Inhoudsopgave
Je hebt er vast weleens van gehoord, de blockchain technologie. Maar wat is het nou echt? Het lijkt een erg lastig begrip en het volledig begrijpen ervan is ook lastig, maar de basis van blockchain is niet zo heel moeilijk. Wij proberen ervoor te zorgen dat je na dit artikel weet wat een blockchain is, hoe het werkt en waarom het revolutionair is! Daarnaast geven we voorbeelden van sectoren en bedrijven die gebruik kunnen maken van blockchain technologie of dat al gedaan hebben. Veel leesplezier.
Wat is blockchain technologie?
Blockchain technologie lijkt in veel manieren op dat van een database, omdat een blockchain ook informatie verzameld en bewaart. Blockchain technologie is ontworpen om digitale eigendommen (zoals geld) veilig over te dragen zonder tussenpersonen. Naast een veilige overdracht kan de blockchaintechnologie ook worden gebruikt om achteraf te verifiëren welke overdrachten er hebben plaatsgevonden, net als in een database. De blockchain verschilt van een database in de manier waarop de data gestructureerd is. Een blockchain verzameld informatie in groepen, de blokken. Deze blokken bevatten informatie. Blokken hebben een bepaalde opslagcapaciteit en zodra die gevuld is wordt het blok automatisch aan het laatste blok toegevoegd. Zo ontstaat de blockchain. Alle nieuwe informatie wordt weer in nieuwe blokken gestopt en toegevoegd aan de blockchain.
De blockchain is een permanente registratie van alle transacties. Een sterke computercode zorgt ervoor dat niemand deze informatie achteraf kan wijzigen. Zodra er dus informatie in de blockchain zit, is het vrijwel onmogelijk om deze te verwijderen. Hierdoor is de blockchain een eerlijke en betrouwbare bron van informatie. Je hoeft dus niet meer te vertrouwen op andere mensen, maar juist op de blockchain.
Ontstaan van de blockchain technologie
In 2008 creëerde een mysterieus persoon bij de naam Satoshi Nakamoto de blockchain technologie. Dit is de basis van de munt Bitcoin. Niemand weet wie deze persoon of groep is. In november 2008 werd de Bitcoin Whitepaper geplaatst waarin de blockchain technologie werd beschreven.
Double Spend Problem
De blockchain technologie heeft een belangrijk probleem opgelost: The Double Spend Problem ofwel geld dat meerdere keren uitgegeven zou kunnen worden. Omdat digitaal geld net als een computerbestand is zou het gemakkelijk zijn voor iemand om het gewoon te kopiëren en nogmaals te gebruiken. Voordat blockchain er was werd dit probleem opgelost doordat banken het geld om iedereen zijn rekening bijhield. Hierdoor kon niemand twee keer hetzelfde geld uitgeven.
Blockchain oplossing
Blockchain technologie lost dit probleem op een andere manier op dan banken. De blockchain maakt alle rekeningen en transacties openbaar, maar houdt privégegevens wel anoniem. Aangezien alle rekeningsaldi openbaar zijn kan niemand hetzelfde geld twee keer gebruiken. Zodra bijvoorbeeld een Bitcoin-transactie plaatsvindt, wordt het openbaar toegevoegd aan de rekening van de ontvanger en afgeschreven van de rekening van de verzender. Als iemand twee keer geld zou proberen uit te geven, wordt dit gemakkelijk ontdekt (door het peer-to-peer systeem) en voorkomen.
Doordat dit probleem opgelost is kunnen digitale eigendommen rechtstreeks worden verzonden zonder tussenpersonen zoals banken. We zeggen bewust digitale eigendommen, want blockchain kan veel meer dan alleen geld sturen en bijhouden. Het verwijderen van deze tussenpersonen kan veel tijd en geld schelen. Daarnaast zijn je gegevens ‘gedecentraliseerd’ en niet opgeslagen bij een derde partij.
Hoe werkt de blockchain technologie?
Nu je weet wat blockchain technologie is, gaan we kijken hoe het in zijn werking gaat! Dit doen we aan de hand van een zo simpel mogelijk voorbeeld. Er zijn veel verschillende manieren om de blockchain technologie te gebruiken, maar in dit voorbeeld gebruiken we een transactie met Bitcoin.
Een groep van 10 vreemden
Stel je even voor, er zitten 10 mensen in een kamer die elkaar allemaal niet kennen. We nemen vreemden als voorbeeld, omdat de gebruikers van de blockchain ook de meeste niet zullen kennen. Deze 10 mensen hebben allemaal een notitieblok en een pen bij. Deze 10 mensen vertegenwoordigen in dit voorbeeld de gebruikers van een blockchain. De notitieblokken zijn de blockchain zelf.
Nu geeft één van de vreemdelingen een ander 1 Bitcoin voor iets wat hij gedaan heeft. Alle 10 vreemdelingen schrijven vervolgens deze transactie op hun notitieblok. Zodra ze dat gedaan hebben vergelijken ze hun notitieblokken om er zeker van te zijn dat iedereen hetzelfde heeft genoteerd. Als ze alle 10 overeengekomen zijn wordt de transactie goedgekeurd. Als een van de notitieblokken iets anders bevat, bijvoorbeeld een transactie van 2x 1 Bitcoin, dan is er een probleem. Het betekent dat diegene gelogen heeft over de transactie. Het is ook gelijk duidelijk wie de bedrieger is. Als gevolg negeren de 9 anderen het notitieblok dat vervalst is en gaan door.
Hoe werkt dat op de blockchain
Zo werkt dat ook op een blockchain. Zodra alle blockchain kopieën overeenkomen gaat de transactie door. Als een kopie anders is dan alle andere wijst het netwerk automatisch de transactie af die niet overeen komt met de rest. Hierdoor wordt fraude op de blockchain voorkomen. Het is in de praktijk onmogelijk om het systeem te manipuleren, omdat de gemanipuleerde blockchain kopie niet overeen komt met waar de rest het wel over eens is. Net zoals in het voorbeeld vergelijkt het blockchain systeem voortdurend alle exemplaren van de blockchain.
Iedere blockchain gebruikers heeft een identieke kopie van het blockchain ‘notitieblok’. Hierin worden alle transacties openbaar vastgelegd. De blockchain slaat alle transacties uit het verleden permanent op. Hierdoor is er een overzicht van waar alle Bitcoins zijn. Dit bewijst precies wie (welke wallet) wat bezit.
Wat de blockchain dus doet is digitale eigendommen vastleggen zonder een derde partij. Er is dus ook niet één partij die alle gegevens bezit. De blockchain is dus gedecentraliseerd. Hierover meer onder het kopje ‘decentralisatie’. De blockchain weet altijd waar al het digitale eigendom is. Traditionele valuta’s hebben geen blockchain. Dit maakt het lastiger om te bewijzen wie wat bezit. Als iemand bijvoorbeeld een briefje van €5 van je steelt, dan kun je niet gemakkelijk bewijzen dat jij de eigenaar was van dat briefje.
Decentralisatie
Zoals je hebt kunnen lezen is een blockchain een soort database. Een groot verschil is dat een database zich vaak onder één dak of een bedrijf bevind terwijl de blockchain zich niet onder één dak bevind. Het blockchain netwerk wordt beheerd een peer-to-peer systeem van computers wereldwijd. er is dus niet een bedrijf of groep die de database beheerd, maar een heel netwerk!
Je kent ze wel, van die serverrooms met duizenden computers die alle gegevens van klanten bevatten. Dit soort bedrijven hebben deze computers vaak onder één dak en hebben de volledige controle over deze computers en de informatie die erop staat.
Een blockchain bestaat ook uit duizenden computers, maar deze bevinden zich op andere locaties en worden allemaal behoord door afzonderlijke individuen of groepen. Het wordt dus niet beheerd door een centrale entiteit, vandaar dat het ‘gedecentraliseerd’ wordt genoemd. De computers die het netwerk van Bitcoin vormen worden knooppunten genoemd.
Een blockchain hoeft niet per definitie gedecentraliseerd te zijn. Veel blockchains zijn wel gedecentraliseerd en dit is ook vaak juist het idee erachter. Een blockchain kan ook gecentraliseerd zijn, waarbij de computers van die blockchain wel worden beheerd door een enkele entiteit.
In een blockchain heeft elk knooppunt een volledig overzicht van alle data die sinds het begin van de blockchain zijn opgeslagen, de volledige geschiedenis dus. Voor Bitcoin is dit de volledige transactiegeschiedenis. Als een knooppunt een fout heeft in de gegevens kan het de andere knooppunten gebruiken om zichzelf weer te corrigeren.
Is blockchain technologie veilig?
De blockchain technologie om verschillende redenen veilig. Allereerst worden nieuwe blokken altijd chronologisch en lineair opgeslagen. Dit betekent dat ze worden toegevoegd aan het einde van de blockchain. Zodra een blok is toegevoegd is het erg moeilijk om terug te gaan en de inhoud te wijzigen. Dit kan alleen als de meerderheid dit zou willen doen. Als je naar Bitcoin kijkt zie je dat elk blok een positie heeft, dit wordt ‘hoogte’ genoemd. Op het moment van schrijven van dit artikel is de blokhoogte 696232 blokken. Op deze website kun je de huidige blokhoogte zien. Dit zijn bijvoorbeeld de laatste 2 blokken:
Zoals je ziet is de huidige opbrengst per blok 6.25 BTC. Tevens kun je zien hoeveel transacties er in dat blok zitten en hoe groot het blok is (in bytes).
Elk blok heeft een eigen hash met daarnaast de hash van het vorige blok. Hierdoor ontstaat de chronologische volgorde. Een hash wordt gemaakt door een wiskundige fucntie die digitale informatie omzet in een reeks met cijfers en letters. Zie hierboven in de afbeelding een voorbeeld van een hash.
Waarom is dit belangrijk voor de blockchain beveiliging?
Stel dat iemand de blockchain technologie zou willen veranderen en Bitcoins van iemand anders wilt stelen. Als diegene alleen zijn eigen exemplaar van de blockchain veranderd, komt deze niet meer overeen met de exemplaren van anderen. Het valt ook gelijk op welke blockchain niet klopt en deze wordt weggegooid. Om dit succes uit te kunnen voeren zal iemand of een groep tegelijk 51% van de kopieën van de blockchain moeten veranderen. Alleen op die manier wordt hun nieuwe versie de meerderheidsversie. Dit zou een enorme hoeveelheid geld en middelen vergen, omdat je dan alle blokken opnieuw moet doen na het blok die je hebt aangepast. Dit omdat de hash van een vorig blok in het volgende blok zit. Alle blokken na het aangepaste blok zouden dus niet meer kloppen.
Naast dat zo’n actie extreem duur zou zijn, heb je er ook niet echt iets aan om dat te doen. Daarnaast zal zoiets niet onopgemerkt blijven, aangezien netwerkleden zulke wijzigingen in de blockchain zouden zien. Deze netwerkleden zouden dan naar een nieuwe versie van de keten gaan die niet is aangetast. Dit zou er vervolgens toe leiden dat de aangetaste versie van de Bitcoin blockchain hard in waarde daalt.
Deelname aan het netwerk wordt economisch veel meer gestimuleerd dan het netwerk aanvallen.
Toepassingen van de blockchain technologie
Vaak worden blockchain technologie en Bitcoin aan elkaar verwant, maar in werkelijkheid kun je met de blockchain nog veel meer. Bitcoin transacties bijhouden en goedkeuren is maar één van de vele mogelijkheden om deze revolutionaire technologie te gebruiken. Zoals al eerder aangegeven is de blockchain een systeem waarmee we digitaal eigendom veilig kunnen beheren zonder hier een derde partij voor nodig te hebben. Er zijn al duizenden applicaties die het blockchain systeem gebruiken. We beginnen nu pas de impact te zien van deze nieuwe technologie. Er zijn heel veel plekken waar de tussenpersoon straks wellicht niet meer nodig is.
Een belangrijk nadeel van het verwijderen van tussenpersonen is uiteraard het baanverlies. Daarnaast zijn er wel veel voordelen, namelijk:
- Tijdwinst: Zonder tussenpersoon kan het sneller gaan.
- Besparing: Tussenpersonen kosten geld.
- Privacy: Er zijn geen tussenpersonen meer die jouw gegevens bezitten.
- Eigendom directer beheren: je hebt geen goedkeuring van bijvoorbeeld een bank meer nodig voor grote transacties (kan ook een nadeel zijn).
Oké, we weten nu dat je blockchain kunt gebruiken voor geldtransacties. Maar wat kan het nog meer voor worden gebruikt? Wij geven een aantal voorbeelden.
Supply chains
Aan de hand van blockchain technologie kan een logistiek levensverloop van een product, grondstof of onderdeel worden gemonitord. Je zou de hele geschiedenis kunnen zien die een bepaald product heeft afgelegd. Hierdoor voorkom je ook nep of namaak producten. VeChain is een voorbeeld van een crypto project dat dit probeert op te lossen. Aan de hand van blockchain technologie wil VeChain deze problemen tegen gaan door aan alle producten een unieke QR code of chip toe te voegen. Deze codes of chips worden dan toegekend aan de blockchain waarna de informatie niet meer veranderd kan worden. Voor veel merken zou dit een hele goede oplossing zijn. Er gaat namelijk nogal wat geld om in de nep/namaak industrie. VeChain werkt bijvoorbeeld al voor een aantal belangrijke bedrijven wereldwijd zoals BMW en Renault.
Voedingsindustrie
Leveranciers kunnen blockchain technologie gebruiken om de herkomst van ingekocht materialen vast te leggen. Hierdoor kunnen bedrijven de authenticiteit van hun producten verifiëren.
Internationale betalingen
Momenteel lopen internationale betalingen vaak via een paar bedrijven die allemaal kosten in rekening brengen. Hierdoor wordt het proces traag, duur en afhankelijk. Met blockchain technologie is het mogelijk om veilig internationale transacties te sturen zonder tussenpersonen.
Stemmen
Verkiezingen hebben altijd potentieel voor fraude gehad. En dit wordt ook regelmatig verdacht. Blockchain-systemen kunnen de toekomst worden van verkiezingen. Hierdoor kan stemmen gemakkelijk en veilig via digitale middelen. Dit kan ook de toegankelijkheid vergroten. Slimme contracten kunnen de identiteit van kiezer valideren om meerdere stemmen per persoon te voorkomen. In Nederland zou dit bijvoorbeeld kunnen door het te linken aan DigiD.
Vastgoeddetails in onroerend goed volgen
Slimme contracten (van bijvoorbeeld Ethereum) kunnen worden gebruikt om het eigendom van onroerend goed van elk structuur vast te leggen. Hierdoor wordt de transactiesnelheid geoptimaliseerd en is er minder behoefte aan advocaten of makelaars. Slimme contracten kunnen een transparanter en goedkoper alternatief geven voor het beheer van eigendomstitels. Deze slimme contracten kunnen namelijk de geschiedenis, locatie en details van eigendom bijhouden die nodig zijn voor de beoordeling van een titel. De contracten helpen fraude te voorkomen door fraudebestendige encryptie.
Zonnepanelen
Zonnepanelen zouden met blockchain technologie automatisch energie kunnen kopen en verkopen. Denk hierbij aan het verkopen van de overtollige energie in de zomer en het kopen van energie in de winter. Dit zou zelfs tussen gebruikers kunnen in een gedeeld netwerk in een stad of dorp. Door mensen direct en geautomatiseerd te laten samenwerken wordt de rol van energieleveranciers een stuk minder belangrijk. Dit kan tevens zorgen voor een schoner, betrouwbaarder en goedkopere energieverbruik.
Goede doelen
Met blockchain technologie zouden donaties aan goede doelen helemaal gevolgd kunnen worden. Deze technologie zou ervoor kunnen zorgen dat de juiste mensen direct het geld krijgen en dat ze het geld gebruiken voor hetgeen ze beloofd hebben door middel van een slim contract. Momenteel moet je er maar vertrouwen in hebben dat een goed doel het geld besteed aan hetgeen wat ze beloven. Het verwijderen van de tussenpersoon kan in dit geval zorgen voor betere goede doelen.
Verzekeringen
Met blockchain technologie is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een slimme verzekeringspolis te creëren. Stel dat je een autoverzekering zo kan instellen dat je automatisch een bedrag in rekening brengt voor precies het aantal gereden kilometers van een auto. Hierdoor kunnen verzekeringen meer op maat worden gemaakt. Het contract zou zelfs real-world data kunnen betrekken bij deze verzekeringen, zoals het aantal keer dat iemand te hard heeft gereden en deze persoon vervolgens een hogere premie geven.
Welke bedrijven gebruiken blockchain technologie al?
Nu we weten wat blockchain technologie is en wat er allemaal mogelijk is gaan we nu kijken naar bedrijven die deze technologie al gebruiken.
Amazon
Amazon biedt blockchain tools aan voor bedrijven die er zelf geen willen of kunnen bouwen. Bijvoorbeeld het Australische bedrijf Nestlé gebruikt een blockchain product van Amazon. Aan de hand van deze blockchain lanceert Nestlé een nieuw koffiemerk waar consumenten in de toeleveringsketen van de koffie kunnen kijken aan de hand van een QR code. Via deze QR code kunnen ze zien op welke boerderij de bonen zijn gepland en waar ze vervolgens zijn geroosterd.
BMW
BMW heeft momenteel een proefprogramma waarbij aan de hand van blockchain technologie onderdelen en componenten in de toeleveringsketen zijn te volgen. De technologie kan uiteindelijk de hele historie van de auto volgen en worden gebruikt om voertuigen met elkaar te verbinden. Denk bijvoorbeeld aan het delen van informatie tussen voertuigen, zoals locatie, snelheid en locatie.
Google
Google kondigde aan dat het de BigQuery-gegevensanaylseplatform ging integreren met ChainLink. Hierdoor kunnen gegevens van externe bronnen worden gebruikt in applicaties die op de blockchain technologie zijn gebouwd.
JPMorgan
JPMorgan is de grootste bank in Amerika. Deze bank heeft in februari 2019 een digitale valuta aangekondigd die banken helpt om transacties sneller af te handelen. Dit wordt ook wel het nieuwe Interbank Information Netwerk genoemd. Een blockchain die grensoverschrijdende betalingen tussen banken versnelt door een gedeeld grootboek te gebruiken.
MasterCard
MasterCard heeft meer dan 100 verschillende blockchain-gerelateerde patenten aangevraagd en heeft meerdere projecten in uitvoering. Het test een sneller en transparanter netwerk voor betalingen met banken.
Microsoft
Het nieuwe tokenization-framework van Microsoft is ontworpen om de drempels voor toegang tot blockchain voor grote ondernemingen te verlagen.
Nasdaq
Nasdaq was één van de eerste bedrijven die blockchain gebruikte. Het bedrijf heeft verschillende blockchain producten uitgebracht, zoals een elektronisch stemhulpmiddel voor de effecten bewaarinstelling van Zuid-Afrika.
Verenigde Naties (VN)
De Verenigde Naties, die 193 landen met elkaar verbindt, heeft meerdere blockchain-initiatieven. De VN heeft bijvoorbeeld afgelopen jaren geld uitbetaald aan Syrische vluchtelingen in Jordanië met behulp van blockchain technologie geverifieerde irisscans in plaats van ID kaarten. Deze ID kaarten werden namelijk weleens gestolen door krijgsheren die vervolgens het geld ontvingen.
Conclusie
Zoals je hebt kunnen lezen is de blockchain technologie een revolutionaire ontwikkeling. Het gaat zeker een hoop veranderen in de komende jaren en dat heeft het zelfs nu al. Er zijn tegenwoordig al heel veel bedrijven die op één of andere manier te maken hebben met de blockchain technologie. Je ziet ook dat het voor heel veel verschillende sectoren een positieve invloed kan hebben. Van het volgen van producten in de toeleveringsketen tot de verkiezingen. Wij zijn zelf erg enthousiast over deze ontwikkelingen en zijn erg benieuwd wat dit allemaal betekent voor de toekomst! Wat denk jij dat blockchain technologie de komende jaren allemaal kan veranderen? Laat het weten in de comments! Als je nog vragen hebt horen we het ook graag en wellicht is het al beantwoord onder de veelgestelde vragen.
Veelgestelde vragen (FAQ)
Een blockchain is een systeem voor het opslaan van data in een keten van datablokken, waarbij de blokken in chronologische volgorde staan en niet gewijzigd kunnen worden.
Veel data wordt momenteel beheerd door bedrijven of instanties (centraal). Decentralisatie betekent dat iets niet meer centraal wordt beheerd, maar juist door meerderen, zoals een peer-to-peer systeem.
Er zijn momenteel al veel bedrijven die blockchain gebruiken. Om een aantal voorbeelden te noemen: BMW, Amazon, Google, ING Bank, Nasdaq, Samsung, VN, MasterCard, JPMorgan, Microsoft en nog veel meer.
In 2008 creëerde een mysterieus persoon bij de naam Satoshi Nakamoto het blockchain systeem. Dit was tevens ook de basis van de munt Bitcoin.