van de grooste altcoins met een market cap van €32 miljard. Sindsdien zijn er vele meme coins bijgekomen, bijvoorbeeld Shiba Inu. Deze coins hebben vaak enorme volatiliteit en daar kan dus veel winst/verlies worden gemaakt.

Dogecoin

In welke crypto investeren per reden

Hieronder geven we schematisch weer welke crypto past bij welke reden van investeren.

RedenWelke cryptocurrency
Digitale valutaBitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Binance Coin (BNB)
Smart contractsEthereum (ETH), Cardano (ADA), Polkadot (DOT), Stellar (XLM), VeChain (VET), TRON (TRX), EOS (EOS), Internet Computer (ICP)
StablecoinsTether (USDT), USD Coin (USDC), Binance USD (BUSD)
DeFi projectenChainlink (LINK), Pancakeswap (SWAP), Synthetix (SNX) Uniswap (UNI), Avalanche (AVAX)
NFT’sKnownOrigin, Bitcoin Origins, Cryptograph, NFT Games, Sorare, Domain naming services
Meme coinsDogecoin (DOGE), Shiba Inu (SHIB), MonaCoin (MONA), Pepe Cash (PEPECASH), DOGGY (DOGGY), ERC 20 (ERC20)
Welke cryptocurrency past bij welke reden van investeren

Stap 4: Bepaal waar je crypto wilt kopen

Als je eenmaal hebt bepaald in welke crypto je wilt investeren, is de volgende stap het vinden van het juiste platform/broker om jouw crypto te kopen. Er zijn veel verschillende brokers/exchanges waar je crypto kunt kopen. In Nederland is bijvoorbeeld Bitvavo erg populair. Daarnaast is Binance de populairste exchange. Hier kun je een account maken bij Binance. Helaas is deze momenteel in Nederland niet zo handig, vanwege een akkefietje met de Nederlandsche Bank. Wij verwachten wel dat dit opgelost gaat worden.

Momenteel raden wij Bitvavo dus aan als broker. Hier kun je gemakkelijk handelen en ze hebben een groot aanbod aan cryptocurrencies. Ze voegen ook regelmatig nieuwe munten toe. Met deze link kun je een account maken met korting op transactiekosten (eerste €1.000 binnen 7 dagen). Daarnaast kun je ook bij eToro handelen in een aantal cryptomunten. Ook eToro is een erg goede broker om te handelen in crypto. Maak hier een eToro account aan.

Stap 5: Je crypto investering bewaren

Zodra je je crypto hebt gekocht is het goed om na te denken hoe je je crypto wilt bewaren. Als je niks doet blijft jouw crypto staan op de wallet die de broker voor je heeft gemaakt. Dan krijg je een ‘online crypto wallet’. Er zijn ook andere manieren om je crypto te bewaren. Deze manieren kosten meer moeite, maar zijn wel veiliger:

 • Offline software wallets: dit zijn wallets die, zoals de naam het al zegt, niet online beschikbaar zijn. Hier heb je een apart software programma voor nodig. Hierdoor valt je wallet onder jouw verantwoordelijkheid.
 • Hardware wallets: deze manier wordt door velen gezien als de veiligste methode om cryptocurrencies te bewaren. De reden hiervoor is dat hardware niet verbonden is met het internet. Als je heel veel geld in crypto hebt zitten kan dit wel een goede keuze zijn. Een hardware wallet is een soort mini computer die je (vaak) via een usb kan aansluiten op je computer. De toegang tot deze wallet is vaak een pincode.
 • Papieren wallets: deze wallet is net als een hardware wallet erg veilig. Allereerst dien je een adres aan te maken. Zorg dat je internet uit staat als je zo’n adres aanmaakt (Google maar even). Vervolgens kun je de gegevens uitprinten of opschrijven en bewaren op een veilige plek. Op deze manier is de enige manier om jouw crypto te verliezen door het te verliezen of doordat het fysiek gestolen wordt. Een erg veilige manier dus, maar misschien wel wat riskanter dan een hardware wallet.

Over het algemeen zullen de meeste van jullie die geïnteresseerd zijn in investeren in crypto een online wallet hebben of maken. Mocht je echt veel geld erin hebben zitten raden we je aan om in ieder geval een deel hiervan in een hardware wallet te stoppen. Lees hier alles over crypto wallets: Wat is een crypto wallet (2021)? Soorten, beveiliging en meer!

Hoe kun je veilig investeren in crypto?

Vooral bij investeren in crypto is het van belang dat je dit op een veilige manier doet. Je kunt veilig in crypto investeren door op een veilig platform als Bitvavo of eToro te handelen. Daarnaast kun je je crypto extra veilig bewaren in een ‘cold wallet’. Als je een grote hoeveelheid crypto hebt raden we je zeker aan om een hardware wallet aan te schaffen. Een goed wachtwoord is ook altijd handig.

Een ander belangrijk punt in veiligheid is goed onderzoek doen naar de crypto waarin je investeert. Er zijn veel pump-and-dumb coins, waar vaak een groep influencers een coin promoten om vervolgens zelf zoveel mogelijk winst te maken. Wij raden je aan alleen te investeren in betrouwbare crypto projecten waar echte waarde achter zit, zoals Ethereum, Bitcoin, Cardano enz. Als je wilt investeren in nieuwe projecten raden we je aan om het via een betrouwbare ICO te doen.

Conclusie – investeren in crypto

Dit was de handleiding over het investeren in crypto. Een hele hoop informatie. We hopen dat je er wat van opgestoken hebt. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel verschillende crypto projecten om in te investeren. Volg ons stappenplan om tot een juiste crypto voor jou te komen! Daarnaast is het goed om altijd op de veiligheid te letten.

Wil jij investeren in crypto? Wij hebben een review geschreven over Bitvavo, Binance en eToro. Wil je oefenen aan de hand van een demo-account? Dat kan bij eToro, klik op onderstaande knop.


Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is crypto?

Een cryptocurrency is een digitale valuta die wordt beveiligd door cryptografie. Met cryptocurrencies kunnen goederen en diensten worden gekocht. Het is bijna onmogelijk te vervalsen of dubbel te besteden. De meeste cryptocurrency’s zijn gedecentraliseerde netwerken op basis van blockchain technologie. De bekendste cryptocurrencies zijn Bitcoin en Ethereum.

Hoe kan ik veilig investeren in crypto?

Een aantal veiligheidsopties zijn: een cold wallet, sterk wachtwoord en investeren in betrouwbare coins op betrouwbare platformen.

Wat is DeFi?

DeFi, ook wel Decentralized Finance, is een compleet ecosysteem van financiële applicaties die gebouwd zijn op een blockchain-netwerk. DeFi vertegenwoordigt ook een beweging die gericht is op het creëren van een eerlijke en transparant markt rondom financiële diensten. Dit betekent dat financiële producten voor iedereen toegankelijk zijn zonder een centrale autoriteit (gedecentraliseerd).

Write A Comment

Beste broker. Volgens onze vergelijking.
Start nu met beleggen in crypto bij Binance. Binance is de grootste crypto exchange van de wereld!
1
2
3
Beste broker. Volgens onze vergelijking.
Start nu met beleggen in crypto bij Binance. Binance is de grootste crypto exchange van de wereld!