Beleggen in defensieve aandelen is een beleggingsstrategie waarbij je op zoek gaat naar aandelen die weinig beïnvloed worden door de economische situatie. Dit is een strategie met relatief weinig risico.

De reden dat deze aandelen minder worden beïnvloed door de economische situatie is dat er een constante vraag naar de producten is van defensieve aandelen. De producten die deze bedrijven verkopen zijn namelijk noodzakelijk, waardoor consumenten niet zomaar kunnen stoppen met het kopen van deze producten.

Defensieve aandelen zijn het tegenovergestelde van cyclische aandelen, waarbij de vraag naar de producten die deze bedrijven verkopen, juist sterk afhankelijk is van de economische cyclus.

Wat zijn defensieve aandelen?

Defensieve aandelen zijn aandelen met stabiele inkomsten, ongeacht de economische situatie. Veel beleggers kiezen ervoor om een deel van hun portefeuille in deze aandelen te beleggen om zo hun risico’s bij een volatiele markt te beperken.

Defensieve aandelen zijn vrijwel altijd de aandelen van bedrijven die actief zijn in de volgende sectoren:

  • Gezondheidszorg
  • Nutsbedrijven
  • Defensieve consumentengoederen
  • REIT’s

De stabiele vraag naar de producten en diensten uit deze sectoren zorgt voor stabiele winsten en aandelenkoersen. Een aantal bedrijven hebben zulke stabiele winsten dat ze zelfs tijdens een economische crisis even veel, of zelfs meer dividend kunnen blijven betalen. Dit zorgt voor een extra demping van de aandelenkoers, waardoor deze aandelen als extra veilig worden beschouwd.

Defensieve aandelen staan erom bekend bovengemiddeld te presteren tijdens een recessie. Aan de andere kant lukt het deze bedrijven vaak niet om meer winst te maken tijdens economische goeden tijden. Hierdoor presteren ze minder goed dan de markt tijdens een bullmarkt.

Voordelen van het beleggen in defensieve aandelen

Defensieve aandelen maken het mogelijk om in aandelen te beleggen met een stabiele groei, zonder veel risico te lopen.

Daarnaast zijn defensieve aandelen door de stabiele inkomsten vaak makkelijker te waarderen dan andere aandelen. Dit is één van de belangrijkste redenen, waarom Warren Buffett graag in deze aandelen belegt. Hij heeft aangetoond dat je niet per se risicovolle aandelen hoeft te bezitten om de markt te kunnen verslaan.

Door defensieve aandelen op het juiste moment te kopen, kun je een zeer goed rendement behalen. Later in dit artikel komen we erop terug hoe je dit precies kunt doen.

Voorbeelden van defensieve aandelen

Er zijn veel verschillende defensieve aandelen, maar ze bevinden zich voornamelijk in deze sectoren.

Consumentengoederen

Consumentenproducten als voedsel, dranken, zeep & shampoo, tabak en bepaalde huishoudelijke middelen zijn typische producten die mensen altijd blijven kopen. Bedrijven die deze producten verkopen, generen stabiele kasstromen met stabiele winsten. Je kunt hier bijvoorbeeld aan het bedrijf Unilever.

Nutsbedrijven

Water-, gas- en elektriciteitsbedrijven zijn voorbeelden van defensieve aandelen. Deze bedrijven leveren namelijk iets wat mensen altijd nodige hebben, ongeacht wat de economie of de aandelenmarkt doet. Je kunt hierbij denken aan een bedrijf als Eneco.

Gezondheidszorgaandelen

Aandelen van grote farmaceutische bedrijven en fabrikanten van medische hulpmiddelen werden in het verleden als defensieve aandelen beschouwd. Er zullen immers altijd zieke mensen zijn die zorg nodig hebben. Door de toegenomen concurrentie van nieuwe medicijnen en de onzekerheid over de regelgeving zijn ze echter niet meer zo defensief als ze ooit waren.

REITs (bestaande uit woningen)

REITs die bestaan uit woningen worden ook als defensieve aandelen beschouwd. Het moet wel heel slecht gaan met de economie willen er plotsteling veel mensen op straat gaan wonen. Natuurlijk zit er wel een verschil in het type vastgoed. Luxe appartementen kunnen het tijdens een crisis wel minder goed doen, waardoor je dit beter kan vermijden als je op zoek bent naar defensieve aandelen.

Cyclische vs defensieve aandelen

Cyclische en defensieve aandelen zijn zo’n beetje het tegenovergestelde van elkaar. De ene aandelen (defensieve aandelen) zijn stabiel en presteren beter de markt als het slecht gaat met de economie, terwijl de andere (cyclische aandelen) juist extra goed presteren tijdens een bullmarkt.

Om duidelijk te maken hoe erg de inkomsten van deze twee type aandelen verschillende per situatie, geven we hieronder een voorbeeld. In dit voorbeeld vergelijken wij de inkomsten van Unilever met Ford tijdens de economische crisis van 2008.

Wat heel goed opvalt is dat het defensieve aandeel (Unilever) gewoon constant blijft doorgroeien. Aan de andere kant zie je dat de inkomsten van Ford flink dalen. In 2007 had Ford een omzet van 170 miljard en in 2009 was dit nog maar 116 miljard, een daling van bijna 32%.

Aan de andere kant kan de winst van cyclische aandelen ook enorm stijgen, wanneer het goed gaat met de economie. De winst van defensieve aandelen zal dit niet doen. Beleggen in cyclische aandelen biedt dus meer kansen, maar de risico's zijn een stuk hoger.

Je wilt zeker geen cyclische aandelen bezitten voor een beurscrash en een beurscrash is moeilijk te voorspellen, ook al hebben wij dit wel gedaan. Dus het beste moment om te switchen van cyclische naar defensieve aandelen is op het moment dat de cyclische aandelen het juist goed lijken te doen.

Hoe moet je beleggen in defensieve aandelen?

De inkomsten van defensieve aandelen zijn een stuk stabieler, maar aandelen blijven aandelen en aandelen zijn altijd volatiel. Dit is de reden dat veel waarde beleggers kansen zien in het beleggen in defensieve aandelen.

We kunnen dit het beste laten zien door middel van een voorbeeld. Hieronder vergelijken we de ontwikkeling van de omzet met de ontwikkeling van de koers rond de economische crisis van 2008.

In 2008 is de omzet van Unilever aan het dalen en dat vinden de beleggers natuurlijk niet fijn. Het gevolg hiervan is dat de aandelenkoers ook daalde. Op zich is dit allemaal logisch, maar als je goed kijkt zie je dat de koers veel meer daalt dan de omzet. De omzet daalde namelijk met zo'n 7% terwijl de koers met wel 50% daalde.

Over het algemeen daalt de winst procentueel meer dan de omzet, waardoor het gedrag van de beleggers nog enigszins goed te praten is. Toch neemt dit niet weg dat de inkomsten van een defensief aandeel veel stabieler zijn dan de koers van het aandeel. Een slimme belegger ziet hier kansen. Tijdens zo'n situatie kun je het aandeel namelijk kopen onder de intrinsieke waarde, waardoor je een hoger rendement kan behalen.

Conclusie

Het is altijd verstandig om in ieder geval een paar defensieve aandelen in je portefeuille te hebben. Defensieve aandelen zijn aandelen die voor veel beleggers goed te begrijpen zijn. Hierdoor zijn deze aandelen voor de beginnende belegger ook een goede optie zijn.

Beleggen in defensieve aandelen heeft veel voordelen. Een voordeel van beleggen in defensieve aandelen is onder andere dat je minder risico loopt. Daarnaast zijn de inkomsten van deze aandelen goed te voorspellen zijn, waardoor je beter de waarde van het aandeel kan bepalen.

Kortom, defensieve aandelen zijn voor vrijwel iedere belegger interessant. Als beginnende belegger is het verstandig om een aantal van dit soort te bezitten voor de lange termijn. Terwijl een ervaren waarde belegger kan profiteren van verkeerd geprijsde aandelen waar hij een goed rendement mee kan behalen.


Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat zijn defensieve aandelen?

Defensieve aandelen zijn aandelen die bijna niet worden beïnvloed door de algehele economische situatie. Dit komt doordat deze bedrijven meestal producten of diensten verkopen die mensen altijd nodig hebben en die ze dus ook blijven kopen.

Hoe moet je beleggen in defensieve aandelen?

Beleggers beleggen om verschillende redenen in defensieve aandelen. Sommige beleggers willen profiteren van de stabiele groei van de dividenden en koers van het aandeel, terwijl ander beleggers defensieve aandelen toevoegen aan hun portefeuille om hun risico iets te beperken, aangezien ze bijvoorbeeld ook cyclische aandelen bezitten.

Wat zijn cyclische aandelen?

Cyclische aandelen zijn het tegenovergestelde van defensieve aandelen. Cyclische aandelen worden namelijk juist heel erg beïnvloed door de economische situatie. Als het goed gaat met de economie, dan gaan deze bedrijven meer winst maken, terwijl ze veel minder winst gaan maken als het slecht gaat met de economie.

Write A Comment