In dit artikel gaan we je vertellen over de betekenis van een broker en waar het woord broker vandaan komt. Daarnaast leggen we uit hoe een broker geld verdiend en wat de beste Nederlandse brokers zijn.

Wat is een broker?

Een broker is een tussenpersoon die handel faciliteert. De broker is de connectie tussen de belegger en de beurs. Tegenwoordig zal je vaak te maken krijgen met online brokers. Hier kun je handelen in financiële producten, zoals aandelen. Als particuliere belegger heb je een broker nodig om te beleggen. Een broker voert namens jou transacties uit.

Broker betekenis

De betekenis van een broker is oorspronkelijk een Engelse term voor beurs- of effectenhandelaar. Een broker is de connectie tussen jou en de beurs en is dus eigenlijk de tussenpersoon. Een broker is iemand die financiële instrumenten koopt of verkoopt namens haar klanten. Dit kunnen zowel bedrijven als particuliere beleggers zijn. Als vertegenwoordiger van de belegger is een broker verplicht de beste prijs te verkrijgen voor de verhandelde activa.

Heb je een broker nodig? Waarom zijn ze er?

Nu we de betekenis van een broker kennen, gaan we kijken naar de reden dat je ze nodig hebt. Effectenbeurzen accepteren alleen orders van individuen of bedrijven die lid zijn van die beurs. Om die reden hebben individuele handelaren de diensten van brokers nodig. Naast het uitvoeren van orders maken brokers het vaak overzichtelijk en gemakkelijk om te handelen. Vanwege de eenvoudige koop- en verkoopknoppen en inzichtelijk grafieken kun je gemakkelijk handelen via een broker.

Online brokers maken het voor jou gemakkelijk om te beleggen.

Hoe verdiend een broker geld?

Brokers verdienen geld door commissies en kosten in rekening brengen bij de handelaren. Voorheen waren het vrijwel altijd transactiekosten waarmee brokers geld verdiende. Tegenwoordig zie je dat veel brokers ‘commissievrije’ handel aanbieden. Vaak zijn er dan hoge verborgen kosten. Hierbij kun je denken aan het verhogen van spreads, overnight fees en valutakosten. Het is erg van belang dat je brokers vergelijkt voordat je gaat beleggen bij een broker.

Wij hebben een uitgebreid artikel geschreven over brokers vergelijken. Daarnaast hebben wij van veel bekende brokers een uitgebreide review geschreven, zoals eToro, DEGIRO en Plus500.

Niet alle brokers zijn even transparant over de kosten. Zo is bijvoorbeeld eToro een stuk minder transparant dan DEGIRO. Bij eToro betaal je namelijk ongezien veel valutakosten, omdat je alleen in dollars kunt handelen. Goed opletten dus!

Hoe zijn brokers gereguleerd?

Brokers moeten gereguleerd worden door een toezichthouder. In Nederland wordt dit gedaan door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). Je ziet dat veel discountbrokers gereguleerd zijn in Cyprus door de Cyprus Securities and Exchange Commission (CySec). Een bekende broker, DEGIRO, wordt gereguleerd door de Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin).

Wat zijn bekende Nederlandse brokers?

Nederlanders brokers kun je onderverdelen in 3 categorieën: traditionele banken, niet-traditionele banken en discount brokers. Hieronder lichten we ze kort toe.

Traditionele banken

Traditionele banken zijn al heel lang betrokken in de beleggingswereld. Deze banken zijn vaak niet de goedkoopste, maar je merkt dat ze vanwege de concurrentie toch hun tarieven verlagen. Alsnog zijn ze een stuk duurder dan de andere twee categorieën. Traditionele brokers zijn onder andere:

Niet-traditionele banken

Niet-traditonele banken pakken het net op een andere manier aan. Deze brokers komen wel voort uit het bankwezen, maar focussen zich alleen op beleggen. Niet-traditionele banken hebben vaak een beter beleggingsplatform, aanbod en lagere kosten dan traditionele banken. Onder deze categorie vallen:

Discount brokers

De laatste categorie zijn de discount brokers. Zoals de naam het al zegt zijn dit brokers die erg gefocust zijn op het geven van kortingen e.d. Dit zijn vaak de meeste innovatieve online brokers. Het handelsaanbod is vaak groot en het beleggingsplatform is uitstekend. Deze brokers zijn vaak in het buitenland gereguleerd en dit wordt vaak als iets minder betrouwbaar gezien. Deze brokers zijn tegenwoordig wel goed te vertrouwen, maar iets minder dan de vorige twee categorieën. Discount brokers zijn onder andere:

Conclusie broker betekenis

In dit artikel heb je de betekenis van een broker kunnen lezen’. Een broker is dus de tussenpersoon tussen de belegger en de beurs. Beleggen wordt tegenwoordig vrijwel altijd online gedaan. Een broker verdiend geld door transactiekosten en fees in rekening te brengen. In Nederland is de bekendste broker DEGIRO.

Veelgestelde vragen (FAQ) – Wat is een broker

Wat doet een broker precies?

Een broker voert opdrachten uit in naam van beleggers. Dit kunnen zowel bedrijven als particuliere beleggers zijn. Een broker is dus een tussenpersoon dus de belegger en de beurs.

Heb je een broker nodig?

Je hebt als particuliere belegger een broker nodig voor het handelen in beleggingsproducten. Je kunt namelijk niet zonder een professionele vergunning handelen op de beurs. Een broker handelt dus namens jou op de beurs.

Author

Dylan is 1 van de oprichters van Brokerfind. Hij heeft al bijna heel zijn leven interesse in financiën en ook in beleggen. Met behulp van deze website wil hij beleggen toegankelijk maken voor iedereen! Zelf belegt hij ook voor de lange termijn. Zijn favoriete quote: "Time in the market, beats timing the market"

Write A Comment