Er zijn veel verschillende soorten ETF’s, dit kan het soms knap moeilijk maken om de juiste ETF te vinden. Om je een beetje op weg te helen leggen we je in dit artikel uit wat het verschil is tussen een fysieke ETF en een synthetische ETF.
Voordat we de verschillende ETF soorten met elkaar kunnen vergelijken leggen we je eerst uit wat fysieke en synthetische ETF’s precies zijn.
Fysieke ETF betekenis
Een fysieke ETF is een ETF die een onderliggende index volgt door een representatieve portefeuille samenstellen van de samentelling van die specifieke index.
Een voorbeeld van zo’n ETF is de Vanguard S&P 500 UCITS ETF. Deze ETF volgt de S&P 500. Dit wordt gedaan door dezelfde aandelen te bezitten met dezelfde weging.
In de S&P 500 heeft Apple een weging van 6,2%. Voordat er een fysieke ETF uitgegeven kan worden van de S&P 500 moet een fonds dus ook zoveel aandelen kopen totdat dit in totaal 6,2% uitmaakt van het fonds.
Voor ETF’s die bestaan uit aandelen is dit relatief makkelijk, de ETF kan namelijk gewoon de aandelen kopen. Er bestaan echter ook veel andere soorten ETF’s die bijvoorbeeld een grondstof als goud volgen. Een fysieke ETF moet deze grondstof dan ook echt in bezit hebben.
Fysieke ETF’s komen vaker voor dan synthetische ETF’s, dus de meeste ETF’s die je tegenkomt bezitten daadwerkelijk aandelen.
Synthetische ETF betekenis
Een synthetische ETF is een ETF die zelf geen aandelen bezit. Dit type ETF volgt een index door middel van swaps. Een swap is een ruilcontract waarmee je met een derde partij kunt afspreken dat je de prijs van iets wilt volgen. In dit geval volgt een synthetische ETF het rendement van de index door middel van een swapcontract.
Doordat een synthetische ETF gebruik maakt van een derde partij, heb je ook te maken met een extra risico. De derde partij kan namelijk ook failliet gaan, waardoor de swap en dus ook de ETF waardeloos wordt.
Gelukkig is dit risico niet heel groot. De meeste tegenpartijen zijn namelijk vertrouwde bedrijven die aan veel regels en voorwaarden moeten voldoen voordat ze swapcontracten kunnen afsluiten.
De reden dat er ETF’s bestaan die gebruik maken van deze constructie komt doordat het soms niet anders mogelijk is of doordat het anders te duur wordt om de onderliggende bezittingen van een index te kopen. In sommige markten wordt simpelweg niet genoeg gehandeld. Een synthetische ETF is in dat geval een goed en goedkoop alternatief.
Nog een voordeel van een synthetische ETF, is dat dit type fonds de prestaties van een index beter kan volgen. Een fysieke ETF moet erg zijn best doen om een representatieve portefeuille samen te stellen, waardoor er bij dit type fonds meestal een kleine tracking error ontstaat.
Een synthetische ETF heeft dit niet omdat deze ETF een index volgt door middel van een contract, die wordt bepaald door de resultaten van de index.
Verschil fysieke en synthetische ETF samengevat
In de tabel hieronder vergelijken we een aantal belangrijke verschillen tussen fysieke ETF’s en synthetische ETF’s.
Fysieke ETF | Synthetische ETF | |
Bezit de aandelen | Ja | Nee |
Kosten | Hoger | Lager |
Risico | Lager | Hoger |
Tracking error | Hoger | Lager |
Welke ETF is beter?
Het is niet per se zo dat de ene ETF beter is dan de andere. Doordat de verschillende soorten ETF’s zijn eigen voor- en nadelen kun je dit natuurlijk met elkaar afwegen om te kijken wat je zelf beter vindt.
Van sommige indexen is enkel een synthetische ETF, dus dan hoef je niet eens te vergelijken. Toch zijn er van de meest bekende indexen, zoals bijvoorbeeld de S&P 500 en de AEX, zowel fysieke als synthetische ETF’s.
Wanneer je in een ETF wilt beleggen van een bekende index kun je het beste alle ETF’s vergelijken. Vaak zijn de ETF’s van Vanguard of iShares goedkoper en betrouwbaarder. Je kunt dan beter hiernaar kijken in plaatst van dat je kijkt of het een fysieke of synthetische ETF is.
Hoe zie je met wat voor soort ETF je te maken hebt?
Om erachter te komen of je te maken hebt met een fysieke of een synthetische ETF kun je naar de website gaan van de aanbieder van de ETF.
Stel we willen weten of de volgende ETF een fysieke of een synthetisch ETF is: FTSE All-World UCITS ETF.
We gaan dan naar de website van de beheerder van de ETF, in dit geval is dit Vanguard. Op de website van Vanguard kun je zoeken naar de ETF. Hier kun je de ‘fund facts’ bekijken.
Bij ‘investment method’ zie je staan wat voor ETF het is. In dit geval gaat het dus om een fysieke ETF.
Conclusie – verschil fysieke en synthetische ETF
Een fysieke ETF is een ETF die daadwerkelijk de aandelen bezit van de index die de ETF volgt. Vaak stelt een fysieke ETF een representatieve portefeuille samen om zo de prestaties van de oorspronkelijke index zo goed mogelijk na te bootsen.
Een synthetische ETF bezit zelf geen aandelen. Dit type ETF volgt een index door middel van een swapcontract. Dit contract wordt afgesloten met een derde partij, vaak een bank, en dit contract zorgt ervoor dat de ETF de prestaties van een index kan volgen.
Het verschil tussen een fysieke en synthetische ETF is niet echt groot, daarom hechten de meeste beleggers hier niet heel veel waarde aan. Toch is het wel zo dat beide fondssoorten zo zijn voor- en nadelen hebben. Je kunt de tabel in dit artikel nog eens bekijken wanneer je een keuze moet maken.
Veelgestelde vragen (FAQ)
Een fysieke ETF volgt een index door dezelfde aandelen, terwijl een synthetische ETF geen aandelen bezit. Een synthetische komt door middel van een contract met een derde partij, waarin is vastgesteld dat de ETF de resultaten van een bepaalde index kopieert.
Een fysieke ETF is een ETF die de een index volgt door een representatieve portefeuille samen te stellen als samenstelling van de gevolgde index.
Een synthetische ETF is een ETF die een index volgt door middel van een swapcontract. Het swapcontract zorgt ervoor dat resultaten van de index exact gekopieerd worden.
Misschien vind je dit ook interessant
Beste ETF voor 2022 | 5 ETF’s die zeker de moeite waard zijn
Beste dividend ETF voor 2022 || De top 5 dividend ETF’s
DEGIRO kernselectie [2022] | De 10 beste ETF’s uit DEGIRO kernselectie!
1 Comment
Everything is very open with a precise clarification of the challenges. It was really informative. Your website is useful. Thanks for sharing!