Wat is Internal Rate of Return (IRR)?

De Internal Rate of Return (IRR) is een methode die in de financiële analyse kan worden gebruikt om het rendement van een potentiële investeringen in te schatten. De internal rate of return is een disconteringsvoet die de netto contante waarde (NCW) van alle kasstromen gelijk maakt aan nul in een Discounted Cash Flow (DCF)

Als je nog niet helemaal bekend bent met netto contante waarde (NCW), raden wij aan om dan eerst ons artikel hierover te lezen. De formules voor de NCW en de internal rate of return lijken namelijk sterk op elkaar. Maar in plaats van dat we nu de toekomstige kasstromen bij elkaar op tellen, gaan we netto contante waarde gelijk stellen aan nul. Op deze manier bereken je wat een kasstroom per jaar rendeert ten opzichte van de investering. Hoe hoger de internal rate of return, hoe hoger de kasstromen zijn vergeleken ten opzichte van de investeringskosten. Bij het vergelijken van gelijksoortige investeringen zijn investeringen met een hogere internal rate of return aantrekkelijker.

Formule van de Internal Rate of Return

De internal rate of return berekenen we aan de hand van de volgende formule: 0=NCW=(T∑t=1​)*Ct​​/(1+IRR)-C0

​Waarin:
Ct= Kasstroom gedurende periode t
C0= Investeringskosten
IRR= Internal Rate of Return
t= Aantal periodes

In de formule wordt de NCW gelijkgesteld aan 0 om zo de disconteringsvoet, de internal rate of return, te bepalen.

Internal Rate of Return berekenen

Zoals je hierboven hebt gezien is het niet gemakkelijk om de internal rate of return zelf te berekenen. Gelukkig heeft Excel het gemakkelijk voor ons gemaakt. Hieronder is een Discounted Cash Flow (DCF) gemaakt van een investering. Zoals je kunt zien wordt er €15.000 geïnvesteerd, wat vervolgens €5000 per jaar oplevert aan kasstroom. Met deze informatie kan de internal rate of return berekend worden. Het enige wat je hoeft te doen is ‘=IRR’ in te typen en alle cellen met de kasstromen te selecteren en voilà de internal rate of return is berekend. Let er wel op dat je een minteken voor het investeringsbedrag zet, dit is namelijk een negatieve kasstroom.

Internal rate of return berekenen
IRR berekenen met Excel

Lees hier hoe de Netto Contante Waarde is berekend.

Internal Rate of Return met de WACC

Vaak wordt de IRR analyse vergeleken met de Weighted Average Cost of Capital van de onderneming (WACC) en de netto contante waarde (NCW) berekening. De WACC geeft aan wat de kapitaalkosten van een onderneming zijn. Door dit te vergelijken met de internal rate of return kan er worden onderzocht of de opbrengsten van de investering boven de kosten liggen. In theorie is een investering met de IRR boven de WACC dus winstgevend. Echter eisen bedrijven vaak wel een hogere minimale opbrengst voor investering als extra marge en om te kunnen groeien.

Nadelen van de Internal Rate of Return

Met enkel de internal rate of return is het niet mogelijk om betrouwbare keuzes tussen investeringen te maken. Dit heeft met een aantal zaken te maken. Met enkel de IRR wordt er geen rekening gehouden met de grootte van de investering, het risico en de termijn van de investering.

Stel dat de minimum opbrengst van een bedrijf 12% is. Project A heeft een IRR van 20%, maar Project A heeft maar een looptijd van één jaar, waardoor het bedrijf maar één keer 20% verdient. Project B heeft een looptijd van vijf jaar en IRR van 15%. Wanneer er enkel naar de IRR wordt gekeken is Project A aantrekkelijker, terwijl het bedrijf in de praktijk meer heeft aan Project B. Dit Project ligt namelijk nog steeds boven de minimum opbrengst en levert een langere periode geld op.

Een ander nadeel van IRR is dat het ervan uitgaat dat alle positieve kasstromen van een project opnieuw worden geïnvesteerd tegen hetzelfde opbrengsten. Wanneer een project in de eerste jaren een hoog rendement behaald, is de IRR daardoor hoger dan het werkelijke rendement.


Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoe hoog moet de IRR zijn?

In theorie is een internal rate of return die boven de WACC ligt goed. Het is voor de rest moeilijk te zeggen wat een hoge IRR is, dit hangt namelijk af van de kapitaalkosten van de onderneming en het risico van de investering. Over het algemeen is een investering met een hogere IRR beter dan een lage, maar dan moet de situatie precies hetzelfde. Een investering met een IRR van 10% met lage risico’s en een lange looptijd, is waarschijnlijk beter dan een investering met een IRR van 20% met hoge risico’s en een korte looptijd.

Wat is de internal rate of return?

De Internal Rate of Return (IRR) is een methode die in de financiële analyse kan worden gebruikt om het rendement van een potentiële investeringen in te schatten. De IRR is een disconteringsvoet die de netto contante waarde (NCW) van alle kasstromen gelijk maakt aan nul in een Discounted Cash Flow (DCF).

Is de IRR hetzelfde als de ROI?

Soms wordt de IRR aangeduid als rendement op investering (ROI) van een project. Echter klopt deze uitspraak niet helemaal. De ROI is eigenlijk de algemene berekening waarbij de opbrengsten worden gedeeld door de investeringskosten. De berekening van de IRR is een stuk complexer. Uit de IRR kunnen betere conclusie worden getrokken, waardoor veel investeringsprofessionals de voorkeur geven aan deze methode.

Misschien vind je dit ook interessant?

Investeren in vastgoed | Hoe moet dat? | Uitgebreide uitleg

Wat is de Discounted cash flow (DCF)?

Netto contante waarde (NCW) – Wat is het?

Wat is een Real Estate Investment Trust (REIT)

Return on Investment (ROI) – Wat is het?

Write A Comment