Overweeg je om te beleggen bij ING? Lees in deze ING beleggen review over all in’s en out’s die jij moet weten.

ING beleggen review

In deze ING beleggen review 2023 kijken we onder andere naar het handelsaanbod, de kosten en de gebruiksvriendelijkheid van ING beleggen. We kunnen alvast zeggen dat beleggen bij een bank zo zijn voordelen, maar zeker ook nadelen heeft. Op onze website hebben we nog vele andere reviews staan van brokers waar je ook kunt beleggen in aandelen.

Het is zeker de moeite waarde om ook aandelenbrokers te vergelijken, voordat je een beleggingsrekening bij een bank opent. Wanneer je begint met beleggen is het voordeliger om een account te openen bij een aandelenbroker als DEGIRO. Dit kun je doen door op de knop hieronder te drukken.

Algemene informatie

We kennen ING natuurlijk als gewone bank, maar ze bieden ook de mogelijkheid om te beleggen. Bij ING kun je beleggen in onder andere aandelen, opties, beleggingsfondsen en obligaties. ING behoort tot één van de goedkopere banken om actief te beleggen.

Het is wel belangrijk om te weten dat je alleen bij ING kunt beleggen wanneer je al een betaalrekening hebt bij de ING. Wanneer je dit niet hebt moet je dus eerst een rekening bij de ING openen. Daarna kun je pas beleggen via deze bank.

Beleggingsmogelijkheden ING beleggen (review)

Waardering: 3 uit 5.

ING biedt drie verschillende mogelijkheden aan om te beleggen, namelijk:

  1. Zelf op de beurs: dit type beleggingsrekening lijkt het meest op het aanbod van een aandelenbroker. Je kunt door middel van dit type account zelf wereldwijd handelen in aandelen en trackers.
  2. Eenvoudig beleggen: hierbij kun je kiezen uit 4 verschillende indexfondsen die worden beheerd door ING zelf. Doordat je beleggingen automatisch zijn, hoef je er zelf niet naar om te kijken.
  3. Vermogensbeheer: je belegt dan onder begeleiding van een adviseur. Je kunt op deze manier beleggen vanaf €50.000. Wanneer je op deze manier wilt beleggen, bespreek je samen met je adviseur een beleggingsstrategie. Vervolgens laat je het werk over aan de vakmensen van ING.

Aanbod ING beleggen: Zelf op de beurs

ING heeft een groot aanbod bij het accounttype ‘zelf op de beurs’. Zo kun je handelen op wel 20 verschillende beurzen. Op deze beurzen zijn de bekende producten beschikbaar, je kunt hierbij denken aan:

Het is niet mogelijk om short te gaan en te handelen op marge (alleen door middel van opties kan dat).

Aanbod ING beleggen: Eenvoudig beleggen

Bij dit type account kun je kiezen uit 4 verschillende soorten duurzame indexfondsen die door ING zelf worden beheerd. Dit type account is voornamelijk interessant voor beleggers die enkel op zoek zijn naar een eenvoudige investering voor de lange termijn.

Wanneer je ook zelf aandelen of andere ETF’s (trackers) wilt kopen, dan past het ‘zelf op de beurs beleggen’ account waarschijnlijk beter bij jou.

Voor de indexfondsen selecteert ING aantrekkelijke trackers in zowel aandelen als obligaties. Daarnaast worden alle trackers beoordeeld op duurzaamheid. Er wordt namelijk niet belegd in bedrijven die schadelijke producten verkopen. Ook in bedrijven die tabak of alcohol verkopen, wordt niet belegd.

Alle indexfondsen van ING beleggen focussen zich op duurzaamheid. Het risiconiveau van de fondsen is wel verschillend. Het type indexfondsen waar je uit kunt kiezen zijn:

  1. Defensief. Het defensieve fonds focust zich voornamelijk op obligatie trackers. Zo’n 70% wordt namelijk belegd in deze trackers. De overige 30% wordt belegd in aandelen trackers. Het defensieve karakter van dit fonds zorgt ervoor dat je minder snel je geld verliest. Aan de andere kant is het verwachte rendement van dit fonds ook relatief laag.
  2. Neutraal. Het neutrale fonds is opgebouwd uit 50% aandelen trackers en 50% obligatie trackers. Het risico van dit fonds is nog steeds relatief laag en het verwachte rendement is gemiddeld.
  3. Offensief. Het offensieve fonds belegd voornamelijk in aandelen trackers (70%). Hierdoor is het risico van dit fonds hoger, maar dit zorgt er ook voor dat het verwachte rendement ook hoger is.
  4. Zeer offensief. Dit fonds belegd voor 90% in aandelen trackers en maar voor 10% in obligatie trackers. Op de lange termijn levert dit fonds waarschijnlijk het meeste rendement op. Op de korte termijn is de kans groter dat je geld verliest. Dit komt doordat aandelen volatieler zijn dan obligaties, wat voor hogere risico’s zorgt op de korte termijn.

Aanbod ING beleggen: Vermogensbeheer

Bij ING beleggen ‘vermogensbeheer’ besteed je het gehele beleggingsproces uit aan de experts van ING. Dit kun je doen wanneer je met minimaal €50.000 wilt gaan beleggen. Het enige wat je hoeft te doen is een afspraak inplannen met een adviseur waar jullie de beleggingsstrategie kunnen bepalen.

Beleggingsstrategieën ING beleggen

Je kunt uit 4 basisstrategieën kiezen, maar deze strategie wordt wel afgesteld op extra persoonlijke wensen. De besproken strategie wordt vervolgens uitgevoerd door de beleggingsexperts die de investeringen uitkiezen. Je bepaalt zelf niet de beleggingen.

Kosten ING beleggen (review)

Waardering: 2 uit 5.

Aangezien ING beleggen drie verschillende belegginsaccounts aanbiedt kijken we naar de kosten per beleggingsaccount.

Kosten zelf op de beurs

Bij ING beleggen ‘zelf op de beurs’ betaal je een basisfee, sercivefee en transactiekosten. De basisfee bedraagt €20 per jaar en deze kosten zijn dus onafhankelijk van het totaalbedrag waarmee je investeert. Doordat deze kosten vrij hoog zijn kun je bij ING eigenlijk niet beleggen met weinig geld. ING zegt zelf dat investeren via hen pas interessant wordt wanneer je met minimaal €1.000 gaat beleggen.

Je betaalt ook transactiekosten wanneer je belegt in aandelen of opties. Voor aandelen betaal je €1 + 0,1% van de transactiesom. Voor het kopen van opties betaal €2,25 per optiecontract. ING brengt geen transactiekosten in rekening wanneer je belegt in beleggingsfondsen of ETF’s.

Als laatste brengt ING beleggen nog een servicefee in rekening. Deze servicefee bedraagt een percentage van de totaalwaarde van je beleggingen. In de tabel hieronder kun je zien wat de percentages zijn per totaalwaarde.

Totaalwaarde beleggingenTarief
T/m € 100.0000,24%
€100.000 – € 500.0000,12%
€ 500.000 – € 2.500.0000,06%
€ 2.500.000Raadpleeg contactpersoon ING
ING beleggen kosten

Kosten eenvoudig beleggen

Allereerst betaal je een service fee van 0,4% per jaar en daarbovenop komen nog de fondskosten. De kosten hiervan verschillen per fonds. In de tabel hieronder kun je zien wat de kosten per fonds zijn.

FondsFondskosten
Defensief0,54%
Neutraal0,56%
Offensief0,64%
Zeer offensief0,67%

Wanneer je dus in het defensieve fonds belegd, betaal je jaarlijks 0,99% aan kosten per jaar. Dit is erg hoog. Aangezien je bij dit type account enkel in fondsen belegd kun je dit het beste vergelijken met beleggen in ETF’s die je bijvoorbeeld bij DEGIRO kunt kopen.

De gemiddelde kosten van een ETF zijn 0,38% per jaar. Hier zitten dus wel de actief beheerde ETF’s bij inbegrepen. Passieve ETF’s hebben vaak een kostenratio van minder dan 0,1%. Bij een broker als DEGIRO betaal je voor het kopen van alle ETF’s in DEGIRO kernselectie helemaal geen transactiekosten en anders betaal je €2 + 0,03%.

Aangezien de meeste bekende ETF’s in de DEGIRO kernselectie zijn opgenomen is de kans groot dat je geen transactiekosten betaald. Stel je belegt €1.000, dan betaal je €3,80 per jaar, terwijl je bij ING eenvoudig beleggen tussen de €9,90 en €10,90 per jaar kwijt bent. Dus zelfs wanneer je een ETF kiest waar je wel transactiekosten moet betalen dan betaal je nog altijd veel minder bij DEGIRO.

Wat je ook nog in je achterhoofd moet houden is dat je de transactiekosten eenmalig betaalt, terwijl je jaarlijkse kosten natuurlijk ieder jaar opnieuw betaalt. Het hoge percentage aan kosten wat je betaalt bij ING beleggen, loopt dus over een langere periode flink op.

Aangezien kosten een grote invloed hebben op je uiteindelijke rendement, kijken we hier in deze review van ING beleggen dus ook kritisch naar. Op basis van het voorbeeld van hierboven is het op het gebied van kosten verstandiger om te kiezen voor DEGIRO in plaats van ING beleggen.

Kosten vermogensbeheer

Wanneer je belegd door middel van ING beleggen vermogensbeheer betaal je zowel een basisfee als een servicefee. De basisfee is €20 per jaar, dit bedrag betaal je maar één keer, ook wanneer je nog andere beleggingsrekeningen bij ING beleggen hebt.

Daarnaast betaal je nog een servicefee. De servicefee is een percentage ten opzichte van de waarde van je beleggingen. Dit percentage is afhankelijk van het bedrag waarmee je belegd. Hoe hoger het bedrag hoe lager het percentage. In de tabel hieronder is te zien wat de percentages zijn.

InvesteringTarief
< € 500.0000,65%
€500.000 – € 1.000.0000,40%
€ 1.000.000 – € 2.500.0000,20%
€ 2.500.0000,10%

Als laatste heb je natuurlijk nog fondskosten wanneer belegt in ETF’s of beleggingsfondsen. Deze kosten zijn bij ING beleggen hetzelfde als bij iedere belegger aangezien de kosten door het fonds zelf in rekening worden gebracht.

Betrouwbaarheid ING beleggen (review)

Waardering: 5 uit 5.

ING is een bekende Nederlandse bank die al een stuk langer bestaat dan de meeste brokers. Hierdoor weet je als belegger beter waar je aan toe bent. Veel beleggers kiezen dan ook voor het beleggen via een bank wegens de betrouwbaarheid.

ING staat onder toezicht De Nederlandsche Bank (DNB) en Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarnaast valt ING, doordat het een bank is, onder het depositogarantiestelsel. Dit wil zeggen dat je beschermd bent tot een bedrag van €100.000 wanneer ING failliet gaat.

Handelsplatform ING beleggen (review)

Waardering: 3 uit 5.

Voor het beleggen bij ING kun je gebruik maken van een WebTrader, deze werkt vrij simpel. Het handelsplatform is gebruiksvriendelijk, maar zeer beperkt. De WebTrader is gekoppeld aan je betaalrekening van ING, maar je kunt niet beleggen bij ING zonder daar ook een betaalrekening te hebben. Je kunt in het programma geen analyses uitvoeren.

Je kunt ook beleggen in de ING app. Bij zowel de app als de Webtrader is het erg eenvoudig om aandelen en obligaties te verhandelen, maar de platformen zijn wel erg basic. Je kunt dus geen technische analyses of iets dergelijks uitvoeren. Je kunt wel de rapporten zien die door analisten zijn gemaakt over bepaalde aandelen. Daarnaast wordt er dagelijks gepubliceerd rondom de AEX.

ING beleggen vs DEGIRO

Je vraagt je misschien af wanneer je wilt gaan beginnen met beleggen of je beter kunt gaan beleggen via een broker, zoals DEGIRO, of via een bank als ING. Om je te helpen bij het maken van deze keuze vergelijken we DEGIRO met ING beleggen, zodat je duidelijk kan zien wat de voor- en nadelen zijn van deze opties. We kijken onder andere naar de kosten, gebruiksvriendelijkheid en de betrouwbaarheid.

Kosten ING beleggen vs kosten DEGIRO

In de tabel hieronder vergelijken we de kosten van DEGIRO met kosten van ING beleggen. We kijken hier naar de kosten van beleggen bij het beleggingsaccount zelf op de beurs. Dit accounttype lijkt namelijk het meest op een beleggingsrekening van DEGIRO.

ING beleggenDEGIRO
Basisfee€20 per jaar
Service fee0,24% (bij een belegd vermogen t/m €100.000)0,25% per beurs per jaar (max.€2,50 per beurs (Euronext Amsterdam & Brussel zijn gratis)
Transactiekosten (NL aandeel)€ 1 + 0,10% van de transactiesom (maximaal € 150)€2 + €0,50 (kosten derden)
Transactiekosten (US aandeel) € 1 + 0,10% van de transactiesom (maximaal € 150) €0,50
Valutakosten0,25%0,25%
DEGIRO vs ING beleggen

Misschien is je al opgevallen dat de kosten van ING beleggen een stuk hoger liggen dan die van DEGIRO. Met name de zeer hoge vaste basisfee die je bij ING beleggen jaarlijks moet betalen is een groot nadeel ten opzichte van DEGIRO. Bij deze broker betaal je namelijk helemaal geen basisfee.

Deze kosten zijn procentueel natuurlijk een stuk lager wanneer je met meer geld belegd, of wanneer je meerdere transacties uitvoert.

Voorbeeld transactie

De beste manier om de kosten te vergelijken is door te kijken naar een aantal specifieke aankopen. In het voorbeeld hieronder kijken we wat de kosten zijn van een aantal specifieke aankopen. Hierbij houden we rekening met alle kosten die worden berekend, dus ook de vaste kosten.

Stel je wilt €1.000 aan aandelen kopen in Heineken (of een ander Nederlands aandeel) en dit is de enige transactie die je dit jaar uitvoert. In de tabel hieronder kun je zien welke kosten je betaalt bij ING beleggen en bij DEGIRO.

ING beleggenDEGIRO
Basisfee€20
Service fee €2,40
Transactiekosten (NL aandeel)€2€2,50
Totaal€24,40€2,50
Kosten ING beleggen vs DEGIRO

In bovenstaand voorbeeld zie je heel goed dat aandelen kopen bij DEGIRO veel goedkoper is wanneer je belegd met een relatief klein bedrag.

Stel je doet eenzelfde soort belegging maar dan met €10.000, de kosten die je dan betaalt zien er als volgt uit:

ING beleggenDEGIRO
Basisfee€20
Service fee €24,00
Transactiekosten (NL aandeel)€11€2,50
Totaal€55€2,50
Kosten ING beleggen vs DEGIRO

In dit voorbeeld zie je goed dat je, wanneer je met veel geld belegd nog steeds veel minder betaalt bij DEGIRO. Dit komt doordat niet alleen de vaste kosten hoger zijn bij ING, maar ook de transactiekosten.

ING zegt zelf dat het bij hen pas aantrekkelijk wordt om te beleggen, wanneer je meer dan €1.000 investeert. In de voorbeelden hierboven zie je ook dat de procentuele kosten flink afnemen wanneer je een hoger bedrag investeert.

In iedere situatie betaal je bij DEGIRO minder kosten, waardoor het dus voordeliger is om via deze broker te beleggen.

Conclusie ING beleggen review

Waardering: 3 uit 5.

Al met al is de conclusie van de ING beleggen review dat ING beleggen niet de ideale plek om van start te gaan met, of verder te gaan met, je beleggingscarrière. Op vrijwel alle vlakken zijn er andere online brokers die veel beter scoren.

Eigenlijk is het enige grote voordeel van beleggen bij ING is dat je zeker weet dat je bij een betrouwbare partij zit. Sommige mensen vinden het misschien ook erg eenvoudig om te beleggen bij de ING wanneer ze al een betaalrekening hebben bij deze bank, maar deze mensen willen we wel waarschuwen. Niets is zo zonde als onnodig veel betalen, terwijl er betere en goedkopere alternatieven zijn.

Zeker wanneer je een actieve belegger bent die op zoek is naar beleggingen die meer rendement opleveren is het erg zonde als je je hogere rendement verspilt aan hoge transactiekosten. Wij raden je daarom aan om eens te kijken naar DEGIRO.


Veelgestelde vragen (FAQ)

Is ING beleggen goed?

Voor een bank is ING beleggen een goede optie om te beleggen. Daarnaast heeft ING beleggen nog een aantal voordelen. Het grootste voordeel van beleggen bij de ING (t.o.v. brokers) is dat ING een bekende en betrouwbare Nederlandse bank is, die wordt gereguleerd door de Nederlandsche Bank (DNB) en Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarnaast valt ING doordat het een bank is onder het depositogarantiestelsel, hierdoor ben je als belegger beschermd wanneer de bank failliet gaat.

Wat is de beste bank om te beleggen?

Bij verschillende Nederlandse banken, waaronder banken als ABN AMRO, ING en de Rabobank, kan je een beleggingsrekening openen. Op het gebied van kosten is ING één van de goedkopere banken waar je kan beleggen.

Wat zijn de kosten van beleggen?

Bij ING beleggen betaal je verschillende kosten. Je betaalt namelijk een basisfee, servicefee en transactiekosten met eventuele valutakosten. De basisfee is een vast bedrag van €20 per jaar. Dit betekent dat het pas aantrekkelijk wordt om te beleggen via ING wanneer je met relatief veel geld wilt gaan beleggen.

Write A Comment