Beleggen in cyclische aandelen is een beleggingsstrategie die onder andere door de succesvolle belegger Peter Lynch werd uitgevoerd. Cyclische aandelen zijn volatieler dan andere aandelen, waardoor er meer kansen liggen, maar ook meer risico’s.

Om succesvol te zijn met het beleggen in cyclische aandelen, moet je wel over iets meer kennis en kunde beschikken dan bij het beleggen in andere aandelen. Je moet namelijk in staat zijn om te bepalen wanneer het een goed moment is om een cyclisch aandeel te kopen en je moet aanvoelen wanneer het een goed moment is om weer uit te stappen.

Wat zijn cyclische aandelen?

Cyclische aandelen zijn aandelen zijn aandelen die heftiger reageren op de economische cyclus (conjunctuur). Dit zorgt ervoor dat cyclische aandelen vaak harder stijgen, als de meeste aandelen stijgen, maar ze dalen ook harder wanneer de aandelenmarkt daalt.

Door te beleggen in cyclische aandelen voor of tijdens een bullmarkt, kun je waarschijnlijk de markt verslaan. Je zou cyclische aandelen daarom ook kunnen zien als een hefboomwerking bij een gok op een aankomende bullmarkt.

Het timen van de markt is daarentegen niet makkelijk, wat direct de uitdaging van deze strategie is.

Voorbeelden van cyclische aandelen

Aandelen in sectoren als de reissector en luxeproducten zijn klassieke voorbeelden van cyclische aandelen. Consumenten gaan namelijk als eerste besparen op deze uitgaven zodra het minder goed gaat met de economie.

Daarnaast heb je nog een aantal andere sectoren die ook cyclisch zijn. Sommige van deze sectoren worden direct geraakt door de gevolgen van een minder sterke economie, terwijl andere door een kettingreactie uiteindelijk minder gaan presteren.

Voorbeelden van cyclische aandelen zijn:

  • Autobedrijven: Audi, BMW
  • Vliegmaatschappijen: KLM
  • Bouwbedrijven: Bam Groep Koninklijke
  • Banken: ING, ABN AMRO Bank

Hoe werken cyclische aandelen

Cyclische aandelen worden voornamelijk beïnvloed door de werking van vraag en aanbod. Als het goed gaat met de economie dan geven de consumenten meer geld uit en neemt de vraag naar luxeproducten toe. De winst van bedrijven die relatief dure producten verkopen neemt dan toe, waardoor de aandelenkoers ook stijgt.

Wanneer het niet goed gaat met de economie geven consumenten minder geld uit aan producten die ze kunnen missen. Dit zorgt ervoor dat deze bedrijven minder winst gaan maken waardoor de aandelenkoers daalt.

Zoals we al hebben uitgelegd stijgt de winst tijdens goede tijden waardoor de koers ook stijgt. Dit is vrij logisch, maar hier nog bovenop komt is dat beleggers vervolgens verwachten dat de winst kan blijven stijgen, waardoor ze bereidt zijn aandelen te kopen tegen een hogere koers-winstverhouding.

We zien ook een overreactie wanneer het slecht gaat met een bedrijf. Een cyclisch bedrijf maakt dan tijdelijk minder winst, maar de beleggers gaan ervan uit dat het bedrijf niet meer winstgevend is en verkopen hun aandelen. Hierdoor daalt de koers nog harder, wat natuurlijk voor kansen zorgt.

Cyclische aandelen vs defensieve aandelen

De prestaties van cyclische aandelen worden voornamelijk bepaald door de staat van de economie. Bij defensieve aandelen is dit niet het geval. Deze aandelen presteren namelijk altijd vrijwel even goed, ongeacht de economische trend.

Veel defensieve aandelen verkopen basisconsumptiegoederen. Dit zijn goederen die consumenten altijd nodig hebben, dus ook tijdens economische slechte tijden. Je kunt hierbij denken aan bedrijven die shampoo, voedsel en tandenpasta verkopen.

Sommige beleggers kiezen er bewust voor om zowel cyclische aandelen als defensieve aandelen in hun portefeuille op te nemen. Op deze manier lopen ze minder risico, maar kunnen ze wel extra profiteren tijdens goede economisch tijden.

Hoe kan je profiteren van cyclische aandelen?

Als belegger kun je veel rendement behalen door op het juiste moment te beleggen in cyclische aandelen. Het vinden van het perfecte moment om deze aandelen te kopen is eigenlijk onmogelijk. Een strategie die wel werkt, is door al te beleggen tijdens een economische crisis of recessie.

Het was in 2009 heel goed te merken dat we in een economisch crisis zaten. Met veel bedrijven ging het niet goed en ook een aantal goede bedrijven maakte veel minder winst.

Neem bijvoorbeeld het Franse bedrijf Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH). Dit bedrijf is gespecialiseerd in het verkopen van luxeproducten. Tijdens de financiële crisis daalde de de koers met wel 50%, terwijl dit een snelgroeiend bedrijf was met op de lange termijn veel potentie.

Dan is het een goed moment om cyclische aandelen te kopen. Tot nu toe heeft de economie zich uiteindelijk herstelt van iedere crisis, waardoor je uiteindelijk weer gaat profiteren van stijgende aandelenprijzen.

Inmiddels zitten we in een hele andere situatie. We zitten nu in een fase van hoogconjunctuur en de winst van het bedrijf is de afgelopen drie jaar bijna verdriedubbeld. De aandelenkoers is hierdoor ook omhooggeschoten met een stijging van wel 40% in het afgelopen jaar.

Een investering in LVMH van €1.000 op het dieptepunt in 2009 zou nu meer dan €17.000 waard zijn. Nu is LVMH ook een groeiaandeel, maar deze groei vindt enkel plaats als het goed gaat met de economie, waardoor de manier om succesvol te beleggen is om je te focussen op de cyclus van de markt.

Conclusie

Beleggen in cyclische aandelen is niet voor iedereen weggelegd. Je moet veel verstand van de economie, aandelenmarkt en van de bedrijven waar je in wilt beleggen. Daarnaast moet je goed je emoties onder controle kunnen houden, want de koersen van cyclische aandelen kunnen soms plots flink dalen.

Op dit moment lijkt het volgens ons niet echt een goed moment om te beleggen in cyclische aandelen, maar na een beurscrash kan dit een hele waardevolle strategie zijn.

Het beleggen in cyclische aandelen is na een beurscrash een interessante strategie en na een crash is deze strategie niet eens zo risicovol. Wanneer je het toch te risicovol vindt kun je er natuurlijk om in je portefeuille zowel cyclische als defensieve aandelen op te nemen.


Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat zijn cyclische aandelen?

Cyclische aandelen zijn aandelen die het goed doen wanneer het goed gaat met de economie en die het extra slecht doen wanneer het niet goed gaat met de economie. Cyclische aandelen zijn volatieler dan andere aandelen en ze zijn over het algemeen risicovoller dan andere aandelen.

Is Shell een cyclisch aandeel?

Ja, Shell is een cyclisch aandeel. Zolang het goed gaat met de economie is er meer vraag naar olie, voornamelijk door hogere productie van bedrijven. Dit zorgt ervoor dat Shell meer winst maakt, wanneer het goed gaat met de economie. Wanneer het niet goed gaat met de economie, wordt er minder geproduceerd, waardoor de vraag naar olie lager is en Shell minder winst maakt.

Wat zijn defensieve aandelen?

Defensieve aandelen zijn aandelen die stabiel zijn. Deze aandelen worden vrijwel niet beïnvloedt door de economische situatie, voornamelijk doordat ze producten verkopen die consumenten altijd nodig hebben (basisconsumptiegoederen).

Write A Comment