In dit artikel geven we uitleg over de dollar cost averaging strategie. Deze beleggingsstrategie kan een erg goede keuze zijn voor de beginnende belegger. Naast de uitleg over dollar cost averaging geven we ook een voorbeeld.

Dollar cost averaging uitleg

Dollar cost averaging is een beleggingsstrategie waarbij regelmatig gelijke sommen aan geld worden belegd. Dit houdt dus in dat een belegger bij deze strategie om de bepaalde hoeveelheid tijd hetzelfde bedrag investeert. Hierbij beleg je dus iedere periode hetzelfde bedrag, ongeacht de prijs van het aandeel waarin je investeert.

Door de dollar cost averaging strategie toe te passen, koop je dus minder aandelen wanneer de prijs hoog is, omdat je altijd hetzelfde bedrag investeert. Daarentegen koop je meer aandelen wanneer de prijs per aandeel laag is. Het grote voordeel is dat je de invloeden van emoties met deze strategie erg beperkt. Wat de voordelen en nadelen van dollar cost averaging zijn leggen we verder in dit artikel uit.

Voorbeeld dollar cost averaging

Aan de hand van een voorbeeld proberen we een betere uitleg te geven voor de dollar cost averaging strategie. In dit voorbeeld beleg je om de maand een bedrag van €500.

Voorbeeld dollar cost averaging
Voorbeeld dollar cost averaging

Zoals je kunt zien beleg je om de maand met een vast bedrag. Hierdoor koop je steeds een ander aantal aandelen, omdat de aandelenkoers natuurlijk niet stil staat. Je ziet dat je minder aandelen koopt als de prijs hoger is en meer aandelen wanneer de prijs lager is.

Er is uiteindelijk winst gemaakt, omdat de aandelenkoers gemiddeld gezien gestegen is. De dollar cost averaging strategie is namelijk geen strategie waarbij je geen verlies kunt maken. De koers moet alsnog stijgen wil je winst kunnen maken. Wat deze strategie wel doet is het risico van het verkeerde instapmoment significant verkleinen. Aan de hand van dit voorbeeld komen ook heel duidelijk de voor- en nadelen naar voren.

Voordelen van dollar cost averaging

We leggen de voordelen uit aan de hand van een voorbeeld. In dit voorbeeld belegt Bram eenmalig €4.000 voor een prijs van €100 per aandeel. Bob daarentegen gebruikt de dollar cost averaging strategie en belegt €1.000 in 4 periodes. Aan het eind van de 4 periodes zie je dat Bob door middel van zijn strategie meer aandelen heeft gekocht, omdat de prijs tussendoor is gedaald.

Dollar cost averaging voorbeeld
Voorbeeld dollar cost averaging

De dollar cost averaging strategie heeft een aantal voordelen, namelijk:

 1. Geen invloed van emoties. Dit is het grootste voordeel van de dollar cost averaging strategie. Je handelt niet op basis van emoties, maar juist aan de hand van een vooraf ingestelde systematiek. Emoties zijn erg gevaarlijk als het over beleggen gaat. Veel mensen verkopen hun aandelen wanneer de prijs begint te dalen en kopen juist als de prijs te hoog staat om de boot niet te missen. Door middel van de dollar cost averaging strategie koop je juist meer aandelen wanneer de koersen laag staan. In dit voorbeeld had iemand misschien wel zijn aandelen in mei verkocht, omdat de koers lager stond dan in januari. Met deze strategie koop je in mei juist meer aandelen (met korting).
 2. Je hoeft de markt niet te timen. Een ander groot voordeel bij deze strategie is dat je de markt niet hoeft te timen. De markt timen is erg moeilijk en daar gaan ook veel beleggers de fout in. Met deze strategie koop je als het ware een gemiddelde prijs van een aantal momenten. Uiteraard moet je alsnog in iets beleggen waarvan je verwacht dat het gemiddeld genomen gaat stijgen.
 3. Opbouwen van je beleggingsportfolio. Een ander voordeel van dollar cost averaging is dat je geleidelijk je beleggingsportfolio op kunt bouwen. Sommige beleggers beleggen bijvoorbeeld in één keer €25.000 in een index. Andere beleggers, die deze strategie gebruiken, hebben wellicht niet zoveel geld op de bank dat ze kunnen missen. Deze beleggers beleggen bijvoorbeeld een deel van hun maandelijks salaris, waardoor je langzaam een flink portfolio op kunt bouwen.
 4. Makkelijk uit te voeren. Het is ook erg makkelijk om deze strategie toe te passen. Hierover straks meer.

Nadelen van dollar cost averaging

Ook de nadelen van dollar cost averaging leggen we uit aan de hand van een voorbeeld. Dit is hetzelfde voorbeeld, echter stijgen de prijzen nu al vanaf het begin. In dit voorbeeld zie je dat wanneer de prijzen blijven stijgen, de strategie van Bob niet zo optimaal uitpakt. Bram weet hier met zijn eenmalige aankoop meer aandelen te kopen, omdat de prijs toen nog laag was.

Dollar cost averaging voorbeeld
Dollar cost averaging voorbeeld

De nadelen van dollar cost averaging zijn:

 1. De markt stijgt over het algemeen. Veel experts vinden dollar cost averaging een goede strategie voor beginners, maar zien er zelf veel nadelen in. Voornamelijk omdat de prijs van de markt over het algemeen stijgt. Waarom dit een nadeel is, komt doordat in een theoretisch oneindig stijgende lijn dollar cost averaging je winst alleen maar beperkt. Uiteraard is een markt geen oneindig stijgende lijn en zitten er ook dalen in. En zoals je ook in dit voorbeeld zag, is een stijgende lijn in het voordeel van de eenmalige investeerder.
 2. Minder compounding. Een ander nadeel van geleide investeren aan de hand van dollar cost averaging is dat je minder gebruik kunt maken van compounding. Stel dat je in 5 jaar tijd €20.000 belegt in plaats van dat eenmalig te doen in het begin. Je loopt dan 5 jaar compounding en eventuele dividendherinvesteringen deels mis, omdat je een minder grote positie hebt tot jaar 5.
 3. Transactiekosten. De transactiekosten zorgen ook voor een nadeel in deze strategie. Je moet namelijk voor elke transactiekosten betalen. Uiteraard betaal je dus meer kosten als je meer transacties uitvoert. In dat opzicht gaat de voorkeur dus uit naar een eenmalige investering (lump-sum).

Hoe kan ik dollar cost averaging toepassen?

Je kunt deze strategie op twee manieren toepassen, namelijk door het zelf maandelijks te doen of door dit te doen bij een broker waar je dit in kunt stellen.

Zelf toepassen

Om zelf deze strategie toe te passen moet je een aantal dingen doen:

 1. Bepaal het interval waarin je wilt beleggen, bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks.
 2. Bepaal het vaste bedrag dat je per interval wilt beleggen. Uiteraard kun je je bedrag ook verhogen als je bijvoorbeeld meer gaat verdienen. Als je dit doet, doe het dan wel consistent.
 3. Bepaal waarin je periodiek wilt beleggen. Wij raden je aan om in indexen te beleggen of ETF’s die de indexen volgen. Bekijk ook eens onze lijst met beste indexen.
 4. Bepaal bij welke broker je wilt beleggen. Op onze website hebben wij veel reviews geschreven over brokers. Daarnaast hebben we ook een vergelijking gemaakt. Wij raden DEGIRO aan om te beleggen.
 5. Laat je emoties niet stiekem invloed hebben. Het grootste nadeel van zelf deze strategie toepassen is dat je nog weleens de neiging kan hebben om je periodieke datum aan te passen. Stel dat je elke 1e van de maand belegt. Stel dat dit precies een moment is dat de beurs steeds op een hoog punt staat, waardoor jij dus minder aandelen kunt kopen. Dan ga je op den duur denken, moet ik de datum niet aanpassen naar bijvoorbeeld de 14e van de maand. Wij raden je aan om dit niet te doen. Het is waarschijnlijk puur toeval dat je een paar keer ‘pech’ hebt.

Automatisch toepassen

Er zijn ook brokers en voornamelijk banken waar je automatisch periodiek kunt beleggen. Zo kun je automatisch een bedrag van je rekening af laten schrijven wat vervolgens ook automatisch belegd wordt in jouw beleggingsinstrument. Het voordeel hiervan is dat je écht geen emotionele invloed hierop uitoefent, wat bij zelf uitvoeren nog weleens kan gebeuren. Echter raden wij je niet aan om dit automatisch te doen bij een bank, puur omdat een broker als DEGIRO veel goedkoper en beter is om bij te beleggen.

Conclusie dollar cost averaging

Dollar cost averaging kan een zeer goede strategie zijn voor de beginnende belegger. Op deze manier houd je je emoties buitenspel en hoef je ook geen enorme analyses te doen om de markt te timen. Hierdoor kun je ‘gewoon’ profiteren van de marktgroei. Uiteraard is er een mogelijkheid om meer te verdienen door de markt te timen, maar niemand, zelfs een professionele belegger, weet niet wat de markt gaat doen. Als je nog vragen hebt naar aanleiding van deze uitleg over dollar cost averaging, laat het dan achter in de comments!


Veelgestelde vragen (FAQ)

Is dollar cost averaging een goed idee?

Voor beginnende beleggers kan dollar cost averaging een erg goede strategie zijn. Je verwijderd door middel van deze strategie de emotionele factoren, waar voornamelijk beginnende beleggers vaak mee te maken krijgen.

Wat is de beste manier om dollar cost averaging toe te passen?

Dit verschilt per persoon. Het is van belang dat je jouw eigen interval bepaald en je periodieke bedrag. Je kunt bijvoorbeeld €500 per maand beleggen, maar dan moet je dit wel financieel aankunnen. Het hangt dus erg af van de situatie waarin je je bevindt.

Write A Comment