In dit artikel leggen we uit wat market cap is in de crypto industrie. We leggen ook uit waarom de market cap belangrijk is en wat je er mee kunt.

Wat is market cap in de crypto industrie?

Market cap (marktkapitalisatie) in crypto is de totale waarde van een cryptocurrency. Market cap wordt berekend door de totale hoeveelheid coins die gemined zijn keer de prijs per coin te doen. Over het algemeen geeft de market cap de grote van een crypto-munt aan en is het vaak zo dat de cryptocurrencies met een hogere market cap stabielere coins zijn dan degene met een lage marketcap.

Market cap = Prijs x Circulerend aanbod

Waarom is market cap belangrijk bij crypto?

De market cap van een munt is een manier om de waarde van een cryptomunt te bepalen. Beleggers gebruiken market cap om een meer volledig beeld te krijgen van de cryptomunt en om de munt te vergelijken met anderen. Market cap wordt gebruikt als indicator van de populariteit en dominantie van een cryptocurrency.

Coinmarketcap is momenteel de beste website om de market cap van cryptocurrencies te zien en een overzicht te krijgen van de grootste cryptomunten.

Waarom de market cap meer zegt dan alleen de prijs van een munt leggen we uit aan de hand van een voorbeeld.

Voorbeeld crypto market cap

  • Munt 1: Deze munt heeft een prijs van €250,- en heeft een circulerend aanbod van 10.000 coins.
  • Munt 2: Deze munt heeft een prijs van €0,50 en heeft een circulerend aanbod van 10.000.000 coins.

Op het eerste oog lijkt het voor de beginnende beleggers alsof munt 1 een sterkere munt is vanwege de hogere prijs. Als je vervolgens de formule van market cap toepast krijg je voor munt 1 een market cap van €2.500.000 en voor munt 2 een marketcap van €5.000.000. Wat beginnende beleggers vaak denken is dat munt 2 makkelijker in waarde kan stijgen dan munt 1, omdat de prijs veel lager is. Dat is in dit geval niet zo. Als we er even vanuit gaan dat het circulerend aanbod hetzelfde blijft moet de marketcap van munt 1 maar met €2.500.000 stijgen om een verdubbeling van de prijs te zien, terwijl munt 2 €5.000.000 zou moeten stijgen om de prijs van €1,- te bereiken.

Wat kun je met de market cap van crypto?

De market cap geeft beleggers de mogelijkheid om overzichtelijk de verschillende crypto te vergelijken. Cryptocurrencies zijn in te delen in drie categorieën:

  • Grote crypto market cap: crypto met een market cap van meer dan $10 miljard vallen onder de categorie ‘grote market cap’. Deze categorie heeft een lager risico voor beleggers, omdat ze bestand zijn tegen een groot aantal mensen dat geld uit laat betalen. Koop- en verkooptransacties hebben relatief minder invloed op de prijs vergeleken met de andere categorieën. Voorbeelden van cryptomunten in deze categorie zijn (per aug. 2021): Bitcoin, Ethereum, Binance Coin, XRP en Dogecoin.
  • Middel crypto market cap: cryptocurrencies met een market cap tussen de $1 miljard en $10 miljard vallen onder de categorie ‘middel market cap’. Deze cryptocurrencies hebben een hoger risico dan die in de grote market cap, maar hebben vaak wel veel potentie om groter te worden. Voorbeelden van cryptomunten in deze categorie zijn (per aug. 2021): Polygon, Stellar, Vechain en Dash.
  • Kleine crypto market cap: cryptocurrencies met een market cap onder de $1 miljard vallen onder de categorie ‘Kleine market cap’. Dit zijn de meest risicovolle altcoins en kunnen enorme schommelingen hebben. Voor nieuwe beleggers is deze categorie vaak interessant, omdat je hier de mogelijkheid hebt om snel veel geld te verdienen (uiteraard ook te verliezen). Voorbeelden van cryptomunten in deze categorie (per aug. 2021): Celo, DigiByte, Ravencoin en ICON.

Conclusie crypto market cap

De market cap is een handige maatstaaf om de totale waarde van crypto munten te vergelijken. Het vertelt meer dan alleen de prijs van een munt. Over het algemeen geldt ook de regel, hoe groter de market cap, hoe kleiner het risico. Dit gaat uiteraard niet altijd op, maar hiermee kun je wel een aantal potentiële cryptoprojecten indelen in risico-categorieën.

Veel beginnende beleggers maken de fout om teveel naar de prijs van een munt te kijken. Het lijkt vaak alsof een munt met een lage prijs meer potentie heeft om te stijgen, maar dit hoeft zeker niet zo te zijn. Let dus ook goed op de market cap!


Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoe bereken je de market cap?

De market cap kun je berekenen door de prijs keer het circulerende aanbod te doen. Een prijs van €10 per munt met een circulerend aanbod van 100.000 munten geeft een market cap van €1 miljoen.

Is het beter om een grote market cap te hebben?

Er zijn voor- en nadelen aan een cryptocurrency met een grote market cap. Zo’n cryptocurrency is namelijk relatief stabiel en veilig, maar heeft voor de risicovolle belegger een lager winstpotentie.

Misschien vind je dit ook interessant

Binance review (2021): onze ervaringen plus handleiding!
Beste crypto broker in Nederland (2021) || Onze top 3
Bitvavo review (2021): onze ervaringen met deze crypto broker

Write A Comment

Beste broker. Volgens onze vergelijking.
Start nu met beleggen in crypto bij Binance. Binance is de grootste crypto exchange van de wereld!
1
2
3
Beste broker. Volgens onze vergelijking.
Start nu met beleggen in crypto bij Binance. Binance is de grootste crypto exchange van de wereld!