Beleggen bij ING heeft twee kanten. Aan de ene kant heb je de reputatie van betrouwbaarheid en een solide platform dat je als belegger een veilig gevoel geeft.

Aan de andere kant heb je de kosten. Voor veel beginnende beleggers is het kostenplaatje van ING een stevige drempel om binnen te stappen in de wereld van aandelen en obligaties. Zeker voor een student of iemand die net begint met beleggen, kan het voelen alsof je moet betalen voor een VIP-ticket, terwijl je nog niet eens zeker weet of je de rit wel leuk vindt.

In deze review neem ik jullie mee door mijn ervaring met ING Beleggen. We duiken in de gebruiksvriendelijkheid van het platform, de aangeboden ondersteuning en natuurlijk de kosten.

Algemene informatie

We kennen ING natuurlijk als gewone bank, maar ze bieden ook de mogelijkheid om te beleggen. Bij ING kun je beleggen in onder andere aandelen, opties, beleggingsfondsen en obligaties. ING behoort tot één van de goedkopere banken om actief te beleggen.

Het is wel belangrijk om te weten dat je alleen bij ING kunt beleggen wanneer je al een betaalrekening hebt bij de ING. Wanneer je dit niet hebt moet je dus eerst een rekening bij de ING openen. Daarna kun je pas beleggen via deze bank.

Beleggingsmogelijkheden ING beleggen

Waardering: 3 uit 5.

ING biedt drie verschillende mogelijkheden aan om te beleggen, namelijk:

 1. Zelf op de beurs: dit type beleggingsrekening lijkt het meest op het aanbod van een aandelenbroker. Je kunt door middel van dit type account zelf wereldwijd handelen in aandelen, fondsen, etf’s en andere beleggingsinstrumenten.
 2. Eenvoudig beleggen: hierbij kun je kiezen uit 4 verschillende indexfondsen die worden beheerd door ING zelf. Doordat je beleggingen automatisch zijn, hoef je er zelf niet naar om te kijken.
 3. Vermogensbeheer: je belegt dan onder begeleiding van een adviseur. Je kunt op deze manier beleggen vanaf €50.000. Wanneer je op deze manier wilt beleggen, bespreek je samen met je adviseur een beleggingsstrategie. Vervolgens laat je het werk over aan de vakmensen van ING.

Aanbod ING beleggen: Zelf op de beurs

ING heeft een groot aanbod bij het accounttype ‘zelf op de beurs’. Zo kun je handelen op wel 20 verschillende beurzen. Op deze beurzen zijn de bekende producten beschikbaar, je kunt hierbij denken aan:

 • Aandelen
 • Beleggingsfondsen
 • Obligaties
 • Opties
 • Valutaparen
 • Trackers

Het is niet mogelijk om short te gaan en te handelen op marge (alleen door middel van opties kan dat).

Aanbod ING beleggen: Eenvoudig beleggen

Met dit type account heb je de keuze uit vier verschillende soorten duurzame indexfondsen die door ING zelf worden beheerd. Dit account is vooral interessant voor beleggers die op zoek zijn naar een eenvoudige langetermijninvestering.

Mocht je ook zelf aandelen of andere ETF’s (trackers) willen kopen, dan is het ‘zelf op de beurs beleggen’ account waarschijnlijk een betere keuze voor jou.

ING selecteert voor de indexfondsen aantrekkelijke trackers in zowel aandelen als obligaties. Bovendien worden alle trackers beoordeeld op duurzaamheid. Er wordt namelijk niet belegd in bedrijven die schadelijke producten verkopen, of in bedrijven die tabak of alcohol verkopen.

Alle indexfondsen van ING Beleggen leggen de focus op duurzaamheid. Wel varieert het risiconiveau van de fondsen. De types indexfondsen waaruit je kunt kiezen, zijn:

 1. Defensief: Dit fonds richt zich voornamelijk op obligatietrackers, waarbij zo’n 70% wordt belegd in deze trackers. De resterende 30% wordt belegd in aandelentrackers. Door het defensieve karakter van dit fonds is de kans kleiner dat je geld verliest, maar aan de andere kant is ook het verwachte rendement relatief laag.
 2. Neutraal: Het neutrale fonds bestaat uit een 50-50 verdeling tussen aandelentrackers en obligatietrackers. Het risico van dit fonds is nog steeds relatief laag en het verwachte rendement is gemiddeld.
 3. Offensief: Dit fonds belegt voornamelijk in aandelentrackers (70%). Hierdoor is het risico van dit fonds hoger, maar dit resulteert ook in een hoger verwacht rendement.
 4. Zeer offensief: Dit fonds belegt voor 90% in aandelentrackers en slechts voor 10% in obligatietrackers. Op lange termijn levert dit fonds waarschijnlijk het meeste rendement op, maar op korte termijn is er een grotere kans op verlies. Dit komt doordat aandelen volatieler zijn dan obligaties, wat op korte termijn voor hogere risico’s zorgt.

Aanbod ING beleggen: Vermogensbeheer

Bij ING beleggen ‘vermogensbeheer’ besteed je het gehele beleggingsproces uit aan de experts van ING. Dit kun je doen wanneer je met minimaal €50.000 wilt gaan beleggen. Het enige wat je hoeft te doen is een afspraak inplannen met een adviseur waar jullie de beleggingsstrategie kunnen bepalen.

Beleggingsstrategieën ING beleggen

Je kunt uit 4 basisstrategieën kiezen, maar deze strategie wordt wel afgesteld op extra persoonlijke wensen. De besproken strategie wordt vervolgens uitgevoerd door de beleggingsexperts die de investeringen uitkiezen. Je bepaalt zelf niet de beleggingen.

Kosten ING beleggen

Waardering: 2 uit 5.

Aangezien ING beleggen drie verschillende belegginsaccounts aanbiedt kijken we naar de kosten per beleggingsaccount.

Kosten zelf op de beurs

Bij ING beleggen ‘zelf op de beurs’ betaal je een basisfee, sercivefee en transactiekosten. De basisfee bedraagt €20 per jaar en deze kosten zijn dus onafhankelijk van het totaalbedrag waarmee je investeert. Doordat deze kosten vrij hoog zijn kun je bij ING eigenlijk niet beleggen met weinig geld. ING zegt zelf dat investeren via hen pas interessant wordt wanneer je met minimaal €1.000 gaat beleggen.

Je betaalt ook transactiekosten wanneer je belegt in aandelen of opties. Voor aandelen betaal je €1 + 0,1% van de transactiesom. Voor het kopen van opties betaal €2,25 per optiecontract. ING brengt geen transactiekosten in rekening wanneer je belegt in beleggingsfondsen of ETF’s.

Als laatste brengt ING beleggen nog een servicefee in rekening. Deze servicefee bedraagt een percentage van de totaalwaarde van je beleggingen. In de tabel hieronder kun je zien wat de percentages zijn per totaalwaarde.

Totaalwaarde beleggingenTarief
T/m € 100.0000,24%
€100.000 – € 500.0000,12%
€ 500.000 – € 2.500.0000,06%
€ 2.500.000Raadpleeg contactpersoon ING
ING beleggen kosten

Kosten eenvoudig beleggen

Allereerst betaal je een service fee van 0,4% per jaar en daarbovenop komen nog de fondskosten. De kosten hiervan verschillen per fonds. In de tabel hieronder kun je zien wat de kosten per fonds zijn.

FondsFondskosten
Defensief0,54%
Neutraal0,56%
Offensief0,64%
Zeer offensief0,67%

Wanneer je investeert in het defensieve fonds, bedragen de jaarlijkse kosten 0,99%. Dit is aan de hoge kant, vooral omdat je met dit type account uitsluitend in fondsen investeert. Een vergelijking met het investeren in ETF’s, die je bijvoorbeeld bij DEGIRO kunt kopen, is hier op zijn plaats.

De gemiddelde kosten van een ETF bedragen 0,38% per jaar, waarbij ook de actief beheerde ETF’s zijn inbegrepen. Passieve ETF’s hebben vaak een kostenratio van minder dan 0,1%. Bij een broker als DEGIRO betaal je voor het kopen van alle ETF’s in de DEGIRO kernselectie geen transactiekosten, anders betaal je €2 + 0,03%.

De meeste bekende ETF’s zijn opgenomen in de DEGIRO kernselectie, waardoor de kans groot is dat je geen transactiekosten betaalt. Stel je investeert €1.000, dan betaal je €3,80 per jaar, terwijl je bij ING Eenvoudig Beleggen tussen de €9,90 en €10,90 per jaar kwijt bent. Dus zelfs als je een ETF kiest waarvoor je wel transactiekosten moet betalen, ben je bij DEGIRO nog altijd veel voordeliger uit.

Het is belangrijk om te onthouden dat transactiekosten eenmalig zijn, terwijl je jaarlijkse kosten uiteraard elk jaar opnieuw betaalt. De hoge kosten bij ING Beleggen kunnen dus over een langere periode flink oplopen.

Aangezien kosten een grote invloed hebben op je uiteindelijke rendement, kijken we in deze review van ING Beleggen kritisch naar dit aspect. Op basis van het bovenstaande voorbeeld lijkt het op het gebied van kosten verstandiger om voor DEGIRO in plaats van ING Beleggen te kiezen.

Kosten vermogensbeheer

Wanneer je investeert via ING Beleggen Vermogensbeheer, betaal je zowel een basisfee als een servicefee. De basisfee bedraagt €20 per jaar; dit bedrag betaal je slechts één keer, ook als je meerdere beleggingsrekeningen bij ING Beleggen hebt.

Daarnaast betaal je een servicefee, die een percentage van de waarde van je beleggingen bedraagt. Dit percentage varieert afhankelijk van het bedrag waarmee je investeert: hoe hoger het bedrag, hoe lager het percentage. In de onderstaande tabel zie je wat de percentages zijn.

InvesteringTarief
< € 500.0000,65%
€500.000 – € 1.000.0000,40%
€ 1.000.000 – € 2.500.0000,20%
€ 2.500.0000,10%

Als laatste heb je natuurlijk nog fondskosten wanneer belegt in ETF’s of beleggingsfondsen. Deze kosten zijn bij ING beleggen hetzelfde als bij iedere belegger aangezien de kosten door het fonds zelf in rekening worden gebracht.

Betrouwbaarheid ING beleggen

Waardering: 5 uit 5.

ING is een bekende Nederlandse bank die al een stuk langer bestaat dan de meeste brokers. Hierdoor weet je als belegger beter waar je aan toe bent. Veel beleggers kiezen dan ook voor het beleggen via een bank wegens de betrouwbaarheid.

ING staat onder toezicht De Nederlandsche Bank (DNB) en Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarnaast valt ING, doordat het een bank is, onder het depositogarantiestelsel. Dit wil zeggen dat je beschermd bent tot een bedrag van €100.000 wanneer ING failliet gaat.

Handelsplatform ING beleggen

Waardering: 3 uit 5.

Voor het beleggen bij ING kun je gebruik maken van een WebTrader, deze werkt vrij simpel. Het handelsplatform is gebruiksvriendelijk, maar zeer beperkt. De WebTrader is gekoppeld aan je betaalrekening van ING, maar je kunt niet beleggen bij ING zonder daar ook een betaalrekening te hebben. Je kunt in het programma geen analyses uitvoeren.

Je kunt ook beleggen in de ING app. Bij zowel de app als de Webtrader is het erg eenvoudig om aandelen en obligaties te verhandelen, maar de platformen zijn wel erg basic. Je kunt dus geen technische analyses of iets dergelijks uitvoeren. Je kunt wel de rapporten zien die door analisten zijn gemaakt over bepaalde aandelen. Daarnaast wordt er dagelijks gepubliceerd rondom de AEX.

ING beleggen vs DEGIRO

Je vraagt je misschien af wanneer je wilt gaan beginnen met beleggen of je beter kunt gaan beleggen via een broker, zoals DEGIRO, of via een bank als ING. Om je te helpen bij het maken van deze keuze vergelijken we DEGIRO met ING beleggen, zodat je duidelijk kan zien wat de voor- en nadelen zijn van deze opties. We kijken onder andere naar de kosten, gebruiksvriendelijkheid en de betrouwbaarheid.

Kosten ING beleggen vs kosten DEGIRO

In de tabel hieronder vergelijken we de kosten van DEGIRO met kosten van ING beleggen. We kijken hier naar de kosten van beleggen bij het beleggingsaccount zelf op de beurs. Dit accounttype lijkt namelijk het meest op een beleggingsrekening van DEGIRO.

ING beleggenDEGIRO
Basisfee€20 per jaar
Service fee0,24% (bij een belegd vermogen t/m €100.000)€ 2,50 per beurs per jaar (met een maximum van 0,25% over jouw hoogste portefeuillewaarde). Voor Euronext Amsterdam en Euronext Brussel betaal je geen kosten.
Transactiekosten (NL aandeel)€ 1 + 0,10% van de transactiesom (maximaal € 150)€2 + €1 (handlingkosten)
Transactiekosten (US aandeel) € 1 + 0,10% van de transactiesom (maximaal € 150) €1 + €1 (handlingkosten)
Valutakosten0,25%€10,00 + 0,25%
DEGIRO vs ING beleggen

Misschien is je al opgevallen dat de kosten van ING beleggen een stuk hoger liggen dan die van DEGIRO. Met name de zeer hoge vaste basisfee die je bij ING beleggen jaarlijks moet betalen is een groot nadeel ten opzichte van DEGIRO. Bij deze broker betaal je namelijk helemaal geen basisfee.

Deze kosten zijn procentueel natuurlijk een stuk lager wanneer je met meer geld belegd, of wanneer je meerdere transacties uitvoert.

Voorbeeld transactie

De beste manier om de kosten te vergelijken is door te kijken naar een aantal specifieke aankopen. In het voorbeeld hieronder kijken we wat de kosten zijn van een aantal specifieke aankopen. Hierbij houden we rekening met alle kosten die worden berekend, dus ook de vaste kosten.

Stel je wilt €1.000 aan aandelen kopen in Heineken (of een ander Nederlands aandeel) en dit is de enige transactie die je dit jaar uitvoert. In de tabel hieronder kun je zien welke kosten je betaalt bij ING beleggen en bij DEGIRO.

ING beleggenDEGIRO
Basisfee€20
Service fee €2,40
Transactiekosten (NL aandeel)€2€2
Handlingkosten€1
Totaal€24,403
Kosten ING beleggen vs DEGIRO

In bovenstaand voorbeeld zie je heel goed dat aandelen kopen bij DEGIRO veel goedkoper is wanneer je belegd met een relatief klein bedrag.

Stel je doet eenzelfde soort belegging maar dan met €10.000, de kosten die je dan betaalt zien er als volgt uit:

ING beleggenDEGIRO
Basisfee€20
Service fee €24,00
Transactiekosten (NL aandeel)€11€2
Handlingkosten€1
Totaal€55€3
Kosten ING beleggen vs DEGIRO

In dit voorbeeld zie je goed dat je, wanneer je met veel geld belegd nog steeds veel minder betaalt bij DEGIRO. Dit komt doordat niet alleen de vaste kosten hoger zijn bij ING, maar ook de transactiekosten.

ING zegt zelf dat het bij hen pas aantrekkelijk wordt om te beleggen, wanneer je meer dan €1.000 investeert. In de voorbeelden hierboven zie je ook dat de procentuele kosten flink afnemen wanneer je een hoger bedrag investeert.

In iedere situatie betaal je bij DEGIRO minder kosten, waardoor het dus voordeliger is om via deze broker te beleggen.

Conclusie ING beleggen review

Waardering: 3 uit 5.

Alles overziend, komt naar voren uit de review over ING Beleggen dat dit platform wellicht niet de ideale springplank of vervolgstap is voor je beleggingscarrière. Op bijna alle fronten blijken er andere online brokers te zijn die aanzienlijk beter presteren.

Het grote pluspunt van beleggen bij ING is de zekerheid van een betrouwbare partij. Voor sommigen kan het ook aantrekkelijk zijn om bij ING te beleggen als ze al een betaalrekening bij deze bank hebben. Echter, een woord van waarschuwing is hier op zijn plaats. Het is zonde om onnodig veel te betalen, terwijl er betere en goedkopere alternatieven voorhanden zijn.

Vooral voor actieve beleggers, die streven naar hogere rendementen, kan het frustrerend zijn om een deel van die rendementen te zien opgaan aan hoge transactiekosten. Daarom adviseren we je om ook eens een kijkje te nemen bij DEGIRO.

* Aan deze actie zijn voorwaarden verbonden.


Veelgestelde vragen (FAQ)

Is ING beleggen goed?

Beleggen via ING is een goede optie, zeker als je het vergelijkt met andere banken. Naast dit voordeel heeft ING Beleggen nog meer te bieden. Het meest significante voordeel van beleggen bij ING, in vergelijking met brokers, is dat het een gerenommeerde en betrouwbare Nederlandse bank is die onder toezicht staat van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Bovendien valt ING, als bank, onder het depositogarantiestelsel, waardoor je als belegger beschermd bent mocht de bank failliet gaan.

Wat is de beste bank om te beleggen?

Bij diverse Nederlandse banken, zoals ABN AMRO, ING en Rabobank, heb je de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen. Qua kosten behoort ING tot een van de voordeligere banken waar je kunt beleggen.

Wat zijn de kosten van beleggen?

Bij ING Beleggen worden er diverse kosten in rekening gebracht. Je krijgt te maken met een basisvergoeding, servicekosten, en transactiekosten, eventueel aangevuld met valutakosten. De basisvergoeding bedraagt een vast bedrag van €20 per jaar. Dit impliceert dat beleggen via ING voornamelijk aantrekkelijk wordt wanneer je van plan bent met een relatief groot kapitaal te beleggen.

Author

Tom Otto is een gepassioneerde bedrijfskundige met een gespecialiseerde focus op beleggen. Met deze website wil hij het voor iedereen makkelijker maken om te beginnen met beleggen. Tom gelooft in beleggen voor de lange termijn en zijn favoriete quote die dat helemaal samenvat is: "The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient". Met een sterke interesse in waardebeleggen en ETF's heeft Tom zichzelf verder ontwikkeld door het uitgebreid bestuderen van klassiekers zoals 'De Intelligente Belegger' en het volgen van de inzichten en strategieën van Warren Buffett.

2 Comments

 1. Ik vind dit revieuw onjuist, ik ben bij DeGIRO aal 6 maanden en daar zijn veel onduidelijk kosten zoals inactief kosten, rente kosten….veel duur dan je dacht.

  • Dylan van Zijderveld Reply

   Hoi Tran,

   Jammer om te lezen dat je de review onjuist vind. Wat betreft de kosten van DEGIRO, zou je eens kunnen kijken naar ons artikel over ‘DEGIRO kosten’. Daar staan alle kosten uitgelegd.

   Groeten,
   Dylan

Write A Comment