Als je een beginnende belegger bent ga je ongetwijfeld een keer het woord CFD trading tegenkomen. In dit artikel gaan we jou alles vertellen wat je moet weten over het handelen in CFD’s en wat de voordelen en nadelen ervan zijn.

Wat is CFD trading?

CFD trading is het handelen in contracten. CFD staat letterlijk voor contract for difference. Vertaald betekent dit dat je dus een contract hebt voor het verschil. Met dit verschil wordt het verschil in prijs bedoeld. De partij waarmee je dit contract afsluit is vrijwel altijd een broker.

Je belegt dus in contracten en niet in de onderliggende waarde. Als je bijvoorbeeld een CFD trade plaatst op een bepaald aandeel, dan bezit je dus niet dat daadwerkelijk aandeel. Je speculeert enkel over prijsbewegingen.

Je kunt zowel short- als longtransacties verrichten met CFD trading. Als je een longtransactie plaatst verdien je dus geld als de waarde van het onderliggende product stijgt. Bij een short-transactie verdien je juist geld als de waarde van het product daalt.

Voordelen van CFD trading

Je zou je kunnen afvragen: waarom traden mensen eigenlijk in CFD’s? We geven daar antwoord op aan de hand van de voordelen van CFD trading.

1. Groot aanbod

Brokers die CFD trading aanbieden hebben vaak een enorm aanbod waarin je kunt beleggen. Dit komt omdat deze broker niet daadwerkelijk de onderliggende producten, zoals aandelen, hoeft te kopen op de beurs.

Als je daadwerkelijk aandelen wilt kopen bij een broker, dan kopen zij deze op de beurs. Door deze handeling kunnen ze natuurlijk niet zomaar alles aanbieden. Dan moeten ze namelijk wel in staat zijn om die aandelen echt op de desbetreffende beurs te kopen.

Dat probleem hebben CFD’s niet. Aangezien dit een contract is met een broker, kunnen ze in principe zoveel aanbieden als ze willen. Je kunt dit eigenlijk een beetje zien als het wedden op voetbalwedstrijden.

Daarnaast kunnen CFD brokers ook gemakkelijk meerdere beleggingsproducten verhandelen. Je kunt vaak handelen in CFD’s op:

 • Aandelen
 • Indexen
 • Grondstoffen
 • Valuta (forex)
 • Crypto
 • Obligaties

2. Hefboomwerking

Een ander voordeel van CFD trading is de hefboomwerking. CFD brokers bieden namelijk vaak hefboomwerking (leverage) aan. Met een hefboomwerking van bijvoorbeeld 1:10 kun je een 10x zo grote positie openen als normaal.

Als de koers dan 10% daalt dan verlies je al je geld. Als de koers daarentegen 10% stijgt, verdubbel je je inleg al. De risico’s en mogelijke rendementen zijn dus een stuk hoger.

Voordeel CFD trading

Deze mogelijkheid heb je bij daadwerkelijke aandelen kopen niet. Het enige wat je dat kunt doen om te beleggen met leverage is geld lenen.

Let wel op, want traden met een hefboomwerking is niet gratis. Je leent als het ware geld van je broker en betaalt hier ook rente over.

3. Short gaan

Een ander voordeel van CFD trading is de mogelijkheid om short te gaan. Door short te gaan kun je profiteren van dalende koersen.

In het geval van CFD trading verdien je dus geld met short gaan als de waarde van het onderliggende product daalt.

Stel dat je een beurscrash verwacht. Normaal gesproken is het enige wat je kunt doen je aandelen verkopen. Je kunt namelijk niet negatieve aandelen kopen. Aan de hand van CFD’s kun je wel profiteren van dalende koersen. Dit komt doordat een contract beide kanten op kan werken.

4. Fractionele aandelen

Bij veel aandelen brokers (waar je daadwerkelijke aandelen koopt) kun je alleen hele aandelen kopen. Voor dure aandelen, zoals Amazon (ruim $3.000), kan dit flink oplopen. Hierdoor zijn dure aandelen al gelijk niet meer geschikt voor beginners.

Aangezien bij CFD trading niet de daadwerkelijke producten worden gekocht, kun je ook delen (fractionele) van aandelen kopen. Dit maakt het voor de beginnende beleggers mogelijk om ook te handelen in dure aandelen, zoals Amazon.

Risico’s en nadelen CFD trading

CFD trading heeft dus diverse voordelen. Er zijn echter ook nadelen en risico’s.

Hoge spreads

Alhoewel de transactiekosten vaak laag of nul zijn, zijn er wel spreads. Spreads zijn de verschillen tussen de koop- en verkoopprijs. Deze spreads kunnen bij sommige CFD brokers erg hoog zijn.

Door middel van hoge spreads is het niet mogelijk om te profiteren van kleine koersbewegingen. Als je namelijk een CFD koopt en direct weer zou verkopen verlies je de spread. Je begint dus pas winst te maken nadat je de spread hebt ’terugverdiend’.

Geen daadwerkelijk bezit

Zoals we al eerder hebben aangegeven bezit je met een CFD niet het daadwerkelijk product. Hierdoor kun je bepaalde voordelen van bezit mislopen, zoals:

 • Dividenden.
 • Inspraak in het bedrijf (aandeelhoudersvergadering).

Verhoogde risico’s

CFD trading brengt verhoogde risico’s met zich mee, namelijk:

 • Hefboomwerking zorgt ervoor dat de risico’s enorm toenemen. Hierdoor kun je veel sneller en meer geld verliezen. Daarnaast krijg je ook te maken met liquiditeitsrisico’s van je account. Je moet namelijk een bepaalde hoeveelheid marge hebben, anders wordt je positie gesloten.
 • Volatiliteit wordt door hefboomwerking versterkt. De koersbewegingen van je CFD zullen erg volatiel zijn. Een eventuele stoploss kan onnodige verliezen tegenhouden.
 • De CFD brokers zijn doorgaans iets minder betrouwbaar, omdat er minder regulatie is. Over het algemeen zijn de bekendere CFD brokers, zoals eToro, alsnog erg betrouwbaar.

Overnight fees

Bij CFD trading betaal je overnight fees als je je positie openhoudt. Dit maakt CFD trading voor de lange termijn gelijk een stuk minder aantrekkelijk. Een positie voor een aantal jaar openlaten zorgt er namelijk voor dat je enorm veel kosten betaald.

Daarom raden wij aan om CFD trading enkel te gebruiken op de korte termijn.

CFD trading en hedging

CFD trading kan ook gebruikt worden om risico’s af te dekken. Dit wordt ook wel hedging genoemd. Hedging is het elimineren van bepaalde risico’s in een andere vorm van beleggen.

Klinkt een beetje vaag, maar zie het zo: stel je hebt een flinke hoeveelheid Shell aandelen. Je wilt deze positie voor de lange termijn behouden, maar bent momenteel wel sceptisch over de markt. Je ziet risico’s in de markt en deze wil je graag voor een bepaalde tijd afdekken.

Hier komt hedging om de hoek. Door hedging aan de hand van CFD’s kun je een positie openen in tegengestelde richting van je aandelenpositie. In dit geval kun je dus aan de hand van CFD trading short gaan op Shell aandelen.

Als de koers van Shell dan daalt, dan heb je verlies op je aandelen, maar heb je winst op je CFD. Daarentegen als je een foute inschatting had gemaakt en de koersen stijgen gewoon verder. Dan stijgt je aandelenpositie en heb je verlies gemaakt op je CFD.

Als je exact je positie afdekt zal je altijd een klein beetje verlies maken door de handelskosten die in rekening worden gebracht. Je bent echter wel goed beschermd tegen een sterke koersdaling.

Zodra je weer vertrouwen hebt in de markt kun je je CFD positie sluiten en profiteren van de stijgende koersen op de lange termijn.

Je kunt hedging zien als een soort verzekering. Je betaalt er wel voor, maar in het geval van een crash verlies je niets.

Tips voor CFD trading

Nu we het over de basis van CFD trading hebben gehad, geven we jullie nog een aantal tips voordat je begint.

Tip 1: Gebruik een demo-account

Veel CFD brokers bieden de mogelijkheid om een demo-account te gebruiken. Als je nog geen ervaring hebt met CFD trading kan het erg verstandig zijn om dit te gebruiken. Zo kun je namelijk zowel kennis maken met het platform als CFD trading zelf.

Op deze manier kun je erachter komen of het handelen in CFD’s iets voor jou is, zonder dat je met echt geld hoeft te handelen. Wil je alvast een demo-account aanmaken bij de beste CFD broker volgens ons? Klik dan op onderstaande knop.

Tip 2: Gebruik stop loss orders

Onze tweede tip voor het handelen in CFD’s is het gebruiken van stop loss orders. Vanwege de hoge volatiliteit bij CFD handel, is het erg verstandig om een stop loss order in te stellen. Hierdoor voorkom je onnodige verliezen.

Daarnaast hoef je dan ook niet 24/7 naar je scherm te staren om op het juiste moment je verlies te nemen.

Tip 3: Eerst leren, dan handelen

Wij raden je aan om eerst jezelf te verdiepen in CFD trading voordat je daadwerkelijk begint. Dit klinkt natuurlijk heel standaard en saai, maar er staat niet voor niets bij alle CFD brokers en disclaimer dat bijvoorbeeld minstens 70% van de mensen hun geld verliest met CFD trading.

Dit komt omdat veel mensen zomaar starten met het handelen in CFD’s en dan lijkt het eigenlijk meer op gokken. Neem daar nog eens de verhoogde spreads bij en je komt al snel op een verlies (net als bij een sportsbook).

Tip 4: Bepaal je trading strategie

Om te voorkomen dat je te veel op basis van emoties gaat handelen, raden wij je aan om te handelen op basis van een strategie.

Wij zijn normaal gesproken erg fan van het lange termijn beleggen, maar aangezien dat met CFD trading een stuk minder interessant is, kan een strategie erg handig zijn. Een aantal voorbeelden van trading strategieën zijn:

 • News trading
 • Scalping
 • Hedging
 • Op basis van technische analyse

We gaan in dit artikel verder niet in op deze strategieën (behalve hedging hierboven).

Wat wel een erg belangrijk onderdeel is van je strategie is het bepalen van je uitstapmoment. Het is goed om voor jezelf te bepalen wanneer je winst, maar ook verlies gaat nemen. Als je dit niet van tevoren bepaald kunnen emoties het op sommige momenten overnemen.

Hoe kun je traden in CFD’s?

Nu we weten wat CFD trading is, gaan we kijken hoe je daadwerkelijk kunt beginnen met traden in CFD’s.

Door middel van de volgende stappen kun je beginnen met CFD trading:

1. Kies de juiste broker

Voordat je kunt beginnen met CFD trading moet je uiteraard een account hebben bij een broker. Het is belangrijk dat je de juiste broker kiest, zodat je niet te veel betaald.

Wij hebben veel verschillende CFD brokers getest en wij vinden eToro momenteel de beste CFD broker. De kosten zijn vrij laag en het aanbod van eToro is enorm. Wil je alvast een account maken bij eToro, klik dan op onderstaande knop.

2. Bepaal waarvoor je CFD’s wilt gebruiken

Het is ook goed om te weten waar je CFD trading voor wilt gaan gebruiken, voordat je daadwerkelijk begint. Wil je hogere potentiële winsten hebben door middel van hefboomwerking? Of wil je juist CFD trading gebruiken om te hedgen?

3. Bepaal waarin je wilt handelen

De volgende stap is om te bepalen waarin je wilt handelen. Zoals eerder aangegeven heb je bij CFD brokers vaak een enorm aanbod. Je kunt handelen in heel veel verschillende aandelen, maar ook in forex of bijvoorbeeld crypto.

4. Handelen

Dit stappenplan spreekt natuurlijk voor zich. Na deze stappen kun je gewoon beginnen met handelen. Voornamelijk stap 1 is wel erg van belang, omdat er talloze CFD brokers zijn.

Conclusie CFD trading

Hopelijk heb je nu een goed beeld van wat CFD trading is. Het handelen in CFD’s is over het algemeen erg risicovol. We raden je daarom aan om dit alleen te doen als je je er genoeg in verdiept hebt.

Wij raden eToro aan als broker voor CFD trading. Wil je een gratis account aanmaken bij deze broker, klik dan hieronder.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoe werkt handelen in CFD’s?

Handelen in CFD’s is het handelen in contracten die de onderliggende waarde volgen. Je hebt bijvoorbeeld CFD’s in aandelen, die de waarde van het aandeel volgen. Je handelt echter niet in de echte aandelen, maar speculeert over prijsbewegingen van dit aandeel.

Wat is een CFD broker?

Een CFD broker is een broker die de handel in CFD’s aanbiedt. Deze broker biedt dus contracten aan waarmee gespeculeerd kan worden over koersschommelingen.

Kun je bij DEGIRO CFD’s kopen?

Nee. Het is helaas niet mogelijk om te handelen in CFD’s bij DEGIRO. Je kunt wel handelen in opties.

Hoe lang CFD aanhouden?

Er zit geen vaste vervaldatum aan een CFD, wat je bij opties en futures wel hebt. Je betaalt echter wel overnight fees voor het aanhouden van je posities. Hierdoor is CFD trading op de lange termijn een stuk minder interessant.

Write A Comment