In dit artikel geven we antwoord op de vraag: wat is een call optie? We doen dit aan de hand van voorbeelden.

Wat is een call optie?

Een call optie geeft je het recht, maar niet de verplichting, om een aandeel te kopen tegen een specifieke prijs (de uitoefenprijs) op een specifieke datum. Voor dit recht betaalt de koper van de call optie een premie. De verkoper van de call optie ontvangt deze premie. In tegenstelling tot aandelen, die eeuwig kunnen blijven bestaan, houdt een optie op te bestaan na de vervaldatum.

De volgende onderdelen vormen de belangrijkste kenmerken van een call optie:

  • Uitoefenprijs: De prijs waartegen u het onderliggende aandeel kunt kopen
  • Premie: De prijs van de optie, voor zowel koper als verkoper
  • Expiratiedatum: Wanneer de optie afloopt en wordt afgewikkeld

Een optie is een contract wat 100 aandelen vertegenwoordigd van het onderliggende aandeel. Beurzen noteren optieprijzen in termen van de prijs per aandeel en niet de totale prijs die je moet betalen om het contract te bezitten. Bijvoorbeeld, een optie kan op de beurs tegen €3 genoteerd staan. Dus om één contract te kopen kost 1 contract (100 aandelen * €3), of €300.

Hoe werkt een call optie?

Call opties zijn in-the-money als de aandelenkoers bij expiratie boven de uitoefenprijs ligt. De eigenaar van de call optie kan de optie verzilveren en geld inleggen om de aandelen tegen de uitoefenprijs te kopen. De eigenaar kan ook gelijk de optie tegen de reële marktwaarde aan een andere koper verkopen.

Een eigenaar van een calloptie maakt winst wanneer de betaalde premie lager is dan het verschil tussen de aandelenprijs en de uitoefenprijs. Stel je koopt een call optie voor €1 met een uitoefenprijs van €20 en een aandelenkoers van €23. De optie is dan €3 waard en de handelaar heeft een winst van €2 gemaakt.

Als de aandelenkoers bij expiratie lager is dan de uitoefenprijs, dan is de call ‘out of the money’ en vervalt hij waardeloos. De verkoper van de call houdt de ontvangen premie voor de optie.

Waarom een call optie kopen?

Het grootste voordeel van het kopen van een calloptie is dat het de koersstijging van een aandeel vergroot. Voor een relatief klein bedrag kun je goed profiteren van een koersstijging. Een optie zorgt er op deze manier dus voor dat je mogelijke winsten worden vergroot, net zoals een hefboom. Dus als je een call optie koopt, verwacht je meestal dat het aandeel zal stijgen voor een bepaalde datum.

Voorbeeld hoe werkt een call optie?

Stel je voor dat je een Shell aandeel wilt verhandelen. Momenteel wordt het aandeel verhandeld voor €93. Je kunt dan een call op het aandeel kopen met een uitoefenprijs van €93 voor €3 met een vervaldatum over bijvoorbeeld twee maanden. Een contract kost €300 (€3 * 1 contract * 100 aandelen).

Hieronder is te zien wat de mogelijke winst van de handelaar is.

Call optie
Call Optie

Zoals je kunt zien, stijgt de waarde van de optie boven de uitoefenprijs met €100 voor elke dollar stijging van de aandelenprijs. Als het aandeel van €97 naar € 98 stijgt, een winst van slechts 1,03 procent, stijgt de winst door middel van de call optie met 100 procent, van €100 naar €200.

Hoewel de optie bij de einddatum in-the-money kan zijn, kan het toch zijn dat je geen winst hebt gemaakt. In bovenstaand voorbeeld kostte de premie €3 per contract, dus de optie is break-even bij € 96 per aandeel, dit is namelijk de uitoefenprijs van € 93 plus de premie van € 3. Dit betekent dat je in dit geval pas geld gaat verdienen met je optie, wanneer de koers van het aandeel boven de €96 stijgt.

Als het aandeel tussen €93 en €96 eindigt, heeft de calloptie nog enige waarde. Je verdient in die situatie iets van je betaalde premie terug, maar je maakt nog wel verlies. Wanneer het aandeel daalt onder de €93 is de optie niks meer waard. Je verliest dan de premie die je hebt betaald, in deze situatie €300. Meer dan de premie kun je nooit verliezen. De optie geeft je namelijk enkel het recht om te kopen en niet de verplichting. Dit recht koop je door middel van de premie wat ervoor zorgt dat dit het maximale is wat je kunt verliezen.

Call optie schrijven

Voor elke gekochte call optie, is er een verkochte call optie. Wat zijn dan de voordelen van het verkopen van een call? Eigenlijk is het schrijven van een call optie precies het omgekeerde van het kopen van een call optie. Verkopers van call opties verwachten dat het aandeel gelijk blijft of daalt, en hopen de premie in eigen zak te steken zonder gevolgen.

Voorbeeld schrijven van een call optie

Laten we hetzelfde voorbeeld gebruiken als hierboven. Stel dat het aandeel van Shell wordt verhandeld voor €93 per aandeel. Je kunt een call optie schrijven op het aandeel met een uitoefenprijs van €93 voor €3 met een vervaldatum over twee maanden. Eén contract levert je dus €300 op (€3 * 100 aandelen).

Call optie schrijven
Schrijven van een Call Optie

De grafiek van de winst is hier precies het tegenovergestelde van dat van de koper van de call optie.

Voor elke prijs onder de uitoefenprijs van €93 loopt de optie volledig waardeloos af, waardoor de verkoper van de optie de premie van €300 mag houden.

Tussen de €93 en €96 verdient de verkoper van de call nog steeds een deel van de premie maar niet alles. Boven €96 per aandeel begint de verkoper van de call meer geld te verliezen dan de ontvangen premie van €300.

Het aantrekkelijke van het verkopen van calls is dat je een contante premie vooraf ontvangt en niet onmiddellijk iets hoeft te betalen. Dan wacht je tot de optie de vervaldatum bereikt. Als het aandeel daalt, gelijk blijft of zelfs een beetje stijgt verdien je geld. Meer dan de premie kun je echter niet verdienen.

In tegenstelling tot de koper van de optie kan de verkoper meer verliezen dan de premie. Doordat het aandeel in theorie oneindig veel kan stijgen is het potentiële verlies van de verkoper in theorie ook oneindig. Deze strategie lijkt dus misschien een strategie met een laag risico, terwijl dit eigenlijk één van de gevaarlijkste optiestrategieën is vanwege het potentiële onbeperkte verlies als het aandeel stijgt.

Call vs Put Opties

Naast call opties zijn er ook put opties. Een put optie stijgt wanneer de waarde van een aandeel afneemt. Handelaren kunnen dus put opties gebruiken om te speculeren op een daling van een aandeel. In die zin zijn puts het tegenovergestelde van callopties, hoewel ze veel vergelijkbare risico’s en beloningen hebben zoals:

  • Net als bij een call optie krijg je bij een put optie de kans om je investering vele malen terug te verdienen.
  • Bij een call optie en put optie kun je, je volledige investering verliezen wanneer de optie waardeloos afloopt.
  • Net als bij een call optie verdien je met de verkoop van een put optie een premie. De verkoper neemt alle risico’s op zich als het aandeel zich in een ongunstige richting beweegt.
  • In tegenstelling tot de verkoop van een call optie, heb je bij het verkopen van een put optie gelimiteerde verliezen (aangezien een aandeel niet onder de 0 kan dalen). Alsnog zijn de potentiële verliezen nog steeds vele malen hoger dan de ontvangen premie.

Veel gestelde vragen (FAQ)

Wat houdt een call optie in?

Een call optie geeft je het recht, maar niet de verplichting, om een aandeel te kopen tegen een specifieke prijs (de uitoefenprijs) op een specifieke datum. Voor dit recht betaalt de koper van de call optie een premie. De verkoper van de calloptie ontvangt deze premie.

Waarom een call optie kopen?

Je koopt een call optie wanneer je verwacht dat het aandeel in waarde gaat stijgen voor een bepaalde datum. Het grootste voordeel van het kopen van een calloptie is dat het de koersstijging van een aandeel vergroot. Voor een relatief klein bedrag kun je profiteren van de koersstijging van een aandeel boven de uitoefenprijs totdat de optie afloopt. Dus als je een call optie koopt, verwacht je meestal dat het aandeel zal stijgen voor een bepaalde datum.

Wat is een optie op aandelen?

Een aandelenoptie geeft een belegger het recht, maar niet de verplichting om een aandeel te kopen of te verkopen tegen een overeengekomen prijs en op een vooraf vastgestelde datum. Er zijn twee soorten opties: calls, waarbij wordt gewed dat een aandeel zal stijgen en puts, waarbij wordt gewed dat een aandeel zal dalen.

Write A Comment