Wat is de beste dividend ETF in 2024? In dit artikel bespreken we wat volgens ons de beste dividend ETF’s in 2024 zijn. We vertellen ook waarom beleggen in dividend een goed idee kan zijn. Je kunt ETF’s het beste kopen bij DEGIRO. Klik op onderstaande button om een gratis account aan te maken en geniet van €100,- transactiekorting*.

* Aan deze actie zijn voorwaarden verbonden.

Waarom beleggen in dividend ETF’s?

Er bestaat wat verwarring over dividend bij het beleggen ETF’s, sommige beleggers denken zelfs dat je bij een ETF geen recht op dividend. Dit is zeker niet waar en er zijn ook een aantal ETF’s die zeer aantrekkelijke dividenden uitkeren.

Een aantal ETF’s focussen zich zelfs op aandelen die een hoog dividend uitbetalen, waardoor deze ETF’s de beleggingsstrategie dividend beleggen zeer eenvoudig maken.

Dividend beleggen is een beleggingsstrategie die voor veel beleggers goed werkt. Bij deze strategie gaan beleggers normaal gesproken op zoek naar aandelen die stabiele en hoge dividenden uitkeren.

Maar als belegger hoef je natuurlijk per se opzoek te gaan naar de beste dividend aandelen. Je kan er ook voor kiezen om te beleggen in een ETF die hoge dividenden uitbetalen. Op deze manier profiteer je ook van een goed dividend, maar dan via een goed gespreide portefeuille door middel van een ETF.

Beste dividend ETF in 2024

Hieronder geven we een overzicht van de top 5 beste dividend ETF’s in 2024.

1. SPDR S&P Dividend ETF (SDY)

De eerste ETF op de lijst van de beste dividend ETF’s van 2024 is de ETF SDY. Deze ETF belegt enkel in de aller beste dividend aandelen die er zijn. Op de lange termijn heeft deze ETF hierdoor een veilig en goed rendement.

Jaarlijks rendement (5 jr.)11,49%
Dividendpercentage (2021)2,65%
Kostenratio0,35%
Info beste dividend ETF nummer 1

Eén van de eisen die deze ETF stelt, is dat een bedrijf zijn dividend minimaal 20 jaar op rij verhoogd moet hebben. Dit heeft als voordeel dat er enkel consistent winstgevende bedrijven overblijven.

Wat deze ETF anders doet dan andere ETF’s is dat deze ETF aandelen weegt op basis van hun dividendpercentage. Dus als de koers van een aandeel daalt maar het dividend niet dan neemt deze ETF een groter belang in zo’n aandeel. Deze strategie zorgt ervoor dat dit fonds een hoger rendement behaalt dan veel andere fondsen.

Toch heeft deze strategie niet alleen maar voordelen. Eén van de grootste nadelen wordt veroorzaakt doordat het fonds zich focust op volwassen bedrijven. Het nadeel hiervan is dat deze ETF hierdoor minder snel groeit in waarde dan veel andere ETF’s. Dit komt doordat volwassen bedrijven vaak minder snel groeien, waardoor je minder koersrendement kan behalen dan bij het beleggen in groeiaandelen.

Daarnaast is een nadeel dat deze ETF enkel kijkt naar historische prestaties van het dividend en dus niet naar de winstverwachting van een aandeel. Het komt daardoor wel eens voor dat er een aandeel in de ETF wordt opgenomen, die in het verleden goed heeft gepresteerd maar dit in de toekomst niet meer gaat doen.

2. Vanguard High Dividend Yield ETF (VYM) 

Deze ETF streeft ernaar om de FTSE High Dividend Yield Index zo goed mogelijk te volgen. Deze index bestaat uit dividend aandelen met een hoog dividendpercentage.

Jaarlijks rendement (5 jr.)10,84%
Dividendpercentage (2021)2,76%
Kostenratio0,06%
Info beste dividend ETF nummer 2

Wat deze index onderscheidt van andere indexen en ETF’s, is dat deze index ook kijkt naar de dividendverwachting. Een aandeel wordt alleen in de index opgenomen als het aandeel een bovengemiddelde dividendrendement verwachting heeft.

De index heeft de afgelopen jaren een stabiel rendement opgeleverd van meer dan 10% per jaar in de afgelopen 5 en 10 jaar.

Doordat een ETF van Vanguard deze index volgt, kun je gemakkelijk in de index beleggen. Een voordeel van deze ETF is dat het een zeer lage kostenratio heeft van maar 0,06%. Dit maakt deze ETF de goedkoopste ETF van van deze lijst.

3. iShares Euro Dividend UCITS ETF (IDVY)

De op twee na beste dividend ETF is de iShares Euro Dividend ECITS ETF. Deze ETF belegt enkel in Europese aandelen. De ETF bestaat in totaal uit dertig large-cap aandelen met een bovengemiddeld dividendrendement.

Jaarlijks rendement (5 jr.)4,06%
Dividendpercentage (2021)3,68%
Kostenratio0,40%
Info beste dividend ETF nummer 3

Een voordeel van deze ETF is dat het alleen uit Europese aandelen bestaat, waardoor je je dividend gewoon in euro’s ontvangt. Dit is bij de andere ETF’s uit deze lijst niet het geval, waardoor je automatisch te maken krijgt met valutawissel kosten.

Deze ETF heeft de afgelopen jaren wel wat minder goed gepresteerd dan zijn Amerikaanse concurrenten. De meeste Amerikaanse dividend ETF’s hebben namelijk wel een rendement van boven de 10% per jaar, terwijl deze ETF de afgelopen 5 jaar een koersrendement van iets meer dan 4% heeft behaald.

De afgelopen 10 jaar heeft dit fonds wel een rendement van ongeveer 8% per jaar opgeleverd, wat een stuk beter is. Dit fonds had zowel in 2018 als 2020 minder jaar, waardoor het rendement minder aantrekkelijk lijkt dan het werkelijke lange termijn rendement.

Al met al is dit voor Europese beleggers één van de beste ETF’s voor het beleggen in aandelen met hoge dividenden.

4. ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF (NOBL)

NOBL is een ETF die ook zeker op deze lijst van de beste dividend ETF’s in 2024 thuishoort.

Dit fonds bestaat uit verschillende dividend aristocrats. Dit zijn bedrijven die hun dividend al 25 jaar op rij hebben verhoogd. Sommige aandelen in deze ETF hebben hun dividend zelfs al 50 jaar op rij verhoogd.

Jaarlijks rendement (5 jr.)13,87%
Dividendpercentage (2021)2,06%
Kostenratio0,35%
Info beste dividend ETF nummer 4

Deze ETF lijkt een beetje op de eerste ETF van deze lijst, aangezien beide ETF’s enkel aandelen opnemen die een minimaal aantal jaar op rij hun dividend hebben verhoogd.

Hierdoor hebben deze ETF’s zo ongeveer dezelfde voor- en nadelen. Deze ETF bestaat namelijk ook uit bedrijven met stabiele winsten, waardoor de volatiliteit en het risico van deze ETF lager is dan van andere aandelen.

De afgelopen 5 jaar heeft deze ETF meer koersrendement opgeleverd dan de SPDR S&P Dividend ETF, maar de ETF van ProShares staat alsnog lager op de lijst. Dit komt doordat het huidige dividendpercentage van deze ETF momenteel lager is, waardoor SPDR momenteel aantrekkelijker lijkt.

5. Vanguard Dividend Appreciation ETF (VIG) 

De laatste ETF op deze lijst met beste dividend ETF’s is de Vanguard Dividend Appreciation ETF.

Deze ETF volgt de prestaties van de NASDAQ US Dividend Achievers Select Index. De strategie van deze ETF is het focussen op dividend-groeiaandelen. Een eis hierbij is dat de bedrijven minimaal 10 jaar op rij consequent hun dividend moeten hebben verhoogd.

Jaarlijks rendement (5 jr.)16,03%
Dividendpercentage (2021)1,65%
Kostenratio0,06%
Info beste dividend ETF nummer 5

Opnieuw dus een index, bestaande uit aandelen die steeds hun dividend verhogen. Toch is deze index uniek doordat het zich focust op bedrijven met groei en ze hoeven maar 10 jaar op rij hun dividend hebben verhoogd. Hierdoor is er in deze index ook bijvoorbeeld het bedrijf Microsoft opgenomen.

Het gevolg van deze strategie is dat het bestaat uit aandelen die over het algemeen harder groeien dan de aandelen van de andere ETF’s. Hier staat wel tegenover dat het risico iets hoger is.

De afgelopen jaren heeft deze index het zeer goed gedaan. Het gemiddelde jaarlijkse rendement van de afgelopen 5 jaar was maar liefst 16,04%.

Doordat Vanguard een ETF heeft die de oorspronkelijke index volgt, kun je eenvoudig en goedkoop in de index beleggen. Deze ETF heeft namelijk een kostenratio van maar 0,06%.

Hoe kan je in ETF’s beleggen?

Je kunt in ETF’s beleggen via een broker. Volgens onze analyse in DEGIRO de beste broker voor het beleggen in ETF’s. Bij deze broker kun je beleggen in alle bovenstaande ETF’s en dat met zeer lage transactiekosten.

Daarnaast heeft DEGIRO ook een kernselectie, bestaande uit ETF’s waarbij je helemaal geen transactiekosten hoeft te betalen. Maak daarom direct een gratis account aan bij DEGIRO via de knop hieronder.

* Aan deze actie zijn voorwaarden verbonden.

Conclusie beste dividend ETF 2024

Dividend beleggen is een goede strategie, waarbij je stabiele inkomsten haalt uit je belegging. Toch loop je altijd relatief veel risico bij het beleggen in individuele aandelen en het kost veel tijd om de juiste aandelen te vinden. Het is daarom een stuk veiliger en gemakkelijker om gebruik te maken van een ETF die deze strategie volgt.

In dit artikel hebben we gedeeld wat volgens ons de beste dividend ETF’s in 2024 zijn. Natuurlijk zijn er nog een hoop andere goed dividend ETF’s, maar nu weet je in ieder geval een aantal goede opties.

Disclaimer
Alles wat in dit artikel staat is onze mening. Wij geven geen financieel advies. Het is verstandig om zelf ook onderzoek te doen voordat je in deze ETF’s gaat beleggen. Historische resultaten geven geen garantie voor de toekomst.


Veelgestelde vragen (FAQ)

Welke ETF geeft dividend?

De meeste ETF’s betalen dividend uit, net zoals individuele aandelen. Daarnaast zijn er een aantal ETF’s die zich specifiek focussen op dividend, waardoor je bij deze ETF’s een goed dividendrendement kunt verwachten.

Hoe werkt dividend bij een ETF?

Dividend op een ETF wordt op dezelfde manier uitgekeerd als bij aandelen. Wanneer je belegt bij een broker ontvang je het dividend, meestal jaarlijks, vanzelf op je beleggingsrekening.

Welke ETF heeft het beste rendement?

Een aantal dividend ETF’s leveren een stabiel en goed rendement op. Een aantal voorbeelden van ETF’s met een hoog rendement zijn: SDY, VYM, IDVY, NOBL en VIG.

Author

Tom Otto is een gepassioneerde bedrijfskundige met een gespecialiseerde focus op beleggen. Met deze website wil hij het voor iedereen makkelijker maken om te beginnen met beleggen. Tom gelooft in beleggen voor de lange termijn en zijn favoriete quote die dat helemaal samenvat is: "The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient". Met een sterke interesse in waardebeleggen en ETF's heeft Tom zichzelf verder ontwikkeld door het uitgebreid bestuderen van klassiekers zoals 'De Intelligente Belegger' en het volgen van de inzichten en strategieën van Warren Buffett.

Write A Comment