Inhoudsopgave
Wat zijn futures?
Futures (termijncontracten) zijn overeenkomsten om iets te kopen of te verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs op een bepaald tijdstip in de toekomst. Het beleggingsinstrument dat wordt verhandeld is gewoonlijk een grondstof of een aandeel. De vooraf bepaalde prijs die vooraf is vastgesteld, wordt de termijnprijs genoemd. Het vastgestelde tijdstip in de toekomst, wordt de leveringsdatum genoemd. Aangezien een futures contract afhankelijk is van een onderliggend instrument, is het een derivaat.
Bij een futures contract zijn zowel een koper als een verkoper betrokken, net zoals bij een optiecontract. Een verschil met opties is dat bij een future de koper na afloop altijd het onderliggende beleggingsproduct moet kopen en de verkoper deze altijd moet leveren. Terwijl een optie altijd het recht en niet verplichting geeft.
Hoe werkt een future?
Door middel van futures kunnen beleggers of bedrijven prijzen van iets vastzetten om zich te beschermen tegen prijsschommelingen. Je kunt hierbij denken aan een bouwbedrijf dat bij het bouwen veel gebruik maakt van hout. Dat bedrijf kan dan een termijncontract kopen, zodat vaststaat voor welke prijs het bedrijf in de toekomst hout kan inkopen.
Aan de andere kant wil een verkoper van hout misschien juist een termijncontract verkopen om zich te beschermen tegen een onverwachte prijsdaling.
Wanneer de partijen elkaar gevonden hebben moeten ze overeenkomen over een aantal voorwaarden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld afspreken om over 90 dagen 500 kubieke meter hout te verhandelen voor 250 dollar per kubieke meter.
In dit voorbeeld zijn allebei de partijen aan het hedgen. Ze gebruiken de futures om zich in te dekken tegen mogelijke risico’s door prijsschommelingen.
Niet iedereen die in futures handelt, handelt daarin als risicoafdekking en niet iedereen bezit het onderliggende product. Er zijn namelijk ook speculanten in de futuresmarkt actief. Deze beleggers proberen geld te verdienen door prijsveranderingen van het termijncontract zelf.
Wanneer de prijs van hout stijgt wordt het futures contract meer waard, waardoor de speculant dit contract met winst kan verkopen. Deze beleggers proberen hiervan te profiteren en ze zijn niet van plan om het onderliggende product daadwerkelijk te kopen of verkopen.
Aandelen futures
Een groot deel van de futures handel bestaat uit termijncontracten van grondstoffen, maar het gaat zeker niet alleen hierom. Er zijn namelijk ook aandelen futures, met deze termijncontracten kun je in aandelen en ETF’s handelen. Ook bestaan er nog futures contracten van obligaties en zelfs van bitcoin.
Sommige beleggers handelen graag in futures omdat ze zo een grotere positie kunnen innemen met hetzelfde geïnvesteerde bedrag. Een belegger handelt dan met een hefboomwerking, waardoor hij zijn mogelijke rendement, maar ook verlies, vergroot.
Een koper van futures-contract verwacht dat de prijs van het onderliggende product gaat stijgen, terwijl de verkoper meestal verwacht dat de prijs van het product gaat dalen. Door een future contract te verkopen, gaat een belegger dus eigenlijk short op dat aandeel of product.
Ook bij beleggen in aandelen, kunnen futures gebruikt worden om te hedgen. Wanneer een belegger bijvoorbeeld zijn risico van zijn beleggingen in aandelen wil afdekken, kan hij een future contract op de AEX of S&P 500 verkopen. Wanneer de aandelenmarkt daalt, worden zijn beleggingen in aandelen misschien wel minder waard, maar stijgt wel de waarde van zijn contract.
Risico’s van handelen in futures
Beleggers die willen speculeren, lenen vaak een aanzienlijk bedrag bij het handelen in futures. Futures, samen met CFD’s, zijn de makkelijkste manieren om met relatief kleine koersbewegingen grote mogelijke winsten te maken. Maar gebruik maken geleend geld verhoogt ook de risico’s. Wanneer de koers de verkeerde kant op beweegt, kun je namelijk zo al je geld verliezen. Hoe hoger de hefboom, hoe sneller het gaat.
Hefboomregels zijn in de futures wereld een stuk soepeler dan bij gewone aandelen. Een broker kan een hefboom van 10:1 of zelfs 20:1 toestaan, afhankelijk van het contract. Dit is een stuk hoger dan bij gewone aandelen.
Hoe groter de hefboom, hoe groter de mogelijke winsten zijn, maar ook hoe groter je potentiële verlies is. Een prijsverandering van 10 procent kan met een hefboom van 5:1 je al een verlies van 50 procent bezorgen. Prijsveranderingen van 10% zijn in de aandelen en grondstoffenmarkt heel normaal. Als belegger moet je je dus goed bewust zijn van de gevolgen hiervan wanneer je met leverage handelt.
Als een dergelijk risico te groot lijkt en je op zoek bent naar een manier om uw beleggingsstrategie op te schudden, kun je opties overwegen om in te beleggen. Opties zijn ook relatief moeilijke beleggingsproducten, maar de risico’s zijn iets beter in te schatten.
Hoe koop je futures?
Het is relatief eenvoudig om te beginnen met handelen in futures. Het enige wat je hoeft te doen is een rekening openen bij een broker waar je kunt handelen in futures. Aangezien futures complexe beleggingsproducten zijn, vraagt je broker waarschijnlijk naar je ervaring met beleggen, je inkomen en je vermogen. Je broker stelt deze vragen om te achterhalen wat jouw risiconiveau is. Wanneer je bijvoorbeeld nog helemaal geen ervaring hebt met beleggen, dan staat je broker waarschijnlijk niet toe dat je al mag beleggen in deze complexe en risicovolle producten.
Bij relatief veel Nederlandse brokers is het niet mogelijk om te handelen in futures. Dit komt omdat veel brokers gebruik maken van een ander beleggingsproduct wat hier relatief veel op lijkt, namelijk contract for difference (CFD’s).
Bij DEGIRO is het wel mogelijk om te handelen in futures. Je hebt hiervoor wel een Active of Trader account nodig. Zoals we hierboven al hebben uitgelegd moet je eerst een aantal vragen beantwoorden, voordat je zo’n account kan aanmaken. Voor het handelen in futures brengt DEGIRO aansluitkosten, transactiekosten en afwikkelkosten in rekening. Deze kosten van handelen in futures liggen hoger dan bij het handelen in gewone aandelen.
Veelgestelde vragen
Een futures contract is een overeenkomst om een beleggingsproduct te kopen of te verkopen op een toekomstige datum tegen een overeengekomen prijs. Dat beleggingsproduct kan van alles zijn. Je kan hierbij denken aan olie, koffiebonen, goud, individuele aandelen, ETF’s en nog veel meer. Gewoonlijk worden futures contracten op een beurs verhandeld.
Voorbeeld van beleggingsproducten die in een future contract verhandeld kunnen worden zijn: olie, koffiebonen, goud, individuele aandelen, ETF’s, cryptocurrencies en nog veel meer.
De kosten die een broker in rekening brengt voor het verhandelen van futures, verschilt sterkt per broker. In Nederland is het bij veel brokers niet mogelijk om futures te kopen. De goedkoopste Nederlandse broker waar je wel futures kunt kopen is DEGIRO.