Inhoudsopgave
Huidige prijs van Ethereum
Deel 1: Wat is Ethereum (ETH)?
Wat is Ethereum?
Ethereum is een gedecentraliseerd platform dat slimme contracten (smart contracts) uitvoert. Dit zijn applicaties die precies werken zoals geprogrammeerd zonder enige mogelijkheid van fraude, censuur, downtime of bemoeienis van derden. Ethereum heeft een gedecentraliseerd open-source blockchain systeem met haar eigen cryptocurrency Ether. Daarnaast heeft Ethereum haar eigen programmeertaal genaamd Solidity.
Hoe werkt Ethereum (de basis)
Een bedrijf als Google heeft enorm veel data. Deze data wordt opgeslagen in een gecentraliseerd systeem. Ethereum laat software applicaties draaien op een netwerk van veel privécomputers en is dus een gedecentraliseerd systeem. Hiermee worden cloudserves en bedrijfscomputers vervangen door een netwerk van vele kleine computers die worden beheerd door vrijwilligers over de hele wereld (miners). Hierdoor krijgt de gemeenschap de leiding. Dit staat bekend als het peer-to-peer systeem.
Iedereen kan dit gedecentraliseerde netwerk gebruiken om applicaties te maken. Er is geen toestemming voor nodig van derden. De visie van Ethereum is om een wereldcomputer te creëren. Deze wereldcomputer is een enorm netwerk van privécomputers waarop alle toekomstige internettoepassingen kunnen worden uitgevoerd zonder derden. Hierdoor verdwijnt de macht van grote bedrijven in de online wereld.
De visie van Ethereum is om gecentraliseerde netwerken te vervangen door een web van computers over de hele wereld (gedecentraliseerd).
Ontstaan van Ethereum
Ethereum werd voor het eerst beschreven in een whitepaper uit 2013 door Vitalik Buterin. Hij heeft samen met een aantal andere in 2014 het project gefinancierd aan de hand van een online crowd funding. De blockchain lanceerde op 30 juli 2015.
Deel 2: Hoe werkt Ethereum?
Stel dat je met iemand aan het appen bent via je telefoon. Whatsapp wordt beheerd door een groot bedrijf, namelijk Facebook. Als je je bericht eenmaal verzonden hebt gaat het bericht van jou naar een bedrijfsserver en daarna pas naar de ontvanger. Dit soort bedrijven beheren en bewaren alle berichten die worden verzonden, plus alle andere informatie zoals foto’s en video’s. Dit kan een probleem worden als de bedrijfsservers worden gehackt.
Stel je nu voor dat twee mensen in plaats van via Whatsapp een gedecentraliseerde Ethereum-berichtenapp gebruiken. Dit systeem wordt niet beheerd door een bedrijf maar dus door een netwerk van privécomputers over de hele wereld. Als je dan eenmaal je bericht verstuurt gaat het van jou naar het Ethereum-netwerk en vervolgens naar je ontvanger. Je bericht is verborgen voor het netwerk. Alleen de afzender en ontvanger kunnen hun berichten zien. De informatie wordt voor iedereen verborgen door middel van een sterke computercode (encryptie). De gedecentraliseerde berichtenservice kan voor de rest gewoon hetzelfde werken als bijvoorbeeld Whatsapp.
Slimme contracten (smart contracts)
Gedecentraliseerde apps werken automatisch. Dit komt doordat ze gebruik maken van slimme contracten (smart contracts). Deze slimme contracten zetten afgesproken regels om in computercode en handhaven deze daarna automatisch. Ze werken een soort van als een snoepautomaat bijvoorbeeld. Heb je €1 in het automaat gestopt? Geen snoep. Heb je €2 in het automaat gestopt, wel snoep. Nadat de regels overeen zijn gekomen kan niemand ze veranderen of manipuleren. Dit zorgt voor eerlijk voor alle partijen.
Stel dat je bijvoorbeeld tickets hebt gekocht voor een openlucht festival met een slim contract van Ethereum. Het slimme contract kan bijvoorbeeld worden gelinkt met een weer-app en geprogrammeerd zijn om automatisch je geld terug te geven als het regent op de dag van het festival.
Bij zo’n slim contract hoeven de deelnemers elkaar niet te vertouwen. Nadat de regels van een slim contract zijn overeengekomen kan niemand die regels meer wijzigen. De festivaleigenaar kan in dit geval niet meer zeggen dat hij geen geld terug gaat geven. Je vertrouwt dus op de slimme contracten in plaats van op mensen.
Je vertrouwd op het slimme contract (smart contract) in plaats van op de personen waarmee je het contract afsluit
Ethereum’s Ether
Veel Ethereum applicaties en slimme contracten hebben te maken met uitwisselingen van geld. Omdat Ethereum volledig digitaal is heeft het daarvoor een betaalmiddel nodig. Alle betalingen worden verricht aan de hand van de eigen valuta van Ethereum genaamd: Ether.
In tegenstelling tot traditionele valuta’s zoals de Euro is Ether 100% digitaal. Dit zorgt ervoor dat het transacties direct worden opgeslagen in de code van het contract. Hierdoor kan het slimme contract automatisch geld verzenden en ontvangen. Ether wordt ook gebruikt om de vrijwilligers van het privécomputernetwerk te betalen. Elke deelnemer ontvangt Ether, omdat ze elektriciteit betalen en hun hardware gebruiken voor het systeem. Daarnaast moeten gedecentraliseerde apps op het Ethereum netwerk een kleine Ether vergoeding betalen. Dit zorgt ervoor dat het uitvoeren van slechte apps te duur wordt (tegen spam).
De waarde van Ethereum
De combinatie van de Blockchain technologie met de slimme contracten is wat Ethereum zo waardevol maakt. Hierdoor zijn (dure) derde partijen niet meer nodig. Daarnaast biedt Ethereum een platform waar gedecentraliseerde apps op gemaakt kunnen worden. Er zijn heel veel mogelijkheden met Ethereum. Het kan jaren duren voordat gedecentraliseerde apps de apps van tegenwoordig vervangen, maar Ethereum groeit heel snel. Hierna volgen nog een paar voorbeelden van mogelijkheden met Ethereum.
Deel 3: Mogelijkheden met Ethereum
Zoals al eerder aangegeven vervangen de slimme contracten in principe de tussenpersonen. Dit zou bij veel verschillende industrieën toegepast kunnen worden. Het is een nieuwe technologie en we beginnen nu al de impact te zien die Ethereum zal hebben. Het verwijderen van tussenpersonen kan leiden tot veel baanverlies. Maar Ethereum kan daarentegen ook heel veel tijd en geld besparen en daarnaast de veiligheid van informatie waarborgen.
Ethereum voorbeeld 1: Muziek verkopen
Tegenwoordig verkopen artiesten hun muziek vaak via een tussenpersoon zoals Spotify of Apple. In plaats daarvan zouden artiesten rechtstreeks aan hun fans kunnen verkopen door middel van een slim contract. Dit slimme contract kan er automatisch voor zorgen dat alle partijen doen wat er is afgesproken. In dit geval zou Ethereum de artiest kunnen betalen zodra de downloads zijn voltooid en wordt het geld automatisch afgeschreven bij de fan. Hiermee haal je in principe vaak zelfs 2 tussenpersonen weg. In dit geval bijvoorbeeld Apple en iDeal.
Ethereum voorbeeld 2: Zonnepanelen
Met Ethereum kunnen zonnepanelen automatisch energie verkopen en kopen. Denk hierbij aan het verkopen van de overtollige energie in de zomer en het kopen van energie in de winter. Dit zou zelfs tussen gebruikers kunnen in een gedeeld netwerk in een stad of dorp. Door mensen direct en geautomatiseerd te laten samenwerken wordt de rol van energieleveranciers een stuk minder belangrijk. Dit kan tevens zorgen voor een schoner, betrouwbaarder en goedkopere energieverbruik.
Ethereum voorbeeld 3: Verzekeringen
Met Ethereum is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een slimme verzekeringspolis te creëren. Stel dat je een autoverzekering zo kan instellen dat je automatisch een bedrag in rekening brengt voor precies het aantal gereden kilometers van een auto. Hierdoor kunnen verzekeringen meer op maat worden gemaakt. Het contract zou zelfs real-world data kunnen betrekken bij deze verzekeringen, zoals het aantal keer dat iemand te hard heeft gereden en deze persoon vervolgens een hogere premie geven.
Ethereum voorbeeld 4: Vastgoeddetails in onroerend goed volgen
Slimme contracten kunnen worden gebruikt om het eigendom van onroerend goed van elk structuur vast te leggen. Hierdoor wordt de transactiesnelheid geoptimaliseerd en is er minder behoefte aan advocaten of makelaars. Slimme contracten kunnen een transparanter en goedkoper alternatief geven voor het beheer van eigendomstitels. Deze slimme contracten kunnen namelijk de geschiedenis, locatie en details van eigendom bijhouden die nodig zijn voor de beoordeling van een titel. De contracten helpen fraude te voorkomen door fraudebestendige encryptie.
Ethereum voorbeeld 5: Verkiezingen
Verkiezingen hebben altijd potentieel voor fraude gehad. En dit wordt ook regelmatig gedacht. Blockchain-systemen kunnen de toekomst worden van verkiezingen. Hierdoor kan stemmen gemakkelijk en veilig via digitale middelen. Dit kan ook de toegankelijkheid vergroten. Slimme contracten kunnen de identiteit van kiezer valideren om meerdere stemmen per persoon te voorkomen. In Nederland zou dit bijvoorbeeld kunnen door het te linken aan DigiD.
Conclusie
We hopen dat je het een beetje hebt kunnen volgen. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel nieuwe mogelijkheden door het gebruik van Ethereum. We sluiten dit artikel af door nogmaals de visie van Ethereum te delen, dit geef namelijk het beste weer wat het bedrijf voor ogen heeft. De visie van Ethereum is om een wereldcomputer te creëren. Deze wereldcomputer is een enorm netwerk van privécomputers waarop alle toekomstige internettoepassingen kunnen worden uitgevoerd zonder derden. Hierdoor verdwijnt de macht van grote bedrijven in de online wereld. Mocht je nog vragen hebben over Ethereum, laat deze dan in de comments achter.
Veelgestelde vragen (FAQ)
Ethereum is een blockchain met een eigen cryptovaluta genaamd Ether (afgekort: ETH). Dit is een gedecentraliseerde cryptocurrency.
Nee, Ethereum is niet gekoppeld aan Bitcoin. Beide cryptocurrencies gebruiken echter wel dezelfde technologie: de blockchain.
Wat doet de Ethereum?
Ethereum is een digitaal platform dat blockchain technologie gebruikt. Op dit platform kunnen gedecentraliseerde apps gebouwd worden. De munteenheid die gebruikt wordt is Ether.