Wil je in een ETF beleggen? Wij hebben een broker vergelijking gemaakt waaruit geconcludeerd werd dat DEGIRO de beste broker is voor het beleggen in een ETF. Wil je een account aanmaken bij DEGIRO? Klik dan op onderstaande knop.

Wat is ETF beleggen?

ETF beleggen is het beleggen in een tracker die een bepaald beleggingsinstrument volgt. Een Exchange Traded Fund (ETF) is dus een soort ‘mandje vol aandelen’. Je hoeft bij ETF beleggen slechts één transactie uit te voeren om een bundel aan bijvoorbeeld aandelen te kopen en één transactie om dit weer te verkopen. Dit heeft veel voordelen, zoals lagere kosten en gemak. Hier gaan we dieper op in onder ‘voordelen ETF beleggen’. Een ETF wordt, net als een gewoon aandeel, verhandeld op een beurs tijdens de handelstijden.

Een bekend voorbeeld van een ETF waar je in kunt beleggen is de SPDR S&P 500. Deze ETF volgt de S&P 500.

In de grafiek hieronder zie je het wereldwijde vermogen dat in ETF’s zit vanaf 2003. Je ziet een flinke stijging.

Hoe werkt ETF beleggen

Een bepaald fonds is eigenaar van een aantal beleggingen. Vervolgens ontwerpt de fondsaanbieder een ETF die de prestaties van dat fonds volgt. Beleggers kunnen via de beurs een belang kopen in de ETF, waardoor zij niet de onderliggende beleggingen bezitten maar een deel van de ETF zelf. Op deze manier profiteren beleggers wel van dividenduitkeringen en herbeleggingen voor de aandelen die deel uitmaken van de index.

Samengevat:

  1. Een ETF aanbieder bekijkt de verschillende beleggingsproducten zoals aandelen, obligaties, grondstoffen en valuta's. Vervolgens creëert hij een mandje van de gewenste beleggingsproducten.
  2. Beleggers kunnen een aandeel in dat mandje kopen, net zoals zij aandelen van een bedrijf kunnen kopen.
  3. Kopers en verkopers kunnen de ETF de hele dag op de beurs verhandelen, net als een aandeel.

Voordelen en nadelen van ETF beleggen

Een groot voordeel van ETF beleggen is dat je lagere gemiddelde kosten hebt. Het is namelijk voor een belegger veel duurder om alle aandelen die in de ETF zitten apart te kopen. Hierdoor hoeft de belegger niet voor elke transactie transactiekosten te betalen. Daarnaast biedt ETF beleggen gemak. Beleggers hoeven namelijk maar één transactie uit te voeren. Sommige brokers bieden zelfs ETF handel zonder commissie aan op goedkope ETF's.

De kosten voor ETF's zijn de kosten voor het beheer van het fonds en de kosten van exploitatie. ETF's hebben vaak lage kosten, omdat ze een index volgen. Een bekende ETF is er één die de S&P 500 volgt. Deze wordt passief gevolgd. Er zijn ook actief beheerde ETF's die vaak bijgewerkt moeten worden om up-to-date te blijven. Deze hebben hogere kosten.

Voordelen

✓ Toegang tot meerdere aandelen in verschillende sectoren in één transactie.
✓ Relatief lage kosten.
✓ Diversificatie zorgt voor lager risico.

Nadelen

✕ Actief beheerde ETF's hebben hogere kosten.
✕ Gebruik aan liquiditeit belemmert transacties.
.

Voorbeelden van ETF's om in te beleggen

Om een aantal voorbeelden te geven van ETF's waar je momenteel in kunt beleggen hebben we hieronder een schema opgemaakt:

Symbool ETFNaam van de ETFWat doet de ETF?
SLViShares SilverSilverprijs volgen
GLDGLD GoldGoudprijs volgen
VOTVanguard Mid-Cap GrowthMiddelgrote groei aandelen volgen
FXIiShares ChinaAandelentracker China
VNQVNQ Vanguard Real EstateVastgoed volger VS
SPYSPDR S&P 500Index volger S&P 500
IAEX.ASiShares AEXIndex volger AEX
SMHVanEck Vestors SemicondustersSpecifieke strategie
Voorbeeld ETF's en de betekenis

Verschillende soorten ETF's

Er zijn verschillende soorten ETF's waar je in kunt beleggen. Hier volgt een korte betekenis per categorie ETF.

Aandelen ETF's
Aandelen ETF's zijn een combinatie van een aantal aandelen. Dit kan in principe een combinatie zijn van veel verschillende soorten aandelen uit verschillende sectoren. Zo kan bijvoorbeeld de hele AEX gevolgd worden of kunnen een aantal aandelen uit de energiesector en een aantal aandelen uit de autosector worden gecombineerd. Het doel hiervan is om een divers aanbod te creëren.

Vastgoed ETF's
In het geval van vastgoed ETF's zijn de onderliggende producten vaak gerelateerd aan de sector. De ETF's volgen vaak de vastgoedfondsen. Een belangrijk voordeel van vastgoed ETF's is dat ze als aandelen worden verhandeld op de beurs, waardoor ze flexibel zijn. Vastgoed ETF's bieden de belegger de mogelijkheid om met één transactie een divers aanbod aan vastgoedeffecten te hebben.

Grondstoffen ETF's
Grondstoffen ETF's beleggen in grondstoffen, zoals olie of goud. Het behouden van aandelen in een grondstof ETF is goedkoper dan het fysiek bezitten van de grondstof. De reden hiervoor is dat de ETF geen verzekerings- en opslagkosten met zich meebrengt.

Sector ETF's
Sector ETF's leggen de focus op een specifieke sector. Een ETF voor de energiesector bevat bijvoorbeeld vele bedrijven die in de energiesector zitten. Bij sector ETF's is het voordeel weer dat je maar één transactie hoeft te doen om een divers aanbod te hebben van bedrijven in een bepaalde sector.

Short ETF's
Short ETF's, zoals de naam het al zegt, behalen winst door short te gaan. Heb jij bijvoorbeeld weinig vertrouwen in een bepaalde sector en denk je dat deze te hoog gewaardeerd is? Dan kun je kijken of er een short ETF is voor die sector. Wanneer de markt daalt, stijgt een short ETF met hetzelfde bedrag.

Kosten ETF beleggen

Niet alleen je broker brengt kosten in rekening wanneer je een ETF wilt bezitten. Een ETF brengt namelijk zelf ook kosten in rekening. Je kunt hierbij denken aan kosten voor salarissen van managers en marketingkosten. Deze kosten worden weergegeven als percentage van je investeringen. Dit bedrag wordt jaarlijks automatisch van je investering afgetrokken.

De kostenratio van een ETF verschilt erg per type ETF. Over het algemeen zijn passieve ETF's, die niks anders doen dan een bepaalde index volgen, erg goedkoop. Actieve ETF's waar ieder jaar veel transacties worden verricht, zijn over het algemeen een stuk duurder.

Stel dat een ETF een jaarlijkse kostenratio van 1% heeft. Op een investering van €10.000 zijn de verwachte kosten dan €100. Als de ETF in het jaar precies 0% rendement zou opleveren, dan zie je je investering van €10.000 uiteindelijk dus dalen naar €9.900.

Het nettorendement wat je ontvangt op een ETF, is gebaseerd op het totale rendement dat het fonds heeft behaald min de vermelde kostenratio. Wanneer de ETF 10% rendement behaalt en een kostenratio heeft van 1%, stijgt de intrinsieke waarde dus met ongeveer 9%.

De impact van fondskosten
Het is erg belangrijk om rekening te houden met de kosten, omdat ze een enorme impact kunnen hebben op je uiteindelijke rendement. Een investering van €100 die met 7% per jaar groeit, zou na 10 jaar €197 waard zijn, zonder kosten. Wanneer je daar de jaarlijkse kosten van 1% vanaf haalt is je resultaat nog maar €179. Dit betekent dat de fondskosten ongeveer 10% van je potentiële portefeuille hebben opgeslokt. Omdat de kosten in de loop van de tijd oplopen, net als het vermogen in je portefeuille, geldt dat hoe langer de beleggingsperiode duurt, hoe groter het verlies door kosten.

Risico's van beleggen in ETF's

Beleggen in ETF's is dus een stuk goedkoper, transparanter en makkelijker te verhandelen dan normale beleggingsfondsen. Dit klinkt allemaal goed, maar we hebben het nog niet gehad over de risico's van ETF beleggen. Risico's zijn er wel degelijk en hieronder bespreken we de belangrijkste.

Grootste risico's van beleggen in ETF's:

  1. Het grootste risico bij ETF's is het marktrisico. Financiële markten zijn constant aan het dalen en stijgen en doordat ETF's enkel een bundel aan beleggingen zijn, bewegen deze fondsen net zo erg mee. Wanneer je door middel van een ETF belegt in de S&P 500 en deze daalt vervolgens met 50%, dan ben je dus ook 50% van je geld kwijt. Aandelenmarkten zijn erg volatiel en ETF's dus ook.
  2. Een ander groot risico is het kunnen beoordelen van ETF's. Wanneer je wilt gaan beleggen in ETF's heb je de keuze uit meer dan 1.000 ETF's wat een goede keuze knap lastig kan maken. Toch is deze keuze heel belangrijk. In het verleden hebben ETF's die precies dezelfde sector volgen heel verschillende resultaten geboekt. Zo kan de best presterende ETF in vastgoed je tussen de 10% en 15% rendement per jaar opleveren, terwijl er ook ETF's zijn in vastgoed die helemaal niks opleveren of zelf verlies maken. Goed onderzoek doen naar een geschikte ETF om in te beleggen is dus heel erg belangrijk. Het is zelfs net zo belangrijk als bij het kiezen van individuele aandelen.
  3. Hoewel de meeste beleggers er zelden of niet bij stilstaan, kunnen tracking errors een onverwachts effect hebben op het rendement van je investering. Voordat je gaat beleggen in een ETF is het altijd belangrijk om dit vooraf te onderzoeken. Het doel van een index ETF is om een specifieke marktindex te volgen. Het verschil tussen het rendement van de ETF en de index zelf wordt de tracking error genoemd. Meestal is de tracking error van een indexfonds klein, misschien maar een paar tienden van een procent. Toch kan het voorkomen dat de verschillen groter zijn. Dit is nooit een goed teken. Dus om problemen te voorkomen, vergelijk altijd even de rendementen van de ETF, met de rendementen van wat de ETF volgt.

ETF's en dividenden

ETF aandeelhouders hebben recht op een deel van de winst, zoals betaalde dividenden en verdiende rente. Hierdoor profiteren beleggers in ETF's niet alleen van stijgende (of dalende in geval van Short ETF's) koersen, maar ook van dividenden.

Datum van uitbetaling
Net als bij aandelen van individuele bedrijven wordt bij een ETF een ex-dividenddatum, een registratiedatum en een betaaldatum vastgesteld. Deze data bepalen wie het dividend ontvangt en wanneer het dividend wordt uitgekeerd. Wanneer dividenden worden uitbetaald hebben verschillen van de uitbetalingsdatum van de onderliggende aandelen en variëren afhankelijk van de ETF.

Dividenden uitbetaald in contanten
ETF's in de AEX betalen meestal het dividend uit in contanten. Je krijgt dan (meestal per kwartaal) de dividenden uitbetaalt op je beleggingsaccount. Deze dividenden kun je zien als een passief inkomen. Het rendement wat je behaald door middel van dividenden is ook veel stabieler dan het koersrendement.

Herbelegde dividenden
Er zijn ook ETF's die de dividenden van de beleggers herinvesteren in de ETF, in plaats van ze in contanten uit te betalen. Uiteindelijk komt het op hetzelfde neer. Wanneer een aandeelhouder liever het dividend contant ontvangt, kan hij er zelf voor kiezen om het geherinvesteerde bedrag te verkopen. Hij heeft dan alsnog het dividend in contanten.

Automatisch herbeleggen kan wel een voordeel zijn. Je betaald dan namelijk geen handelskosten om de extra aandelen via de dividendherbelegging te kopen.

Beleggen in een ETF

Beleggen in ETF's is vrij eenvoudig en kan bij verschillende brokers/platformen. Volg deze stappen om te beleggen in ETF's:

  1. Zoek een broker die bij jou past: ETF's zijn beschikbaar bij vele online beleggingsplatformen, zoals DEGIRO. Het openen van een account bij een broker is niet moeilijk en spreekt vaak voor zich. Lees hier een broker vergelijking.
  2. Vergelijk ETF's: nu je een eenmaal een account hebt aangemaakt bij een broker die bij jou past, is het tijd om een ETF te kiezen. Aangezien er duizenden ETF's beschikbaar zijn, is het belangrijk dat je deze aan de hand van een aantal criteria gaat vergelijken. We raden je aan om in ieder geval te kijken naar: kosten, volume, beleggingen en mogelijk rendement. Onderaan dit artikel noemen wij een aantal ETF brokers die wij het best vinden. We hebben ook een artikel geschreven over de kernselectie van DEGIRO. Dit is een selectie van ETF's waar je gratis in kunt handelen.
  3. Plaats de transactie: als je eenmaal een ETF hebt uitgekozen, kun je deze bij jou broker kopen.
  4. Laat de ETF het harde werk voor jou doen: ETF's zijn in principe ontworpen als onderhoudsvrije belegging. Beginnende beleggers hebben vaak de slechte gewoonte om hun beleggingen te veel te volgen. Daarnaast maken veel beleggers emotionele beslissingen door marktbewegingen, wat het rendement verpest. Veruit de meeste actieve beleggers, en zelfs professioneel beheerde beleggingsfondsen, presteren veel slechter dan de markt. Dus, zodra je eenmaal aandelen in een goede ETF hebt gekocht, is het beste advies om ze met rust te laten en ze te laten doen waarvoor ze bedoeld zijn, namelijk: op de lange termijn stijgen.

Waar kun je beleggen in ETF's?

Je kunt ETF's tegenwoordig op veel verschillende plekken kopen. Veel online brokers hebben ETF's in hun handelsaanbod. DEGIRO heeft bijvoorbeeld een heel groot aanbod aan ETF's. Daarnaast kun je handelen in ETF's bij bijvoorbeeld eToro en Plus500. De verhandeling van een ETF werkt net zoals een gewoon aandeel. In de uitgebreide reviews van de hiervoor genoemde brokers kun je lezen hoe je een rekening opent bij een broker.

Beleggen in ETF's bij DEGIRO

Eén van de beste brokers voor het verhandelen van ETF's is DEGIRO. DEGIRO heeft een gigantisch aanbod aan ETF's die je goedkoop en eenvoudig kunt verhandelen bij deze broker. Binnen een aantal stappen kun je al ETF's verhandelen. De stappen zijn hieronder uitgewerkt.

ETF's DEGIRO

Wanneer je bij DEGIRO iets in de zoekbalk intypt, dan zie je direct een aantal beleggingsproducten staan. Als je al weet welke ETF je wilt gaan verhandelen, dan kun je gewoon doorgaan door dit te zoeken. Wanneer je nog op zoek bent naar een ETF, kun je op 'Alle resultaten in Trackers (ETF's)' drukken.

Je krijgt dan het volgende overzicht te zien. Je kunt nu zoek gaan naar een ETF, door te filteren op soort, beurs, aanbieder en asset allocatie enzovoort. Nu hebben wij bijvoorbeeld gefilterd op vastgoed (asset allocatie), waardoor wij een hele lijst krijgen met ETF's die bestaan uit vastgoed.

Door te drukken op de dikgedrukte naam van het product (wat wij nu geel gemarkeerd hebben), krijg je de standaardinformatie van de ETF te zien. Je kunt zo de grafiek van historische resultaten bekijken en nog wat andere prijsdata.

Om goed te kunnen beoordelen of een bepaalde ETF bij jouw beleggingsprofiel past, raden wij je nog wel aan om nog wat extra onderzoek te doen naar de door jou geselecteerde ETF. Je kunt dit eenvoudig doen door de ETF in Google op te zoeken. Je krijgt op deze manier meer dan genoeg informatie, zodat je kunt bepalen of het een goede investering is of niet.

ETF kopen DEGIRO

Wanneer je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen en je een ETF hebt gevonden die je graag wilt kopen, ben je klaar voor het kopen van de ETF. Dit kun je doen door op de groene K (kopen) te drukken. Wanneer je de ETF direct wilt kopen tegen de huidige prijs, selecteer je market order. Je selecteert vervolgens het aantal posities wat je wilt openen en je drukt dan op plaats order.

Lees hier een interessant artikel over de kernselectie van DEGIRO: DEGIRO kernselectie (2021) || De 10 beste ETF’s momenteel!

ETF beleggen conclusie

ETF's zijn geweldige beleggingsproducten die veel voordelen met zich mee brengen. Het is een gemakkelijke manier om een gediversifieerde beleggingsportefeuille te hebben. Daarnaast zijn ETF's doorgaans ook goedkoper dan individuele aandelen. Voor het beleggen in ETF's raden we DEGIRO aan. DEGIRO heeft lage kosten en komt als beste uit de test in onze broker vergelijking. Klik op onderstaande knop om een account aan te maken bij DEGIRO.


Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoe werkt een ETF?

Door middel van een ETF kun je in één enkele transactie beleggen in een gediversifieerde selectie van aandelen, obligaties of andere beleggingen. Net als beleggingsfondsen bundelen ETF's geld van beleggers om aandelen van een aantal verschillende beleggingen te kopen. Deze beleggingen volgen over het algemeen een benchmark, zoals de S&P 500. ETF-beleggers zijn geen eigenaar van de onderliggende beleggingen. De aanbieder van de ETF blijft de eigenaar. In plaats daarvan bezitten aandeelhouders van ETF's een deel van de ETF zelf.
ETF's worden verhandeld op een beurs, net als individuele aandelen, wat betekent dat ze de hele dag door gekocht en verkocht kunnen worden.

Wat is het risico van een ETF?

Alle beleggingen brengen risico's met zich mee, dit geldt dus ook voor ETF's. Maar doordat ETF's van zichzelf goed gespreide beleggingen zijn, is het risico over het algemeen lager dan wanneer je in aandelen of obligaties handelt. Het blijft wel zo dat een ETF een onderliggende waarde of index volgt, die in waarde kan stijgen en dalen afhankelijk van de marktomstandigheden. Een ander risico is de liquiditeit van de ETF, dat wil zeggen hoe gemakkelijk je de ETF kunt kopen of verkopen.

Wat kost een ETF?

Zoals bij elke andere belegging variëren de kosten. In principe zijn er twee soorten kosten waar je bij het handelen van ETF's rekening mee moet houden.
Aangezien ETF's op een beurs worden verhandeld, moet je allereerst rekening houden met de kosten die je broker in rekening brengt. Daarnaast heeft de ETF zelf een bepaald kostenratio dat ze in rekening brengen om de kosten voor het beheer van het fonds door te berekenen aan de beleggers. De kostenratio is een jaarlijkse vergoeding, uitgedrukt als percentage van je belegging.

Dividend over ETF's?

ETF aandeelhouders hebben recht op een deel van de winst, zoals betaalde dividenden en verdiende rente. Hierdoor profiteren beleggers in ETF"s niet alleen van stijgende (of dalende in geval van Short ETF's) koersen, maar ook van dividenden.

Is een ETF een aandeel?

Een ETF is een beursgenoteerd fonds, wat een bepaald beleggingsproduct volgt. In veel opzichten lijkt een ETF dus op een aandeel, maar in dit geval zijn het veel verschillende beleggingsproducten. Over het algemeen zijn ETF's beter gespreid dan aandelen, doordat ze uit meerdere aandelen bestaan.

Write A Comment