ING beleggen review

In deze ING beleggen review kijken we onder andere naar het handelsaanbod, de kosten en de gebruiksvriendelijkheid van ING beleggen. We kunnen alvast zeggen dat beleggen bij bank zo zijn voordelen, maar zeker ook zijn nadelen heeft. Op onze website hebben we nog vele andere reviews staan van brokers waar je ook kunt beleggen in aandelen.

Het is zeker de moeite waarde om ook aandelenbrokers te vergelijken, voordat je een beleggingsrekening bij een bank opent. In deze review lees je over de beleggingsmogelijkheden, het handelsplatform en de kosten van ING.

Algemene informatie

ING beleggen biedt ook de mogelijkheid om te beleggen. Je kunt beleggen in onder andere aandelen, opties, beleggingsfondsen en obligaties. ING behoort tot één van de goedkopere banken om actief te beleggen.

Beleggingsmogelijkheden ING beleggen (review)

Waardering: 3 uit 5.

ING biedt drie verschillende mogelijkheden aan om te beleggen, namelijk:

 1. Zelf op de beurs, dit type beleggingsrekening lijkt het meest op het aanbod van een aandelenbroker. Je kan door middel van dit type account zelf wereldwijd handelen in aandelen en trackers.
 2. Eenvoudig beleggen, hierbij kan je kiezen uit 4 verschillende indexfondsen, die worden beheerd door ING zelf. Doordat je beleggingen automatisch hoef je er zelf niet naar om te kijken.
 3. Vermogensbeheer, je belegd dan onder begeleiding van een adviseur. Je kan op deze manier beleggen vanaf €50.000. Wanneer je op deze manier wilt beleggen, bespreek je samen met je adviseur een beleggingsstrategie. Vervolgens laat je het werk over aan de vakmensen van ING.

Aanbod ING beleggen: Zelf op de beurs

Bij ING kun je handelen op 20 verschillende beurzen. De meeste bekende producten zijn beschikbaar, namelijk:

 • Aandelen
 • Beleggingsfondsen
 • Obligaties
 • Opties
 • Valutaparen
 • Trackers

Het is niet mogelijk om short te gaan en te handelen op marge (alleen bij opties kan dat).

Aanbod ING beleggen: Eenvoudig beleggen

Bij dit type account kan je kiezen uit 4 verschillende soorten duurzame indexfondsen die door ING zelf worden beheerd. Dit type account is voornamelijk interessant voor beleggers die enkel op zoek zijn naar een eenvoudige investering voor de lange termijn. Wanneer je ook zelf aandelen of andere ETF’s (trackers) wilt kunnen kopen, dan past het ‘Zelf op de beurs’ account waarschijnlijk beter bij jouw.

Voor de indexfondsen selecteert ING aantrekkelijke trackers in zowel aandelen als obligaties. Daarnaast worden alle trackers beoordeeld op duurzaamheid, er wordt namelijk niet belegd in bedrijven die schadelijke producten verkopen. Ook in bedrijven die tabak of alcohol verkopen, wordt niet belegd.

Alle indexfondsen van ING beleggen focussen zich op duurzaamheid, maar het risiconiveau van de fondsen is wel verschillend. De type indexfondsen waar je uit kan kiezen zijn:

 1. Defensief. Het defensieve fonds focust zich voornamelijk op obligatietrackers. Zo’n 70% wordt namelijk belegd in deze trackers. De overige 30% wordt belegd in aandelentrackers. Het defensieve karakter van dit fonds zorgt ervoor dat je minder snel je geld verliest. Aan de andere kant is het verwachte rendement van dit fonds ook relatief laag.
 2. Neutraal. Het neutrale fonds is opgebouwd uit 50% aandelentrackers en 50% obligatietrackers. Het risico van dit fonds is nog steeds relatief laag en het verwachte rendement is gemiddeld.
 3. Offensief. Het offensieve fonds belegd voornamelijk in aandelentrackers (70%). Hierdoor is het risico van dit fonds hoger, maar dit zorgt er ook voor dat het verwachte rendement ook hoger is.
 4. Zeer offensief. Dit fonds belegd voor 90% in aandelentrackers en maar voor 10% in obligatietrackers. Op de lange termijn levert dit fonds waarschijnlijk het meeste rendement op. Op de korte termijn is de kans groter dat je geld verliest, dit komt doordat aandelen volatieler zijn dan obligaties, wat voor hogere risico’s zorgt op de korte termijn.

Aanbod ING beleggen: Vermogensbeheer

Bij ING beleggen door middel van vermogensbeheer besteedt je het gehele beleggingsproces uit aan de experts van ING. Dit kan je doen wanneer je met minimaal €50.000 wilt gaan beleggen. Het enige wat je hoeft te doen is een afspraak inplannen met een adviseur waar jullie de beleggingsstrategie kunnen bepalen.

Je kan uit 4 basisstrategieën kiezen, maar deze strategie wordt wel afgesteld op extra persoonlijke wensen. De besproken strategie wordt vervolgens uitgevoerd door de beleggingsexperts die de investeringen uitkiezen. Je bepaald zelf niet de beleggingen.

Kosten ING beleggen (review)

Waardering: 2 uit 5.

Aangezien ING beleggen drie verschillende belegginsaccounts aanbiedt kijken we naar de kosten per beleggingsaccount.

Kosten zelf op de beurs

Bij ING beleggen zelf op de beurs betaal je een basisfee, sercivefee en transactiekosten. De basisfee bedraagt €20 per jaar en deze kosten zijn dus onafhankelijk van het totaal bedrag waarmee je investeert. Doordat deze kosten vrij hoog zijn kan je bij ING eigenlijk niet beleggen met weinig geld. ING zegt zelf dat investeren via hun pas interessant wordt wanneer je met minimaal €1000 gaat beleggen.

Je betaald ook transactiekosten wanneer je belegd in aandelen of opties. Voor aandelen betaal je €1 + 0,1% van de transactiesom. Voor het kopen van opties betaal €2,25 per optiecontract. ING brengt geen transactiekosten in rekening wanneer je belegd in beleggingsfondsen of ETF’s.

Als laatste brengt ING beleggen nog een servicefee in rekening. Deze servicefee bedraagt een percentage van de totaalwaarde van je beleggingen. In de tabel hieronder kan je zien wat de percentages zijn per bedrag.

Totaalwaarde beleggingenTarief
T/m € 100.0000,24%
€100.000 – € 500.0000,12%
€ 500.000 – € 2.500.0000,06%
€ 2.500.000Raadpleeg contactpersoon ING

Kosten eenvoudig beleggen

Allereerst betaal je een service fee van 0,4% per jaar en daarbovenop komen nog de fondskosten. De kosten hiervan verschillen per fonds. In de tabel hieronder kan je zien wat de kosten per fonds zijn.

FondsFondskosten
Defensief0,59%
Neutraal0,59%
Offensief0,64%
Zeer offensief0,69%

Wanneer je dus in het defensieve fonds belegd, dan betaal je jaarlijks 0,99% aan kosten per jaar. Dit is erg hoog. Aangezien je bij dit type account enkel in fondsen belegd kan je dit het beste vergelijken met beleggen in ETF’s die je bijvoorbeeld bij DEGIRO kan kopen.

De gemiddelde kosten van een ETF zijn 0,38% per jaar en hier zitten de actief beheerde ETF’s bij inbegrepen. Passieve ETF’s hebben vaak een kostenratio van minder dan 0,1%. Bij een broker als DEGIRO betaal je voor het kopen van alle ETF’s in DEGIRO kernselectie helemaal geen transactiekosten en anders betaal je €2 + 0,03%.

Aangezien de meeste bekende ETF’s in de DEGIRO kernselectie zijn opgenomen is de kans groot dat je geen transactiekosten betaald. Stel je belegd dan €1000 dan betaal je €3,80 per jaar, terwijl je bij ING eenvoudig beleggen tussen de €9,90 en €10,90 per jaar kwijt bent. Dus zelfs wanneer je een ETF kiest waar je wel transactiekosten moet betalen dan betaal je nog altijd veel minder bij DEGIRO.

Wat je ook nog in je achterhoofd moet houden is dat je de transactiekosten eenmalig betaald, terwijl je jaarlijkse kosten natuurlijk ieder jaar opnieuw betaald. Het hoge percentage aan kosten wat je betaald bij ING beleggen, loopt dus over een langere periode flink op.

Aangezien kosten een grote invloed hebben op je uiteindelijke rendement, kijken we hier in deze review van ING beleggen dus ook kritisch naar. Op basis van het voorbeeld van hierboven is het op het gebied van kosten verstandiger om te kiezen voor DEGIRO in plaats van ING beleggen.

Kosten vermogensbeheer

Wanneer je belegd door middel van ING beleggen vermogensbeheer betaal je zowel een basisfee als een servicefee. De basisfee is €20 per jaar, dit bedrag betaal je maar één keer, ook wanneer je nog andere beleggingsrekeningen bij ING beleggen hebt.

Daarnaast betaal je nog een servicefee. De servicefee is een percentage ten op zichtte van de waarde van je beleggingen. Dit percentage is afhankelijk van het bedrag waarmee je belegd, hoe hoger het bedrag hoe lager het percentage. In de tabel hieronder is te zien wat de percentages zijn.

InvesteringTarief
< € 500.0000,65%
€500.000 – € 1.000.0000,40%
€ 1.000.000 – € 2.500.0000,20%
€ 2.500.0000,10%

Als laatste heb je natuurlijk nog fondskosten wanneer je belegd in ETF’s of beleggingsfondsen. Deze kosten zijn bij ING beleggen hetzelfde als bij iedere belegger aangezien de kosten door het fonds zelf in rekening worden gebracht.

Betrouwbaarheid ING beleggen (review)

Waardering: 5 uit 5.

ING is een bekende Nederlandse bank die al een stuk langer bestaat dan de meeste brokers, hierdoor weet je als belegger beter waar je aan toe bent. Veel beleggers kiezen voor het beleggen via een bank wegens de betrouwbaarheid.

ING staat onder toezicht De Nederlandsche Bank (DNB) en Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarnaast valt ING doordat het een bank is onder het depositogarantiestelsel. Dit wil zeggen dat je beschermd bent tot een bedrag van … wanneer ING failliet gaat.

Handelsplatform ING beleggen (review)

Waardering: 3 uit 5.

Voor het beleggen bij ING kun je gebruik maken van een WebTrader, deze is vrij simpel. Het handelsplatform is gebruiksvriendelijk, maar zeer beperkt. De WebTrader is gekoppeld aan je betaalrekening van ING, maar je kunt niet beleggen bij ING zonder daar ook een betaalrekening te hebben. Je kunt in het programma geen analyses uitvoeren.

Je kunt ook beleggen in de ING app. Bij zowel de app als de Webtrader is het erg eenvoudig om aandelen en obligaties te verhandelen, maar de plaformen zijn wel erg basic. Je kunt dus geen technische analyses of iets dergelijks uitvoeren. Je kunt wel de rapporten zien die door analisten zijn gemaakt over bepaalde aandelen. Daarnaast wordt er dagelijks gepubliceerd rondom de AEX.

DEGIRO vs ING beleggen (review)

Je vraagt je misschien af wanneer je wilt gaan beginnen met beleggen, of je beter kunt gaan beleggen via een broker, zoals DEGIRO, of via een bank als ING. Om je te helpen bij het maken van deze keuze vergelijken we DEGIRO met ING beleggen, zodat je duidelijk kan zien wat de voor- en nadelen zijn van deze opties. We kijken onder andere naar de kosten, gebruiksvriendelijkheid en de betrouwbaarheid.

Kosten

In de tabel hieronder vergelijken we de kosten van DEGIRO met kosten van ING beleggen. We kijken hier naar de kosten van beleggen bij het beleggingsaccount zelf op de beurs. Dit accounttype lijkt namelijk het meest op een beleggingsrekening van DEGIRO.

ING beleggenDEGIRO
Basisfee€20 per jaar
Service fee0,24% (bij een belegd vermogen t/m €100.000)0,25% per beurs per jaar (max.€2,50 per beurs (Euronext Amsterdam & Brussel zijn gratis)
Transactiekosten (NL aandeel)€ 1 + 0,10% van de transactiesom (maximaal € 150)€2 + 0,03% (max. €30)
Transactiekosten (US aandeel)€ 1 + 0,10% van de transactiesom (maximaal € 150)€0,50 + 0,004 USD per aandeel
Valutakosten0,25%0,10%

Misschien is je al opgevallen dat de kosten van ING beleggen een stuk hoger liggen dan die van DEGIRO. Met name de zeer hoge vaste basisfee die je bij ING beleggen jaarlijks moet betalen is een groot nadeel ten opzichte van DEGIRO. Bij deze broker betaal je namelijk helemaal geen basisfee.

De beste manier om de kosten te vergelijken is door te kijken naar een aantal specifieke aankopen. In het voorbeeld hieronder kijken we wat de kosten zijn van een aantal specifieke aankopen. Hierbij houden we rekening met alle kosten die worden berekend, dus ook de vaste kosten.

Deze kosten zijn procentueel natuurlijk een stuk lager wanneer je met meer geld belegd, of wanneer je meer transacties uitvoert.

Conclusie

Al met al is ING niet de ideale plek om van start te gaan met of verder te gaan met je beleggingscarrière. Op alle gebieden, kosten, platform en beleggingsmogelijkheden zijn er andere online brokers die veel beter scoren. Het beleggen bij ING is vooral voor mensen die graag alles onder één bank willen hebben. Wij raden je aan om eens te kijken naar DEGIRO.

Write A Comment