In dit artikel gaan we het hebben over investeren in aandelen. We vertellen waar je op moet letten en wat de voordelen en nadelen zijn van het investeren in aandelen.

Wat is investeren in aandelen?

Investeren in aandelen is het kopen van een deel van een bedrijf. Een belegger investeert in aandelen met de verwachting een bepaald rendement te behalen. Dit rendement komt tot stand door een stijging van de koers of door dividenden.

Lees hier ons volledige artikel: Wat zijn aandelen?

Voordelen en nadelen van investeren in aandelen (2022)

Voordelen investeren in aandelen

✓ Gemakkelijk te verhandelen.
✓ Groeit mee met de economie.
✓ Veel verschillende mogelijkheden.
✓ Mogelijk (deel) eigendom.
✓ Mogelijke inkomensstroom door dividenden.

Nadelen investeren in aandelen

✕ Relatief hoge risico’s.
✕ Marktbewegingen worden beïnvloed door emoties.
✕ Aantrekkelijkheid van een aandeel is redelijk moeilijk te beoordelen.
✕ Redelijk volatiele markt.

Voordelen investeren in aandelen (vervolg)

Beleggingswinst

Eén van de belangrijkste voordelen van beleggen op de aandelenmarkt is de kans om je vermogen te laten groeien. Op de lange termijn stijgt de aandelenmarkt in waarde. Beleggingen in stabiele bedrijven, die in staat zijn te groeien, leveren beleggers vaak winst op. Door je geld te beleggen verdien je op de lange termijn vaak meer geld dan wanneer je dit spaart.

Benieuwd naar het verschil tussen sparen en beleggen. Lees het hier: Sparen vs Beleggen | Wat levert meer op | De feiten

Investeren in aandelen voor dividendinkomsten

Sommige aandelen bieden inkomsten in de vorm van een dividend. Niet alle aandelen bieden dividenden aan. Deze uitkeringen komen zelfs als het aandeel in waarde is gedaald en vormen een inkomen boven op de eventuele winst die voortvloeit uit de uiteindelijke verkoop van het aandeel. Dividendinkomsten kunnen ook gebruikt worden voor nieuwe investeringen. Hierdoor kan je beleggingsportefeuille uiteindelijk flink groeien.

Lees ook eens: Beste dividendaandelen (2022) – Hulp bij het kiezen

Investeren in aandelen voor diversificatie

Investeren in aandelen kan ook voor de diversificatie van je portfolio. Voor beleggers die hun geld in verschillende soorten beleggingsproducten willen beleggen, heeft een belegging op de aandelenmarkt het voordeel van de mogelijkheid tot spreiding. Beleggingen op de aandelenmarkt veranderen in waarde onafhankelijk van andere soorten beleggingen, zoals obligaties en vastgoed. Het investeren in aandelen kan je helpen om verliezen op andere beleggingsproducten op te vangen.

Investeren in aandelen voor het eigendom

Investeren in aandelen betekent een eigendomsbelang nemen in het bedrijf waarin je aandelen koopt. Dit betekent dat investeren op de aandelenmarkt ook voor een deel overeenkomt met het bezitten van een bedrijf. Aandeelhouders stemmen over de leden van de raad van bestuur en bepaalde bedrijfsbeslissingen. Ze ontvangen ook jaarverslagen om meer te weten te komen over het bedrijf. Het bezit van aandelen in het bedrijf waarvoor je werkt kan een manier zijn om loyaliteit te tonen en je persoonlijke financiën te koppelen aan het succes van het bedrijf in zijn geheel.

Hoe kun je geld verdienen met investeren in aandelen?

In principe zijn er twee rendementsvormen waardoor je met investeren in aandelen geld kunt verdienen. Dit zijn:

 1. Koersstijgingen: als belegger verdien je geld wanneer je een aandeel hebt gekocht en de koers van het aandeel vervolgens stijgt. Er zijn verschillende redenen waarom de koers van een bedrijf kan stijgen. Meestal investeert een bedrijf een deel van haar winsten opnieuw in het bedrijf, hierdoor groeit het bedrijf en gaat het bedrijf uiteindelijk meer winst maken. Hierdoor gaat de beurswaarde, en dus de koers, van het bedrijf omhoog.
  Wanneer je als belegger op gunstig moment instapt, kun je ook veel rendement behalen door middel van koersstijgingen. Doordat aandelen erg volatiel zijn, heb je als belegger wel eens de kans om voor een gunstige prijs in te stappen. Een aandeel wordt dan vaak ondergewaardeerd genoemd. Een aandeel blijft niet eeuwig ondergewaardeerd, waardoor de koers uiteindelijk moet gaan stijgen. Hierdoor heeft de belegger rendement behaald.
 2. Dividenden: dividend is de uitkering van een deel van de winst van een bedrijf aan de aandeelhouders. Wanneer je in een winstgevend bedrijf investeert heb je een inkomens-creërende investering. Het bedrijf doet iets waar ze meer opbrengsten uit halen dan kosten, hierdoor maakt het bedrijf winst. Het bedrijf kan er vervolgens voor kiezen om een deel van de winst uit te keren aan de aandeelhouders. Deze winstuitkeringen kunnen grote positieve effecten hebben op je rendement. Dividenden zijn één van de belangrijkste voordelen van investeren in aandelen, aangezien, dividenden de aandeelhouders een stabiele inkomensstroom kunnen geven.

Basisprincipes van investeren in aandelen

De beleggingswereld is een complexe wereld. Het is daarom belangrijk om de basisprincipes goed te begrijpen wanneer je gaat investeren in aandelen.

Spreiden van beleggingen

In plaats van te focussen op een aandeel waarvan je denkt dat het goed gaat presteren, is het verstandig om je beleggingen te spreiden. Op die manier ben je niet alles kwijt als een deel van je beleggingen het niet goed doet.

Het is alleen niet zo dat fluctuaties noodzakelijkerwijs het grootste risico zijn voor beleggers op de lange termijn. Een potentieel groter risico is hoe je reageert op de schommelingen. Veel beleggers vinden het moeilijk om zich aan hun beleggingsplan te houden, vooral tijdens marktbewegingen. Een gediversifieerde portefeuille die minder gevoelig is voor marktbewegingen kan van pas komen om je emoties onder controle te blijven houden.

Investeren in aandelen voor de lange termijn

Het beste wat je als belegger kunt doen, is beleggen voor de lange termijn. Veel studies tonen aan dat beleggers die aandelen langer dan 10 jaar aanhouden, worden beloond met hogere rendementen die de risico’s op korte termijn compenseren. Dit is uiteindelijk één van de grootste voordelen van investeren in aandelen.

Eén van de belangrijkste factoren bij beleggen, is het effect van compounding. Compounding is het rente-op-rente effect wat ontstaat wanneer je rendement behaald en dit rendement vervolgens opnieuw investeert en hierover wil rendement behaald. Hoe langer je de tijd hebt, hoe groter het effect van compounding.

Bij compounding kan je denken aan een sneeuwbal die van een schuine helling afrolt. Hoe langer de helling hoe groter de sneeuwbal kan worden. Zo werkt het ook bij beleggen, je zoekt een schuine helling (de investering in aandelen) en je laat je investeringen steeds meer geld waard worden door je winsten te herinvesteren. Hoe langer je de tijd hebt, hoe rijker je uiteindelijk kunt worden.

Hoe kun je investeren in aandelen? Stappenplan

Stap 1: Maak een broker account aan

Wij van brokerfind vinden het natuurlijk heel erg belangrijk dat je een goede broker kiest om te investeren in aandelen. Om een goede broker te kunnen kiezen moet je met een aantal zaken rekening houden. Neem de tijd om goed onderzoek te doen naar de reputatie, vergoedingen en recensies voor verschillende investeringsopties. Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat je de beste online broker kiest voor jouw situatie.

Ook zijn er op deze website reviews te vinden van alle populaire brokers in Nederland. In onze reviews hebben wij onderzocht wat de werkelijke kosten aan commissies zijn (velen zeggen gratis handel aan te bieden), hoe gemakkelijk de app of website is te gebruiken en of het platform onderzoeksmethodes en leermiddelen aanbiedt. Zo kan je gemakkelijk de beste broker vinden die bij jou past. Lees hier: Brokers vergelijken (2022) | Wat is de beste broker?

Het maakt niet uit hoe je belegt, je zult kosten moeten betalen. Waar je voor moet oppassen, zijn hoge kosten. Hoge kosten bij het beleggen zullen namelijk een aanzienlijke invloed hebben op je rendement.

Het kan wel de moeite waard zijn om een vergoeding te betalen voor een professioneel ontworpen platform. Sommige online beleggingsplatforms zoals bijvoorbeeld DEGIRO bieden een goede combinatie van deze diensten en lage kosten. Je kunt hier een account aanmaken bij DEGIRO. Ze hanteren geen minimale storting! Deze broker kwam ook als beste uit de test in onze broker vergelijking.

DEGIRO ACCOUNT AANMAKEN

Meer informatie nodig? Lees hier: Hoe kies je een broker?

Stap 2: Onderzoek welk aandeel je wilt kopen

Deze stap is natuurlijk erg lastig. In welk aandeel moet je nou gaan investeren? We kunnen je niet vertellen in welke specifieke aandelen je moet investeren, maar we gaan je wel op weg helpen!

Nog een keer de basis

Wanneer je wilt gaan bepalen in welk aandeel je moet gaan investeren, is het extra belangrijk dat je de basis van beleggen goed begrijpt. Deze basis heb je namelijk nodig voor het waarderen van een investering. De belangrijkste punten die je moet begrijpen zijn:

 • Lage koers-winstverhouding zijn over het algemeen beter is dan een hoge koers-winstverhouding.
 • Een bedrijf met veel cash op de balans is beter dan een bedrijf met schulden
 • Een portefeuille moet gespreid zijn over meerdere aandelen, beleggingsvormen of sectoren.

Dit is zo’n beetje de basis. In principe ben je dan al klaar om aandelen te kiezen. Maar wacht! Met duizenden aandelen om uit te kiezen, hoe selecteer je er een paar die het kopen waard zijn? Wat er ook wordt gezegd, het is gewoon niet mogelijk om elke balans uit te kammen om bedrijven te selecteren die een gunstige balans en winst en verliesrekening hebben.

Wat kun je leren van succesvolle beleggers

Goeie beleggers, zoals Warren Buffett, hebben drie grote dingen gemeen:

 • Ze hebben van tevoren besloten wat ze met hun portefeuilles willen bereiken, en ze zijn vastbesloten om zich daaraan te houden.
 • Ze blijven op de hoogte van het dagelijkse nieuws, trends en gebeurtenissen die de economie en elk bedrijf daarin sturen.
 • Zij gebruiken deze doelen en kennis om hun beslissingen om te investeren in aandelen te onderbouwen.

En van goede beleggers kan je natuurlijk veel leren. Het is daarom verstandig om de punten hierboven bij jezelf af te gaan.

Bepaal je investeringsdoelen

De eerste stap bij het kiezen van beleggingen is het bepalen van het doel wat je met je beleggingen wilt bereiken. In principe is het doel van beleggen natuurlijk voor iedereen om geld te verdienen, maar beleggers kunnen gericht zijn op het genereren van een extra inkomen voor tijdens hun pensioen, op het behouden van je koopkracht of voor het creëren van meer vermogen. Elk van deze doelstellingen vereist wellicht een compleet andere strategie.

Verschillende soorten beleggers

Eigenlijk zijn er drie soorten beleggers. Allereerst is er de inkomensgerichte belegger. Deze belegger richt zich op het kopen (en aanhouden) van aandelen in bedrijven die regelmatig goede dividenden uitkeren. Dit zijn meestal solide maar weinig groeiende bedrijven in stabiele sectoren. Andere opties zijn obligaties met een hoge rating en vastgoedbeleggingstrusts (REIT’s)

Beleggers die streven naar vermogensbehoud, hebben een lage risicotolerantie van nature of vanwege hun omstandigheden. Zij geven de voorkeur aan beleggingen in stabiele blue-chip bedrijven. Zij zouden zich kunnen focussen op basisconsumptiegoederen. Dit zijn namelijk bedrijven die het goed doen in zowel goede als slechtere tijden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een bedrijf als Unilever.

Beleggers die op zoek zijn naar vermogensgroei, zoeken aandelen van bedrijven die zich in hun beste vroege groeijaren bevinden. Zij zijn bereid een hoger risico te nemen voor de kans op hogere winsten.

Je investeringen spreiden

Elk van deze beleggerstypes kan een combinatie van de bovenstaande strategieën gebruiken. In feite is dat één van de belangrijkste motieven voor het spreiden van je investeringen. Een conservatieve belegger kan een klein deel van zijn portefeuille wijden aan groeiaandelen. Een meer agressieve belegger zou een percentage moeten reserveren voor een aantal veilige aandelen om eventuele verliezen te kunnen opvangen.

Beslissen tot welke categorie je behoort is het gemakkelijke deel. Uitzoeken in welke aandelen je moet investeren wordt een stuk ingewikkelder.

Hoe kies je een aandeel?

Het is van groot belang om op de hoogte te blijven van marktnieuws. Het lezen van het financiële nieuws kan het begin zijn van het vinden van mogelijke investeringen.

Vervolgens moet je actiever opzoek naar mogelijke bedrijven waarvan je aandelen kunt kopen. Hiervoor moet je bedrijven kunnen identificeren. Er zijn drie eenvoudige manieren om dit te doen:

 1. Zoek een exchangetraded funds (ETF’s) die de prestaties volgen van de sector waarin je wilt investeren en bekijk de aandelen waarin zij beleggen. Je kan eventueel gewoon zoeken op ETF Tech, wanneer je geïnteresseerd bent in technologie aandelen. De officiële ETF-pagina zal de belangrijkste beleggingen van het fonds weergeven.
 2. De tweede mogelijkheid is dat je de screener om aandelen te filteren op basis van specifieke criteria, zoals sector en bedrijfstak gebruikt. Een screener kan je vaak gebruiken bij je broker maar je kunt ook gewoon stock screener zoeken in Google. De websites die je dan vindt, bieden gebruikers extra functies, zoals de mogelijkheid om bedrijven te sorteren op basis van marktkapitalisatie, dividendrendement en andere nuttige beleggingskengetallen.
 3. Doorzoek aandelenanalyse-artikelen en financiële nieuwsberichten voor nieuws en commentaar over bedrijven in de beleggingssector die je op het oog hebt. Let er wel goed op dat je kritisch bent op alles wat je leest. Op zoek gaan naar meningen van experts via nieuwsbronnen is tijdrovend, maar het kan resultaten opleveren. Het kan je inzicht in de basisprincipes van de sector geven.

Deze drie methodes zijn zeker niet de enige manieren om een bedrijf te kiezen, maar ze bieden wel een gemakkelijk startpunt. Er zijn ook duidelijke voor- en nadelen verbonden aan elke strategie die beleggers moeten overwegen.

Filter op bedrijfsprestaties

Zodra je ervan overtuigd bent dat de sector die je interesseert een solide investering is en je bekend bent met de belangrijkste spelers, is het tijd om je aandacht te richten op de prestaties van het bedrijf. Je kan eenvoudig de balans, winst en verliesrekeningen en nog wat andere algemene zaken van een bedrijf bekijken op websites als Yahoo Finance en Morningstar.com. Dit is heel verstandig om te doen, omdat je zo goed kunt onderzoeken of een investering in dat bedrijf financieel gezien een goede investering is. Daarnaast neemt dit veel minder tijd in beslag dan het door ploeteren van de jaarverslagen.

Kiezen van het aandeel

Aan het eind van je onderzoeksproces heb je misschien nog maar één aandeel of een lijst van tien of meer aandelen over. Je kunt natuurlijk ook besluiten na je onderzoek dat deze sector niet geschikt is voor je. Dat is niet erg. Al dat onderzoek kan voorkomen hebben dat je een slechte investering zou hebben gedaan. Weten wanneer je nee moet zeggen tegen een investering in aandelen is zelfs een essentieel aspect van de kunst van het selecteren van aandelen.

Stap 3: Investeren in de gewenste aandelen

Als het goed is heb je in de vorige stap een aandeel gevonden wat je wilt kopen. Je selecteert dan het aandeel waarin je wilt investeren, kies een ordertype en plaats de order.

Stap 4: Check of het aandeel is gekocht

Kijk na het plaatsen van de order om er zeker van te zijn dat deze wordt uitgevoerd. Als je marktorders gebruikt dan zouden deze onmiddellijk uitgevoerd moeten worden. Wanneer je limietorders gebruikt, kan het zijn dat je order niet meteen wordt uitgevoerd. Als je wilt dat de transactie sneller wordt uitgevoerd, verplaats dan je limietprijs dichter naar de vraagprijs (als je koopt) of de biedprijs (als je verkoopt).

Wat kost investeren in aandelen?

Een obstakel voor succesvol handelen in aandelen zijn de kosten. Dit is geld dat je betaalt om aandelen of andere producten te bezitten of te verhandelen. Eén van de kostenposten zijn bijvoorbeeld de commissiekosten. Over het algemeen wil je natuurlijk een broker vinden met de laagst mogelijke kosten en fees. Uit onze broker vergelijking bleek dat DEGIRO de beste broker is om te investeren in aandelen.

Andere mogelijke kosten zijn beheerkosten. Deze kosten betaal je niet wanneer je handelt in individuele aandelen, maar wanneer je echter ETF’s, beleggingsfondsen en andere investeringen gaat verhandelen, dan moet je de kostenratio’s begrijpen. Deze fondsen worden namelijk beheerd door een persoon of organisatie die elk jaar een percentage van de marktwaarde van het fonds betaald krijgt. Wanneer een ETF een kostenratio heeft van 0,1%, betekent dit dat je €1,00 per jaar aan kosten betaalt voor elke €1.000 die je investeert.

Conclusie – investeren in aandelen

We hopen dat je nu goed begrijpt wat er bij het investeren in aandelen komt kijken. Investeren in aandelen kan je veel opleveren, maar het kan ook erg moeilijk zijn. In het selecteren van de juiste aandelen gaat veel tijd zitten. Daarnaast zijn aandelen erg volatiel, waardoor je een sterk karakter moet hebben om op de lange termijn te kunnen profiteren van de stijgende markten. Het is altijd belangrijk om jezelf goed te kennen en een belegginsstijl te kiezen die bij jou past.

Ook is het belangrijk om een goede broker te kiezen die hierop aansluit. Bij een goede broker, zoals bijvoorbeeld DEGIRO, betaal je niet veel kosten. Dit zou namelijk allemaal ten koste gaan van je rendement. Daarnaast geeft een goede broker jou voldoende handelsmogelijkheden en een gebruiksvriendelijk platform. In het kiezen van een broker kan ook veel tijd ingaan zitten. Om je hierbij te helpen hebben wij van alle populaire Nederlandse brokers een review gemaakt, wij raden je zeker aan om deze even te checken!

Wil je een account aanmaken bij onze aanrader DEGIRO? Klik dan hier. Ze hanteren geen minimale storting!


Veel gestelde vragen (FAQ)

Hoe moet je beleggen in aandelen?

Beleggen in aandelen kun je doen via een broker. Wanneer je nog geen account hebt bij een broker, is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar brokers. Voordat je een aandeel koopt is het ook belangrijk om eerst goed onderzoek te doen naar bedrijven waarin je mogelijk in wilt gaan investeren. Wanneer je dit niet doet kan het zijn dat je te veel betaald voor een aandeel, waardoor de kans op verlies toeneemt.

Is het verstandig om te beleggen?

Over het algemeen levert beleggen op de lange termijn meer op dan sparen. Dit maakt beleggen over het algemeen een verstandige zet wanneer je rendement wilt behalen op je vermogen. Aan beleggen zitten ook meer risico’s dan bij sparen. Het is belangrijk om je goed bewust te zijn van deze risico’s. Enkel wanneer je de risico’s goed begrijpt, is beleggen verstandig.

Waar moet ik in beleggen in 2022?

In 2022 hebben aandelen veel rendement opgeleverd. Hierdoor zijn aandelen nu relatief (aandelenkoers ten opzichte van de winst) duur. Dit maakt het nu extra belangrijk om goed onderzoek te doen naar het aandeel waarin je mogelijk wilt investeren. Ook is het nu extra belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s van beleggen.

Author

Tom Otto is een gepassioneerde bedrijfskundige met een gespecialiseerde focus op beleggen. Met deze website wil hij het voor iedereen makkelijker maken om te beginnen met beleggen. Tom gelooft in beleggen voor de lange termijn en zijn favoriete quote die dat helemaal samenvat is: "The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient". Met een sterke interesse in waardebeleggen en ETF's heeft Tom zichzelf verder ontwikkeld door het uitgebreid bestuderen van klassiekers zoals 'De Intelligente Belegger' en het volgen van de inzichten en strategieën van Warren Buffett.

Write A Comment