Aandelen Google direct kopen (2023)

Wil je direct Google aandelen kopen en heb je geen zin om dit hele artikel te lezen. Wij raden je aan om aandelen via DEGIRO te kopen. DEGIRO heeft volgens ons de laagste tarieven voor aandelenhandel.

Algemene informatie Google

Ontstaan van Google

Google begon in januari 1996 als een onderzoeksproject van Larry Page en Sergey Brin toen ze beiden studeerde aan de Stanford University in Californië. Terwijl de zoekmachines van toen resultaten rangschikten door te tellen hoe vaak de zoektermen op de pagina voorkwamen, hadden Larry Page en Sergey Brin een ander idee. Dit systeem kon de relaties tussen websites beter analyseren. Zij noemden dit algoritme PageRank (vernoemt naar Larry Page). PageRank bepaalde de relevantie van een website door het aantal pagina’s terug te linken naar de oorspronkelijke site.

Larry en Sergey gaven hun nieuwe zoekmachine oorspronkelijk de naam ‘BackRub’. Ze kozen deze naam omdat de zoekmachine gebruik maakte van backlinks voor het bepalen van de relevantie.

Uiteindelijk veranderde ze de naam in Google. Deze naam van de zoekmachine was een woordspeling op het woord ‘googol’, het getal 1 gevolgd door 100 nullen. Ze hadden dit getal gekozen om aan te geven dat de zoekmachine bedoeld was om grote hoeveelheden informatie weer te geven.

De oorspronkelijke homepage van Google had een eenvoudig ontwerp omdat de oprichters van het bedrijf weinig ervaring hadden met programmeren. De domeinnaam www.google.com werd geregistreerd op 15 september 1997 en het bedrijf werd officieel opgericht op 4 september 1998. Larry en Sergey werkten toen nog vanuit de garage van één van de eerste werknemers van Google.

Groei van Google

In maart 1999 verhuisde het bedrijf zijn kantoren naar een plek waar verschillende technologische startups uit Silicon Valley gevestigd waren. Het volgende jaar begon Google met de verkoop van advertenties die gekoppeld waren aan zoekwoorden. Dit was tegen het oorspronkelijke idee van Larry en Sergey. Zij wilden eigenlijk geen door advertenties gefinancierde zoekmachine. Om een overzichtelijk pagina ontwerp te behouden, waren de advertenties uitsluitend op tekst gebaseerd.

Alle informatie ter wereld organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar maken [1].

Google

De zoekmachine bleek al snel een succes en het snelgroeiende bedrijf verhuisde nog verschillende keren, om zich uiteindelijk in 2003 in Mountain View te vestigen. In 2004 ging het bedrijf naar de beurs en al snel werd Google één van ’s werelds grootste mediabedrijven. Google lanceerde Google News in 2002, Gmail in 2004, Google Maps in 2005 en Google Chrome in 2008, met daarnaast nog vele andere producten.

In 2015 had Google inmiddels al heel veel dochterondernemingen. Deze ondernemingen hadden vaak niet zoveel meer te maken met de zoekmachine en daarom besloot Google de overkoepelende organisatie holding Alphabet Inc. op te richten. Dit is ook het aandeel wat je kunt kopen wanneer je Google aandelen wilt kopen.

Alphabet

Op 10 augustus 2015 kondigde Google Inc. plannen aan voor een nieuwe IPO (initial public offering). Dit werd gedaan om een nieuwe publieke holding op te richten, Alphabet Inc. Google CEO Larry Page deed deze aankondiging in een blogpost op de officiële blog van Google.

Alphabet zou worden opgericht om Google te herstructureren door dochterondernemingen van Google naar Alphabet te verplaatsen. Alphabet bestaat sindsdien uit zowel Google als andere bedrijven, waaronder, Nest, Verily en Fiber. Het doel van Alphabet was dus vooral om een verzameling van bedrijven te worden. De verschillende bedrijven worden volledig los van elkaar bestuurt.

De inspiratie voor deze structuur kwam van Warren Buffett en zijn managementstructuur van Berkshire Hathaway. Larry Page en Sergey Brin zijn vooraf op bezoek geweest bij Buffett in Omaha om te kzien hoe Berkshire Hathaway een holding was die bestond uit dochterondernemingen met sterke CEO’s die werden vertrouwd om hun bedrijven te leiden.

Meer dan een zoekmachine

Google is uitgegroeid tot ’s werelds populairste zoekmachine, met een aandeel van 92% van de wereldwijde zoekmarkt. Google is daarmee de grootste winnaar van het internet. Maar Google is nog veel meer dan enkel een zoekmachine. Onder Google en Alphabet vallen namelijk nog veel meer bedrijven.

Alphabet is uitgegroeid tot één van ’s werelds grootste technologieconglomeraten, met een beurswaarde van 1,9 triljoen dollar per 23 september 2021. Het bedrijf boekte een netto-inkomen van $40,3 miljard op een omzet van $182,5 miljard in 2020.

Het grootste deel van Alphabet’s inkomsten wordt behaald met reclame. Het bedrijf biedt performance advertising, waarmee adverteerders eenvoudig in contact kunnen komen met de juiste doelgroep.

Google haalt ook inkomsten uit andere bronnen, waaronder de verkoop van apps, in-app aankopen, hardware, en licentie- en servicevergoedingen, waaronder die voor Google Cloud en andere producten. Het bedrijf heeft overnames gedaan om deze activiteiten te versterken.

Hieronder kijken we naar een aantal van Alphabet’s grootste bedrijven naast Google:

1. YouTube

YouTube
 • Type bedrijf: online media platform
 • Overnameprijs: $1,65 miljard
 • Overnamedatum: 13 november 2006
 • Omzet: $15 miljard (2019) [2]

YouTube werd in 2005 opgericht door drie voormalige PayPal medewerkers die geloofden dat mensen het leuk zouden vinden om hun zelfgemaakte video’s online te delen. Tegen de zomer van 2006 bood YouTube al meer dan 100 miljoen video’s per dag aan. Maar door technische problemen door de snelle groei en doordat het niet lukte om winst te maken, gingen de oorspronkelijk oprichters op zoek naar een koper.

Google had al een eigen videoplatform, genaamd Google Video, wat ze ook in 2005 gelanceerd hebben. Echter was er niet echt veel interesse in het platform. Google besloot daarom YouTube over te nemen. Dit gaf het bedrijf een nieuw, krachtig videoplatform. YouTube is uitgegroeid tot een belangrijke bron van Alphabet’s advertentie-inkomsten. Daarnaast verdient het platform ook geld via premium YouTube abonnementen en door het verkopen en verhuren van films.

2. Android

Android
 • Type bedrijf: mobiel besturingssysteem
 • Overnameprijs: $50 miljoen
 • Overnamedatum: 2005

Android werd opgericht in 2003 en wilde in eerste instantie geavanceerde software maken voor digitale camera’s. Doordat deze markt te klein bleek te zijn, besloten de oprichters zich te gaan richten op mobiele telefoons. Android is uiteindelijk een mobiel besturingssysteem geworden, dat voornamelijk is ontworpen voor mobiele apparaten met een aanraakscherm, zoals smartphones en tablets.

Google nam het bedrijf in 2005 over voor $50 miljoen. Onder leiding van Google is Android uitgegroeid tot het meeste verkochte besturingssysteem voor mobiele apparaten. Het wordt onder andere gebruikt als besturingssysteem op de apparaten van: Samsung, HTC, LG en Sony.

3. Nest

Nest
 • Type bedrijf: online media platform
 • Overnameprijs: $3,2 miljard
 • Overnamedatum: 7 februari 2014

Nest Labs werd in 2010 opgericht door Tony Fadell en Matt Rogers. Zowel Fadell als Rogers werkten voor het oprichten van Nest bij Apple. De twee besloten een technologiebedrijf te starten voor slimme thermostaten. Ze veranderden de thermostaten in apparaten die aangesloten konden worden op het Wifi netwerk. Op deze manier konden deze thermostaten veel meer dan traditionele thermostaten.

In 2014 nam Google, Nest Labs over. Sindsdien heeft Google het samengevoegd met de Home divisie van Google, wat verschillende smart home producten aanbiedt. Je kunt hierbij denken aan beveiligingsalarmsystemen, beveiligingscamera’s, Wifi-routers en apparaten voor thuishulp.

4. DoubleClick

DoubleClick by Google
 • Type bedrijf: advertentie services
 • Overnameprijs: 3,1 miljard
 • Overnamedatum: 11 maart 2008

Google nam DoubleClick over in 2008 om de analyse en advertentiemogelijkheden van zijn klanten te versterken. Dit was op dat moment de grootste overname van Google. DoubleClick richt zich op het surfgedrag van bezoekers, wat wordt gemeten door middel van cookies.

De overname van DoubleClick is één van Google’s beste overnames aangezien Google nog steeds veruit het grootste deel van zijn inkomsten verdient met advertenties. Door middel van DoubleClick kon Google de advertenties veel beter aanpassen op het zoekgedrag en de interesses van bezoekers, waardoor ze veel meer zijn gaan verdienen met het aanbieden van advertenties.

5. DeepMind

Deepmind
 • Type bedrijf: AI
 • Overnameprijs: miljard
 • Overnamedatum: 2014

DeepMind is een Brits bedrijf wat zich focust op Artificial Intelligence (AI). Het bedrijf is opgericht in september 2010 en is in 2014 overgenomen door Google.

DeepMind heeft een neuraal netwerk gecreëerd dat videospelletjes leert spelen op een manier die vergelijkbaar is met die van mensen. DeepMind kwam in 2016 in het nieuws nadat het AlphaGo programma een wereldkampioen van Go versloeg in een wedstrijd van vijf spellen.

Een algemener programma, AlphaZero, versloeg de krachtigste programma’s die go, schaken en shogi (Japans schaken) spelen, na een paar dagen spelen tegen zichzelf met behulp van reinforcement learning.

Financiële cijfers Google aandelen (alphabet)

Doordat Google onderdeel is van Alphabet is het alleen mogelijk om de financiële cijfers van Alphabet te bekijken. Alphabet splitst de jaarcijfers van de verschillende bedrijven ook niet in jaarverslagen, maar het is wel zo dat nog steeds het grootste deel van de omzet en winst wordt behaald met Google.

De omzet van Alphabet is de laatste 15 jaar gigantisch gestegen. In 2005 behaalde Google (toen nog wel genoteerd als Google) een omzet van $6,1 miljard. Vervolgens is de omzet heel stabiel en snel gestegen. Afgelopen jaar, in 2020, behaalde Alphabet een omzet van maar liefst $182,5 miljard.

Dit betekent dat de omzet van Google zo’n 25% per jaar is gestegen, wat echt mega is. In de grafiek hieronder kun je zien wat de omzet van Alphabet was per kwartaal. Wat vooral opvalt is dat de omzet van Alphabet heel stabiel is. Ook in periodes van onzekerheid, zoals tijdens de financiële crisis van 2008/2009 en tijdens de coronapandemie blijft Alphabet gewoon veel geld verdienen.

Maar je denkt misschien omzet is geen winst en daar heb je een goed punt. Daarom gaan we nu wat meer inzoomen op de winst van Alphabet. Zoals je in de grafiek hieronder kunt zien, is de winst van Alphabet ook hard en stabiel gestegen. Alleen in 2017 was er even een dipje.

In 2005 maakte Google een nettowinst van ongeveer $1,5 miljard en in 2020 maakte ze een winst van ongeveer $40 miljard. Dit betekent dat de winst procentueel zo'n beetje net zo hard is gegroeid per jaar als de omzet, namelijk met bijna 25% per jaar.

Is het aandeel van Google koopwaardig?

Met zo'n gigantische stijging van de omzet en winst denken beleggers al snel dat Alphabet een goede investering is. Toch kun je dit niet zo makkelijk zeggen. Wanneer je wilt bepalen of een aandeel koopwaardig is, is het ook belangrijk dat je kijkt hoeveel je ervoor moet betalen. Er zijn verschillende manieren hoe je kunt kijken naar de intrinsieke waarde en koopwaardigheid van een bedrijf. Hieronder bespreken we een aantal indicatoren.

P/E Ratio

De P/E ratio (koers-winstverhouding) meet de huidige aandelenkoers ten opzichte van de winst per aandeel. Deze verhouding kan gebruikt worden voor de waardering van een bedrijf. Hieronder gaan we de P/E ratio van Alphabet op twee manieren gebruiken om de koopwaardigheid van Alphabet op dit moment te kunnen beoordelen. Allereerst vergelijken we de gemiddelde P/E ratio van Alphabet met de huidige verhouding. Daarna kijken we ook wat de P/E is van andere 'techreuzen', zodat we dit kunnen vergelijken met Alphabet.

Huidige vs historische P/E

Alphabet heeft een historische P/E ratio van ongeveer 29 en een huidige P/E van iets meer dan 30. Dit zit dus heel erg dicht bij elkaar. Dit kan je ook in de grafiek hieronder zien, hier hebben we de intrinsieke waarde berekend door de winst van Alphabet te vermenigvuldigen met de gemiddelde P/E.

Afgelopen jaar is de prijs van Alphabet gigantisch omhooggeschoten en hoewel dit vaak een teken is van een overwaardering is dit niet per se het geval, de winst is namelijk net zo erg gestegen.

Alphabet vs andere bedrijven

BedrijfP/E Ratio
Alphabet30
Apple28
Amazon58
Microsoft36,6

Zoals je kunt zien heeft enkel Apple een lagere P/E ratio. Microsoft en zeker Amazon hebben hogere P/E ratio's. Op basis hiervan zou je kunnen zeggen dat Alphabet koopwaardiger is dan deze enigszins vergelijkbare bedrijven.

Conclusie - Google aandelen kopen 2023

Moet je nou Google (Alphabet) aandelen kopen in 2023 of niet? Het blijft altijd erg lastig om in te schatten of het aandeel blijft stijgen of niet. Wat je daarentegen wel kunt doen, is een inschatting maken of de intrinsieke waarde van het bedrijf blijft groeien.

De intrinsieke waarde van Google is de afgelopen 10 jaar onwijs gegroeid en het lijkt erop dat Google nog niet uitgegroeid is. Google blijft namelijk steeds uitbreiden door nieuwe overnames en door interne processen te optimaliseren.

Toch kunnen wij geen antwoord geven op de vraag of je Google aandelen moeten kopen of niet. Het is altijd belangrijk om zelf goed onderzoek te doen. Met dit artikel hopen we wel dat we je al een beetje op weg hebben geholpen. Wanneer je al weet dat je aandelen in Google wilt kopen, dan raden we je nog aan om een goed onderzoek te doen naar een broker. Wij hebben hier ook al wat onderzoek naar gedaan en op basis daarvan raden wij je DEGIRO aan als broker.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat kost een aandeel Google?

Een Alphabet, de holdingcompany van Google, aandeel kost ongeveer 2.800 dollar. Het is dus relatief duur om in Alphabet te beleggen. Het is zelfs zo duur dat veel beginnende beleggers niet kunnen beleggen in Alphabet.

Is Google beursgenoteerd?

Google ging in 2004 naar de beurs en is sindsdien dus beursgenoteerd. In 2015 ging Google opnieuw naar de beurs. Ditmaal was het voor een nieuwe holdingcompany genaamd Alphabet. Sindsdien moet je Alphabet aandelen kopen, wanneer je in Google wilt beleggen.

Wat is Alphabet?

Alphabet is de holdingcompany die boven Google hangt. Deze holdingcompany is door Google zelf opgericht. Dit hebben ze gedaan om de bedrijven die niet op de oorspronkelijke zoekmachine lijken onder te kunnen brengen onder een andere holding. Op deze manier kunnen deze bedrijven op een zelfstandige wijze opereren, zonder dat dit direct invloed heeft op de naam van Google en andersom.

Author

Tom Otto is een gepassioneerde bedrijfskundige met een gespecialiseerde focus op beleggen. Met deze website wil hij het voor iedereen makkelijker maken om te beginnen met beleggen. Tom gelooft in beleggen voor de lange termijn en zijn favoriete quote die dat helemaal samenvat is: "The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient". Met een sterke interesse in waardebeleggen en ETF's heeft Tom zichzelf verder ontwikkeld door het uitgebreid bestuderen van klassiekers zoals 'De Intelligente Belegger' en het volgen van de inzichten en strategieën van Warren Buffett.

Write A Comment