In dit artikel gaan we de ETF betekenis uitleggen. Daarnaast lichten we ook verschillende soorten ETF’s toe en wat ze betekenen.

ETF betekenis

De betekenis van een Exchange Traded Fund (ETF) is een type effect dat een index, sector, grondstof of ander instrument volgt. Een ETF wordt ook wel een tracker genoemd. De betekenis van een ETF is letterlijk Exchange Traded (op de beurs verhandeld), omdat het net als aandelen op een beurs wordt verhandeld.

Een ETF volgt dus de onderliggende waarde en streeft ernaar deze waarde zo goed mogelijk te volgen. Een stijging of daling in de onderliggende waarde betekent dus ook een stijging of daling in de ETF. Een ETF is een type fonds waarbij je meerdere onderliggende activa aanhoudt. Bij een aandeel is dat maar één onderliggend activum. Omdat er meerdere activa aanwezig zijn binnen een ETF, is dit een populaire keuze voor beleggers die een goed gespreide beleggingsportefeuille willen.

Fysieke ETF betekenis

De betekenis van een fysieke ETF is: een ETF die volledig een bepaalde index volgt, zoals de S&P 500 of de AEX. Een fysieke ETF koopt daadwerkelijk de aandelen. Als er dan een bedrijf uit de ETF gaat of wordt toegevoegd, koopt of verkoopt de ETF die aandelen ook. Een fysieke ETF is volledig transparant. De koper kan namelijk heel makkelijk nagaan waaruit de ETF bestaat. Een nadeel van een fysieke ETF is dat de kosten vaak hoger zijn. Dit komt door de grote hoeveelheid transacties die de ETF beheerder moet doen. Daarnaast is het voor een fysieke ETF lastiger om de index precies te volgen. Hierdoor kan er een tracking error ontstaan. Een synthetische ETF is minder transparant, maar heeft vaak wel lagere kosten. In het volgende kopje gaan we in op de betekenis van een synthetische ETF.

Synthetische ETF betekenis

Een synthetische ETF koopt zelf geen aandelen. De ETF streeft er wel naar om de onderliggende activa, zoals een index, te volgen. Ze gebruiken daarvoor een financiële term genaamd een swap. Het is eigenlijk een soort CFD. Bij de synthetische vorm gaat de ETF een soort contract aan met de belegger zodat ze het rendement uit de index ontvangen, zowel positief als negatief. Deze ETF-vorm is iets risicovoller dan een fysieke ETF. De kosten liggen (meestal) wel lager, omdat de ETF geen transacties hoeft te verrichten. Ook kunnen synthetische ETF’s makkelijker de onderliggende activa volgen, waardoor de kans op een tracking error kleiner is dan bij een fysieke ETF.

ETF tracking error betekenis

Een tracking error is het verschil tussen de prijs van een ETF en de prijs van de onderliggende activa. Een ETF streeft ernaar om de prijs van een onderliggende activa, zoals een index, 1 op 1 te volgen. Als hier een verschil tussen zit, betekent dit dat de ETF een tracking error heeft. Vaak hebben ETF’s slechts een kleine tracking error.

Accumulerende ETF betekenis

Een accumulerende ETF keert geen dividenden uit. Je krijgt dus geen stroom aan dividend op je rekening. Wat bij een accumulerende ETF gebeurt, is dat de dividenden door de ETF worden geherinvesteerd. Dit wordt dus opgeteld bij de geïnvesteerde waarde en wordt ook weleens een herbeleggings-ETF genoemd.

Distribuerende ETF betekenis

Een distribuerende ETF keert, in tegenstelling tot een accumulerende ETF, wel dividenden uit. Je krijgt de dividenden over de aandelen in de ETF dus gestort op je beleggingsrekening. Vaak gebeurt dit per kwartaal. Dit betekent dat deze dividenden dus niet door de ETF worden herbelegt. Dit kun je wel zelf doen door je uitgekeerde dividend direct weer te investeren in de ETF.

Verschil tussen een ETF en een beleggingsfonds

Eén van de voornaamste verschillen tussen een ETF en een beleggingsfonds is dat de prijs van een ETF gedurende een handelsdag verandert als gevolg van de verandering van de aandelen die in de ETF zitten. Een beleggingsfonds wordt slechts één keer per dag verhandeld wanneer de markten gesloten zijn. Daarnaast zijn ETF’s vaak goedkoper en meer liquide vergeleken met beleggingsfondsen.

Waarom zijn er ETF’s?

Hierboven lees je de betekenis van een ETF, maar waarom zijn ze er? ETF’s bieden lagere gemiddelde kosten aangezien het veel duurder zou zijn om de bundel aan aandelen die in een ETF-portefeuille zitten afzonderlijk te kopen. Je hoeft hierdoor slechts één transactie uit te voeren om een bundel aan bijvoorbeeld aandelen te kopen en één transactie om dit weer te verkopen.

ETF’s worden steeds bekender en er wordt ook steeds meer in gehandeld. Dat blijkt ook uit onderstaande grafiek. In de grafiek hieronder zie je hoeveel geld er over verschillende jaren in ETF’s zit. Hier zie je een enorme toename. (De dollar hoeveelheid x 1 triljoen).

Hoe werkt een ETF?

We hebben het gehad over de betekenis van een ETF, maar hoe werkt het? Een ETF aanbieder bekijkt verschillende beleggingsproducten zoals indexen, aandelen, grondstoffen of valuta's. Vervolgens maakt de ETF aanbieder een combinatie van een aantal beleggingsproducten. Beleggers kunnen dan het volledige aanbod dat de ETF aanbieder heeft samengesteld in één keer kopen. Dit gaat op dezelfde manier als het kopen van aandelen, namelijk bij een online broker zoals DEGIRO. De ETF is gedurende de handelsdag, net als aandelen, beschikbaar om in te handelen.

Conclusie ETF betekenis

Hopelijk weet jij nu wat de betekenis is van een ETF. We hebben ook een artikel geschreven over ETF beleggen. Wij raden aan om ETF's te kopen bij DEGIRO. Wil je een account aanmaken bij DEGIRO? Klik dan op onderstaande knop. Heb je nog vragen over de betekenis van een ETF, laat dit dan achter in de comments.


Veelgestelde vragen (FAQ)

Waar staat ETF voor?

ETF staat voor Exchange Traded Funds. Dit betekent letterlijk op de beurs verhandelde fondsen. Dit worden ook wel trackers genoemd, omdat ze een bepaald beleggingsproduct volgen.

Hoe werkt een ETF?

Een ETF heeft als doel om zo nauwkeurig mogelijk een onderliggende waarde te volgen. Vaak worden indexen of een bundel van aandelen gebruikt.

Author

Tom Otto is een gepassioneerde bedrijfskundige met een gespecialiseerde focus op beleggen. Met deze website wil hij het voor iedereen makkelijker maken om te beginnen met beleggen. Tom gelooft in beleggen voor de lange termijn en zijn favoriete quote die dat helemaal samenvat is: "The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient". Met een sterke interesse in waardebeleggen en ETF's heeft Tom zichzelf verder ontwikkeld door het uitgebreid bestuderen van klassiekers zoals 'De Intelligente Belegger' en het volgen van de inzichten en strategieën van Warren Buffett.

Write A Comment