Dividend beleggen is een goede beleggingsstrategie waar iedere belegger gebruik van kan maken. In dit artikel bespreken we wat deze strategie is, waarom deze strategie werkt en waar je allemaal rekening mee moet houden om deze beleggingsstrategie effectief toe te kunnen passen.

Wat is dividend?

Dividend is een uitbetaling van (een deel) van de winsten van een bedrijf aan de aandeelhouders. Dividend kan als contanten of als nieuwe aandelen worden uitgekeerd, maar meestal wordt dividend gewoon uitgekeerd in contanten (geld). Naast bedrijven keren ook een aantal beleggingsfondsen, indexfondsen en ETF’s dividend uit. Bekijk ook eens onze lijst met beste dividend ETF’s.

Passief inkomen door dividend beleggen

Bedrijven die stabiele dividenden uit keren zijn vaak volwassen en winstgevende bedrijven. Dividendaandelen zijn niet echte spannende beleggingen, maar ze kunnen op de lange termijn wel een goed inkomen opleveren. Beleggen in aandelen die een stabiel dividend uitbetalen is dan ook één van beste manieren om te beleggen in aandelen.

Dividendinkomen kun je een beetje vergelijken met de een vastgoed investering. Je investeert in een pand en als je dit pand vervolgens verhuurt, dan ontvang je huur. Zo werkt het ook bij dividendaandelen. Je investeert in een aandeel en hierover ontvang je dividend. Uiteindelijk kun je zo door dividend betalende aandelen een passief inkomen generen.

De ideale manier om een goed dividendinkomen op te bouwen is door te beleggen in dividend groeiaandelen. Dit zijn aandelen die groeien, maar ook een deel van de winst uitkeren aan hun aandeelhouders. De groei zorgt ervoor dat de ze het dividend ook kunnen verhogen. Sommige bedrijven verhogen hun dividend zelfs ieder jaar. Een beperkt aantal aandelen doet dit al erg lang, maar hier komen we later in dit artikel op terug.

Veel groeiaandelen betalen geen of weinig dividend uit. Zij gebruiken dit geld namelijk liever om het opnieuw in de onderneming te investeren om te kunnen groeien. Toch zijn er ook een aantal groeibedrijven die uiteindelijk toch dividend gaan betalen. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is Microsoft. Microsoft betaalde de eerste 28 jaar geen dividend, maar inmiddels betalen ze al 10 jaar lang stabiele dividenden.

De voordelen van dividend beleggen

Dividend beleggen heeft de volgende voordelen:

  • Het grootste voordeel van dividendaandelen is dat ze een passief inkomen genereren. Dit maken dividendaandelen de ideale manier om je geld voor je te laten werken.
  • Dividend beleggen is minder volatiel. Dit komt doordat dividendaandelen de beleggers altijd iets van rendement bieden, waardoor de koers minder heftig daalt. Ook kun je heel eenvoudig bekijken of het huidige dividendpercentage van het bedrijf gemiddeld is of niet. Beleggers kunnen zo eenvoudig zien of het aandeel relatief duur is of niet.

Fun fact dividend beleggen

Het eerste officiële aandeel wat dividend uitbetaalde was van de VOC.

Dividend VOC

Rechts kan je zien hoe de dividendbetalingen van de VOC tot 1650 werden bijgehouden.

Dividend beleggen via indexen

Dividend beleggen kan ook via indexen. Wanneer je investeert in een index, profiteer je ook van dividend. Dit kan op verschillende manieren. Sommige indexen betalen net als veel aandelen ieder kwartaal of ieder jaar dividend uit. Andere indexen herbeleggen de dividenden automatisch. In beide gevallen profiteer je van dividend en op de lange bepaalt dit voor een groot deel je totaalrendement.

Wanneer ontvang je dividend?

De meeste aandelen betalen ieder kwartaaldividend uit, maar dit is niet altijd het geval. Zo zijn er ook bedrijven die ervoor kiezen om ieder jaar of halfjaar dividend uit te keren. Als laatste heb je nog een klein groepje aandelen die juist iedere maand dividend uitkeert.

Voor het ontvangen van dividend zijn er altijd twee data belangrijk. De eerste belangrijke datum is de ex-dividend-datum. De aandeelhouders die op deze dag het aandeel bezitten krijgen dividend. De andere belangrijke datum is de uitbetalingsdatum, dit de dag waarop je het dividend ontvangt.

De ex-dividend-datum verschilt per bedrijf. Deze datum kun je altijd op de website van een bedrijf vinden. Ook de uitbetalingsdatum en de periode tussen deze twee data verschilt per bedrijf. Het enige wat we dus eigenlijk kunnen zeggen is volg het nieuws en houdt de website van je aandelen in de gaten.

De kracht van dividend beleggen

De beste manier om te bepalen of dividend beleggen een goede strategie is, is door te onderzoeken wat de impact is van dividendinkomsten op het totaalrendement van een investering.

Om dit te onderzoeken hebben wij gekeken naar historische data van Coca-Cola. Coca-Cola betaald al ononderbroken dividend uit sinds 1893. In de grafiek hieronder bekijken we wel een iets kortere periode. We kijken hier namelijk naar de koersen en dividendbetalingen van 1987 tot het heden.

In de grafiek zie je hoe een investering van €10.000 zich ontwikkelt. De licht blauwe lijn is enkel de koers van Coca-Cola, terwijl de donkerblauwe lijn weergeeft hoe jouw investering zich ontwikkelt wanneer je al je ontvangen dividend zou hebben herbelegd.

Door de dividenden steeds opnieuw te investeren, houd je uiteindelijk bijna 3x zoveel over aan je investering. Maar dit is niet helemaal eerlijk, want als je de dividenden niet had herbelegd, dan had je ze alsnog wel ontvangen. Daarom tellen we dit er alsnog bij op. In deze periode zou je op je investering van 10.000 euro in totaal €10.620 aan dividend hebben ontvangen. Dit betekent dat je totale investering nu dan ongeveer €30.710 waard zou zijn. Nog steeds twee keer zo weinig dan wanneer je alles herbelegd zou hebben.

Dit effect zien we niet alleen bij individuele aandelen. Je kunt dit namelijk ook heel goed zien bij een index als de AEX. Kijk maar eens naar de grafiek hieronder.

Hier kijken we naar een periode van bijna 13 jaar en tijdens deze periode zie je al een vrij groot verschil tussen de gewone AEX-koers en de variant waar de dividenden herbelegd worden.

De belangrijkste reden waarom je zo'n groot verschil in rendement ziet, komt door het effect van compounding (samengestelde interest). Hoe dit precies werkt, leggen we hieronder uit.

Compounding bij dividend beleggen

Bij dividend beleggen kun je optimaal gebruik maken van compounding (samengestelde interest). Want door je dividend opnieuw te beleggen ontvang je over dit bedrag ook weer dividend. Iedere herbelegging van dividend geeft je recht op toekomstige dividendbetalingen, hierdoor kun je op de lange termijn een waanzinnig bedrag verdienen.

Bij alle aandelen die stabiele dividenden uitbetalen zie je dit effect. Dus doordat je geld bij deze strategie gaat compounden, is dit een ideale strategie om je geld voor je te laten werken.

Hoe kies je dividendaandelen?

Goede dividendaandelen vinden is eigenlijk niet zo makkelijk. Het is niet zo dat je gewoon de aandelen moet kopen met de hoogste dividendpercentages. Je moet ook rekening houden met de kans dat een bedrijf het historische dividend kan blijven betalen.

Stel je voor dat een bedrijf jaarlijks €10 aan dividend uitkeert. Aandelen in dit bedrijf waren €200 waard op de beurs, maar toen kwam het bedrijf in de problemen. Hierdoor daalden de aandelenkoers naar €100 euro per aandeel. Als het bedrijf nog wel hetzelfde dividend betaalt dan stijgt het dividendpercentage van 5% naar 10%.

Op basis van het dividendpercentage lijkt het aandeel misschien aantrekkelijker, terwijl het nog maar de vraag is of dit zo'n goede investering is. Voor hetzelfde geldt worden de problemen binnen het bedrijf groter en kan het bedrijf volgend jaar helemaal geen dividend betalen.

Het is daarom altijd belangrijk dat je op zoek gaat naar financieel gezonde bedrijven die een goed dividend betalen. Wanneer de koers van dit soort aandelen daalt is dit over het algemeen juist wel de ultieme kans om in te stappen. Je hoeft dan namelijk minder te betalen voor hetzelfde bedrag aan dividend.

De beste manier om te bepalen of het waarschijnlijk is dat het bedrijf dividenden kan blijven betalen, is door te kijken naar de tracking record van het bedrijf. Een bedrijf wat al heel lang een stabiel dividend uitkeert heeft aangetoond winstgevend te zijn, wat deze aandelen betrouwbaarder maakt. Sommige bedrijven hebben op dit gebied een hele goede reputatie, aangezien ze hun dividend ieder jaar weten te verhogen. Bedrijven die dit lang genoeg doen krijgen een bepaalde status. In de alinea hieronder leggen we uit hoe dit werkt.

Wij hebben een lijst gemaakt van wat volgens de beste dividendaandelen zijn. Je kunt deze lijst hier bekijken: Beste dividend aandelen (2022) || De 10 beste voor 2022!

Dividend status

Bedrijven die een bepaalde periode ieder jaar hun dividenden verhogen krijgen een bepaalde status. Hieronder laten we zien welke gradaties er zijn:

  • Dividend achiever: dit zijn aandelen die minimaal 10 jaar op rij hun dividend hebben verhoogd. Een voorbeeld van een dividend achiever is Microsoft.
  • Dividend aristocrats: dit zijn aandelen die minimaal 25 jaar op rij hun dividend hebben verhoogd. Een voorbeeld van een dividend aristocrat is het bedrijf PepsiCo.
  • Dividend king: een dividend king is een bedrijf wat al 50 jaar op rij zijn dividend heeft verhoogd. Coca-Cola is een voorbeeld van een dividend king. Dit bedrijf is erin geslaagd om zijn dividend al 59 jaar op rij te verhogen.

Voornamelijk dividend kings en dividend aristocrats zijn erg interessant. Deze bedrijven hebben namelijk meerdere recessies en beurscrashes overleeft. Zulke bedrijven hebben hiermee aangetoond dat ze ook winstgevend zijn tijdens economische zware tijden.

Er bestaat ook een ETF die enkel bestaat uit dividend aristocrats. Deze ETF is één van eenvoudigste manieren om succesvol en veilig te beleggen in dividendaandelen.

Bij DEGIRO kun je eenvoudig een dividend aristocrats ETF kopen. Je kunt zelfs kiezen uit een aantal verschillende ETF's. Je kan namelijk kiezen uit dividend aristocrats ETF's uit Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Op de afbeelding hieronder kan je precies zien welke dividend aristocrats ETF's je kunt kopen bij DEGIRO.

Dividend aristocrats ETF DEGIRO
Dividend aristocrats ETF DEGIRO

Conclusie dividend beleggen

Dividend beleggen kan dus zeer interessant zijn. Dividend beleggen is een relatief veilige vorm van beleggen waarmee je alsnog veel winst kunt behalen. Voornamelijk door de kracht van compounding kun je flinke resultaten behalen met dividend beleggen.


Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoe moet je dividend beleggen?

Om succesvol te kunnen beleggen in dividendaandelen, moet je goed onderzoek doen naar aandelen. Het belangrijkste wat je je altijd moet afvragen is: hoe groot is de kans dat dit bedrijf dit dividend kan blijven betalen? Wanneer je aandelen hebt gevonden waarvan je dit verwacht, kun je het beste de aandelen kiezen met het hoogste dividendpercentage.

Welke aandelen hebben een hoog dividend?

Aandelen in een aantal sectoren betalen relatief veel dividend uit. Voornamelijk bedrijven in de energiesector en vastgoedaandelen, zoals REIT's betalen veel dividend uit. Daarnaast betalen veel volwassen bedrijven ook een hoog dividend. Dit zijn vaak winstgevende bedrijven en ze hebben deze winst niet meer nodig om te kunnen groeien. Eén van de beste dividendaandelen is Coca-Cola.

Hoeveel dividend is normaal?

Hoeveel dividend normaal is hangt volledig af van het type bedrijf. Veel groeiaandelen betalen heel weinig of zelfs helemaal geen dividend, terwijl grote vastgoedbedrijven over het algemeen een hoog dividend hebben. Om te bepalen welk dividend normaal is, kun je daarom het beste het dividendpercentage vergelijken met het dividend van een aantal soortgelijke bedrijven.

Author

Tom Otto is een gepassioneerde bedrijfskundige met een gespecialiseerde focus op beleggen. Met deze website wil hij het voor iedereen makkelijker maken om te beginnen met beleggen. Tom gelooft in beleggen voor de lange termijn en zijn favoriete quote die dat helemaal samenvat is: "The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient". Met een sterke interesse in waardebeleggen en ETF's heeft Tom zichzelf verder ontwikkeld door het uitgebreid bestuderen van klassiekers zoals 'De Intelligente Belegger' en het volgen van de inzichten en strategieën van Warren Buffett.

Write A Comment