Investeren in crypto is steeds populairder. Uiteraard is het ook belangrijk dat dit veilig kan gebeuren. Als je je crypto veilig op wilt slaan zal je een crypto wallet nodig hebben. In dit artikel leggen we uit wat een crypto wallet is, welke soorten er zijn en hoe de beveiliging werkt.

Wat is een crypto wallet?

Een crypto wallet is een fysiek medium, programma of service die de openbare sleutels en privé sleutels voor crypto-transacties opslaat.

Crypto-eigenaren willen natuurlijk veilig hun bitcoins en altcoins opslaan en vasthouden in een crypto wallet. Om crypto veilig op te slaan zijn er keys en wallets. Een crypto wallet is een soort bankrekening waar je jouw cryptocurrencies kunt opslaan.

Eigendom van crypto komt in principe neer op twee cijfers. De openbare key en de private key. De openbare key is een gebruikersnaam en de private key is een wachtwoord. Een hash van de openbare key wordt een adres genoemd. Dit is hetgeen wat op de blockchain komt te staan. Een hash zorgt voor een extra laag veiligheid.

Verschillende soorten crypto wallets

Er zijn verschillende soorten wallets. Je hebt ze in deze drie vormen:

  • Software wallets
  • Hardware wallets
  • Papieren wallets

Software crypto wallets

Software wallets zijn er in twee soorten: online wallets en offline wallets. Online wallets zijn beschikbaar via de webbrowser. Hier heb je dus geen aparte software voor nodig. Deze krijg je bijvoorbeeld als je een account maakt bij een exchange, zoals Binance. Offline wallets zijn, zoals de naam het al zegt, niet online beschikbaar. Hier heb je een apart software programma voor nodig. Hierdoor valt je wallet onder jouw verantwoordelijkheid.

Hieronder gaan we verder in op de verschillende soorten crypto wallets.

Hardware crypto wallets

Hardware wallets worden door velen gezien als de veiligste methode om crypto, zoals Bitcoin te bewaren. De reden hiervoor is dat hardware niet verbonden is met het internet. Als je heel veel geld in crypto hebt zitten kan dit een goede keuze zijn. Een hardware wallet is een soort mini computer die je (vaak) via een usb kunt aansluiten op je computer. De toegang tot deze wallet is vaak een pincode. Deze moet je uiteraard niet vergeten, want dan ben je je crypto kwijt. Wees niet de persoon als in dit nieuwsbericht: Man is wachtwoord Bitcoin kwijt en verliest wellicht 200 miljoen euro.

Crypto wallet
Crypto wallet

Papieren crypto wallets

Deze klinkt misschien een beetje vreemd, maar blijf even lezen. Een papieren crypto wallet is net als een hardware wallet erg veilig. Allereerst dien je een adres aan te maken. Zorg dat je internet uit staat als je zo’n adres aanmaakt (google maar even). Vervolgens kun je de gegevens uitprinten of opschrijven en bewaren op een veilige plek. Op deze manier is de enige manier om jouw crypto te verliezen door het papier te verliezen of doordat het fysiek gestolen wordt. Een erg veilige manier dus, maar misschien wel wat riskanter dan een hardware wallet.

Over het algemeen zullen de meeste van jullie die geïnteresseerd zijn in crypto een online wallet hebben of maken. Mocht je echt veel geld erin hebben zitten raden we je aan om in ieder geval een deel hiervan in een hardware wallet te stoppen. Op deze manier voorkom je dat je alles verliest als je bijvoorbeeld gehackt zou worden.

Hoe zet je crypto naar een wallet?

Technisch gezien staat je crypto niet in de wallet, maar op de blockchain. Je koppelt echter wel het eigendomsbewijs van je crypto aan je wallet. Dit wordt een private key genoemd. Hiermee heb je toegang tot jouw cryptocurrencies op de blockchain.

Is een crypto wallet veilig?

Het type wallet dat je hebt bepaald ook de veiligheid van die wallet. Daarnaast zijn voorzorgsmaatregelen zoals een sterk wachtwoord van belang. Cold-storage zorgt ook voor een betere veiligheid. Dan is je crypto namelijk offline. Daarnaast zorgt het maken van een back-up ook voor een betere veiligheid. Dan kun je minder snel je crypto verliezen door bijvoorbeeld een technische storing in je hardware.

Conclusie – crypto wallet

Een crypto wallet is dus een manier om je cryptocurrencies op te kunnen bergen. Er zijn drie verschillende soorten crypto wallets, namelijk: online, hardware en papier. We raden je zeker aan om een hardware wallet aan te schaffen zodra je met ‘wat meer’ geld aan het beleggen bent.


Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is een goede crypto wallet?

We raden aan om een hardware wallet te gebruiken als je te maken hebt met een relatief grote hoeveelheid cryptocurrencies. Op deze manier is je crypto een stuk veiliger.

Write A Comment

Beste broker. Volgens onze vergelijking.
Start nu met beleggen in crypto bij Binance. Binance is de grootste crypto exchange van de wereld!
1
2
3
Beste broker. Volgens onze vergelijking.
Start nu met beleggen in crypto bij Binance. Binance is de grootste crypto exchange van de wereld!