Indexbeleggen in 2023 is een goede manier om een gespreide belegging te verrichten. Je belegt namelijk in één keer in veel verschillende aandelen. Indexbeleggen kan ook de ideale beleggingsvorm zijn voor beginners, omdat het relatief eenvoudig is.

Indexbeleggen belangrijkste punten

Hier vatten we de belangrijkste punten uit dit artikel over indexbeleggen samen:

  • Indexbeleggen is een manier om de prestaties van een ‘mandje aan beleggingsproducten’ volgen.
  • De bekendste indexen in Nederland zijn de AEX en de S&P 500.
  • Indexbeleggen wordt vaak voor de lange termijn gedaan.
  • Indexbeleggen kan goede manier zijn om gemakkelijk een diverse beleggingsportefeuille te hebben.
  • Sinds 2009 had je je geld x4-x5 kunnen laten gaan door te beleggen in een index!
  • Wij raden DEGIRO aan voor indexbeleggen.

Wat is indexbeleggen 2023?

Een index is een manier om de prestaties van een groep beleggingsproducten, zoals aandelen te volgen. Een index probeert vaak (een deel van) de gehele markt te representeren. Zo zijn er bijvoorbeeld indexen die een hele markt weerspiegelen, zoals de S&P 500 en de AEX. Daarnaast zijn er ook indexen die bijvoorbeeld een bepaalde sector volgen.

Indexbeleggen is het kopen en verkopen van een specifieke index. Beleggers speculeren over de prijs van een index. De prijs van een index wordt bepaald door de aandelen die in de index zitten. Als de gemiddelde prijs van de aandelen in de index daalt, dan daalt de prijs van de index. Als de gemiddelde prijs daalt, dan daalt de index. Verwacht je dat een index gaat stijgen, dan kun je de index kopen. Als je verwacht dat de index gaat dalen, dan kun je short gaan op die index aan de hand van een CFD of ETF.

Indexbeleggen bij een broker gaat vrijwel altijd via een CFD of ETF. Hiermee speculeer je over de prijs van een index. Je bezit dan niet daadwerkelijk de aandelen in al die bedrijven.

Indexbeleggen wordt vaak als een goede optie gezien om op de lange termijn te handelen. Dit komt voornamelijk doordat indexen zoals de S&P 500 en de AEX zich over een hele lange periode hebben bewezen.

Indexbeleggen is een beleggingsstrategie die vaak voor de lange termijn wordt toegepast

Waarom indexbeleggen?

Veel mensen indexbeleggen om op lange termijn veel rendement te behalen. Voornamelijk door de kracht van compounding (rente over rente). De voordelen van indexbeleggen zijn:

  • Diversificatie
  • Lage kosten
  • Rendement
  • Gemak

Diversificatie door indexbeleggen

Eén van de grootste voordelen van indexbeleggen is dat je op een eenvoudige manier een zeer gespreid portfolio hebt. Neem bijvoorbeeld de S&P 500. Als jij belegt in de S&P 500, beleg je eigenlijk in 500 verschillende bedrijven tegelijk. Hierdoor spreid je je belegging enorm. Dit zorgt ervoor dat je een lager mogelijk rendement hebt dan bij individuele aandelen, maar ook een veel lager risico. Als namelijk het ene bedrijf slecht presteert kan dit opgevangen worden door een bedrijf dat erg goed presteert.

Lage kosten van indexbeleggen

Een ander voordeel van indexbeleggen is dat het lage kosten met zich mee brengt. Het kopen van alle 500 aandelen die in de S&P 500 zitten, zou een hoop transactiekosten met zich meebrengen. Bij een index koop je al deze aandelen als het ware in één keer en zijn je kosten ook een heel stuk lager.

Rendement

Dit is natuurlijk de voornaamste reden waarom mensen indexbeleggen, vanwege het rendement. Op de lange termijn hebben indexen zoals de AEX en de S&P 500 zich bewezen. Deze indexen zijn op de lange termijn erg rendabel geweest. Hieronder zie je in een grafiek het rendement dat je op de S&P 500 en AEX zou hebben behaald als je €1.000 had geïnvesteerd in 2009.

Zoals je kunt zien zou in deze periode van ongeveer 12 jaar je geld x5 zijn gegaan. Een flink rendement dus! Bij het kopje 'rendement' gaan we hier nog dieper op in.

Gemak van indexbeleggen

Nog een voordeel van indexbeleggen is het gemak. Zoals ook bij de kosten al aangegeven, het zou een stuk lastiger zijn om alle individuele aandelen in een index te kopen. Als je er vertrouwen in hebt dat de markt gaat stijgen, kun je veel beter kiezen voor een index. Dit scheelt je een hoop tijd en geld.

Wat is een goed indexfonds?

Er zijn tegenwoordig een hoop verschillende indexfondsen. Maar wat zijn dan de goede fondsen voor indexbeleggen? Wij geven hier onze top 3 indexen.

1. S&P 500

Op nummer 1 staat de S&P 500. De S&P 500 is een index waarin de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven van Amerika zitten. Deze index wordt beschouwd als de beste graadmeter voor de Amerikaanse large-cap aandelen. De S&P 500 bevat niet precies de 500 grootste bedrijven in Amerika, vanwege een aantal voorwaarden die ze stellen. Zo moet een bedrijf bijvoorbeeld positieve inkomsten hebben in het meest recente kwartaal en de som van de afgelopen vier kwartalen. Een enorm bedrijf dat verlies zou hebben een aantal kwartalen komt dus niet in de S&P 500.

Een aantal bedrijven die in de S&P 500 zitten, zijn: Apple, PayPal, Pfizer, Alphabet, Facebook, Google, Coca Cola, Walmart, Amazon, Tesla, Nike, Domino's, Dow, Starbucks en nog veel meer. Zoals je kunt zien beleg je met indexbeleggen in enorm veel 'topbedrijven'. Bij het kopje 'indexbeleggen rendement' gaan we in op het rendement.

Lees hier meer over de S&P 500: Standard & Poor’s Index (S&P 500) | Deze moet je kennen.

2. AEX

Op nummer 2 zetten we de AEX. De AEX is de belangrijkste index in Nederland. De AEX bevat de 25 meest verhandelde aandelen op de Nederlandse beurs. Deze index wordt verhandeld sinds 1983.

Een aantal bedrijven die in de AEX zitten zijn: Unilever, Shell, ING, Heineken, Ahold, ASML, Ayden, Philips en nog veel meer. Bij het kopje 'indexbeleggen rendement' gaan we in op het rendement.

Lees hier meer over de AEX: AEX – Alle informatie die je nodig hebt!

3. Dow Jones

De Dow Jones Industrial index is een index waarin 30 topaandelen zitten. Het woord 'industrieel' in deze index is voornamelijk een historisch overblijfsel. Tegenwoordig zijn de meeste aandelen in de Dow Jones index niet uit de industriële sector. De sectoren transport en nutsbedrijven hebben een eigen Dow Jones index.

Een aantal bedrijven die in de Dow Jones index zitten, zijn: Apple, Coca-Cola, JPMorgan, Dow, American Express, Microsoft, Nike, Wal-Mart, Disney en nog veel meer.

Bekijk hier onze top 5 van de beste indexfondsen: Beste indexfondsen 2022 ||▷ De top 5 van 2022!

Indexbeleggen rendement

In dit onderdeel bekijken we het rendement van indexbeleggen. In de grafiek hieronder zie je het rendement van het indexbeleggen bij de S&P 500, AEX en de Dow Jones. Zoals je kunt zien is er een enorme correlatie tussen de drie indexen. Hier staan indexen vaak ook wel om bekend. Ze volgen elkaar op.

Wat je ziet is dat je vanaf 2009 met indexbeleggen een flink rendement had kunnen behalen. Je geld zou door het indexbeleggen ongeveer x4-x5 gaan. Dat ga je op je spaarrekening niet krijgen zo'n rendement.

Indexbeleggen is een zeer goede optie voor de beginnende belegger voor de lange termijn. Het kan erg veel opleveren en heeft weinig risico's. Ook bij indexen zijn er dalingen, maar over een periode van tientallen jaren stijgt een index vrijwel altijd. Indexbeleggen is daarnaast ook heel eenvoudig. Je kunt gemakkelijk bij een online broker een ETF of CFD van een bepaald index kopen. Daarover meer onder 'waar kun je indexbeleggen'.

Waar kun je indexbeleggen?

Indexbeleggen kan tegenwoordig eenvoudig bij een online broker. Er zijn veel verschillende online brokers. Op onze website hebben we over de grotere brokers een review geschreven. Wij raden je aan om te beleggen in een index bij DEGIRO. Een andere optie zou eToro kunnen zijn.

Bij een online broker zal je een index vaak moeten kopen via een CFD of een ETF. Hiermee speculeer je over de prijs van de index. Je bezit dan niet daadwerkelijk de aandelen van die index, maar profiteert wel van prijsstijgingen. Indexbeleggen bij een ETF is vaak ook goedkoper dan als je de 'echte' index zou kopen.

Bekijk eens: Brokers vergelijken (2021) | Wat is de beste broker?

Indexbeleggen bij DEGIRO

Zoals we bij het vorige onderdeel aangegeven hebben is indexbeleggen bij DEGIRO een goede optie. DEGIRO is de bekendste online broker van Nederland en heeft een groot aanbod. Ze hebben lage kosten en zijn daar ook transparant over. Je kunt eenvoudig een account aanmaken bij DEGIRO en een index kopen. Zo kun je bijvoorbeeld een AEX ETF kopen zoals: iSharex AEX ETF EUR. Zie de afbeelding hieronder

Indexbeleggen DEGIRO

Wil je een kijkje nemen bij DEGIRO? Ze hanteren geen minimaal stortingsbedrag, dus je kunt met een klein bedrag oefenen. Klik op onderstaande knop om een account aan te maken.

Wat kost indexbeleggen?

In de tabel hieronder zie je de kosten van een investering van €10.000 in de S&P 500 per broker. Zoals je ziet zijn voornamelijk de valutakosten hoog. Dit komt doordat de S&P 500 gekocht moet worden in dollars. De broker zal jouw euro's dus omzetten in dollars. De valutakosten zijn bij DEGIRO het laagst. Ongeveer 0,1% van je totale investering. Je kunt dus zeer voordelig handelen in de S&P 500 bij DEGIRO.

Wil je het zelf uitproberen bij DEGIRO? Lees dan hier de review of maak direct een account aan.

Conclusie indexbeleggen

In dit artikel heb je kunnen lezen wat indexbeleggen is. Indexbeleggen is een goede manier om op de lange termijn een goed rendement te kunnen behalen met weinig risico. Niet iedereen is zich bewust van deze beleggingsstrategie. Vaak denken mensen dat beleggen 'te moeilijk' is en dat ze het niet kunnen. Wij raden mensen aan om je te verdiepen in het indexbeleggen. Zeker als je kijkt hoe weinig het sparen tegenwoordig oplevert. Hier nog drie artikelen die zeker de moeite waard zijn om ook even te lezen:

Sparen vs Beleggen | Wat levert meer op | De feiten
Beleggen voor beginners | Tips voor de beginnende belegger!

Veelgestelde vragen

Wat is beleggen in een index?

Een index bestaat uit een 'mandje vol aandelen'. Het aantal aandelen in een index verschilt per index. Zo zitten er in de S&P 500, 500 aandelen en in de AEX maar 25. Beleggen in een index is kopen en verkopen van een specifieke index. Dit kan door een index daadwerkelijk te kopen (bezit van de aandelen) of aan de hand van een ETF of CFD.

Wat kost indexbeleggen?

De kosten van indexbeleggen verschillen per online broker. Over het algemeen is DEGIRO de goedkoopste broker om te beleggen in indexen. Een investering in de S&P 500 voor €10.000 kost bij DEGIRO ongeveer €10,51. Bij bijvoorbeeld eToro kost dit €47,00 en bij BUX Zero €25,00.

Waarom indexbeleggen?

Indexbeleggen heeft vele voordelen. Een aantal voordelen van indexbeleggen zijn: diversificatie van je beleggingen, gemak, lage kosten en goed rendement op de lange termijn. Vanwege het feit dat je veel verschillende aandelen in één keer koopt zullen je kosten lager zijn. Dit biedt ook gemak en diversificatie.

Waarom beleggen in indexfondsen?

Het beleggen in een indexfonds zoals de S&P 500 is heel gemakkelijk en goedkoop. Je koopt namelijk in één keer een mandje vol aandelen. Je belegt in één keer in een flink aantal bedrijven in verschillende sectoren. Dit maakt jouw beleggingsportfolio gelijk divers!

Author

Dylan is 1 van de oprichters van Brokerfind. Hij heeft al bijna heel zijn leven interesse in financiën en ook in beleggen. Met behulp van deze website wil hij beleggen toegankelijk maken voor iedereen! Zelf belegt hij ook voor de lange termijn. Zijn favoriete quote: "Time in the market, beats timing the market"

Write A Comment